Karvoille kyytiä kosteusvoiteella?

Törmäsin tällaiseen tuotteeseen tänään CityDealin kautta. Kyseessä on siis Smart 3S-voide, jota komeasti mainostetaan Made in Finlandina. Mainospuhe oli kova, ”Karvankasvulle stoppi patentoidulla ja tehokkaalla voiteella”. Halvalla olisi lähtenyt moinen ihmeaine, parikymppiä puteli. Kiinnostuin suuresti.

Töissä minulla oli sitten aikaa syynätä tätä tarkemmin. Ensimmäinen pettymys oli, että ne karvat pitäisi jokatapauksessa kiskoa juurineen ensin irti joko vahalla, sokerilla tai epilaattorilla. Sen jälkeen tätä voidetta levittämällä karvankasvu hidastuisi ja jopa loppuisi täysin. Kiinnosti edelleen kovasti, voisin kärsiä yhden tai muutamankin kerran sokeroinnit, jos ne karvat sitten mystisesti katoaisivat maailman tuuliin.

Toimintamekanismi on selitetty näin:

Smart 3s® voiteen aktiiviset aineosat vaikuttavat erityisesti karvatupen solujen proteeiineihin, jotka ovat solujen rakenteelliset ja toimivat aineet. Kun aktiiviaineosat tunkeutuvat karvatupen pohjassa oleviin aktiivisiin soluihin, luonnollinen entsyymi jakaa solussa olevan proteiinin ja tämän tuloksena karvojen kasvu keskeytyy.

Kuulostaa äkkiseltään melko loogiselta. Eli periaatteessa tämä toimii nyt niinkuin ripsiseerumit, mutta väärinpäin. Ripsiseerumeiden stimuloidessa karvan kasvun kannalta aktiivisia soluja karvatupessa, tämää lamauttaa niiden toiminnan. Toisaalta en ole ihmisen biologian ekspertti, joten voihan tässä olla jotain mitä en huomaa.

Sitten kääntöpuoli. Ripsiseerumien tavoin vaikutus kestää juuri niin kauan kuin tuotekin. Ei ole järkevää luoda tuotetta, jota ei tarvitsisi käyttää jatkuvasti. Se ei ole hyvää bisnestä. Niinpä tässäkin karvojen kasvu aktivoituu sitten, kun tuotteiden vaikutus lakkaa. Vaikka tuotetta mainostetaankin luonnonkosmetiikkana, INCI hieman ihmetytti. Ei ihan vaikuttanut luonnonkosmetiikalta minun silmääni tämä.

Aqua, Paraffinum Liquidum, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Propylene Glycol, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, White Petroleum Jelly, Stearyl Alcohol, Betaine, Cetyl Alcohol, Cera Alba (Bees Wax), Tocopheryl Acetate, Glyceryl Stearate, Methylparaben, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Triethanolamine, Natural salts

Mikä kumman White Petroleum Jelly? Ei todentotta ole oikea INCI-nimi tuo. Kyseessä siis parafiiniöljyn, petrolatumin sukulainen, jonka turvallisuudesta voidaan sitten väitellä puolin ja toisin aivan loputtomiin. Mutta mitä se tässä tekee? Mukana on myös ehtaa parafiiniöljyä, joten uskon näiden kahden ja vielä Bees Waxinkin yhteistyössä muodostavan iholle blokkaavan kalvon, jotta karvankasvuun vaikuttavat aineet pysyisivät kalvon alla.

Mihin vaikutus sitten perustuu? En äkkiseltään keksi yhdenkään noista aineista vaikuttavan suoraan solutason toimintaan. Tietenkin patentoitu resepti on suojeltu viimeiseen hengenvetoon asti, mutta kaikki tuotteen aineet ovat yksistään melko peruskamaa kosmetiikkatuotteissa. Betaiinista puhutaan tuolla valmistajan sivuilla ja se todentotta onkin tutkimuksissa todettu iholle ja hiukselle hyväksi aineeksi hoitavuutensa puolesta, mutta tähän karvanpoistosysteemiin se ei kyllä vaikuta. Olisiko vastaus sittenkin tuolla white petroleum jellyssä? Todennäköisesti kyse on jostain kemiallisesta reaktiosta, joka muodostuu lähtöaineiden välillä. Ei muuta sitten kuin arvailemaan, että mikä reagoi ja minkä kanssa. Lopputulos on siis se, ettei selitystä löydy.

