Eläinkokeet ja -kokeettomuus

Monesti on ollut tarkoitukseni sanoa sananen kosmetiikan eläinkokeista, mutta en ole tiennyt mistä aloittaa. Aihe on loputon. Vastustan eläinkokeita voimakkaasti, mutta tiedostan kyllä niiden valitettavan korvaamattomuuden tietyissä asioissa. EU kielsi valmiiden tuotteiden eläinkokeet uudessa kosmetiikka-asetuksessa, eikä niitä EU:ssa ole muutenkaan enää ikuisuuksiin tehty. Ne ovat superkalliita ja valmiin tuotteen kuitenkin pitäisi periaatteessa olla jo aivan kunnossa. Kuitenkin esimerkiksi Japanissa tuotteet on vielä lain mukaan pakollista testata eläimillä ennen markkinoillelaskua.

Nyt tuli oiva hetki kommentoida jotain eläinkokeisiin liittyen. Lukaisin jo alkuviikosta Varpu Tavin blogista kirjoituksen Luonnonkosmetiikan uusimmat trendit ja nyt haluaisin vähän kommentoida sitä. Erittäin hyviä pointteja tekstissä toki oli, mutta omaan silmääni nappasi seuraava kappale:

”Viisi vuotta sitten englantilaisnaisten kerrottiin saavan elimistöönsä keskimäärin noin kaksi kiloa kosmetiikkaa ihon kautta imeytyneenä. Osa niistä kemikaaleista saattaa olla myrkyllisiäkin. Mutta koska kosmeettisia aineita ei EU:ssa saa tutkia eläinkokeissa, esimerkiksi kosmetiikan mahdollinen vaikutus syövän synnyssä  jää tutkimatta. Eläinkokeiden sijaan nyt ovat  käynnissä ihmiskokeet. Tällä en nyt väittänyt, että meikkaaminen aiheuttaa syöpää, vaan ainoastaan että me emme tiedä kosmetiikan suurkuluttamisen kaikkia mahdollisia terveysvaikutuksia.”

Kaksi kiloa, missä ajassa? Vuodessa? Nainen syö keskimäärin 8 kiloa jo pelkkää huulipunaa elämänsä aikana. ”Osa niistä kemikaaleista saattaa olla myrkyllisiäkin” – tottakai ne ovat myrkyllisiä riittävässä määrin. Mikä tahansa aine on myrkky, kun sitä on tarpeeksi, vesikin. Kaikkia mahdollisia terveysvaikutuksia ei toki tiedetä, mutta se ainakin tiedetään, ettei kosmetiikka ole koskaan ollut turvallisempaa kuin se nyt on.

Olin hieman hämmentynyt myös tästä eläinkoe-asiasta, onko jonkun mielestä todellakin huono asia se, ettei valmiita tuotteita saa testata eläimillä? Sellainen tunne itselleni ainakin tuosta kommentista jäi. Jos lähdettäisiin siitä lähtökohdasta, että ensin valmistettaisiin tuotteet ja sen jälkeen vasta mietittäisiin niiden turvallisuutta, niin olisiko ne eläinkokeet todella voitu EU:ssa kieltää? Ei kuuna päivänä.

Fakta on, että melkein jokainen kosmetiikan ainesosa on joskus testattu eläimillä. Myös niiden yritysten, jotka valmistavat eläinkokeetonta kosmetiikkaa. He voivat sanoa, etteivät ole testejä koskaan tehneet, mutta käyttävät toki muiden jo testaamia ainesosia. Yksittäisille raaka-aineille täytyy tehdä hyvin kattavat testit, ennenkuin niitä voidaan käyttää kosmeettisisssa tuotteissa. Raaka-aineille on olemassa MSDS:t (material safety data sheet), joista selviää mm. aineiden fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet, toksisuus, terveysvaikutukset, reaktiivisuus jnejne. Aineille on määritetty mm. tarkka LD50 (tai LC50) arvo; se kertoo tarkan annoksen, joka tappaa puolet koe-eläimistä. Näiden annosten perusteella aineet voidaan luokitella haitallisiksi ja niille säädetään laissa tarkat pitoisuusrajoitukset, joilla varmistetaan tuotteiden turvallisuus. Kaikille aineille voidaan määrittää LD50-arvo, ihan vedestä alkaen. Valmiille tuotteille tehdään dossierit, asiakirjat, joihin on kirjattu kaikki mahdollinen tieto tuotteista, mukaanlukien turvallisuuskartoitus käytettyjen raaka-aineiden tietojen pohjalta.

Tilanne ei siis todellakaan ole se, että kosmetiikan vaikutus syövän synnyssä jäisi tutkimatta sen vuoksi, ettei EU:ssa saa tehdä eläinkokeita valmiille tuotteille. Voisi sanoa, että kun lakeja säädetään, otetaan yleensä mieluummin varman päälle ja sellaiset aineet, joiden epäilläänkään olevan ihmiselle haitallisia, joutuvat mustalle listalle. Tämä ei toki koske kaikkia, kuten PPD:tä, jonka kyllä tiedetään olevan todella herkistävä ja haitallinen. Sitä ei ole vielä kielletty, koska vastaavia aineita ei ole.

