Hae estenomiksi!

Ammattikorkeakoulujen haut ovat taas käynnistymässä ja ajattelin nopeasti muistutella estenomikoulutuksesta! 5.3. – 3.4. voipi siis hakea normaaliin nuorten koulutusohjelmaan. Hakea voi yo- tai ammattipohjalta.

Laurean estenomitutkinto on karkeasti puolet kemiaa, vajaa puolet kaupallisia ja loput mm. laki- ja pakkausopintoja. Älä hae estenomikoulutukseen, jos kemia ei innosta. Sitä tulee jatkuvasti joka tuutista ja siitä on selvittävä ja suotavaa olisi, jos se myös kiinnostaisi. Kemiaa ei tarvitse pelätä, valmennuskurssilla aloitetaan alusta.

Ensimmäinen vuosi on perusteita. Kemian valmentavaa, kemian peruskurssia, biokemiaa ja kaupallisia aineita. Perusteet täytyy olla kunnossa, joten vaikka välillä tuntui turhauttavalta lukea peruskemiaa, ei ilman sitä selviä. Toisena vuonna päästäänkin jo ns. asian ytimeen kun vuorossa on syventäviä raaka-aineopintoja. Siellä ei kertakaikkiaan selviä ilman kunnollista kemian tietämystä, joten turha toivoa asioiden muuttuvan kevyemmiksi.

Haluan vielä muistuttaa, että ainakaan Laureassa ei estenomit opiskele mitään käytännön kauneudenhoitojuttuja eli emme meikkaa, tee mitään hoitoja tai hoida hiuksia millään tavoin. 

Kyseessä on erittäin mielenkiintoinen tutkinto, jonka parissa varmasti riittää töitä tulevaisuudessa. Kyselkää estenomitutkinnosta, jos kiinnostaa!

Mainokset

45 responses to “Hae estenomiksi!

 1. Joskus harkitsin tätä koulutusta, kuulostaa kamalan mielenkiintoiselta! :)
  Millaiset työllisyysnäkymät muuten on? Minne kaikkialle voi työllistyä?

 2. Se on juuri sitä, aivan älyttömän mielenkiintoinen! Eikun ihmeessä hakemaan ja tervetuloa, Noora :) Estenomien työllistymisprosentti on korkea, nyt en muista tarkalleen, mutta 90% kieppeillä. Estenomi työllistyy usein markkinointihommiin tai esimerkiksi sisäänostajaksi, myyntipäälliköksi jne. Mahdollisuuksia on myös kemian puolella. Koulutus antaa hyvän pohjan myös perustaa esimerkiksi oman maahantuontiyrityksen tai ryhtyä kouluttajaksi. Hommia on loputtomiin, mitä ikinä keksiikin!

 3. Itse hain tuohon koulutukseen vuosi sitten keväällä ja pääsin sisälle, siirsin tosin aloitusta vuodella elikkäs tulevana syksynä se on edessä. En malta odottaa opiskelun alkua!! :D Osaatkohan sanoa, että millainen ikäjakauma on teidän opiskelijoiden parissa, että löytyykö hieman vanhempaakin seuraa kuin juuri lukiosta päässeitä? Itselläni lukiovuosista on jo moooooonta vuotta, työelämää takana 12 vuotta, vaikka ei siinä mitään, parikymppiset on mitä loistavinta seuraa :)

 4. Hei Hanne! Mahtavaa, tervetuloa ensi syksynä :) Kyllä meillä on opiskelijoita niistä ihan suoraan lukioista tulijoista aina sinne pidemmälle aikuisikään ehtineisiin suurperheen äiteihin asti, kaikkea ja paljon muuta siis. Tämä jakauma on nyt useammallakin perättäisellä luokalla, joten todennäköisesti ensi syksynäkin. Saako tiedustella, mihin opinahjoon suuntaat?

