Ripsiseerumien viidakossa

Joulusta on toivuttu ja on aika suunnata kohti uutta vuotta. Onneksi en saanut keltään lahjaksi kosmetiikkaa jo ennalta räjähtämäisillään olevien kaappieni täytteeksi.

Ripsiasiaa tänään siis! Olen käyttänyt ripsipidennyksiä nyt muutaman vuoden paria hetken taukoa lukuunottamatta. Ripsipidennysten ei teoriassa tulisi olla omalle ripselle haitallisia, mutta ainakin itselläni vuoden yhtämittaisen käytön jälkeen ripsijuuret alkoivat olla hieman arat, joten olen yleensä näin vuoden välein antanut omalle ripselle hieman hengähdystaukoa parin kuukauden ajan. Tällä kertaa aion jättää pidennykset kokonaan väliin ja aloittaa töistä saamani ripsiseerumin käytön!

Kyseinen seerumi on RefectoCilin Beautylash Growth Booster, 4 ml. 

Alkuun sanottakoon, että olen erittäin skeptinen kaikkien näiden suhteen. Ripsiseerumit toimivat erittäin hyvin, sitä ei ole kiistäminen, mutta ongelma on niiden sisältämät aineet, jotka ovat lainsäädännön vastaisia. Tehokkaimmat ja suosituimmat ripsiseerumit, kuten mm. RevitaLash ja NeuLash sisältävät glaukoomaan (=silmänpainetauti) käytettäviä lääkeaineita, prostaglandiinianalogeja (mm. bimatoprosti), joiden on jo pitkän aikaa tiedetty sivuvaikutuksena aiheuttavan silmäripsien kasvua. Summa summarum, onko tämä ongelma? On ja ei. Muita ei-niin-kivoja sivuvaikutuksia ovat mm. sisäänpäin kasvavat ripset, luomen ihon värin muuttuminen tai iiriksen värin muuttuminen. Vaikka prostaglandiinit ovat melko hyvin siedettyjä aineita, ovat ripsiseerumit aiheuttaneet useille herkkyysreaktioita varsinkin jatkuvassa käytössä. Tässäkin leikitään taas vähän tulella, joko se epäonni osuu omalle kohdalle tai ei. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, ettei tällaisia sivuvaikutuksia omaavia valmisteita pitäisi päästää markkinoille ennen kunnollisia pitkäaikaisvaikutusten tutkimuksia. Eihän kukaan käytä lääkkeitä vaivaan, jota ei ole. Voiko tällaisen valmisteen käyttö altistaa vaikkapa juuri sen glaukooman puhkeamiselle? Sopii miettiä. RevitaLash muuten vaihtoi tuotteensa koostumusta kohun tultua julki ja väittää nyt kovasti, ettei uuden seerumin (RevitaLash Advanced) INCI sisällä bimatoprostia. No ei sisälläkään, vaan taitavasti siitä käännettyä johdannaista, joka on samaa ainetta.

Ongelma on myös se, etteivät nämä kuulu oikein minkään lainsäädännön alle ja ero kosmetiikan ja lääkeaineen välillä on todella hämärä. Teoriassa kosmetiikkalainsäädäntö ei sido, koska kyseessä on lääkeaine. Kuitenkin nämä on Euroopan alueella kosmetiikaksi lykätty, joten varmaan sitten joku asiansa osaava selvittelee tätä. Oikeusprosessit ovat kuitenkin kuolemanhitaita, joten viisikin vuotta voi kulua keveästi ennen mitään käytännön toimia. Todennäköisesti tällöin tuotteita tullaan vetämään markkinoilta, vaikkakin ovat silloin jo ihan menneen talven lumia.

Takaisin tähän omaan litkuuni. Litrahintahan näillä on aivan päätähuimaava. Huikea 4 ml tätäkin tuotetta kustantaa n. 120€. Vaikuttavana aineena tässä tökötissä sanotaan olevan karibialaisen korallin Plexaura Homomalla sisältämä aine. INCIstä löytyy ”black sea rod oil”, jota ei ole Cosingin mukaan olemassa, ts. se ei ole rekisteröity ainesosa. Lupaava alku. Toisekseen on sitten tämä koralliasia, joka täytyisi selvittää. Uskomatonta että koralleja saisi käyttää tällaisiin hömpötyksiin?