Itselläni tämä jäi vielä ostamatta. Jään kyllä kiinnostuneena seurailemaan ja odottelemaan lisätietoa. Kuuriluontoinen ihovoide estämään karvojen kasvua ei kuulosta yhtään huonommalta. Vakuuttiko tämä tuote jonkun tai onko joku ehtinyt moista kokeilla?

Mainokset

15 responses to “Karvoille kyytiä kosteusvoiteella?

 1. White petroleum jelly on puhdistettua vaseliinia.

  • Juu niin on, mutta miksi kummassa se on tuolla nimellä suomalaisen tuotteen INCIssä.. Kyllähän se ymmärrettävä on, mutta ärsyttää kaltaistani nihilistiä ;)

 2. White Petroleum Jelly = valkovaseliini = Petrolatum (INCI). Kyseessä on mielestäni ihan vain vaseliini eli Petrolatum. Eipä tuo White Petroleum Jelly tosiaan ole mikään INCI-nimi, eikä sitä saisi olla INCI-luettelossa EU:ssa myytävässä kosmetiikassa. USA:ssa se saattaa kelvata ja korvaani nimitys kalskahtaa hieman amerikanenglannilta?

  Petrolatum, Paraffin ja Paraffin Liquidum ovat kukin INCI-nimiä ja ymmärtääkseni hivenen eri aineita (sanon tämän siksi, että käytit parafiiniöljyä ikäänkuin petrolatumin synonyyminä?) – tosin käytännössä kaikki kolme ovat lähes samaa tavaraa, ja raakaöljystä eli Petroleumista peräisin olevia aineita. En usko, että tuotteen karvankasvua hillitsevä vaikutus liittyy tuohon White Petroleum Jellyyn.

  p.s. Tämä on muuten loistoblogi ja olen oppinut täältä paljon uutta. Aion lukea jatkossakin. :)

  • Heippa! Kiitos kommentista. Hyvä tarkennus, taisinkin käyttää noita termejä vähän huolimattomasti :) Juu olet täysin oikeassa, kolmesta eri aineesta on kysymys, mutta pääpiirteittäin samaa kamaa. Puhdistettuja tosin kaikki, kosmetiikassa on käytössä pelkästään noita erittäin hyvin puhdistettuja maaöljyjohdannaisia. Muistaakseni on vielä niin, että valmistajan on pystyttävä todistamaan puhdistusprosessin tehokkuus noita karsinogeenejä koskien.

   En kyllä minäkään usko sen tehoon karvojen kasvun johdalla, tuntuu vain että tuollainen seos vetäisi avoinna olevat karvatupet tukkoon ja lopputulos olisi sisäänpäinkasvaneet karvat eli ei karvoja! :D On tuolla listassa muitakin puutteita, esim Natural salts ei todellakaan ole mikään yksittäinen hyväksytty INCI-nimi. Kiitos tarkennuksesta ja kivaa viikonloppua! :)

 3. Tulee vaan mieleen, että tukkiiko tuo sitten ne karvatupet, kun ne karvat on eka revitty juurineen. Ei kuulosta terveelliseltä :D

  Itse en usko mihinkään ihmeellisiin karvatuotteisiin. Tai edes jaksa innostua. Sheivailu on lopulta niin helppo homma suihkussa, että saa riittää :)

 4. INCI listoissa on virheitä, eikä käännöstyötä ole tehty huolella.
  INCIen heikkous kävi ilmi esimerkiksi tästä tapauksesta:

  http://www.tukes.fi/fi/Ajankohtaista/Tiedotteet/Kuluttajaturvallisuus/Hiusvarien-merkinnoissa-paljon-puutteita/

  Nihilistejä tarvitaan, muutehan homma menisi ihan ranttaliksi. :)

  • Joo noita virheellisiä incejä on maailma pullollaan, teemme koulussa tasaiseen tahtiin pakkaustehtäviä, joissa pitää syynätä merkintöjen oikeellisuutta ja joka kerta löytyy jotain käsittämättömiä väännöksiä. Sen ymmärrän, että vikoja on silloin kun tuodaan maahan muaalta kuin oman kauppa-alueen sisältä, mutta kyllä nämä EU:n sisäiset tuotteet pitäisi olla kunnossa.