 5. Tikkurilan Laureassa olen aloittamassa opintoni. Ihan mahtavaa!! :D Kiitos paljon vastauksestasi.

 6. Heippa! Haluaisin tietää, kuinka vaikeaa koulutukseen on päästä. Olen tällä hetkellä opiskelemassa ensimmäistä vuotta yliopistossa solubiologiaa, jonne ajauduin hieman vahingossa, eikä ala tunnu omalta. Sen sijaan estenomian opinnot ovat kutkuttaneet jo viime syksystä asti, joten onko kouluun vaikeaa päästä?? Ja kuinka paljon pääsykokeisiin pitäisi valmistautua?

  • Hei Mariela! Kiva, jos estenomiopinnot kiinnostaa, ei muuta kuin hakemaan! Pääsykokeet muodostuvat kemianosasta, englannin & suomen esseistä ja haastattelusta. Pääsykoekirja on lukion ekan kurssin kemiankirja, joten ihan perusasiaa. Esseitä ei ole kemiankokeissa tarvinnut kirjoitella, ei mitään suuria asiakokonaisuuksia siis. Alkuaineiden perusteita, atomin rakennetta ja perussidoksia on kyselty, joten kemman osuudesta selviää kyllä kirjaa lukemalla. Enkun ja suomen esseisiin ei oikein voi valmistautua, ne kirjoitetaan paikan päällä jaettavan materiaalin pohjalta. Haastattelu on vaihdellut 1-3 hengen haastatteluihin, joissa on selvitelty motivaatiota ja tulevaisuuden suunnitelmia. Tämä siis tilanne Vantaalla, muiden koulujen pääsykokeista en osaa sanoa.

   Vaikeudesta on hankala sanoa mitään, itse pääsin sisään ensimmäisellä yrittämällä. Kyllä suurin osa on jo toisella hakukerralla päässyt sisään, mutta toki hyvin pitää olla asiat hallussa pääsykokeissa, vaikka peruskamaa onkin. Hakijamäärät toki ovat aika suuret, mutta varmasti tärppää jos tosissaan hakee! :) Tervetuloa kovasti!

 7. Moi!:) kiitos paljon kirjoituksesta, sain siitä paljon tärkeää tietoa!:) olen itse todella kiinnostunut tästä koulutuksesta, ja erityisesti opinnot laureassa kiinnostavat:) kirjoiin vuosi sitten ylioppilaaksi ja hain turkuun, en päässyt, mutta mietittyäni uudestaan tuntuu laurea paremmalta vaihtoehdolta:) minulla on ongelmana huonot lähtöpisteet( 25 pist.) ja pelkään että homma kaatuu taas siihen. olen ottanut selvää laurean pisterajoista( 26-27). onko minulla mitään mahdollisuuksia laureaan?, motivaatiota todellakin löytyisi:)

  • Moikka ja kiitos! Kiva, että on ollut hyödyllinen :)

   Tuo lähtöpisteasia on tosiaan kyllä hankala. Se vaihtelee ja määräytyy aina vuosittain hakijoiden mukaan. Pääsykokeisiin kutsutaan kahdeksankertainen määrä aloituspaikkoihin nähden, ts. n. 250 ihmistä. Hakijamäärät ovat joka vuosi lisääntyneet, joten vaikea sanoa esimerkiksi tuosta tulevasta tasosta. Laita ihmeessä paperit sisään ja katso mitä tapahtuu. Jos näyttää, ettei lähtöpisteet meinaa riittää, niin voithan sitten harkita niiden nostamista jälkikäteen! Opot mielellään kyllä auttaa näissä jo valmistuneitakin oppilaita :)

 8. hei mitäs jos n laittanut estenomin 2 hakutoiveeksi ? vaikuttaako se mitenkään? mulla on hyvät keski-arvot eli astekoista 1-3 on 2.51 ja olen lääketeknikko pohjanen ja suomi ei ole äidinkieli ja myös englanti on hyvin heikko? montako pistettä saan jos mulla on hyvä keski- arvo vai saanko ollenkaan?