Noh, ainakaan ei ole prostaglandiineja, joten annan sille mahdollisuuden. Vaikutusaika tässä sanotaan olevan hieman kilpailijoitaan pidempi, 6-8vk. Selvästi tässä pelataan luonnollisuus-kortilla eikä tuotteen myöskään luvata kiihdyttävän omien karvojen kasvua. Periaate siis on pidentää ripsien kasvuvaihetta (1. anagen phase eli anageenivaihe) niin, ettei ripsi siirrykkään normaaliin tapaansa stand-by-vaiheeseen (2. katagen phase eli katageenivaihe) vaan ehtii kasvaa pidemmäksi. Tässä havainnoillistava kuva karvan kasvuvaiheista.

Tämä selittää myös hyvin sen, miksi vaikutusaika 6-8 vk on niin pitkä. Keskimääräinen ripsen elinkaari kasvusta putoamiseen on n. 90 päivää. Logiikalla voi päätellä, ettei muihin, kuin anageenivaiheessa (1.) oleviin ripsiin voi enää vaikuttaa. Tällöin siis 2. ja 3. vaiheissa olevien ripsien, joita on suurin osa, täytyy uusiutua kokonaan takaisin anageenivaiheeseen ja vasta sitten seerumi alkaa tehoamaan. Kuulostaa melko loogiselta. Tuotteeseen on lisätty myös mm. biotinia ja panthenolia antamaan välitöntä vaikutelmaa vahvistuneista ripsistä.

Seerumia käytetään iltaisin eyelinerin tapaan, joten tämä on kyllä melkoisen riittoisaa. Olin kauppaamassa tätä kauneusmessuilla tänä vuonna ja olin melkoisen yllättynyt ylipäätään seerumeiden käytön yleisyydestä. Ensialkuun harkitsin oman kappaleeni sujauttamista pukinkonttiin, mutta päädyin nyt kuitenkin testaamaan sitä sen seurauksena, että tuote oli loppuunmyyty kaikista liikkeistämme muutamassa viikossa ja keskusvarasto huutaa halleluujaa. Aloitan käytön tammikuussa ja raportoin mahdollisista vaikutuksista sitten myöhemmin.

Mainokset

22 responses to “Ripsiseerumien viidakossa

 1. Itse olen käyttänyt IdolLashia, siinä on myös pitkä vaikutusaika mutta on silti luonnollinen, nyt on jotain 6 kk vierähtänyt eikä mitään oireita. Ripset kasvavat ja ovat kauniinnäköiset, mutta eivät silti kuitenkaan hapsuiset ja hämähäkinseittimäiset kuten neuLashilla tuli kun käytin, sitten kuitenkin leikkelin niitä lyhyemmäksi niin mietin että miksi käyttää noita vaarallisia aineista jos kerran muutenkin kivempi on kaikin puolin kauniit ripset. Ja turvallista käyttöä. Kaveri käyttää LashFoodia ja sekin kuulemma hyvää ja sillä kans kivat ripset kuten itselläkin.

  Luin jostain suomalaisesta ripsiseerumiviestiketjusta miten jollain neuLashin käyttäjällä alkoi olla koko ajan sumuiset silmät kun käytti neuLashiä, oli lopettanut ja toivoo että ”näkö” palautuu entiselleen. Eli tuossa ehkä eka merkki siitä että se glaukooma voi puhjeta?

  • Hei Tinka! Tuosta hapsuuntumisesta oli aika ikäviä kuvia tosiaan NeuLashin sivuillakin, ei kiva yhtään. Mukava kuulla hyviä käyttökokemuksia, tuosta IdolLashista en olekaan kuullut, täytyykin ottaa selvää jos tuo oma tököttini ei ala toimia :)

   Mitä tuohon näön sumentumiseen tulee – erinomainen esimerkki mitä voi käydä kun kikkaillaan tällaisilla aineilla. Kauheaa kuulla tuollaisia stooreja, juuri näistä pitäisi ihmisiä varoittaa. Puhtaissa glaukoomalääkkeissähän itsessään mahdollisten sivuvaikutusten lista on loputon (suurinpiirtein kaikki paitsi kuolema) ja niissä melko yleinenkin taitaa olla tuo jonkinasteinen näön sumentuminen. Toivotaan, että palautuu näkö ja saadaan lainsäädännöt kuntoon!

