Kuollut, kuolleempi, hius

Leikataan kuolleet pois latvasta.

Kaikki tietää ainakin joskus sanoneensa näin kampaajalla. Tämä lausahdus tarkoittaisi käytännössä sitä, että olisimme kaikki kaljuja leikkauksen jäljiltä.

Hius on kuollut. Aivan tyvestä asti se on umpikuollut ja kuolleena se pysyy. Hiusta ei myöskään voi ravita sisältäpäin. Mikään hoitoaine ei tunkeudu hiuksen ytimeen ja korjaa sitä sisältäkäsin, herätä eloon tai muuta hiuksen rakennetta. Kaksihaaraisia ei oikeastaan voi korjata. Kerran tuhoutunut hius pysyy tuhoutuneena.

Mihin hoitotuotteen vaikutus sitten perustuu?

Hius sisältää keratiini-proteiinia. Tutunkuuloinen nimi varmaan kaikille, ainakin mainoksista ”sisältää jälleenrakentavaa keratiinia” – justiinsa niin. Protsku sitten puolestaan muodostuu aminohapoista, jotka ovat liittyneet toisiinsa. Niiden järjestäytymisestä johtuen siellä hiuksessa on vapaana hieman enemmän negatiivisesti varautuneita happopäitä eli hiuksen varaus on lievästi negatiivinen.

Hoitoaineeseen laitetaan sitten sellaisia aineita, jotka ovat hieman positiivisesti varautuneita. Kun hoitsika sitten lätkäistään päähän, ne positiiviset aineet siellä hoitsikassa tarttuu niihin hiuksen kohtiin, jotka on negatiivisia. Kuin magneetit. Näin toimii siis ”hoitava” aine, joka usein on myös sähköisyyttä poistava. Aine jää hiuksen pinnalle muodostaen siihen kalvon. Tästä kalvosta tulee sitten se upea hoidettu, korjattu ja syväravittu vaikutelma, joka kestää niin kauan kuin se hoitoainepurkkikin.

Hiushoiteen hinta kyllä useinkin korreloi tämän hoitovaikutuksen kanssa. Tosi hyvät hoitavat aineet voi olla aika kalliita, joten silloin tuotteellakin on hintaa enemmän. Toisaalta liian tuhti hoitava aine kerrostuu varsinkin vaurioituneisiin hiuksiin ja tekee niistä helposti raskaat ja vaikeat muotoilla. Tästä syystä tehohoitoja ei suositella käyttettäviksi päivittäin.

Ne ”kuolleet” hiukset siellä latvassa ovat oikeastaan vaan niitä kaikkein kovimman kohtalon kärsineitä hiuksia, jotka ovat useiden päällekkäisten kemiallisten käsittelyiden jäljiltä käytännössä täysin tuhoutuneet. Oikeastaan kampaajalla siis pitäisikin sanoa, ”leikataan ne kaikkein pahimmin räjähtäneet pois”.

Mainokset

8 responses to “Kuollut, kuolleempi, hius

 1. Aivan totta, Mutta hoitoaine kuitenkin suojaa hiusta jottei se vaurioituisi enempää.
  On tärkeää valita hoitoaine jossa on mahdollisimman vähän niitä ”ylimääräisiä” aineosia, kuten säilöntä aineet, hajusteet , huonot silikonit, ja väriaineet ja muut tuotteen ulkonäolliseen koostumukseen vaikuttavat aineet. Se on tärkeää ihon/hiuspohjan ja hiuksen kannalta.
  Ei kannata tukkia hiusta millä sattuu hoitoaineella ja herkistää hiuspohjaa huonolaatuisella hiusten hoito/muotoilu tuotteella.
  Kampaajan tulisi osata valita hyvä, juuri asiakkaalle sopiva hoitoaine. Jos hius ei ole kemiallisesti käsitelty huonokuntoiseksi, ehdottomasti paras valinta on luonnonmukainen hoitoaine.

  • Kyllä, kaikkea ylimääräistä kannattaa toki aina mahdollisuuksien mukaan välttää. Jos tarkoitat luonnonmukaisella sellaista tuotetta, jossa on mahdollisimman paljon luonnossa tuotettuja raaka-aineita, niin sillä taas ei ole mitään väliä. Synteettiset ainesosat ovat ihan yhtä hyviä. Jos taas tarkoitit sellaista tuotetta, missä ainesosia on mahdollisimman vähän, se voi joissain tapauksissa pitää paikkansa, tämäkin on ihan tuotekohtainen juttu sitten :)

 2. Luonnonmukaisella tarkoitan sellaista missä ei ole mitään synteettistä. On synteettiset varmasti yhtä hyviä, mutta se väli sillä on että eikö aina olisi parempi mitä vähemmän kehoomme synteettisiä aineita tukimme.
  Arvostan kyllä tuotteita jotka toimii, oli ne synteettisiä tai ei ja Inci listaa kannattaa kyllä kurkata.. :)

  • Sellaisia tuotteita ei kovin montaa kyllä ole, missä ei olisi mitään synteettistä. Eikö suurimmalla osalla luonnonkosmetiikka-sertifikaateistakin ole rajana joku 90-95% luonnosta peräisin olevia ainesosia? Jos mietitään yhtä yksittäistä, tiettyä ainetta, on aivan sama onko se synteettisesti tehty vai luonnosta peräisin. Loppujen lopuksi kyseessä on sama aine, koska kemiallinen rakenne on aivan identtinen. Tällöin kukaan ei voi tunnistaa onko se luonnosta vai koeputkesta. Todella moni synteettisesti valmistettu aine esiintyy myös luonnossa, mutta on miljoona kertaa helpompaa tuottaa se laboratoriossa kuin alkaa eristää luonnosta, ihan jo luontoakin ajatellen. Joskus labrassa voidaan saada aikaan jopa puhtaampaa tavaraa :) Joskus tehdään myös niin, että otetaan vähän sitä ainetta luonnosta ja aletaan sitten kloonata sitä labrassa lisää ilman, että aine muuttuu mitenkään. Tällöin voisi kai puhua luonnontuotteesta, eikö totta, mutta aine on kuitenkin synteettinen. Kemianteollisuus on niin huippua nykyisin, että sitä turhaan pelätään ja mustamaalataan varsinkin näiden synteettisten aineiden osalta.

