Ripsiseerumit – entäs sitten?

Vääntö ripsiseerumeista on saavuttanut nyt tietyn pisteen. Markkinoilla olevien ripsiseerumien prostaglandiinien on aikalailla todettu olevan lääkeaineita, joten siitä on nyt turha enää kinata. Seerumeita on vedetty pois markkinoilta USA:ssa ja nyt ne ovat vimmatun syynin alla Suomessakin. Luonnollinen jatkumo tälle lienee se, että jotkut prostaglandiiniseerumit siirtynevät apteekkimyyntiin ja/tai reseptin alle.

Suurin osa INCImixin uusista kävijöistä tulee blogiin ripsiseerumipostausten kautta. Palautetta on tullut hurja määrä ihan kommenttien muodossa, mutta todella paljon viestejä tulee myös sähköpostitse. Lähes kaikki palautteet ovat aina olleet todella asiallisia, mutta mukaan mahtuu tietenkin aina myös yhteiskuntamme vähemmän-asiallisesti kommunikoivia tapauksia. Tässäkin on nyt tapahtunut tosin muutos. Aiemmin kritiikki kohdistui aina lähinnä harjoittamaani edesvastuuttomuuteen, sensaatiohakuisuuteen ja pelon lietsontaan sekä koulutukseni mitättömyyteen. Näiden ihmisten mielestä en ole oikeutettu kirjoittamaan asioista, koska en ole biokemian ja lääketieteen professori. Palautteiden keskeisin sisältö oli yleensä tiivistetysti se, että minä olen tuhannen väärässä ja prostaglandiinit eivät ole lääkeaineita. Hassua oli se, että aina sanottiin jonkun muun merkin prostaglandiinin olevan lääkettä, ”mutta tää toinen ei todellakaan oo”. Summa summarum, nämä ”proffat” katosivat kuin taikaiskusta, kun tieto USA:n markkinoiltavedoista tuli julkisuuteen.

Vähän aikaa oli kokonaan hiljaista, mutta sitten seurasi vihdoin se odottamani seuraava kysymys; no entä sitten? Mitä se sitten haittaa, jos niissä on lääkeaineita? Mitä haittaa niistä muka olisi. Miksi glaukoomapotilaat voisivat käyttää niitä lääkeaineita, jos ne eivät olisi turvallisia? Nyt kun siitä lääkeaine-ei lääkeaine-jankkaamisesta on päästy, olisi hyvä viritellä seuraavaksi tätä tärkeintä keskustelua eli arvioida realistisia haittoja, joita lääkeaineista ripsiseerumeissa aiheutuu. Miksi on tärkeää, että lääkeaineita valvovat alan ihmiset? Nyt ollaan vihdoin asian ytimessä!

Kuka on valmis ottamaan sen vastuun, jos lääkeaineita sisältävien seerumien annettaisiin olla normaalisti markkinoilla? Käsi ylös. Koska pitkäaikaisvaikutuksista ei ole mitään, kertakaikkiaan mitään tietoa, on mahdoton sanoa mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Ehkä todella on niin, ettei silmänpainetautilääkkeiden käyttämisestä terveeseen silmään ole mitään haittaa; mutta tärkein kysymys kuuluu, että mitä jos onkin? Kuka kantaa vastuun silloin? Todennäköisyys ei ole kummankaan vaihtoehdon puolella, mutta kuinka moni on valmis ottamaan 50-50 riskin? Tällä hetkellä tunnetut ja mahdolliset välittömät sivuvaikutukset käytön yhteydessä on listattu kahdessa edellisessä postauksessa Ripsiseerumien viidakossa ja Ripsiseerumi-revanssi, joten en tuo niitä enää osaksi tätä kirjoitusta.

Tämä seuraava on ihan hypoteettista, haluan vain tuoda ajatuksiani konkreettisemmiksi.  Mitäpä jos kävisikin niin, että vuosikausia jatkuneen käytön seurauksena ripsi tottuu seerumiin ja ilman sitä putoaakin kokonaan pois? Olisivatko nämä ihmiset valmiita loppuelämänsä käyttämään seerumia, joka vain pitää heidän karvansa kiinni? Kuinka moni silloin olisikin sitä mieltä, että no miksei asiaa tutkittu kun kerran oli mahdollisuus, että lääkeaineista voisi olla jotain haittaa? Tai entä jos vaikka vain sadasosalla käyttäjistä ilmeneekin näön pitkäaikaista sumentumista, olisiko tälle 1%:lle ihan ok, ettei asiaan reagoitu, vaikka merkkejä olikin havaittavissa jo heti tuotteen alkuaikoina? Kaiken pitää perustua ehdottomaan turvallisuuteen, ei todellakaan ehkä/ehkä ei-asetelmaan. Samoin perustein on muitakin ”hyvin toimivia” tuotteita vedetty reseptin alle; mitä jos kuluttajat saisivat rällätä esimerkiksi tretinoiinin kanssa juuri niinkuin haluavat? Voisi olla aika karua jälkeä. Ihmisillä kun se kuuluisa tolkku aina katoaa jossain vaiheessa, niin sentään lääkäri voi sanoa, että nyt loppuu.