   • Monessa firmassa todennäköisesti hieman laiminlyödään pakkausselosteisiin liittyviä asioita tai isketään vain kylkeen sopivankieliset tarrat, vaikka tuote olisi tuotu EU:n ulkopuolelta. :(

    Se ei riitä, vaan esim. tuotaessa tuotteita EU:n ulkopuolelta myyntiin EU:n markkinoille, on maahantuovalla yrityksellä todella paljon vastuita, sekä tuotteen koostumuksen että pakkausmerkintöjen suhteen. Jos edes etiketit eivät ole kohdallaan, niin silloin kyllä mietityttää ovatko muutkaan asiat kunnossa. Jälleenmyyjät EU:n alueella (ensimmäistä maahantuojaa lukuunottamatta) pääsevät vähemmällä, mutta heilläkin on vastuu siitä, etteivät myy tuotteita, joissa on esim. puutteelliset pakkausmerkinnät tai kiellettyjä ainesosia jne.

    Monessa EU:n maassa maahantuojan (joka tuo kosmetiikkaa EU:n rajojen ulkopuolelta) täytyy rekisteröityä kosmetiikkayritysrekisteriin, esim. Suomessa TUKES:iin, ja tuotteiden koostumuksen ym. suhteen täytyy teettää turvallisuudenarviointi jne. Prosessi on pitkälti sama kuin jos valmistetaan täysin uusia kosmetiikkatuotteita EU:ssa.

    Noniin, tämä nyt ei (välttämättä) liity mitenkään kys. tuotteeseen ja yritykseen lainkaan, vaan tulipahan vaan avauduttua. Virheet INCI:ssä ja pakkausmerkinnöissä (esim. tuotteen säilyvyys) voivat periaatteessa kieliä isoistakin puutoksista tuotteen turvallisuuteen ja maahantuontiketjuun liittyen. Sen sijaan kielivirheet vaikkapa suomennetussa tuotekuvauksessa eivät ole lainkaan yhtä kriittisiä.

    Pari linkkiä:
    http://www.tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Tavaroiden-turvallisuusvaatimuksia/Kosmetiikka/Kosmetiikkayritysten-rekisterointi/
    http://tukes.fi/fi/Toimialat/Kuluttajaturvallisuus/Tavaroiden-turvallisuusvaatimuksia/Kosmetiikka/

   • Hyvä kommentti. Olet aivan oikeassa. Vastuuta on paljon ja EU:n ulkopuolelta tuotaessa on todellakin maahantuojan vastuulla varmistaa tuotteen lainmukaisuus. Ongelma on, ettei lainsäädännöllistä tai kemian tuntemusta useinkaan ole ainakaan pienissä maahantuontiyrityksissä maininnanarvoisesti.

 5. Linkki tuotteen sivulle ei toimi. Ei aukea Googlenkaan kautta ko. firman sivut. Tekninen häiriö?

 6. Luulisi heidän osaavan homman.. Törmäsin heidän sivuillaan tähän tuotteeseen ja se on näköjään maailman ensimäinen kynsilakanpoistoaine joka on saanut Allergia- ja Astmaliiton hyväksynnän:) Vahvistuksenkin sain Allergia sivuilta ( VOS106 ) http://www.allergia.fi/allergiatunnus/tuotteet/meikkituotteet/

  • Juu huomasin tuon saman kynsilakanpoistoaine-jutun! Olisi kyllä mielenkiintoista keksiä tuon toimintamekanismi. Patentoituna sitä on tietysti melko mahdoton saada selville ainakaan heiltä :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s