 2. Hyvä aihe! Oon lukenut aika kauhuissani näistä glaukoomalääkeaineita sisältävistä seerumeista ja ennen kaikkea, miten ihmiset käyttää niitä miettimättä yhtään! Kauneuden takia pitää kärsiä, siksikö noita uskaltaa käyttää?

  Olin vasta koulutuksessa liittyen glaukoomaan ja sen lääkkeisiin ja koulutuksen piti nimenomaan glaukoomaan erikoistunut lääkäri. Hän sanoi, ettei näitä tuotteita pitäisi missään nimessä käyttää, jos ei halua leikkia terveydellään (muistelin, että joku toleranssikin noille voi tulla, et jos sitten tuleekin glaukooma, ei lääke auta… tietty glaukoomaan on aika paljon lääkkeitä olemassa. Hitsi, kun en muista, voisiko tuo vaikuttaa myös siihen silmänpaineeseen, jos terveeseen silmään menee…). Tottahan on, että tiettyjä glaukoomalääkkeitä käyttävillä on tummat ja tuuheat ripset (ongelma lähinnä, jos käyttää vain toiseen silmään), joten toisaalta ymmärrän, että joku on keksinyt tämän kosmeettisen käytön. En ollut aiemmin edes ajatellut, että näitä tuotteita tosiaan saa Suomessakin, kun oon lähinnä nähnyt mainoksia jenkkiläisissä naisten lehdissä.

  • Ah, tällaisia tietoja pitäisi ehdottomasti julkaista enemmän! Kiitos kommentistasi :) Mun mielestä on ihan käsittämätöntä, että pidetään kauheeta huutoa jostain säilöntäaineista ja alumiinideodoranteista ja kuinka hirveitä myrkkyjä ne on, ja sitten tungetaan suut vaahdossa tällaisia aineita omiin silmiin. Tietoa kai tässäkin kaivataan enemmän, tositosi paljon päädytään tähän artikkeliin juuri ripsiseerumeihin liittyvien hakusanojen avulla, täytynee kirjoittaa toinenkin valistus :D Toivottavasti tässäkin tekniikka kehittyy nopeasti ja saadaan lisää turvallisia tuotteita markkinoille. Kertoile toki jos kuulet vielä lisää tietoa aiheesta!

 3. Paluuviite: Ripsiseerumi-revanssi | INCImix

 4. Moikka!

  Teen koulussa tutkimusta ripsiseerumeista ja kysyisinkin toimivatko kaikki ripsiseerumit samalla periaatteella eli pidentämällä ripsen kasvuvaihetta? :)

  • Moi! Hieman vaikea kysymys yksiselitteisesti vastattavaksi, mutta yritän tiivistää! Periaatteessa kyllä näin on. Aineita ja keinoja on paljon erilaisia, mutta kaikkien ripsiseerumeiden on tarkoitus pidentää anageenivaihetta eli kasvuvaihetta niin, ettei ripsi irtoa sieltä kasvutupestaan. Jotkut pyrkivät myös kiihdyttämään kasvua, toiset vain pidentämään sitä. Nyt kuitenkin täytyy huomauttaa, että ripsiseerumi täytyy määritellä tarkasti. Esim Talika ei pyri lainkaan pidentämään kasvua, vain hoitamaan ripsiä ulkoisesti. Se on siis enemmän ripsihoide, kuin kasvatusseerumi. Muissa ripsiharjallisissa ”seerumeissa” on sama juttu, eli ripsiväriharjan omaavat seerumit ovat enemmän ripsihoiteita, koska kuolleen ripsen läpi ei mikään mene sinne karvatupen juureen asti, ainoastaan eyeliner-tyyppiset seerumit voivat mahdollisesti päästä vaikuttamaan juureen. Toivottavasti sait selvää :) Minkälaista koulua käyt, kun asiaa tutkitte? Jos saa udella, kiinnostaisi kovasti :)

 5. Moikka! Kiitos paljon vastauksesta. Tämä selvensi asiaa jo paljon :) Opiskelen toista vuotta kosmetologiksi ja teemme tehtävää nykypäivän kosmetiikkatrendeistä.

 6. Mistä saa Idol Lashia? Kiitti vinkeistä!

 7. Tosi mielenkiintoista tietoa löysin täältä ja pani kyllä harkitsemaan, kannattaako mitään ylimääräistä jo muutoinkin arkoihin silmiiin laittaa. KIITOS todella paljon näistä tiedoista.

