Ripsienpidennysliimat syynissä

Tästä tulee taas karmaisevan pitkä teksti ilman sen kummempia huumorin kukkia, mutta paljon kyseltyä asiaa nyt luvassa. Melko pian blogini perustamisen jälkeen sain sähköpostitse kyselyjä ripsienpidennysliimoista ja niiden koostumuksista. Ripsienpidennyksethän levisivät räjähdysmäisesti muutama vuosi takaperin ja niitä löytyy tätä nykyä ihan kaikenikäisten silmistä. Itsellänikin on moiset keikkuneet matkassa nyt jo useamman vuoden, tosin pidän usein talvisin aina pienen tauon.

Ideahan siis on, että yksittäinen pidennysripsi liimataan yksittäiseen omaan ripseen ja sen ei siitä sitten pitäisi irrota ennenkuin se oma karva luonnollisesti tipahtaa ja uusiutuu. Huolloissa käydään yksilöllisistä eroista riippuen n. 2-5 viikon välein. Oikein laitettuna pidennysten ei pitäisi vaurioittaa omia ripsiä.


Kuva eyelashextensionstips.com

Henkilökohtaisesti rakastan pidennyksiäni. Olen patalaiska meikkaaja ja nukun aamulla jokaisen mahdollisen minuutin, toisinsanoen nämä ovat itselleni täydellinen ratkaisu. Olen viimeksi käyttänyt meikkiä varmaan toukokuussa, jos jotain yksittäistä aurinkopuuterin sipaisua ei lasketa.

Mitä ongelmia näihin taivaan lahjoihin voi sitten liittyä? Liimat. Terveellä järjelläkin voi päätellä, että sellainen liima, joka pitää karvat kiinni hamaan maailmanloppuun asti, ei voi olla ihan mitään erikeepperiä. Kaikki ripsienpidennysten tekijät ovat kyllä nähneet ja kokeneet sen hetken, kun ripsiliima nappaa kiinni johonkin mihin ei pitäisi. Jos tökkäät sormesi liimakuppiin ja sen jälkeen toiseen sormeen, et ehdi kissaa sanoa kun sormet ovat liimaantuneet yhteen. Tiedän tämän, koska oli ihan pakko kokeilla kerran. Ja voin myös kertoa sen, että irrottaessa nahka antaa sitten periksi ennen liimaa. Empiiristä tutkimusta parhaimmillaan.


Kuva lashoutpro.com

Liimoja on paljon erilaisia. Osa kuivuu nopeammin, osa hitaammin. Aika karkeasti voisi asian ilmaista niin, että nopeammin kuivuvat liimat haisevat enemmän, mutta voivat olla hieman kestävämpiä. Hitaammin kuivuvat ovat usein tekijällekin miellyttävämpiä, niiden haju ei välttämättä polttele nenäonteloita niin kovasti. On myös erilaisia ”hypoallergeenisia” (vihaan tuota sanaa muuten, se on kosmetiikkateollisuuden keksimä eikä tarkoita virallisesti mitään) liimoja, jotka olisivat muita hellävaraisempia ja varsinkin hajuttomampia. Hajuttomampia voivat olla, mutta samat aineet sielläkin on pohjalla.

Pyysin usealta eri ripsifirmalta tietoja eri merkkien liimoista. Sain vastauksia kiitettävästi ja eräältä isolta maahantuojalta myös soiton. Kävimme pitkän puhelinkeskustelun liimojen turvallisuudesta ja eroista. Hän painotti sisällystä enemmän kuljetuksesta ja pakkauksesta johtuvia turvallisuusseikkoja, esim. onko liimat pullotettu jo valmistusmaassa tehtaalla. Yrityksen edustaja lupasi lähettää minulle sähköpostitse tiedot ainesosista, sekä ne turvallisuuslomakkeet, jotka olivat hänen mielestään olennaisempia kuin ainesosat. En kuitenkaan valitettavasti koskaan saanut niitä, joten en osaa nyt kommentoida, mikä siellä olisi ollut niin ratkaisevaa. Keskustelumme aikana hän kertoi kuitenkin hypoallergeenisten liimojen suuren salaisuuden – sakeuttamisaineet. Tällaisia aineita on paljon ja ne peittävät tehokkaasti alleen pahan hajun, mutta seokset ovat vaikeita formuloida, sillä usein sakeuttamisaine vaikuttaa liiman tehoon ja kestävyyteen melko radikaalisti.