   Jos olisi mahdollisuus valita, niin ostaisin ruusuntuoksuisen hajuveteni ehdottomasti mieluummin synteettisenä, koska minun kävisi sääliksi sitä loputonta määrää kauniita ruusuja, viljelysmaata ja luonnonvaroja, jotka uhrattaisiin sen pienen tuoksutilkan vuoksi. Varsinkin, kun joku setä voi sen minulle valmistaa labrassa ilman, että yksikään ruusu kärsii.

 3. tuo onkin mielenkiintoista…olen itsekin työhöni liittyen lukenut aiheesta luonnonmukainen vai synteettinen. Se ainakin on varmaa että tarkkana saa olla tuotteiden kanssa, jos haluaa saada juuri sitä mitä etsii. Luonnonmukaisia hyviä tuotteita löytyy ja niissä on paljon hyviä puolia. Ainakin se että ne ovat todella hoitavia, ainakin ihonhoitotuotteiden pohjan luo kylmäpuristetut kasviöljyt, vahat, uutteet ja mehut. Kuivatut ja jauhetut kasvinosat, eteeriset öljyt, levät, suolat. Sokerit, savet, hunaja, mehiläisvaha maito…yms. Kaikki luonnonkosmetiikan raaka-aineet ovat biohajoavia ja uusiutuvia mikä on hyvä juttu myös luonnon kannalta. :) Lainatakseni Rita Stiensin sanoja : Luonnon ja synteettisen aineen turvallisuutta ei voi edes verrata, koska synteettisten aineiden vaarat eivät ole vielä tiedossa. Näkemys perustuu siihen että synteettisillä aineilla on takana lyhyempi käyttöaika luonnonaineisiin verrattuna.
  Ja mikäli haluaa luotettavaa luonnonkosmetiikkaa niin valitsee sertifioidun koska se takaa tuotteen luonnonmukaisuuden. ( BDIH, AIAB, (Ecosertin sertifikaatti on helpompi saada kuin BDIH.n)
  Luonnonmukaisen tuotteen merkittävin etu on siis ammattilaisten mukaan niiden hoitavuus. Luonnonmukainen sisältää runsaasti hoitavia aineita ja yhdessä lisättyjen vaikuttavien aineiden kanssa ne tekevät tuotteesta erityisen hoitavan. synteettisissä tuotteissa käytetään puolestaan näitä luonnonkosmetiikan perusraaka-aineita vaikuttavina aineina synteettisten aineiden ohella. Eli hoitavia aineita on synteettisessä tuotteessa vähemmän.

  • Hei! Kiitos hyvästä kommentista. Olen ehdottomasti samaa mieltä kanssasi tuosta ympäristöpuolesta. Kyse olikin siitä, että esimerkiksi vahoja ja öljyjä on mahdollista valmistaa myös synteettisesti labrassa. Tarkoitin ennen kaikkea sitä, että jos labrassa luodaan tismalleen sama aine, kun mitä otettaisiin luonnosta, niin sen teho/turvallisuus/mikävaan on tismalleen sama kuin sen luonnosta otetun version. Labrassa luodut/kehitetyt uudet, luonnossa esiintymättömät aineet ovat tietenkin täysin asia erikseen :) Tuo sertifikaatti-asia on muuten tosi mielenkiintoinen, niissä on tosi paljon eroja! Täytyykin laittaa korvan taakse jos saisin siitä kirjoteltua jonkun jutun.

 4. Löysin blogisi vasta ja täytyy sanoa, että tää meni heittämällä mun suosikkiblogilistalle :) Tykkään tavastasi kirjoittaa ja ennen kaikkea arvostan suuresti rehellisyyttäsi. Oon koulutukseltani parturi-kampaaja ja mua aina huvittaa nämä hiustuotteiden suuret lupaukset :D

  Oon jokseenkin kateellinen siitä, että olet asioissa näin hyvin sisällä – olet sitä, mitä minä haluaisin olla. Aloitin estenomiopinnot Turussa ja toivon saavani hyvää ja aiheenmukaista opetusta, vaan toisin kävi ja lopetin koko höskän.. en yhtään ihmettele, että ko. koulutusohjelma lopetettiin. Mielessä on itänyt josko sittenki pitäisi hakea Laureaan ja muuttaa Helsinkiin..

  Kiitos, mahtavasta blogista!

  • Voi kiitos ihanasta palautteestasi. On aina kiva kuulla, että on löytynyt mielekästä luettavaa. Toivottavasti tulet jatkossakin vierailemaan :) Mikäli kemian opinnot yhtään kiinnostaa niin marsmars tänne ja tervetuloa Laureaan! Laureassahan on toki tarjolla myös täydennyskoulutusta, jos ei koko tutkintoa ole jaksamista/halua opiskella.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s