  • Hei! Sun täytyy laskea ne pisteet, että pääsetkö ollenkaan edes pääsykokeisiin. 35 pistettä on mahdollista saada lähtökohtaisesti ja muistaakseni n. 28-30 pisteellä on päässyt pääsykokeisiin. Menetät 5 pistettä ensimmäisestä hakutoiveesta, joten sinun pitäisi saada koulupisteistä melkein täydet, jotta pääset kokeisiin ja myös pääsykokeissa on onnistuttava, koska menetät loppupisteissä sen saman 5 pistettä. Kannattaa laskea ne omat pisteet, Laurean sivuilta hakijan oppaasta löytyy taulukko :)

 9. ja vielä se että mitä kaikkia täytyy siihen ennakko tehtävään kirjoittaa että siitä tulisi hyvän?

  • Kannattaa kirjoittaa siitä, miksi todella haluaa alalle ja mihin elämässä suuntaa. Voisit hyvin hyödyntää tuota lääketeknikkopohjaasi esimerkiksi.

 10. Moikka! Juuri olen valmistunut ylioppilaaksi ja estenomi on 2. hakutoiveeni(vaikka nyt jälkikäteen harmittaa, etten laittanut sitä ensimmäiseksi). Mulla on lähtöpisteinä 18. Eli tarkoittaako se siis sitä,että en pääse edes itse pääsykoetta tekemään?(mielestäni hieman kummalista..) Olen hakenut Laureaan sekä Turkuun myös.. Tämä on kyllä todella se ala, mitä olen koko ikäni halunnut, joten olisin hyvin surullinen, jos en pääsisi kokeeseen edes..

  Haluaisin vielä kysyä, että mikä on keskiverto palkka valmistuneelle estenomille ja tietäisitkö, että minkälaisia vastaavia koulutuksia olisi ulkomailla tarjottavana?

  Kiitos jo etukäteen!

 11. iiisk pliis vastaaa :)

  • Moikka! Jostain syystä mun vastaus ei oo tallentunut tänne, kirjotin sen kyllä jo sillon kun kysyit ensimmäisen kerran, sorry! Eli ootko varmasti laskenut koulumenestyspisteisiin yhteensä päättötodistuksen keskiarvopisteet ja tutkintotodistus (esim yo-kokeet) pisteet? Niistä maksimi on se 30 (+5p ensisijaisuudesta) ja kyllä se valitettavasti on tuolla 28:ssa muistaakseni keikkunut. Tällöin ei valitettavasti ole asiaa pääsykokeeseenkaan :( Kannattaa lähteä sitten korottelemaan niitä arvosanoja, ammattikorkeissa on melko suuressa osassa samantyylinen lähtöpistekäytäntö pääsykokeiden kanssa. Yliopiston pääsykokeisiinhan saa mennä kaikki hakijat.

   Keskivertopalkka estenomille on melko mahdoton määritellä. Työtehtäviä on niin mieletön määrä ja palkat ovat todella erilaisia. Estenomeja voi toimia esimerkiksi opettajina, kouluttajina, yrittäjinä, osto/myynti/markkinointi-tehtävissä, onpa osa päätynyt johtajiksikin.

   Vastaavista koulutuksista en sen tarkemmin osaa sanoa, Puolassa taisi olla joku, mutta siellä opetus on puolaksi. Erittäin arvostetussa London College of Fashionissa on Cosmetic Scince-koulutusohjelma, johon meiltä lähtee opiskelijat ensimmäistä kertaa ensi syksynä vaihtoon. Voin kysellä ystävältäni, mikäli hän viitsii tehdä pienen raportin siellä ollessaan, jotta voin julkaista sen täällä :)

 12. Oih, tää sun blogi on tosi mielenkiintonen! Googletin ihan vaan estenomi ja päädyin tänne. Nyt kyllä harmittaa, kun en keväällä tajunnut hakea, olin niin ”keskityn vain lääkikseen enkä ees ajattele mitään muita juttuja”-mentaliteetissa… Ei taida estenomi-linjalle olla paikkoja täydennyshaussa… :S Tosin en oo ihan selvillä miten se täydennyshakukaan toimii :P Mut sit mä mietin, et pystyykö puhuu ittensä sisään ammattikorkeeseen? Kun lukioonkin pystyy, niin miksei sitten tännekin… :D

  • Kiitos kovasti kivasta palautteesta :) Estenomitutkinto oli itsellenikin vähän plan b, mutta en ole katunut päivääkään – päinvastoin.

