Parabeeniuutisia

Ranskan maalta kuuluu kuumia huhuja, että suunnittelevat siellä parabeenien kieltoa kokonaan. Aika villiä sinänsä ottaen huomioon, että uusi kosmetiikkalaki on laadittu juurikin yhtenäistämään EU-alueen lainsäädäntöä. Ei hyvin ala tämä uusi aika uuden lainsäädännön parissa, jos joku alkaa heti sooloilemaan ja tekemään kansallisia sovellutuksia.

Metyyli- ja etyyliparabeeneista ei ole mitään, kertakaikkiaan mitään turvallisuutta kyseenalaistavia tutkimuksia. Niitä käytetään paljon myös elintarvikkeissa ja tutkimustuloksia niiden turvallisuudesta on pitkältä ajalta, n. 70 vuodelta. Tästä oli juttua aiemmassa postauksessa Parabeenimaniaa.

Mitäs tilalle sitten, formaldehydiä vapauttavia säilöntäaineitako? No siitähän se riemu sitten repeää, niille on Suomessakin jo kasvava määrä herkistyneitä ihmisiä ja käytön lisääminen varmasti lisää myös herkistymisiä. Yleisimpiä formaldehydiä vapauttavia säilöntäaineita ovat mm.  Imidazolidinyl urea, Diazolidinyl urea, DMDM hydantoin, 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol, Quaternium-15 sekä Sodium hydroxymethylglycinate. Nämä eivät suoranaisesti ole vaaraksi niille, jotka eivät ole herkistyneet, mutta jos allergia on kerran tullut niin elämä muuttuu aika hankalaksi. Formaldehydi itsessään on melko toksinen aine, eikä sitä juuri kosmetiikasta löydy sellaisenaan lisättynä. Toisesta aineesta vapautuvalle formaldehydille on tosin tarkat rajat, joilla pyritään turvaamaan tuotteen käytön turvallisuus.

Mainokset

6 responses to “Parabeeniuutisia

 1. Erittäin mielenkiintoinen blogi!

  Minua kiinnostaisi laajempi postaus formaldehydistä (olen itse sille allerginen). Luen incit kaikista tuotteista mitä käytän (myös muualla kuin kotona) ja kuljetan laukussa omaa käsisaippuaa pienessä purkissa mukana. Silti vesikelloihottuma pahenee silloin tällöin (ehkä 1-2 krt 2 kk aikana). Jos en heti havaitse alkavaa ihottumaa tai en muista hoitaa sitä välittömästi, joudun tuskailemaan usean viikon ajan ennen kuin saan sen taas kuriin.

  Minua kiinnostaa mm. tämä:
  ”Formaldehydiä sisältävien valmisteiden selosteissa on oltava merkintä ”Sisältää formaldehydiä”, jos valmisteen formaldehydipitoisuus on yli 0,05 %.” (https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_12.aspx)
  Kuitenkin luin jostain tieteellisestä artikkelista, että ko. tutkimuksessa formaldehydille allergiset saivat oireita jo pienemmästä pitoisuudesta kuin 0,05 %. (ei valitettavasti ole tästä nyt linkkiä, kun siitä on todella paljon aikaa kun näitä tutkin) Voivatko kosmetiikkatuotteet siis sisältää formaldehydiä/vapauttajia siitä ilmoittamatta? Korvataanko parabeeneja esim. formaldehydillä tai vapauttajilla siten, että formaldehydipitoisuus on alle 0,05% mutta aiheuttaa silti oireita?

  Eräs kokemukseni on kasvovoiteesta X, jota käytin parin vuoden ajan. Sitten purkki uudistui, samalla parabeenit ja tästä uudenmallisesta purkista sain punaisenkirjavat kasvot. Otin yhteyttä valmistajaan ja he sanoivat, että ihoni on luultavasti herkistynyt aineelle, jolle se ei aiemmin ole herkistynyt. Suurin muutos koostumuksessa oli parabeenien poistaminen eli tilalle on täytynyt laittaa jotain muuta säilöntöainetta…

  Joskus tuskastuttaa, kun ei meinaa saada kuriin tätä käsi-ihottumaa ja silloin ei kärsi tehdä mitään muutakaan kuten siivota/tiskata/läträtä vedellä/käyttää hiostavia hanskoja…

  • Kiitos ja kiva kun tulit myös kommentoimaan!

   Formaldehydiallergiat ovat tosiaan lisääntyneet huomattavasti, joten toivottavasti tähänkin herättäisiin pian. Tuossa tarkoitetaan siis myös määrää, joka lähtöaineista saa vapautua formaldehydiä, ennenkuin se täytyy ilmoittaa. Kuitenkin esimerkiksi Allergia- ja Astmayhdistyksen sivuilla lukee, että noista yleisimmistä formaldehydin vapauttajista ei irtoa välttämättä (aineesta riippuen tietysti) kuin 0,01-0,002%. Tällöin periaatteessa ei tarvitse lukea, että sisältää formaldehydiä. Allergisen tulee kuitenkin välttää näitä vapauttajia ehdottomasti.

   Eli siis kyllä ja ei. Kyllä, voivat sisältää formaldehydiä ilman merkintää ”sisältää formaldehydiä”. Toisaalta ei, koska vapauttajat on tunnistettavissa INCI-listasta. Ja varmasti voivat aiheuttaa oireita pienempinäkin pitoisuuksina kuin 0,05%. Mitä sinun kannattaa tehdä, niin opetella tunnistamaan formaldehydiä vapauttavat aineet INCI:stä ja välttää niitä kaikkia. Laitan juttutoiveen korvan taakse! :)

 2. Yksi melko harmiton kosmetiikan säilöntäaine on Phenoxyethanol, jota näkee tuotteissa sekä parabeenien kanssa, että ilman. Sitä on hyvinkin monissa tuotteissa. Se ei myöskään ole ns. formaldehydivapauttaja. Se ei myöskään allergisoi läheskään siinä määrin kuin useimmat säilöntäaineet/hajusteet.

  • Phenoxyethanol eli fenoksietanoli on bakterisidinen eli bakteereita tappava säilöntäaine. Se on melko hyvä, tehokas ja turvallinen aine, mutta sillekin voi herkistyä. Fenoksietanoli ei tehoa viruksiin, homeisiin tai hiivoihin, eli niitä vastaan tarvitaan sitten toinen säilöntäaine, jolla saadaan aikaan se laajakirjoisuus, joka sinänsä on helppoa, koska aine sopii melko hyvin yhteen muiden aineiden kanssa. Kyseessä siis erittäin laajasti käytetty aine, jota löytyy myös esimerkiksi rokotteista.

 3. Entä nyt perusvoiteisiin ilmestynyt Ethylhexylglycerin, joka tunnetaan allergisoivana

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s