Huulipunavaara

Vai on taas löytynyt huulipunista lyijyä. Taloussanomien juttu on taas yhtä tyhjän kanssa. Miksi pitää tällaisista kirjoittaa uutinen, kun mitään uutisen arvoista ei ole? Jos ainemäärä ei yllä lähellekään suositusarvoja, ei ongelmaa silloin ole. Toisin sanoen otsikko voisi olla ”Tehtiin tutkimus ja mitään huomionarvoista ei löytynyt”.

FDA on siis jenkkiläinen kosmetiikka-alan kattojärjestö. Euroopassa meillä on Colipa. Se, että FDA ei ole määrittänyt rajoja kosmetiikan lyijylle, ei tarkoita ettei niitä rajoja olisi. Ei missään huulipunassa käytetä lyijyä raaka-aineena. Se on kulkeutunut tuotteeseen muuta kautta, esimerkiksi muiden raaka-aineiden mukana epäpuhtauksina. Olen tästä lyijyasiasta joskus aiemminkin sanonut jotain muistaakseni.

Samanlaisia uutisia voitaisiin kirjoittaa mistä tahansa aineesta mihin tahansa liittyen. Hiekkalaatikostakin löytyi lyijyä. Hengitysilmasta löytyi mikrobeja. Ei tämä maailma ole steriili! Se ei silti tarkoita, että olisi vaarallista hengittää, leikkiä hiekkalaatikolla tai käyttää huulipunaa. Hyvää perspektiiviä antaa se, ettei uutinen kerro mitään määristä. Määrä on todennäköisesti ollut minimaalinen, ts. edelleen sitä huulipunaa saisi syödä paljaaltaan kerralla aika monta kymmentä kiloa, että saisi edes mainittavan määrän lyijyä kerättyä eikä se vieläkään olisi vaaraksi.

Ennen oli asiat toisin, renesanssin aikaan lyijyllä pakkeloitiin naamaa ja se kyllä koitui aika monen belladonnan kohtaloksi nuorella iällä. Onneks asiat ja lainsäädäntö ovat muuttuneet. Voimme siis käyttää L’Oréalinkin huulipunia nyt ja tulevaisuudessa hyvillä mielin.

Mainokset

8 responses to “Huulipunavaara

 1. Kivaa propagandaa taas :D :D

 2. Joo jos kiinnitettäis huomioo johonki elintarvikkeiden lisäaineisiin tai ilmansaasteisiin tai pesuaineisiin samalla tavalla ku johonkin kosmetiikkajuttuihin nii vois maailma olla aika erilainen! Kiva blogi btw :)

 3. Kiitos hyvästä blogista! Tällaisia todellakin tarvitaan.

 4. Mikäs on lyijyn enimmäissuositus?

  ”Lyijylle ei ole todettu alarajaa, missä sillä ei olisi haitallisia vaikutuksia.”

  • Uutinen itsekin jo kumoaa itsensä:

   ”FDA:n mukaan huulipunaa imeytyy elimistöön vain hyvin pieniä määriä, ja huulipunista löydetyt pitoisuudet ovat muiden terveysviranomaisten suosittelemissa rajoissa.”

   Kyse olikin realistisen vaaran arvioimisesta. Jos huulipunaa päätyy elimistöön lähtökohtaisesti minimaalinen määrä, josta vielä suunnattomasti minimaalisempi määrä x on lyijyä, siitä tuskin saadaan edes mitattavissa olevaa määrää aikaiseksi. Ja kuten puhe oli, lyijy on epäpuhtaus. Joissain kappaleissa sitä voi olla ja joissain ei.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s