Värien maailmanympärysmatkalla

Olen muistaakseni heittänyt täälläkin joskus kuulemani sanonnan; mikä on kiellettyä USA:ssa, on rajoituksin sallittu EU:ssa ja terveystuote Aasiassa. Sanonta pyörii vähän mihin suuntaan vaan, joten en muista oliko se ihan tässä muodossaan viimeksi, heh. Tänään sain todella tuta sanonnan todellisen merkityksen.

Olen tehnyt töissä nyt viikon verran kartoitusta väriaineiden lainsäädännöstä ja kerännyt tietoja yhteen taulukkoon, josta löytyvät valmistamiemme värituotteiden värikoodit, nimet, INCI:t, värien rajoitukset ja erot kauppa-alueiden lainsäädännöissä jnejne. Ja voi pyhä jysäys, että taoin päätäni seinään. Ensinnäkin, japanilaiset ovat jemmanneet lakinsa niin, ettei niitä löydä niiden kuuluisten kissojen ja koirienkaan kanssa. Japanissa muutenkin kosmetiikkalainsäädännön perusasetus oli hyvin mielenkiintoisesti rakennettu ja huikean n. 10 sivun pituinen (siis sitten kun vihdoin löysin siitä epävirallisen käännetyn version jostain netin syövereistä). Selvisi, ettei Japanissa ole ollenkaan erillistä lainsäädäntöä kosmetiikassa käytettäville väreille, vaan se on niputettu yhteen lääkkeissä käytettävien värien kanssa. Voinette arvata, ettei niitä sallittuja värejä ollut kovinkaan montaa eikä sitä listaa todellakaan löytynyt mistään, viimeisimpänä jostain governmentin sivuilta, hah. Erona muihin lainsäädäntöihin oli se, että värien käyttö oli hyvin yksinkertaista. Jos se oli sallittu, se oli listalla. Jos ei ole listalla, ei ole sallittu. Rajoituksia ei juuri ollut, että jos sai käyttää niin sai käyttää sitten ihan vapaasti.

Kun olin lopettanut pääni takomisen seinään japanilaisten kanssa, oli aika siirtyä rapakon taakse tarkastelemaan, mitä FDA on nähnyt viisaaksi määrätä. USA:n lainsäädännölliset asiat olivat jo huomattavasti helpommin löydettävässä muodossa ja myöskin vähän järkevämmässä formaatissa; tosin amerikkalaiseen tapaan melko kotoisasti, vähän epävirallisen näköisesti wordin taulukossa. Siellä käytössä oleva FD&C-systeemi oli mielestäni myöskin ihan ymmärrettävä. Värit siis luokitellaan käyttönsä mukaan useimmiten joko FD&C (food/drugs/cosmetics) tai D&C (drugs/cosmetics) ja sen jälkeen värikoodilla.

10 pistettä ja papukaijamerkki menee kyllä EU:n lainsäädännölle. Kaikki mahdollinen tieto, mitä koskaan sattuisit tarvitsemaan, löytyy yhdestä (1) dokumentista. Täydellistä. Kukaan ei voisi kirjoittaa lakia paremmin, ymmärsin sen tänään. Praise the EU. Käytin tietojen etsimiseen ja kirjaamiseen palttiarallaa n. 15-20 minuuttia, kun japanilaisiin ja amerikkalaisiin meni yhteensä n. 1 päivä.

No, ei siinä mitään, äkkiähän (…) sitä muaaltakin saa tiedot kasaan kun reippaasti lähtee keräämään. Tuli siinä sitten työkaverini kanssa puheeksi, että täytyisi etsiä asiakkaalle silmämeikkiin tarkoitettu punainen ja pinkki, jotka olisivat molemmat sallittuja sekä EU:ssa että USA:ssa. Totesin, että no problemos, niitä punaisia oli aivan loputon määrä, varmasti löytyy ja varsinkin kun ne nyt oli hienosti mulla taulukossa. Ei muuta kuin etsimään.. Ei ole. Huolimatta tosiaan siitä, että punaisia on käytössä useita kymmeniä, ei asia ole lainkaan niin helppo. Jenkeissä punaisten käyttö silmien alueella on lähes poikkeuksetta täysin kielletty, lukuunottamatta yhtä punaista, jolla värjätäänkin siellä sitten ihan kaikki. Ratkaisun avaimet olivat jo kädessäni, kunnes satuin katsomaan sen mahdollisia rajoituksia EU:ssa. No eiköhän se ollut sitten juurikin se atsopunainen, joka on kielletty muutamissa EU-maissa.