Eikö kuulostakin aika tutulta? Onko jollekulle käynyt joskus jonkun muun aineen kanssa niin, että sormet (tai jotain muuta) liimantuu yhteen silmänräpäyksessä? Kyllä, ripsiliimat ovat pikaliimaa. Eivät noin kuvainnoillisesti vaan ihan oikeastikin. Tässä esimerkiksi eräiden liimojen INCIt. Näiden kyseisten liimojen sisällyksissä oli melko paljon kirjoitusvirheitä ja ilmaisutavasta riippuen näilläkin aineilla on eri nimiä (osaa ei löydy CosIngista ihan tuossa muodossaan).

Nopeammin kuivuva liima: Alkyl 20 Cyanoacrylate, Polymethyl methacrylate, Hydroquinone, Ethanol, Pigments and others

Hitaammin kuivuva liima: Cyanoacrylate, Polyalkyl methacrylate, Poly-isocyanate, Pigments and others

Vertailun vuoksi tässä vielä sisällys Xtreme Lashesilta, jonka voisi sanoa olevan jonkinlainen markkinajohtaja. Kyseessä heidän tuotekehityksensä taidonnäyte, joka sisältää esitteen mukaan markkinoiden vähiten akrylaatteja. INCI: Formulated Cyanoacrylate, Acrylic Polymer, D&C Violet #2 (CI 60725)

Syanoakrylaatteja siis kaikissa eri muodoissaan, enemmän tai vähemmän. Monissa liimoissa on pohjana etyyli-2-syanoakrylaatti eli Ethyl-2 Cyanoacrylate (määrällisesti kaikkea 80-95 % väliltä), joka on pohjana myös tavallisissa pikaliimoissa. Aine liukenee mm. asetoniin ja metyylietyyliketoniin. Sitä valmistetaan formaldehydin ja etyylisyanoasetaatin kondensaatiolla. Joitain syanoakrylaatteja (kuten n-butyyli- tai oktyylisyanoakrylaatteja) voidaan käyttää lääketieteellisesti myös haavaliimoissa. Teollisuuden käyttöön valmistetut akrylaatit eivät kuitenkaan haavaliimoiksi käy, sillä ne kuumenevat polymeroituessaan.

Aine on erittäin herkistävä, joten siitä täytyy laatia käyttöturvallisuustiedote, joka sisältää mm. tiedot itse aineesta, sen aiheuttamista vaaroista sekä hoito-ohjeet onnettomuuden sattuessa. Lainaus erään ripsiliiman käyttöturvallisuustiedotteesta alla.

”Eye Contact: Irritating to eyes. Causes excessive tearing. Eyelids may bond.
Skin Contact: Bonds to skin in seconds. May cause skin irritation. Cyanoacrylates have been reported to cause allergic reaction but due to rapid polymerization at the skin surface, an allergic response is rare. Cyanoacrylates generate heat during the cure process and, in rare instances; a
large drop can burn the skin.”

Vapaasti käännettynä ja tiivistettynä ärsyttää silmiä, aiheuttaa erittäin runsasta silmien vuotamista. Voi liimata silmäluomet yhteen, liimaa ihon sekunneissa, voi aiheuttaa ihon ärtymistä. Syanoakrylaatit vapauttavat lämpöä kuivuessaan ja voivat aiheuttaa iholle palovamman (tämänkin testasin empiirisesti, toimi luvatusti). Ja katsokaapa mitä muuta kivaa löytyi suomenkielisestä ktt:stä, joka oli laadittu eräälle markkinoilla olevalle pikaliimalle. Se sisältää tuota etyyli-2-syanoakrylaattia, polymetyylimetakrylaattia ja hydrokinonia – aikalailla samaa kamaa siis kuin ripsiliimat. Huomattava yhtäläisyys löytyy varsinkin tuon nopeammin kuivuvan liiman INCI:n kanssa. Lainaus ktt:stä:

”Erityiset vaikutukset
Syöpää aiheuttavat: Tuotteesta voi vapautua syöpävaarallista 2-butanonioksiimia, ryhmä 3.
Perimää vaurioittavat: Tuote sisältää yhtä tai useampaa ainetta, joka on EY:ssä luokiteltu syöpää aiheuttavaksi, mutageeniseksi.”


Etyyli-2-syanoakrylaatti

Ei yhtään kiva. Realistista vaaraa arvioitaessa en nyt toki menisi julistamaan ripsienpidennysten aiheuttavan syöpää, en todellakaan. Puhutaan kuitenkin aineista, joiden kanssa ei tosiaan pidä lähteä leikkimään. Ripsienpidennyksiä tehdään paljon ihan nollan tietotaidolla, joskus itse kotona opeteltuna, joten kyllä siitä laadusta kannattaa siinä mielessä maksaa, ettei silmiään anna ihan kenen tahansa sorkittaviksi.

 Miksi on siis tärkeää, että ripsienlaittaja tietää mitä tekee? Mikäli liimaa joutuu iholle, se tekee helposti todella pahaa jälkeä. Silmään joutuessaan liima saa aikaiseksi pahan tulehduksen ja voi vahingoittaa silmää pysyvästi. Erittäin hyvä pointti löytyi myös XtremeLashesin liiman esitteestä – kaikki herkkyysreaktiot eivät johdu aina liimasta, vaan huomiota täytyy kiinnittää myös oikeaoppiseen tekniikkaan sekä puhtaisiin välineisiin.

Tämän vuoksi on tärkeää varmistua tekijän riittävästä tietoisuudesta ja ymmärryksestä käsittelemiinsä aineisiin ja niiden ominaisuuksiin. Koulutuksissa (kunnollisissa) opetetaan kyllä, ettei aineita saa iholle joutua ja niiden kanssa pitää olla varovainen. Oikein käytettynähän liima ei missään vaiheessa kosketa ihoa, vain kuollutta karvaa, jolle se ei ole vaaraksi. Kaikkein herkkäsilmäisimpien kannattaa silti harkita ripsienpidennyksiä kahdesti, jo pelkät liimahuurut voivat ärsyttää silmiä.

Mainokset

18 responses to “Ripsienpidennysliimat syynissä

 1. Mahtavaa, hyvä teksti! KIITOS!! Eikä se niiin pitkä edes ollut ;)

 2. Ihanan asiantuntevaa tekstiä. Lisää tällaista. :)

 3. Minäkin tykkäsin jutusta :) En kyllä formaldehydiallergisena ja herkkäsilmäisenä lähtisi kokeilemaan, vaikka kauniit ne ripset ovatkin!

  • Kiitos paljon, kiva että miellytti :) Juu sinuna pysyisin kyllä ehdottoman kaukana sitten näistä jutuista, tuplasyyllä vielä!

 4. Ihanaa, oot nii ihanan fiksu ja helposti ymmärrettävää tekstiä! :)

  • Kiitos kivasta palautteesta! :) Mun fiksuudella tosin ei oo kovin suurta osaa tässä, ihan pitkällisen selvitystyön tulosta tämäkin teksti ;)

 5. Kaikkihan tänä päivänä syöpää aiheuttaa! Itseasiassa, ihmisessä muodostuu joka päivä syöpäsoluja – mutta jos puolustusjärjestelmä toimii eikä ole huonoa tuuria matkassa niin ei ongelmaa. Tosin, pitkällä aikavälillä todennäköisyys tietenkin kasvaa:)

  • Se on juuri näin! Pitäisi luottaa siihen elimistöönkin vähän, se on tehty kestämään aikamoisia asioita. Ei tästä elämästä millään selviä hengissä :)

 6. Pakko kommentoida järkytyksissäni, että Kampin Hairstoressa minulle laitettiin ripsenpidennys silmäluomiini kiinni. Kipu oli valtava :( Koko yläluomi oli yksi liimaköntti… Valitin tästä työntekijöille, jolloin sain uuden ajan HUOLTOON, josta jouduin maksamaan, vaikka kieltäydyin. Jepjep… Onneksi ei tullut vakavampaa ongelmaa kuin kallis hinta ja traumaattinen kokemus.