Joku kysyi vähän aikaa sitten, että miksi edes jaksan välittää. Mitä se on multa pois, jos jollain silmät tulehtuu tai ripset alkaa kasvaa sisäänpäin; miksi mua kiinnostaa? Olen aika monen asian suhteen melko.. hmm.. sielukas, voimakastahtoinen, omistautuva; mikähän olisi oikea ilmaisu. Mua nyt vaan sattuu kiinnostamaan. Jälkeenpäin miettien olisin voinut olla joissain teksteissäni ja ilmaisuissani hieman poliittisempi ja ilmaista asiani ehkä hieman pehmeämmin sanakääntein. Toisaalta se asia on mikä on ja olen sanonut juuri sen mitä haluan sanoa. Toinen kysymys kuului, että no mitäs sitten teen, jos ne seerumit saakin pysyä myynnissä. No mitä sitten teen, en varmaan yhtään mitään mitä en tähänkään asti ole tehnyt? Tietääkseni niitä ei ole kenenkään pakko ostaa, ei minunkaan siis. Harvasta asiasta on maailma kaatunut suuntaan tai toiseen, uskoakseni ei tästäkään kaadu. Nyt puhutaan kuitenkin ripsiseerumeista, ei ydinaseista.

Ehdottomasti haluan painottaa, että mielestäni on TÄYSIN jokaisen oma päätös tehdä jotain tai jättää tekemättä. Ei mua kiinnosta, miksi joku polttaa, vaikka tietää mahdollisista vaaroista – aivan yks hailee. Tärkeintä on nimenomaan tietää faktat, ettei tarvitse sitten sanoa jälkikäteen, että no en mä tiennyt.

P.S. Korviini kantautui villiä huhua Eurooppaan jo rantautuneesta uudesta ripsienpidentäjästä, joka olisi prostaglandiinijohdannainen, mutta ei lääke. Aine on vissiinkin aivan valtavan kallis, useita tuhansia euroja grammalta, joten ei muutakun arvailemaan lopputuotteen hintaa. Turvallisuudesta ei ollut vielä mitään tietoa.

Mainokset

14 responses to “Ripsiseerumit – entäs sitten?

 1. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta blogista. Olen oppinut täältä paljon uutta. Vähitellen myös INCI-listat alkavat avautua. Ilmeisesti ripsiseerumit on nyt virallisesti pop, kun Hullulla päivillä oli Talika kampanjatuotteena.

  • Kiitos palautteesta :) Mukava, jos on löytynyt luettavaa! Ripsiseerumit ovat todellakin nyt ihan kaikkialla. Talikallekin on tullut valikoimiin tavallisen ripsihoiteen lisäksi ihan kunnon seerumi.

 2. Hirvittäää

  Muistaakseni glaukoomalääkkeen sivuvaikutuksena voi olla myös iiriksen pysyvää tummumista…Ja itseäni ainakin hirvittää se, että mitä jos ripsiseerumeita vuosia käyttänyt sairastuukin myöhemmin glaukoomaan? Tehoavatko lääkkeet enää siinä vaiheessa? Joskus jotain turvallista ripsienhoitoainetta testanneenna voin sanoa, että kyllä sitä ainetta aina joskus lipsahtaa myös silmään, ei pelkästään ripsiin.

  • Olet aivan oikeassa! Muistakin sivuvaikutuksista on jonkin verran kerrottu noissa kahdessa muussa ripsiseerumijutuissa. Iiriksen värin muuttumisen lisäksi myös luomen ihon väri voi muuttua. Heitin myös tuon ajatuksen mahdollisen glaukooman puhkeamisesta, mutta se ei nyt ehkä ole se todennäköisin lopputulema. Mutta tosiaan esimerkiksi tuo tehoaminen vuosien käytön jälkeen on hyvä kysymys. En kyllä itse käyttäisi lääkettä vaivaan, jota ei ole. Ja todellakin sitä menee aina silmään varsinkin jos laittaa eye-linerilla, joten kukaan ei todellakaan voi sanoa, ettei sitä ainetta menisi silmiin.

 3. Kiitos, että jaksat välittää!:)

  Lääkärilehti on myös kirjoittanut aiheesta:
  http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=8945/type=1

  ”…haittavaikutustensa takia bimatoprosti (eli prostaglandiini) joutuu todennäköisesti kosmetiikkalainsäädännössä kiellettyjen aineiden listalle.”