   Ei ole kyllä valitettavasti paikkoja täydennyshauissa. Kauneudenhoitoala on yksi suosituimmista amk-tutkinnoista ja sisäänpääsyprosentti on todella pieni. Yli puolet (arviolta) ensisijaisista hakijoista ei pääse edes pääsykokeisiin, joten valitettavasti en kyllä nää mitään mahdollisuutta päästä sisään puhumalla.

 13. Moi! Aloitan estenomin opinnot Tikkurilan Laureassa tässä kuussa, jännitttää ihan kamalasti! Pääsin ensimmäisellä kerralla sisään, tosin luin kemiaa todellatodella paljon. Kemia on kiinnostavaa, mutta ei todellakaan vahvinta alaani (ainakaan yläasteella). Voisitko tsempata jotenkin, koska jännittää etten pysy opinnoissa perässä/pääse kemiaan mukaan, vaikka se kiinnostaakin, apua :S Kuinka hyvä sinä olit kemiassa yläasteella?

  • Moikka! Onneksi olkoon opiskelupaikasta! Mahdollisesti ensi vuonna törmäillään käytävillä :)

   Älä turhaan stressaa kemiaa. Riittää, että se kiinnostaa, silloin ihminen oppii. Tiksin kemman lehtori on aivan huippu, best of the very best. Valmentavalla kurssilla aloitetaan ihan alusta, siis atomin rakenteesta. Sillä Reaktio 1-kirjalla pärjää tosi pitkälle. Koko eka vuosi menee aikalailla perustaa rakentaessa, vasta tokana vuonna alkaa varsinaiset kemman raaka-aineopinnot. Mun kemian historia on melko onneton, yläasteella olin hikke ja lukiossa evvk, joten tasasen tavallinen perusta. Lukiossa luin ne pakolliset kurssit kemmaa, mut olin enemmän fysiikan ystävä, koska sillon mun mielestä kemmassa ei ollu mitään logiikkaa (niinkuin ei ranskan kielessäkään). Eikä amk:iin mennessä ollu yläasteelta todellakaan mitään muistissa joten ihan melkein nollasta alotin itsekin. Suosittelen lämpimästi sitä kemian valmentavaa kurssia, vaikka pääsisikin tasokokeesta läpi.

   Ja siis muista, ettei siellä kukaan ole mikään kemian DI aloittaessaan (no omalla vuosikurssilla on yksi harvinaisuus, mutta siis näin yleisesti ottaen) joten kaikki on samoissa lähtökuopissa. Kemma ressaa tasaisesti kaikkia yhtä paljon, joten rohkeesti vaan luennoille mieluummin eturiviin kuin takariviin niin varmasti pysyy mukana. Itse syyllistyn välillä vähän siihen takarivissä notkumiseen, mutta onneksi tää blogi pitää mut kiinni opinnoissa, tulee kunnolla kerrattua matskuja kun ei voi höpötellä ihan läpiä päähänsä ;) Tsemppiä koulun alkuun! Ja jos tulee ihan mitä tahansa kysyttävää (koulunkäynti, opiskelijakortti, kemian ongelmat, biokemian proteiinisynteesi ei aukee etc) niin älä pelkää laittaa sähköpostia! Teillä on myös mahtavat tutorit mun omalta fuksiluokalta, joten tulee varmasti kiva syksy :)

 14. Hei, missä nuo lähtöpisteet voisi laskea? Olen yrittänyt googlettaa kaikkea mahdollista, mutta ei vain löydy! Olen todella kiinnostunut kauneudenhoitoalan opinnoista ja olisi aivan mahtavaa päästä opiskeleen sitä :) En ole koskaan ollut hyvä kemiassa, mutta nyt löytyis kyllä motivaatiota oppia.

 15. Onko sillä väliä hakeeko kouluun yo-pohjalla vai kosmetologi pohjalla? Itse olen tällä hetkellä kosmetologi koulussa mutta koen estenomin opinnot kiinnostavammiksi ja harkitsen kosmari opintojen keskeyttämistä ja siirtymistä estenomin opintoihin.. Jos siis pääsen sisään..