  • Noo huuuhhuh, ei uskoisi tuollaisen olevan mahdollista.. Apua. Kauheaa :s Onneksi sait pitää näkösi. Erään tuttuni silmä tulehtui silmäluomen alle joutuneen liiman (miten/miksi?!) vuoksi niin pahasti, että oli aika monta lääkärireissua käytävä, ennenkuin eteensä näki metriäkään. No, tietääpä ainakin itse olla tuonne astumatta jalallakaan!

 7. Hei, olen kouluttautunut ripsiteknikko ja luin tekstisi, pitää täysin paikkaansa, paitsi kiinnitin huomiota alussa mainitsemiisi eroihin liimujen kuivumisen suhteen. :) Hitaammat liimat on tarkoitettu aloittelijoille (n. 10sec kuivumis aika) että oppivat oikean laitto tekniikan, huolellisesti pistämään paikalleen, tällöin yleensä pidennysten laittaminen muutenkin pitkittyy, jonka takia kokeneet pidentäjät käyttävät nopeita (2-5sec) liimoja, niin ei tarvitse jokaisen ripsen kohdalla pysähtyä kuivattamaan liimaa.
  >>Liikkeissä kannattaa AINA tarkistaa teknikon pätevyys, mielellään myös kuvia hänen laittamistaan ripsistä, laittajan näkökulmasta(!!!) että näet onko ne siististi paikallaan, irti toisistaan ja ihosta.
  Nämä itseoppineet yleensä ei tiedä oikeaa tekniikkaa ja laittamisen riskeistä, väärin laitetut ripset (yhteen liimaantuneet, sikinsokin laitetut etc…) voi aiheuttaa olmille ripsille pysyvää vahinkoa, varsinkin vanhemmilla ihmisillä, joilla jo luonnollisesti ripsien kasvu on jo hidastunut ja monilla harventunut. Riskinä on myös juurikin tämä ripsien yhteen liimautuminen ja jos henkilöllä ei tiedä mitä tekee avatakseen ne, voitte vain kuvitella kun laittaja stressaantuu neulanterävät pinsetit käsissänsä + hermostuntu asiakas…
  >>Liima polttaa!! Hajullakaan ei ole niinkään merkitystä, toki hengityssuojan käyttö on tärkeää, jos tekee useammat ripset päivässä, itseltä on joskus ääni mennyt höyryjä hengitellessä. Sormeni joskus vahingossa upotin kunnolla liimakippoon, ja tunne oli koin sormi olisi liekeissä ja siihen paloi paha rakkula. Myös liiman pitävyydestä kerron, että jos minulla pysyi irti murtunut jääkaapinkahva 5 viikkoa paikallaan raskaassa käytössä ripsiliimalla, voitte vain kuvitella sen voiman. :)
  Hyvä artikkeli ja kerrankin asiaa behind the scenes, ihmiset kun ei tunnu tietävän pidennyksien laitosta tuon taivaallista ja yleensä suostuvat sen laittajan käsiin joka halvimmalla tekee, mitä ihmeellisimpiä käsityksiä ripsien laitosta olen ihmisiltä kuullut, suurinosa kuvittelee että ripset vain jotenkin taianomaisesti pitenevät muutamassa minuutissa ja varsinkin luullaan että kaikki laittavat samanlailla. Itse en ole tähänpäivään mennessä tehnyt yksiäkään tismalleen samanlaisia ripsiä, keskustelen ensin asiakkaan kanssa minkälainen käsitys hänellä olisi siitä mitä haluaa ja kerron pidennyksistä, vaaroista etc sitten vasta lähdemme tekemään… :)