  Jotenkin en jaksa uskoa, että Suomessa alettaisiin myydä tuotetta reseptillä sellaiseen tarkoitukseen, jolla ei hoideta sairautta.

  • Tuo on hyvä artikkeli! Itseasiassa hauska juttu sinänsä, että tuosta kyseisestä jutusta tämä pyörä lähti minun osaltani pyörimään. Luin tuon silloin vähän ilmestymisen jälkeen, kun seerumeita ei vielä paljoa ollut markkinoilla ja RevitaLash oli vielä pelkkä RevitaLash. Aloin silloin tutkia asiaa ja tässä ollaan.

   Toivotaan, että olet oikeassa tuon myyntikiellon kanssa. Tuotteet nykyisellään eivät kuitenkaan sisällä puhdasta bimatoprostia, joka on se ”the” silmänpainetautilääke, vaan sen johdannaisia. Nyt sitten kinataan siitä, että kuinka haitallisia nuo johdannaiset ovat ja mikä luokitellaan lääkkeeksi ja mikä ei. Jännityksellä odotamme :)

 4. Moikka! Minun asia ei tällä kertaa liity ripsiseerumeihin, vaan aivan johonkin muuhun! Nimittäin, olen nyt törmännyt useasti tuotteisiin, jossa mainostetaan olevan hyaluronihappoa. Koska kosmetiikka ei imeydy pintaa syvemmälle niin mitä tuolla hyaluronihapolla tekee?!
  Eikö se olekin hydrolysoitu, mutta sitten taas, sehän menettää tehonsa siinä, jos sen pilkkoo..? Mutta toisaalta, kun se ei voi tosiaan imeytyä mihinkään? Niin, eli miksi ne mainitaan sitten:D

  Toivottavasti tää viesti ei nyt ollut kovin sekava, heh!:D

  • Moikka! Kiitos kommentistasi. Erittäin hyvä kysymys! Laitan tästä vaikkapa ihan jutun vireille. Kosmetiikassa käytetty hyaluronihappo on tosiaan molekyylikooltaan sen verran iso, että se jää aivan S.C.-kerroksen pintaan. Hyaluronihappo on erittäin hyvin siedetty aine ja tehokas kosteuttaja, siksi sitä käytetään paljon. Palaan aiheeseen piakkoin :)

 5. Milloinkohan tuo selviää vedetäänkö nuo tietyt tuotteet Suomesta markkinoilta vai ei? Eikös se ollut jo elokuussa tai jotain kun tämä tuli esille ja niitä alettiin tutkimaan, mikäkö siinä kestää? Ei kai se näin aikaavievää ole tutkia?

  • En osaa yhtään sanoa, en ole kuullut uusista käänteistä. Kyllä siihen tutkimisprosessiin menee aikaa, kun ensin tutkitaan mitä pitää tutkia ja sitten tutkimisen jälkeen vielä tutkitaan mitä tuli tutkittua. Kerron varmasti, kun uutta tietoa kantautuu korviini!

 6. Hei, oletko kuullut tuotteesta EyEnvy? 3.5 ml ja hinta 95 e. Ostin itseasiassa tänään kosmetologiltani, saatteksi sain vain infon, että kun tuotteen käytön lopettaa, putoaa ne pitkät ripset pois. Ja että siksi kannattaa tuotetta käyttää sitten jatkossa pari kertaa viikossa. Juuri tarkistin tuotta inkkilistaa ja siellä on viimeisenä Prostaglandin I.C. Valmistaja http://www.eyenvy.ca kertoo kyllä vaikuttavista aineista osan, mutta ei mitään tuosta viimeisestä. Tuotetta markkinoi http://www.consultlady.fi eli tuo osoite löytyy kosmetologiltani saamasta suomenkielisestä ohjeesta. Tällä sivustolla ei kuitenkaan ole mainintaa ko. tuotteesta. Aika kamala olo itsellä nyt, varsinkin kun olen silmänpaineiden seurannassa muutenkin!

  • Olen kuullut kyllä! ”Ripsiseerumi-revanssi”-postauksen kommenttiboksissa on käyty tuosta keskustelua, ihan loppupuolella. Siinä tosiaan on prostaglandiineja. Luulisin kyllä, että lähes minkä tahansa ripsiseerumin sivuvaikutus on, että ne ripset palautuu normaaliksi kun käytön lopettaa. Kannattaa ainakin kiinnittää mahdollisiin sivuvaikutuksiin huomiota. Jos sinulla on silmänpaineiden kanssa jotain ongelmia niin kysyisin varmuudeksi myös lääkäriltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s