 16. Hakemisen puolesta ei siis ole haittaa hakeeko yo-pohjalta vai kosmetologi pohjalta, mutta onkohan sillä merkitystä sitten opintojen kannalta? Eli siis sanotaanko nyt vaikka näin että onko paremmat mahdollisuudet menestyä opinnoissa jos alla on kosmetologin tutkinto? Vai pärjääkö yo-pohjalla yhtä hyvin? Kiitos vielä vastauksesta :)

  • Mielestäni kampaaja/kosmetologi/kosmetiikkamyyjä/yo-pohjalla pärjää kaikilla yhtä hyvin. Mitään ei tarvitse osata tullessaan, kaikki opetetaan :)

   Itse olen pelkästään yo-pohjainen ja pärjännyt opinnoissa oikein hyvin. Muistaakseni ammattitaustaiset ovat saaneet jättää välistä yhden oppitunnin, jossa käytiin läpi ihon ja hiuksen rakennetta. Ei siis mitään eroa :)

 17. Olitko lukiossa? Jos olit, niin luitko pitkää kemiaa tai kirjoititko kemian vai miten:) Itseäni kiinnostaa estenomi ja ajattelin itse yrittää lukion jälkeen estenomiksi.

  • Olin lukiossa, mutta en lukenut kemiaa kuin pakolliset kurssit. Olin back in the days enemmän fysiikan ystävä. Kannattaa hakea, kemiankoe ei todellakaan ole vaikea, jos vähän jaksaa lukea :) Tsemppiä!

 18. Hei!
  Olen valmistunut ammattikoulusta media-assistentiksi ja nyt minua kiinnostaisi Estenomi opinnot. Haluaisin lähteä suoraan opiskelemaan ammattikorkeakouluun noita Estenomi opintoja mutta millaiset mahdollisuudet minulla on päästä sisälle ilman kosmetologi tai parturikampaamo opintoja? Tai onko se ylipäätään kannattavaa ?
  Kiitos jo etukäteen !

  • Aina kannattaa hakea, kannustan kyllä siihen! Sisäänpääsymahdollisuudet ovat kyllä ihan hyvät, riippuen tietenkin päästötodistuksestasi, sillä jo pääsykokeisiin on aika kovat pisterajat. Ammattikoulutuksesta on hyötyä vasta opintojen puolella, mutta alan työkokemuksesta voi saada max. 10 pistettä. Varaudu toki siihen, että joudut tekemään esimerkiksi kemian osalta hieman enemmän töitä, mutta mitään kvanttifysiikkaa ei ole vielä tullut vastaan, joten lukemalla siitä selviää. Kirjoittelen hakemisesta vielä pidemmin kun hakuaika lähenee!

 19. että kun ottaa päähän..itse oon nyt aivan innoissani luettuani noista estenomi opinnoista! Ja mun lukion todistus..voi itku..se on jotain 7 luokkaa keskiarvolta..onkohan mulla mahiksia sitten ees päästä pääsykokeisiin :( kemian osalta kyllä varmasti pääsykokeissa onnistuisin jos niihin pääsisin! voi että tää kuulostaa just siltä mitä haluaisin..

  • Kannattaa laskea omat lähtöpisteet hakuoppaasta, yhteispisteet tulevat ensisijaisuudesta, yo-todistuksesta ja keskiarvosta. Tsemppiä!

 20. Paluuviite: Kevään odotusta | INCImix

 21. on ollut huhua estenomin tutkinnon lopettamisesta kokonaan.. ei sulla olis tietoa siitä? eli olisiko ns. hyödytön paperi jos nyt syksyllä alottaisi?

  • Estenomitutkintoa ei todellakaan olla lopettamassa. Laki määrää jokaiselle alalle oikeuden korkeakoulutukseen ja ammatinopettajatkin tarvitsevat estenomikoulutuksen päästäkseen eteenpäin. Ja edelleen kauneudenhoitoala on yksi suosituimmista (ts. eniten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin) amk-tutkinnoista. Ei mitään mahdollisuuksia lopettamiseen siis :) Turun amk lopettaa estenomilinjansa nyt lähitulevaisuudessa, eli sinne ei kannata hakea.

