Karu totuus

Koneeni on palannut takaisin elävien kirjoihin! Itseasiassa se kotiutui jo aiemmin viikolla, mutta kaiken palautteluun meni tuhottomasti aikaa ja vaivaa, joten vasta nyt alamme päästä taas yhteisymmärrykseen.

Asiaan, asiaan. Haluaisin teidän kaikkien lukevan tämän mahtavan kirjoituksen Viiden tähden toimittajat, jos ette ole vielä ehtineet. 100/10 pistettä Sanna Ukkolalle rohkeasta kirjoituksesta, joka ilmestyi tuossa joulun alla. Teksti on todella silmiäavaavaa luettavaa ja kertoo karun totuuden tämänhetkisen journalismin tasosta esimerkiksi juuri naistenlehtien kauneuspuolelta. Osaa toimittajista viedään kuin pässejä narussa; kritiikkiä tai epämieluisia totuuksia ei saa kirjoittaa.

Tilanne siis todellakin on se, että mainostajat sanelevat hyvin pitkälle mitä jutuissa kirjoitetaan. Katselkaapa ympärillenne lukiessanne, kummasti pomppii mainokset silmille. Halusin linkittää tähän yhden tekstin, josta minun piti kirjoittaa jo aiemmin syksyllä, mutta en tähän hätään löytänyt sitä. Juttu kertoi uusista, (muka) superturvallisista, mahdottoman hyvistä ja myrkyttömistä öljypohjaisista hiusväreistä, joita oli tullut markkinoille. Sattuipas hyvin, kun L’Orealin uudistettu INOA tuotiin juuri sillä viikolla tullut markkinoille ja haastateltavanakin oli merkin kouluttaja. Tekstissä ei ollut mitään luotettavaa, tieteellistä lähdettä, mutta myrkyttömyydestä ja superhyperhypoallergeenisuudesta kirjoitettiin kuin viimeisestä totuudesta. Ei se p-fenyleenidiamiini sieltä katoa, vaikka öljyssä paistaisi.

Samaan syssyyn voisikin sitten miettiä, miksi se PPD on vieläkin markkinoilla? Sen vaarallisuudesta on kiistattomat todisteet ja nyt joulun alla julkistettu ranskalaistutkimus linkitti sen jälleen kerran esimerkiksi rakkosyöpään (linkitän kun löytyy, mutta näitä tutkimuksia on tehty ennenkin paljon). On loputon määrä aineita, jotka on kielletty kosmetiikka-asetuksessa vain niillä perustein, että niiden epäillään olevan haitallisia jossain määrin. PPD:n haitallisuus tiedetään, se on takuuvarmasti todella herkistävä ja haitallinen aine, kukaan ei liene asiasta eri mieltä. Fakta toki on, että ei ole mitään korvaavaa hapettuvaa pigmenttiä, joka toimisi PPD:n tavoin. Fakta lienee kuitenkin myös se, että PPD on sallittu vieläkin sen massiivisen bisnesimperiumin vuoksi, jonka voimaa meistä kukaan ei kykene käsittämään.

Mainokset

14 responses to “Karu totuus

 1. Eikös PPD ollut ennen EU:hun liittymistä kielletty Suomessa ja varmaan muissakin Pohjoismaissa, mutta sen käyttöön palattiin EU:hun liittymisen myötä? Mitä kiellon aikaan käytettiin hiusväreissä, oliko se joku vieläkin haitallisempi aine, kun sitä ei ole vieläkään otettu hiusväreissä laajalti käyttöön..?

  • Moikka! Olet oikeassa, Suomessa PPD:n käyttö oli kiellettyä aiemmin, mutta liittyminen EU:hun toi sen mukanaan. Ennen PPD:tä käytössä oli 2,5-toleenidiamiini, joka on PPD:n kanssa yhtä sivuryhmää lukuunottamatta samanlainen aine. Sitä pidetään hieman vähemmän allergisoivana, mutta PPD:lle jo herkistynyt saa ks. aineesta ristireaktion. 2,5-tolueenidiamiini on käytössä hiusväreissä melko laajalti nykyisinkin.

 2. tarkoittaako että ppd on niin myrkyllistä että tummia hiusvärejä ei kannattaisi enään laittaa päähän? Ja mikä siitä tekee sen myrkyn? JOssain tutkimuksissa on ilmennyt että se ei olisikaan niin myrkylistä kuin mediassa hypetetty? Entä hiusvärit jotka bloggaavat värin tarttumasta päänahkaan, imetyykö ne silti kehoon?

