Parabeenimaniaa

Seuraava murheen kryyni käsittelyyn – parabeenit! Tämä aihe jakaa kyllä mielipiteitä ääripäähän jos toiseenkin ja kaikkeen siltä väliltä. Parabeenien käyttöön on mahdollisesti tulossa merkittäviä muutoksia piakkoin.

Nopeasti perusteet kuntoon. Parabeenit ovat parahydroksi-
bentsoehapon  estereitä.

HAPPO + ALKOHOLI => ESTERI + VESI

Esteri tarkoittaa yhdistettä, joka on muodostunut hapon ja alkoholin reagoidessa. Luonnosta saatavat vahat ja rasvat ovat esimerkkejä estereistä. Vastaavasti systeemi toimii myös toisinpäin: esterin reagoidessa veden kanssa katalyytin avulla saadaan aikaan alkoholia ja happoa. Näin valmistetaan esimerkiksi saippuaa. MUTTA, asiaan. Esteröityneen hapon hydroksyyliryhmä on korvautunut alkyyliryhmällä, parabeenien tapauksessa tyypistä riippuen metyyli, etyyli, butyyli- jne ryhmällä. Parabeeneja käytetään kosmetiikassa ja elintarvikkeissa säilöntäaineina.  Vaikka tutkimukset ovat vuosia sitten kumonneet vanhojen tutkimusten väitteet parabeenien vaarallisuudesta (osittain), niiden huono maine jäi pysyvästi. Tämä on huono asia sen vuoksi, että kosmetiikkateollisuus sai jälleen osuvan sauman ostattaa kuluttajilla jälleen kaikki tuotteet uudestaan, osittain syyttä. Toisaalta puolestaan hyvä asia, kohta kerron miksi.

En lähde sen kummemmin jakamaan mielipidettäni parabeeneista, paitsi toteamalla, että olemassa on sus siunatkoon paljon pahempia säilöntäaineita kuin parabeenit. Täytyy ottaa huomioon, että parabeeneista on tutkimustuloksia liki 70 vuoden ajalta, ja ainakin kliinisestä näkökulmasta se on paljon se. Perehdytään säilöntäaineisiin kokonaisvaltaisesti vähän myöhemmin, ei riitä tila muuten!

Sitten niihin muutoksiin. Tämä on taas yksi niistä asioista, jotka eivät missään nimessä ole mustavalkoisia. Lukuisia, lukuisia ja vielä lukuisempia kertoja metyyli- ja etyyliparabeenit on todettu täysin turvallisiksi käyttää. Näiden ampuminen alas olikin täysin tarpeetonta, koska kyseessä ovat hyvät, erittäin tunnetut ja kaikissa SCCS:n opinioneissa turvallisiksi todetut säilöntäaineet. (SCCS? Lue FACTS) Taannoisesta tiedonpuutteesta johtuen propyyli-, isopropyyli-, butyyli- ja isobutyyliparabeenien käytöstä ei voitu antaa lausuntoa aiemmin, mutta nyt sekin päivä on koittanut.

Propyyli- ja butyyliparabeenin käytölle asetetaan uusia rajoituksia ja niiden käyttö kielletään kokonaan alle 6kk ikäisten lasten vaippa-alueen leave in-tuotteissa.

Isopropyyli-, isobutyyli-, pentyyli-, fenyyli- ja bentsyyliparabeenit ja niiden suolat kielletään täysin. 

Tällä hetkellä komission esittämän aikataulun mukaan jäsenvaltioilla olisi puoli vuotta aikaa uusien rajoituksien saattamiseksi kansalliseen lainsäädäntöön.  Tämän jälkeen isoparabeenien kiellot tulisivat markkinoille saattamisen osalta voimaan 6 kk kuluessa ja vielä tästä 12 kuukauden kuluttua uusien rajoitusten vastaiset tuotteet tulisi vetää markkinoilta. Siirtymäajat ovat melkoisen lyhyitä ottaen huomioon, että kaikki tuotteet täytyy formuloida uudelleen, eikä kehitysprosessi ole salamannopea, joten todennäköisesti siirtymäajoista neuvotellaan hieman tuota kaavailtua pidemmät.

Jokatapauksessa jokainen voi tahollaan alkaa jo silmäillä kyseisiä parabeeneja sisältäviä tuotteita (varsinkin isoparabeeneja) ja  valmistautua niiden muuttuvan tulevaisuudessa.

