Ripsien kestovärjäykset pian historiaa

>>Edit: 26.6.2013 Tiedekomitea äänestikin kestovärjäyksen jatkon puolesta, eli kielto ei astu voimaan. Lisätietoa täällä.

Seuraavassa hieman uutta tietoa ripsien ja kulmien kestovärjäystä harrastaville. Kaikki tietää, että kosmetologilla tai kampaajalla tehty kestoväri kestää karvoissa kauemmin kuin itse tehty. Kestovärejä myydään kuluttajakäyttöön ihan marketeissakin ja pakkauksetkin voivat olla melko samannäköisiä kuin professional-tuotteet.

Syy värin intensiteettiin ja kestävyyteen löytyy purkkien sisältä. Kuluttajakäyttöön suunnatuilla tuotteilla ja ammattituotteilla on eri koostumus, vaikka merkit – esimerkiksi RefectoCil – ovat samoja. Ammattituotteissa saa käyttää PPD:tä, siis p-fenyleenidiamiinia, tummaa hiusvärimolekyyliä. Sanomattakin on selvää, ettei ainetta saa laittaa kotikäyttötuotteisiin sen allergisoivuuden ja käyttövirheiden vuoksi. Ammattilainen kykenee valvomaan vaikutusaikaa ja käyttämään tuotetta oikein. Tästä samasta syystä kotihiusväreissä lukee aina, ettei tuotetta saa käyttää ripsien ja kulmien värjäykseen.

Tosiasiassa ammattikäyttöiset ripsi/kulma-kestovärit ovat hyvin samankaltaisia hiusvärien kanssa. Ne sisältävät värin ja hapetteen, joiden yhteisvaikutuksesta syntyy haluttu väritulos. Kuluttajalle suunnatuissa tuotteissa, ts. kotikäyttöisissä ripsi/kulma-kestoväreissä ei saa käyttää PPD:tä, joten tulos ei tietenkään ole likimainkaan niin hyvä.

Tässä nyt sitten uusinta tietoa tulevista muutoksista. Uuden kosmetiikkalaki 1223/2009 astuu kaikilta osin voimaan heinäkuussa 2013. Tällöin ripset poistuvat nykyisen karvan, ”hair”, määritelmästä; jäljelle jäävät muut kehon karvat eli hiukset, kulmakarvat ja muut ihokarvat. Tuolloin heinäkuun 2013 jälkeen ei enää ammattituotteissakaan saa käyttää PPD:tä ripsen värjäämiseen. Kulmakarvojen ja muiden karvojen värjäämisessä ainetta saa edelleen käyttää (ammattituotteissa).

Kuka sitten aikoo valvoa, ettei porukka jatka kestoväreillä myös ripsien värjäämistä? Niin, vaikea sanoa, tuskin kukaan. Ei ihan aukoton suunnitelma. Paketit siis vaihtuu varmasti ainakin ammattipuolella kun niissä ei enää saa lukea ”eyelash tint”. Nähtäväksi jää mitä jännää tapahtuu. Mutta ottakaapa nyt ilo irti kun niitä ripsien kestovärjäyksiä saa!

Mainokset

9 responses to “Ripsien kestovärjäykset pian historiaa

 1. arja pöyry

  Mitä tietoa löytyisi tatuointivärien inceistä? hennatatuontiväreissähän löytyy fenyleenidiamiinia? tiedosta kiitollinen Arja

  • Hei Arja! Olet oikeassa, jotkut hennatatuoinnit tehdään p-fenyleenidiamiinipitoisilla litkuilla. Tämä herkistää usein todella paljon ja todennäköisyys hennan aiheuttamalle allergisoitumiselle on suuri, siksi hiusväreissä varoitetaan hennoista erikseen.