  • Kiitos kommentistasi! Asiat ovat juurikin näin kuten kerroit :) Tiesin tuon ”aloittelija”-liiman ja normaalin liiman eron kyllä, mutta kuivumisaika on tosiaan suoraan yhteydessä myös höyryjen määrään. Esimerkiksi monet sensitive-liimat ovat näitä aloittelija-tyyppisiä liimoja. Pidemmän kuivumisajan liimoissa voi olla myös hieman huonompi pysyvyys, riippuen liimasta ja tietysti siitä, että asiakas jaksaa antaa niiden kunnolla kuivaa sen yli vuorokaudenkin. Liima tosiaankin polttaa, se myös voi reagoida esim. puhdistusaineen kanssa hyvinkin voimakkaasti lämpöä vapauttaen.

   Ja kyllä, ripsiliima on todella tuhtia kamaa, olen sillä itsekin liimaillut vaikka mitä korvakorujen kannoista kahvikuppeihin ja hyvin kestää paiskomista, hehe! Jääkaapinkahva on kyllä aika kova suoritus :D

   Mukava kuulla, että jutusta löytyi mielenkiintoista luettavaa. Olen kanssasi ehdottoman samaa mieltä, että kaksia samanlaisia ripsiä ei ole olemassa ja tekniikoita on niin monta kuin tekijöitäkin. Toivotan sinulle onnea ripsiteknikkourallasi! :)

 8. ”.. sen ei siitä sitten pitäisi irrota ennenkuin se oma karva luonnollisesti tipahtaa ja uusiutuu. ” Väärin. Ja suositeltu huoltoaika on kolme viikkoa.

  • Perustele toki näkemystäsi, miksi liima irtoaisi ripsestä aiemmin, pelkkä ”väärin” on hieman tökeröä mielestäni :) Itselläni ainakin irtoavat ripset lähtevät oman karvan kanssa. Huono liima tai liiman murtuminen on tietenkin asia erikseen. Ja huoltoaika on jokaisella ihmisellä yksilöllinen, kuten ripsien kasvukin. Itse käyn kuuden viikon välein.

 9. en ole kyseisen viestin kirjoittaja, mutta ripsiteknikkona voin yrittää vastata.. Mielestäni sanoit asian aivan oikein ”ei pitäisi irrota” eli ei siis pitäisi, mutta aika usein irtoaa kuitenkin muustakin syystä. idea on nimenomaan se, että ripsipidennys tippuisi oman mukana. Mutta varsinkin jos on rasvainen iho/ripset luonnostaan, on pysyvyys heikompi. Ja jo liimaus vaiheessa se pidennys voi tarttua huonommin, vaikka olisi puhdistettu puhdistusaineella. mekaaninen rasitus jne, voi aiheuttaa tietenkin. Mutta iso syy, mihin törmään usein, kun tulee asiakas jonkun toisen ripsen laittajan luota, on se, että pidennys on liimattu omaan ripseen, niin, että se repsottaa, vähän niinkuin x:n mallisesti (toinen viiva on oma ripsi ja toinen pidennys) silloinhan se tietenkin altistuu enemmän rasitukselle ja irtoaa nopeasti.

  • Myös itselläni on ripsiteknikon koulutus, joten ripsienlaitto on hyvin tuttua :) Hyvillä tuotteilla on pidennyksissäkin todella suuri merkitys. Ja tietenkin täytyy muistaa, että tyylejä on yhtä monta kuin tekijöitä. Liimoissakin on eroja kuin vuodenajoilla konsanaan. Monissa hoitoloissa tehdään yhdellä kaavalla ripsiä kaikille asiakkaille ripsilaadusta tms piittaamatta, joten ei ihme, ettei lopputulos oikein meinaa aina pysyä. Tuo x:n mallisesti liimaaminen on kyllä varmasti kaiken huippu, luulisi tekijälle jo järkenkin kertovan, ettei ihan noin voi mennä. Kiitos kommentistasi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s