 8. Selailin nyt nopeasti näitä vanhoja ripsiseerumipostauksia läpi, mutten huomannut, että olisit maininnut peptidejä…? Surffailin tässä hieman iHerbiä etsien eyelid tapee, sieltä kun löytyy aina kaikkea yllättävää (kuten kuivashampoo!), ja nyt löysin ripsiseerumin, jonka vaikuttava aine on ”proprietary peptide complex”. Muistaakseni oon parissa muussakin ripsiseerumissa törmännyt tälläiseen väitteeseen, että peptidit tekee ripsistä pidemmät. Mitä peptidit siis tekee, voiko ne oikeesti tehä ripsistä pidemmät ja ties mitä kaikkea muutakin tähtitieteellistä? :P

  • Ripsiseerumi-revanssin kommenttiboksissa on monen seerumin kohdalla puhuttu peptideistä. Ne tuntuu olevan erittäin yleinen vaikuttava aine, jos seerumissa ei ole prostaglandiineja :)

   En nyt tietenkään voi mennä varmaksi sanomaan jonkun aineen toimimisesta tai toimimattomuudesta, ellei siitä ole vedenpitäviä todisteita. Se on varmaa, että jollain ne toimii, koska noilla peptidiseerumeilla on saatu todella hyviä tuloksia. Kaikilla eivät tietystikään toimi samalla tavalla. Itselläni on ainakin peptideistä oppimani perusteella uskoa niihin aika vahvastikin. Jos kokeilisin seerumia, niin valitsisin kyllä ehdottomasti jonkun noista peptidi-tapauksista. Peptidit ovat kyllä siis todella pieniä yhdisteitä, joten niillä voi hyvin olla realistisia mahdollisuuksia päästä ripsijuureen asti. Varmaan tulee tutkimustuloksia pian lisää, kun niitä tuntuu olevan nyt joka paikassa!

 9. Ainakin mun käyttämässäni RadicaLash seerumissa on noita peptidejä :) ps. Sun blogi on tosi jees, oon ihan koukussa! ;)

  • Noita peptidejä tuntuu olevan useimmissa seerumeissa, jotka eivät toimi prostaglandiineilla. Voisin ehkä itsekin kokeilla sellaista. Kiitos kivasta palautteesta!

 10. Mua kiinnostaa kun jossain seerumissa, en enää muista missä mutta oli myynnissä yllätysyllätys cityDealissa kun katsoin kerran huvikseen, niin siinä oli yhden seerumin vaikuttava aine muka ”patentoitu peptidi”. Mistä lähtien peptidin on voinut muka patentoida? Eikö tuon ole pakko olla valhe ja väärää tietoa kuluttajalle muka suuremman uskottavuuden saavuttamiseksi? Käsittääkseni samoja peptidejä nyt vaan on noissa joka seerumissa.

  • Oikein hyvä kysymys! Tämä onkin vähän kinkkinen juttu. Joitain aineita voi patentoida ja joitain ei. Tähän pätee uskoakseni samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa muuhunkin alaan. Voit hakea patenttia kehittämällesi tuotteelle, ja sitten joko saat sen tai et, riippuen keksinnöstä. Muovia ei voi kukaan patentoida, kuten ei myöskään esimerkiksi hyaluronihappoa. Kuitenkin jonkin muovista kehitellyn yhdistelmämateriaalin voi patentoida, koska kyseinen yritys on luonut sen. Tämä nyt vain köykäiseksi esimerkiksi, jonka kiireessä koitin keksiä :) Peptideissä on loputtomasti eri variaatioita ja aminohappoja voi olla kiinnittyneinä toisiinsa jotain 1-50 väliltä. Periaatteessa siis labrassa pitkällisen tutkimustyön tuloksena luotu uusi peptidiyhdistelmä on mahdollista patentoida, mikäli sen voidaan osoittaa olevan ns. tarpeeksi uniikki.

   Esimerkki vielä kosmetiikka-alalta, Lumene hakee patenttia kehittämälleen omenan tai lakan kantasolu-uutteelle (en muista kummalle, vai olikohan molemmille). Ja ymmärtääkseni liikesalaisuuksia, esimerkiksi juuri patentoituja ainesosia ei tarvitse paljastaa INCI:ssä niin, että muut voisivat siitä päätellä sen koostumuksen.

 11. Paluuviite: Ripsiseerumit – entäs sitten? | INCImix

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s