Tällaista kevyttä lauantai-illan infoa :)

Advertisements

11 responses to “Parabeenimaniaa

  1. Ohho! Hyvä tietää. Mukavan selkokielininen teksti vaikkei minulle kemia olekaan tuttua :)

  2. Kiitos hyvästä postauksesta. Mikä on syynä kyseisten parabeenien käytön rajoittamiselle?

    • Hei Anja! Mukava yllätys saada sinut vierailijaksi, seuraan itse kirjoituksiasi jatkuvasti suurella mielenkiinnolla.

      Parabeenien käyttöä kosmetiikassa on SCCS:n toimesta arvioitu useaan otteeseen 2005-2008 ja tuolta ajalta on yhteensä neljä ”opinionia” asiasta. Metyyli- ja etyyliparabeenit on jokaisella kerralla tulkittu täysin turvallisiksi, mutta tiedonpuutteen vuoksi ei propyyli-, isopropyyli-, butyyli- ja isobutyyliparabeenin turvallisuudesta ole voitu mitään kommentteja antaa.

      Lisätietoja on nyt SCCS:lle toimitettu pariinkin otteeseen ja viimeisimmät mielipiteet ovat maaliskuulta ja lokakuulta 2011. Euroopan kosmetiikkaviranomaiset kokoontuivat 8.-9.11.2011 keskustelemaan SCCS:n laatimasta direktiivin muutosehdotuksesta, joka on nyt tuo postauksessa esitetty. Tietoja päätöksen aikataulusta tai tilanteesta ei ole valitettavasti enempää tihkunut.

      Kyse on siis puhtaasti varman päälle ottamisesta, turvallisuudesta. Voi olla hieman ylireagointia, tai sitten ei, mutta kaipa tässä ollaan vähän varpaillaan ja kielletään varmuuden vuoksi. Ilmeisesti toimitettujen lisätietojen perusteella on löytynyt syitä epäillä varsinkin isoparabeenien turvallisuutta, kenties kertymistä elimistöön pitkällä aikavälillä tms? Toivottavasti asiat etenisi täytäntöön pikavauhtia niin saataisiin lisää tietoakin.

  3. Kiitos! Hienoa, kun olet alkanut pitää tällaista blogia. Näissä asioissa auttaa, kun tuntee kemiaa ja jaksaa lukea lainsäädäntöäkin.
    Pitää seurata, mitä SCCS parabeeneistä kirjoittaa. Teepä siitä postaus, kun tieto on saatavilla.

    • Tutkiessa näitä asioita huomaa aina sen, kuinka paljon vielä täytyy oppia lisää! Teen varmasti jutun heti kun tietoa jostain ilmaantuu lisää :)

  4. Paluuviite: Parabeeniuutisia | INCImix

  5. Esitän pienen ja kainon toiveen. Jos netistä löytyy linkki ko. uutiseen, lakiehdotukseen tms. olisi lukijan kannalta tosi mukavaa ja informatiivista, jos sen löytäisi tekstistäsi. Vaikka tekstiin upotettuna tai sitten erikseen lopusta. Minua tämä asia kiinnostaa sen verran, että taidan sukeltaa netin syövereihin. (Sitä paitsi Google rakastaa juttuja, joissa on linkkejä muualle.)

    • Laitan aina lähteen linkin, jos sellainen löytyy. Tässä tapauksessa lähteeni ei ole julkisesti kaikkien luettavissa, ts. kyseessä ei ole uutinen tms. En ole löytänyt tästä aiheesta mainintoja mistään virallisista lähteistä, mutta komissiolta varmaan saisi kommentteja, jos haluat sähköpostia sinne lähetellä :)

  6. eikös noita parabeenejä ole löydetty syöpä kasvaimista? Ainakin lääkäri oli todennut kerran syöpää sairastaneelle ystävälleni että niitä tulisi välttää..

    • Parabeeneja käytetään paljon myös elintarvikkeiden säilöntään. Sitä en lähde arvioimaan miten ne ruoassa vaikuttaa, mutta esimerkiksi kasvovoiteen parabeenit tuskin kyllä syöpään liittyy – tässäkin huom: kosmetiikka ei imeydy verenkiertoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s