Toisaalta sitten on vielä se kysymys, että ovatko esimerkiksi rotilla tehdyt kokeet verrattavissa ihmiseen? Jos tutkitaan vaikutuksia hermostoon, aivoihiin, verenkiertoon jne, on kyseessä kuitenkin kaksi melko erilaista organismia. Voisi luulla niin pienen eläimen reagoivan huomattavasti herkemmin mahdollisiin muutoksiin. Toisaalta niin on varmaan tarkoituskin, vaikutukset eivät olisi ainakaan pahemmat ihmisillä.

Tiivistetysti se mitä halusin sanoa: kosmetiikkaa valvotaan ja sen turvallisuus on takuuvarmasti jatkuvassa ja loputtomassa syynissä. Siihen valitettavasti liittyy todella ikäviä lieveilmiöitä, kuten eläinkokeet, mutta oman turvallisuutensa puolesta ei kenenkään tulisi pelätä. Uutta tutkimustietoa tulee jatkuvasti ja kuluttajat voivat olla hyvillä mielin siitä, että asioita todella valvotaan. Kolme erilaista eläinkoetta on vielä EU:ssakin sallittu, kirjoitan niistä jutun erikseen.

Mainokset

6 responses to “Eläinkokeet ja -kokeettomuus

 1. Laitapa Annina linkki blogikirjoituksestasi Varpun tekstin kommentteihin ja kysy tuota epäselvää kohtaa.

  Eläinkokeettomuus on tosiaankin ristiriitainen juttu. Onko tuote testattu eläimillä, jos raaka-aine on? Entä onko parempi testata suoraan ihmisillä?
  Minua on myös häirinnyt tuo laskentamalli huulipunan syönnistä: 8 kiloa elämänsä aikana. Samalla logiikalla pitäisi varmaan laskea, paljonko ihminen juo vettä. Parin litran päivävauhdilla 70 ikään ehtii juomaan yli 50 m3 vettä. Olennainen tieto?

  Sinänsä huoli kosmetiikan suurkuluttamisesta ei ole täysin katteeton. Jos koko ikänsä aamuin illoin rasvaa kroppansa, onhan sillä merkitystä, millaista voidetta käyttää. Totta on myös se, että kosmetiikassa on käytetty haitallisia aineita, jotka on lainsäädännöllä myöhemmin kielletty. Emmekä me varmaankaan vieläkään kaikkea tiedä.

  • Olet (jälleen) täysin oikeassa. Onko todella tarvetta miettiä niitä määriä? Tuleehan sitä kuulemma vedeltyä elämänsä aikana vähän kaikenlaista, hämähäkeistä alkaen. Omasta mielestäni ei voida sanoa, että tuote on esimerkiksi 100% ”cruelty free”, jos kaikki ainesosat kuitenkin on testattu eläimillä. Lisäksi yritykset härskisti kiertävät eläinkokeita, tuotteita testataan esimerkiksi Aasiassa, jossa se on vielä sallittua ja edullisempaa.

   Kaikkea ei todellakaan varmasti tiedetä, mutta koskaan ei ole tiedetty niin paljon kuin nyt tiedetään.

 2. Olet hurjan kaunis, juttujesi perustella myös todella fiksu ja älykäs. Miksi erosit avomiehestäsi?

  • Tuli riitaa parabeenien uusista säädöksistä.. Ei vaiskaan, kiitos kauniista kommentistasi, mutta pidän mielelläni parisuhdeasiani itselläni.

 3. ”Jos tutkitaan vaikutuksia hermostoon, aivoihiin, verenkiertoon jne, on kyseessä kuitenkin kaksi melko erilaista organismia.”

  Ihmisellä ja voikukalla on jopa 30% samoja geenejä, hiirillä ja ihmisellä 40%. Hiiriä ja rottia kuitenkin käytetään eläinkokeissa enemmän kuin simpansseja (jotka ovat siis 96 prosenttisesti samankaltaisia kuin ihmiset), koska hiiriä ja rottia on helpompi kasvattaa.

  Toisaalta voimme kaiketi olettaa, että on tutkijoille helpompaa eettisesti käsitellä hiiriä kuin ihmisen näköisiä apinoita.

  Mielestäni on väärin tuottaa yhtään kenellekään kärsimystä, ja haluaisin eläinkokeiden sijaan tietää enemmän menetelmistä, joilla yritetään korvata eläinkokeita.

  • Tuo on ihan totta, ja onhan niitäkin skandaaleja ollut, joissa jokin aine ei ole vaikuttanut koe-eläimiin, mutta on vaikuttanut ihmiseen. Ei kosmetiikassa tosin. Jos en ole aivan väärässä, niin kädellisten käyttö eläinkokeissa on kiellettyä, ainakin joillain markkina-alueilla. Täytyy katsoa tarkemmin, mutta näin muistelisin.

   Itse en pystyisi koskaan tekemään minkäänlaisia kokeita millekään eläimelle, joten olen kanssasi samoilla linjoilla. Laitankin jutun korvan taakse, vaihtoehtoisista menetelmistä riittää varmasti asiaa ja ne takuuvarmasti ovat ainakin EU:ssa tulevaisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s