   Oikeat tatuoinnit eivät kuulu mielestäni EU:ssa kosmetiikkalainsäädännön alle, joten INCI:en löytäminen voi olla hankalaa. USA:ssa puolestaan niistä vastaa FDA ja ne on luokiteltu ”cosmetics and color additives”. Laki ei velvoita valmistajia paljastamaan tarkkoja ainesosia (toisin kuin kosmetiikassa), joten eroja voi olla jonkin verran. Tatuointimuste itsessään muodostuu pigmenteistä + ”carrier”:ista (alusaine, liuotin). Löysin tietoa, jonka mukaan aineet muodostuisivat rautaoksideista, metallisuoloista ja muoveista, esim ftalaateista. Melko raskasta kamaa siis. Englanninkielinen Wikipedia kertoi mielestäni melko kattavasti tattoo inkeistä! http://en.wikipedia.org/wiki/Tattoo_ink

 2. Olisitko ihana ja auttaisit epätietoista?? Eli siis haluan PITKÄT RIPSET mutta… toimiva seerumi sisältää lääkkeitä, ja taas ei lääkkeitä – ei tehoa… Ja sitten ripsipidennykset, ne liimat tekee syöpää (en sellasten kaa kyl jaksaiskaa..), ja sitten, kohta ei ripsiä voi edes kestovärjää! Mitä teen? Haluaisin olla kaunis, mutten terveyden kustannuksella. Piti vielä sanoo, että mahtavaa ku on tällane blogi, jossa ei ihkuteta naiivisti kaikista kauneustuotemaailman ihanuuksista, vaan kerrotaan, miten asiat oikeesti on! :)

  • Hei ja kiitos mukavasta palautteesta :)

   Ihan muutama asia alkuun. Ensinnäkin on paljon ripsiseerumeita, jotka eivät sisällä prostaglandiineja ja silti toimivat oikein hyvin. Mahdottomuus on taas sanoa, mikä tuote toimii kelläkin – olisin miljonääri jos tietäisin sen.

   Toisekseen ripsienpidennysliimat eivät aiheuta syöpää eivätkä oikein tehdyt pidennykset vahingoita omia ripsiä. Siinä oli jo kaksi mahdollisuutta. Ripsien kestovärjäykset ovat pian historiaa ammattiväreillä, mutta kotiväreillä saa vielä värjätä. Tulos ei ole yhtä hyvä eikä pitkäkestoinen, eli vaatii enemmän värjäyksiä ja useammin, mutta kuitenkin niitä voi tehdä. Ripsipermanentillakin saa hienosti omat ripset esiin, ja kun siihen yhdistää kestovärin niin jo on karvoissa uutta ilmettä :)

 3. Hei Anniina!
  Mikä aine se on joka värjää niissä kotiväreissä? Tolueni 2,5 diamini? Ei noita värjääviä hapettuvia pigmenttejä kait niin montaa ole.
  Olisin kiinnostunut myös saamaan tarkemman linkin mistä saa tuon tiedon Ripsien värjäys kiellosta…

  • Moikka Johanna! Kotikäyttöön suunnatuissa väreissä ei saisi lain mukaan olla PPD:tä eikä Tolueeni 2,5-diamiinia kumpaakaan. Näitä saa olla vain ammattikäyttöön suunnatuissa tuotteissa. En ole koskaan itseasiassa nähnyt kotikäyttöisten ripsi/kulmavärien INCI-luetteloita, joten en osaa sanoa, mitä niissä käytetään. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä voimakkaita ja toimivia kuin PPD johdannaisineen.

   Tästä jutusta ei tosiaan ole sen kummemmin missään tietoa tällä hetkellä. Tämä tuli itsellenikin yllätyksenä, kun lähetin EU:n komissiolle sähköpostia nimenomaan näistä ripsi/kulmavärien pigmenteistä, ja paluuviestinä tuli tieto, että ripsi poistuu tästä karvan määritelmästä 2013 heinäkuussa. Linkkaan kyllä hetipian kun tulee jotain uutta tietoa!

 4. Paluuviite: PPD-kielto koskee vain ripsien kestovärejä | INCImix

 5. Paluuviite: PPD-kielto koskee vain ripsien kestovärejä | INCImix

 6. Paluuviite: INCImix

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s