Ei siinä vielä mitään, mutta seuraava tapaus kyllä söi kevyesti uskoani amerikkalaiseen lainsäädäntöön. Kyseessä on jälleen yksi punaisen sävy, oikein kaunis kirkas pinkki. Laajalti käytössä EU:ssa, Australiassa, jopa Aasiassa.. lupasi hyvää. En äkkiseltään löytänyt sitä FDA:n kosmetiikkavärilistalta, joten asiaa piti hieman kaivella. Selvisi (tietenkin), että kyseinen pinkki on kielletty USA:ssa jo vuonna 1990, kun sen todettiin suurina määrinä aiheuttavan rotille syöpää. No, hieman lisää tutkiskelua ja mitä selvisikään. Se on hiljattain palautettu käyttöön, koska aineen ei todettukaan olevan niin vaarallinen. Pinkin värin käyttö onkin nykyään täysin vapaata elintarvikkeissa ja lääkkeissä, mutta ei kosmetiikassa, jossa se pysyy edelleenkin täysin kiellettynä. Onko tässä todellakaan mitään järkeä? Voit syödä ja syöttää lapsillesi loputtomasti jotain väriä, jota et voi laittaa kasvoillesi. Mitä siihen sitten kommentoisi? Antakaa mun kaikki kestää. Miten voidaan olla yhdestä asiasta niin järjettömän eri mieltä eri puolilla maailmaa?

Jos minulle jotain tänään selvisi, niin ainakin se, etten varmasti perusta värituotteita valmistavaa kansainvälistä firmaa. Onnea vaan heille, jotka sille tielle ovat lähteneet.

P.S. Huomasin tänään todella oppineeni jotain, kun sujuvasti päättelin ja perustelin itselleni tuotteen reseptin perusteella, onko se W/O vai O/W-emulsio. Hienoja hetkiä.

Advertisements

6 responses to “Värien maailmanympärysmatkalla

  1. Vau, onpa mielenkiintoista! Kirjoitathan mahdollisimman paljon lisää näitä Enpä-todellakaan-ole-tullut-ajatelleeksi -infopaketteja. :) Sun kieli on niin sujuvaa että se menisi ihan hukkaan jossain labrassa, jos tätä blogia ei olisi. Vaatimaton toive, ethän ikinä lopeta? :) Aurinkoista viikkoa!

    • Voi kiitos Petra ihanasta kommentistasi, pelastit koko viikkoni! Omakin tekstisi on oikein miellyttävää lukea, joten jatkamista toivotaan sinnekin suunnalle ;) Ihanaa viikkoa sinullekin!

  2. Samat sävelet Petran kaa.

  3. Hei, kertoisitko tynnyrieläimelle, mitä ovat W/O ja O/W?

    Olet ihana. Fanitan sinua ihan kympillä (ja minä en oikeasti yleensä fanita ketään, kuka ei pukeudu jakkupukuun 24/7).

    • Moikka! Kiitos ihanasta kommentistasi, tuli aivan superhyvä mieli!

      Hei tosiaan, unohdin kirjoittaa sen tuohon vaikka piti! O/W ja W/O ovat emulsiotyyppejä, eli oil in water (o/w) ja water in oil (w/o). Jälkimmäinen on pääfaasi ja kertoo usein tuotteen olomuodosta, o/w:t ovat kevyempiä, w/o:t tuhdimpia emulsioita, tosin nykyään voidaan tehdä vähän kaikenlaisia variaatioita. Näistä voisinkin kirjoitella oman jutun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s