  • PPD ei ole haitallinen niin kauan, kunnes allergisoidut sille. Jotkut eivät allergisoidu koskaan, jotkut voivat herkistyä heti ja toiset vasta kymmenien vuosien käytön jälkeen. PPD on erittäin herkistävä ja aineelle allergiselle se voi helposti olla tappava. Mielestäni ainakaan valtamediassa ei ole asiaa hypetetty niitä kuolemantapauksia ja todella pahoja allergisia reaktioita lukuunottamatta kovinkaan paljon. PPD on vieläkin varsin tuntematon aine tavalliselle kuluttajalle. Hiusvärit eivät varsinaisesti imeydy kehoon sen enempää kuin muukaan värikosmetiikka, puhutaan todella pienistä ainemääristä. Tuon määrän ei ole todettu olevan haitallinen, toki sen verran kannattaa välttää, ettei raskaana ollessa mene uittamaan itseään kemikaaleissa. Silloin toki vältellään kaikkea muutakin, joten ihan loogista :)

 3. Mä värjään nykyisin kasviväreillä :)

  • Kasvivärit kasvattavat suosiotaan kovasti. Niissä värikirjo on vielä vain kovin suppea vastaamaan kuluttajien kaikkiin toiveisiin ja ennen kaikkea tottumuksiin. Nekin kyllä varmasti tulevaisuudessa kehittyvät entisestään :)

 4. Itse kun ihan ummikkona oon alkanut tätä blogia lukemaan ja kaiken tiedonlähteeni saan täältä, niin noloa mutta pakko kysyä: mikä PPD? Ja mitä sitten pitäisi käyttää? Kävin kyllä viimeks ekaa kertaa jossain ekokampaamossa, onko ne sitten parempia, käynkö jatkossakin?

  • PPD tarkoittaa para-Fenyleenidiamiinia, jota käytetään hiusväreissä (tummemmissa suurempi määrä kuin vaaleammissa) hapettuvana pigmenttinä. Tällä hetkellä ongelma onkin juuri se, ettei korvaavia aineita juuri ole. Kasvivärit ja suoravärit, mutta siihen se sitten aikalailla jääkin. PPD:stä löytyy juttua enemmänkin kun vaikkapa haet ”PPD” tuosta etsi-kentästä. Ekokampaamoista en oikein osaa sanoa mitään, kun en ole niihin juuri tutustunut :)

 5. Hei!

  Ylläpidämme terveysportaalia osoitteessa http://www.terveyskeskus.fi. Haemme jatkuvasti Internetistä hyviä blogeja, joita haluamme suositella lukijoillemme. Blogit esitetään aiheen mukaisina linkkilistoina.
  Haluaisimme nyt lisätä palveluumme linkin sinun blogiisi. Blogiasi ei ole vielä laitettu esille, joten voisitko laittaa viestiä palvelumme Webmasterille, jos haluat että linkki blogiisi julkistetaan sivustollamme.

  Löydät em. osoitteesta sivun alareunasta Palaute-linkin, jonka kautta voit lähettää vastauksesi Webmasterillemme.

  Terveisin
  Terveyskeskus.fi:n Webmaster

 6. No huh huh, olipa aika rohkea veto Ukkolalta. Hyvä kirjoitus, kymmenen pistettä. Ei tarvi enää lehtiäkään ostaa, tämän jutun jälkeen kiinnostaa yhtä paljon kuin kirves selässä.

  • Tuli vähän samanlainen olo ja varsinkin kun lukee nyt vähän sillä silmällä, niin tajuaa kuinka pahasti ne jutut paistaa läpi.

 7. Hei! Olen värjäillyt ala-asteelta asti hiuksiani, nyt olen 21-vuotias ja tässä kun nyt lueskelin näistä hiusvärin allergisoivista aineista enemmän ja kerrankin ymmärsin miksi siitä hohkataan niin kysyisin että jos värjää punertavalla värillä, ei punaisella vaan enemmänkin oranssiin vivahtavalla tai kuparilla, niin onko siinä sen verran PPD:tä että kannattaisi mieluummin vaalentaa? Olen epäillyt itsessäni näet allergisoitumista, enkä haluaisi tietoisesti ainakaan tilannetta pahentaa.

  Kiitos lisäksi tästä blogista, todella mielenkiintoinen, itse yritän nyt keväällä päästä estenomikoulutukseen ja tämä blogi motivoi sen peruskemian kertaamisen kanssa :)

  • Moikka! Periaate on, että mitä tummmepi väri niin sitä enemmän PPD:tä. Tuohon on vähän vaikea sanoa juuta tai jaata. Toisaalta jos kerran allergisoituu, niin aivan pienikin määrä PPD:tä kyllä aiheuttaa reaktion. Vaalentaminen on hiukselle huomattavasti raskaampi käsittely, mutta se ei aiheuta juurikaan mitään herkkyysoireita. Punaisia ja oransseja värisävyjä saa aikaan myös suoraväreillä tai esimerkiksi Elumenilla, kannattaa kokeilla :) Ja kiitos kivasta palautteestasi!

 8. Vielä että en vaikuttaisi ihan tyhmältä niin että tietysti kai vaalentaminen on parempi (?) mutta siis verrattuna siihen jos värjäisi tummalla värillä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s