 22. Moikka! Muakin on hirveästi alkanut kiehtomaan estenomiopinnot, ja suoritinkin haun Laureaan pari päivää sitten :) Koitin etsiskellä, jos jostain löytyisi vanhoja valintakokeita, mutten löytänyt. Satutko tietämään, näkeekö niitä jostain? Tai osaisitko itse kuvailla, millaisia kemian tehtävät ovat? :)

  • Vanhoja valintakokeita ei tietääkseni ole missään nähtävillä, valitettavasti :( Kiitos kysymyksestäsi, kemiantehtävistä siis asiaa pääsykoepostaukseen :)

 23. Hei! :)
  Valmistun juuri kohta farmaseutiksi, ja olen alkanut pohtia koulutukseni täydentämistä jollain toisella tutkinnolla. Mietin ensin kosmetologin koulutusta (löytyy jo jonkin verran apteekkipuolella töissä, sekä suosittu lisäkoulutus), mutta kaveri vinkkasi estenomi-opinnoista. Luin nyt vähän enemmän tutkinnon sisällöstä ja kuulostaa kyllä tosi mielenkiintoiselle! Ja kenties lähenteleekin enemmän tätä farmasian alaa, joka sisältää myös paljon kemiaa. Markkinointiosaaminen ei ole sekään huono taito tällä alalla.
  Olin ajatellut ottaa vaan nyt syksyn vähän rauhallisemmin… puhuit tuossa ylempänä aikuisten ohjelmasta, joka alkaisi siis vasta tammikuussa (haku syksyllä). Eroaako aikuisten ohjelma millä tavalla tuosta nuorten ohjelmasta?
  Kauneusalalta minulla ei ole varsinaista aiempaa työkokemusta, jollei apteekkikosmetiikan myymisestä saa jotain pojoja, tuskin :D
  Laskeskelin että noista alustavista pisteistä saisin 33 pistettä.

  • Moikka! Suosittelen estenomiopintoja kyllä lämpimästi ja farmasian tutkinnostasi on sinulle varmasti tosi paljon hyötyä opinnoissa! Laurean opetussuunnitelma on muuttunut huomattavasti ja aikuisten – nuorten-koulutukset eivät pyöri enää samalla tavalla kuin aiemmin. Viimeisimmän tiedon saat kurkkaamalla Laurean hakuoppaasta, siellä on parhaiten kerrottu, milloin haku kuhunkin ohjelmaan alkaa! Ainakin aiemmin aikuisten opetus on ollut itsenäisempää, lähiopetusta ei ole kuin osa siitä määrästä mitä täysipäiväisillä on, projekteja sitten enemmän. En osaa tarkalleen sanoa, mistä noita työkokemuspisteitä saa, mutta ainakin kannattaa kysäistä asiasta (ei ollenkaan mahdoton ajatus saada tuosta pisteitä mielestäni) :) Muistelisin, että ainakin joinain vuosina raja pääsykokeeseen pääsemiseksi on pyörinyt jossain 30 aloituspisteen kieppeillä, joten varmasti ne ainakin riittävät!

 24. Moikka!
  Olen hakemassa estenomiksi, mutta en löydä mistään estenomille suunnattua valmennuskurssia.
  Tiedätkö kuka niitä järjestäisi ? :)
  Kiitos paljon jo etukäteen!

  • Moi Susanna! Estenomeille ei ole oikeastaan olemassa mitään valmennuskursseja. Jos kaipaat kemian kanssa preppausta, niin esimerkiksi aikuisopistojen kemiankurssit varmasti auttavat!

 25. Tiedätkö, riittääkö lukion kemian 1 kurssi? Vai pitäisikö olla enemmän kemian opintoja takana?

  • Lukion kemian 1 kurssin kirjasta vain noin puolet on ollut ainakin aiemmin pääsykoemateriaalina. Ei siis todellakaan tarvitse olla kemian maisteri :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s