Alkoholi kun alkoholi, eikö?

Alkoholeja käytetään kosmetiikassa paljon, siis todella paljon. Alkoholin nimi INCI-listassa saattaa pelästyttää kuluttajan, joka pelkää sen kuivattavan tai ärsyttävän ihoaan.

Kuluttaja, joka etsii alkoholitonta tuotetta, tarkoittaa aina alkoholina etanolia eli etyylialkoholia. Etanoli, eli puhekielessä alkoholi on hyvin simppeli aine, jota käytetään kosmetiikassa mm. liuottimena ja esimerkiksi luonnonkosmetiikassa usein säilöntäaineena. Kasvovesissä sitä voidaan käyttää myös ihohuokosia supistavana.  Etanoli löytyy INCI-listasta nimellä ”Alcohol” tai ”Alcohol Denat.” Todennäköisimmin etanolia löytyy rasvaisen/sekaihon tuotteista ja vähemmän todennäköisesti herkän/kuivan ihon tuotteista. Itselläni etanoli kuivattaa ja kipristelee atooppista nahkaani, joten vältän sitä jokapäiväisessä käytössä olevissa tuotteissa.

Kemiallisesti alkoholit ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin pelkkää viisasten juomaa. Alholiryhmä -OH, eli hydroksyyliryhmä, muodostuu hapesta ja vedystä. Tämähän on aika peruskoulun kemiaa, muttei todellakaan mitään liian yleistä tietoa. Kaikkia ei se kemia jaksanut vielä lukiossakaan kiinnostaa tippaakaan, itseni mukaan lukien.

Tämä alkoholiryhmä -OH on sitten kiinnittynyt hiilirunkoon ja voilà, meillä on siinä alkoholi. Hiiliketjun pituus vaikuttaa alkoholin ominaisuuksiin. Metanolista (1 hiili) lähtee henki tai ainakin näkö, pään saa sekaisin etanolista (2 hiiltä) ja setyylialkoholi (16 hiiltä) onkin jo huoneenlämmössä valkoista jauhetta, jolla ei ole funktion kannalta juuri mitään samankaltaisia ominaisuuksia kahden ensimmäisen kanssa. Hiiliketju voi jatkua loputtomiin ja muitakin sivuryhmiä voi alkoholiryhmän lisäksi tulla osaksi ketjua, ja aina vaan kyse on alkoholista. Alkoholin tunnistaa nimen oli-päätteestä (englanniksi -ol) tai sitten erillisestä alcohol-sanasta (vertaa esim. propanol – cetyl alcohol).

Cosingista löytyy 573 yksittäistä ainetta, kun hakuun laittaa ”alcohol”. Niitä on siis paljon. Yleisiä kosmetiikassa käytettyjä alkoholeja ovat mm. edellämainittu setyylialkoholi ”Cetyl alcohol”. Ketjussa 16 hiiliatomia peräkkäin ja kiinnittyneenä yksi alkoholiryhmä -OH. Setyylialkoholi on mm. emollientti eli ihoa pehmittävä aine – ts. mahdollisimman räikeä vastakohta kuivattavalle etanolille. Setyylialkoholin voi löytää aiemman Lumene SOS Creamin INCIstä, samoin kuin setearyylialkoholin ”Cetearyl alcohol”, joka muodostuu 16- ja 18-hiilisistä alkoholeista. Sillä on setyylialkoholin kaltaiset ominaisuudet.

Alkoholeilla on siis loputon määrä eri funktioita kosmetiikassa. Ne voivat olla setyylialkoholin kaltaisia emollientteja, emulgaattoreita, pinta-aktiivisia tai emulsiota stabiloivia aineita. Niillä voidaan naamioida muiden aineiden ulkoisia ominaisuuksia, lisätä tai estää vaahdon muodostumista tai säätää tuotteen viskositeettia. Alholit voivat hoitaa ihoa ja hiusta tai toimia liuottimena, kaikki riippuu sitä alkoholiryhmää ympäröivästä tavarasta.

Toivottavasti tämä oli jollekin uutta tietoa. Kuivaihoisten siis kannattaa välttää niin halutessaan sitä pelkkää ”Alcohol” tai ”Alcohol denat.” nimeä siellä INCIssä, mutta muista alkoholeista ei ole ihoa kuivattaviksi. Cosing kertoo äkkiä muiden alkoholien funktion tuotteessa, jos se kiinnostaa. Cosing-tutorial tulossa mahdollisesti jo tänään illalla!

Mainokset

6 responses to “Alkoholi kun alkoholi, eikö?

  1. Okkrapokra kiitos asia selvis! :) Oonkin usein miettinyt tota asiaa. Ja ei tod ollu mitään itsestään selvää tietoa siis kyl tota on joskus lukenut yläasteella mut ei paljon pysy mieles tollaset jos ei useemmin lue :D

  2. Oon huomannu, että ihmiset ei tätä tiedä. itselle ainakin tärkeintä on, ettei kasvoveden incissä etanoli ihan kärkipäässä olisi, niin rasvainen iho mulla kun ei kuitenkaan ole.

    tuosta cetyl alcoholista tuli mieleen… Olen siis farmaseutti ja tulipa erään vanhan miehen kanssa juteltua sitten perusvoiteista. Hän sitten syynäsi Ceralanin (tai jonkun muun vähän hoitavamman) kyljestä, että sisältää cetyl alcoholia eli pirtua. Mietti sitten tosissaan, josko siitä rasvasta saisi erotettua sen viinan. Sopii yrittää :DDD

  3. Hahhah! Ei oo todellista, kaikkea sitä kuulee. Alkoholi kun alkoholi, eikö niin Noora ;)

  4. Kiitos selvennyksestä! Olen yrittänyt etsiä tietoa nimenomaan näistä alkoholeista ja tässä oli kyllä kattavasti asia tiivistettynä :) Sitä vielä epäröin, kuinka vauvoille tarkoitetut esim. Natusan tuotteet sisältävät näitä alkoholi-loppuisia aineita ja esim. Sebamedin Baby kylpyvaahdossa lukee alcohol eli etanoli!

    • Hei! Kiitos palautteesta, kiva kuulla :)

      Monet alcohol-loppuiset aineet kuten juuri Cetyl tai Stearyl alcohol ovat ihoa pehmittäviä aineita ja sopivat mainiosti myös lastentuotteisiin. Kylpyvaahdosta löytyvä puhdas Alcohol/ Alcohol Denat. hoitaa todennäköisesti myös liuottimen ja säilöntäaineen hommia, jolloin tuotteeseen ei tarvitse lisätä esimerkiksi parabeeneja tms. Sebamed muistaakseni mainostaa juurikin säilöntäaineettomuudella (vai..?) ja allergisoimattomuudella, tällöin etanoli on hyvä vaihtoehto. Vaahdossa kuivattavuus ei ole välttämättä niin huomattavaa kuin esimerkiksi kasvovedessä. Mös etanolin määrä tietysti ratkaisee siinä mielessä, että jos sitä ei kovin paljon ole, ei sitä välttämättä huomaa lainkaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s