Kainalokosmetiikkaa – deot ja antiperspirantit

Jokin hieman antiperspirantti-deodorantti-vastainen tuulahdus on viime viikkoina pyörinyt ilmassa niin mediassa kuin muuallakin, joten ajattelin vähän kirjoitella niistä. Inspiraationi sain erityisesti tästä artikkelista: Pelottavatko kosmetiikan kemikaalit? Aloita luopumalla näistä tuotteista!

Voisin vaikka jokaisesta noista kohdista sanoa jotain erittäin poikkipuolista, mutta koska jostain täytyy aloittaa, olkoon se deo-antiperspiranttiosuus. Suoraan lainatakseni, kirjoittajan mielestä kainalokosmetiikasta kannattaa luopua, koska ”deodoranttien ja antiperspiranttien teho perustuu siihen, että alumiini tukkii ihohuokoset, jolloin hien eritys – eli kehon luonnollinen tapa puhdistaa itseään – estyy.”

Aloitetaan tekemällä se kuuluisa pesäero deodorantin ja antiperspirantin välille, kyseessä on kuitenkin kaksi aikalailla täysin erilaista tuotetta. Nimi kertoo kantajastaan paljon, siis:

deodorantti = de-odor (odor/odour=tuoksu,haju) eli hajua neutralisoiva

antiperspirantti = anti-perspiration (=vasta-hikoilu) eli hikoilua estävä

Kaksi eri asiaa. Deodorantin tarkoitus ei missään tapauksessa ole vähentää hikoilua. Deukan tuotepohjassa voi olla pitkälti samat aineet kuin antiperspirantissakin, mutta määrät ovat erilaisia. Deo pyrkii siis neutraloimaan ja peittämään hienhajua. Kertaukseksi peruskoulun biologiasta, hikihän ei siis haise miltään ennenkuin iholla olevat bakteerit alkavat käyttää sitä ravinnokseen ja muodostavat haihtuvia, pahanhajuisia yhdisteitä. Antiperspirantin toimintatapa on erilainen. Sen tarkoitus on nimenomaan vähentää konkreettisesti hikoilun määrää.

Hikeäkin on erilaista. Ihmisellä on erilaisia hikirauhasia, jotka tuottavat ekkriinistä ja apokriinistä hikeä. Mm. kehon lämpötilaa säätelevä ekkriininen hiki on hajutonta ja vesimäistä suolaliuosta, jota erittyy esimerkiksi kiihtyneessä mielentilassa. Se on bakteerien kannalta ravinneköyhempää. Apokriinisen hien merkitys elimistölle puolestaan on tuntemattomampi. Se on huomattavasti sameampaa ja sisältää runsaasti valkuaisaineita, hiilihydraatteja ym. eli on bakteereille loistavaa gourmet-ravintoa. Niinpä nimenomaan apokriininen hiki aiheuttaa hajuhaittoja, vaikka sekin on lähtökohtaisesti hajutonta. Myös kainalokarvojen merkitystä hienhajulle pohditaan usein. Kyllä, karvat lisäävät hienhajua. Miksi? Koska bakteerit saavat niistä huomattavasti lisää tarttumapintaa.

Sitten se itse hirviö eli iso paha alumiini. Alumiiniyhdisteitä, ensisijaisesti alumiinisuoloja, käytetään ennen kaikkea antiperspiranteissa. Niiden teho perustuu siihen, että yhdisteet supistavat hikirauhasen aukkoa ja näin hikoileminen vähenee. Antiperspirantit siis todella vaikuttavat hieman kehon toimintaan. Tästä syystä niitä ei esimerkiksi USA:ssa lueta kosmetiikaksi, vaan ovat ns. OTC eli Over the Counter Drugs. Niitä siis säädellään ja syynätään tarkemmin, kuin tavallista kosmetiikkaa.

Alumiinisuoloilla on pitkä historia. Ensimmäisen antiperspirantin kerrotaan olleen vuodelta 1914. Vaikuttava aine oli alumiinikloridiheksahydraatti ja se oli niin tehokas, ettei sitä tarvinnut tuikata kainaloihinsa kuin joka kolmas päivä. Pilalle menivät niin vaatteet kuin ihokin. 30-luvulla alumiinikloridin sijaan markkinoille tuli alumiinisulfaatti, joka oli hieman vähemmän ärsyttävä. 40-luvulla kuviohin astuivat alumiinikloorihydraatit, jotka ovat edeltäjiään huomattavasti hellävaraisempia iholle. Tämä osoittautui parhaaksi vaihtoehdoksi, vaikkei se ollutkaan se ihan kaikkein tehokkain. Erilaisia alumiinikloorihydraatteja käytetään erittäin laajasti edelleen.

Alumiinisuolat ovat siis antiperspiranttien vaikuttavia aineita. No seuraavaksi joku katsoo omaa deodoranttiaan ja toteaa, että täältäkin löytyy alumiinia. Miksi? Kohta lisää siitä.

Deodorantit luetaan kaikkialla maailmassa kosmetiikaksi. Niiden ensisijainen tarkoitus on siis peittää hienhaju toisilla hajusteilla ja estää hienhajun syntymistä vähentämällä bakteerien määrää iholla. Ne eivät siis vähennä hikoilun määrää, kuten edellä jo todettiin. Deukoista löytyykin hajusteiden lisäksi antibakteerisia aineita, joiden tehtävä on nimenomaan estää bakteerien toimintaa ja sitäkautta  hienhajun syntymistä. Toistoa toistoa, mutta kertaus on opintojen äiti. Yleisesti käytettyjä antibakteerisia aineita ovat esim. klooriheksidiini, triklosaani, etanoli ja monet muut alkoholit kuten eugenoli ja farnesoli, jotka ovat myös hajusteita.

Deodoranteista voi löytyä myös pieniä määriä alumiiniyhdisteitä. Ne eivät mainittavasti vähennä hikoilua, mutta auttavat toki hieman hienhajun vähentämisessä. Monilla alumiiniyhdisteillä on funktiona sekä antiperspiroiva että deodoroiva. Aineen antiperspiranttivaikutus voi olla myös hyvin vähäinen vaikka ainetta olisikin tuotteessa enemmän. Koska antiperspirantiksi nimetyn tuotteen täytyy vähentää hikoilua tietty prosentiaalinen osuus, voidaan tuote tästä syystä nimetä vain deodorantiksi. Esimerkki tällaisesta aineesta on mm. Sodium Aluminum Chlorohydrate Lactate. Se on toki alumiiniyhdiste, mutta antiperspiroiva teho on lähes mitätön. Vaikutus perustuukin aineen antibakteerisiin ominaisuuksiin, jolloin sen funktiokin on ensisijaisesti deodoroiva.

Alumiiniyhdisteiden ja rintasyövän yhteyttä on tutkittu paljon, siis paljon ja haluaisin loppuun vielä tähdentää, ettei yhteyttä ole koskaan pystytty todistamaan. Tässä asiassa, niinkuin parabeeneissäkin, on todennäköisempää mielestäni aineiden päätyminen elimistöön ruoan kautta. Hyviä pointteja on toki tuotu esille siinä, ettei mitään tuotteita kannattaisi käyttää turhaan. Mikäli todella tunnet tarvitsevasi tai haluat käyttää deodoranttia tai antiperspiranttia, voit hyvillä mielin käyttää sitä. Kehosi puhdistaa kuona-aineet kyllä aika pitkälle muualta kuin kainaloiden kautta. Mikäli kosmetiikkakuormaa haluaa taas vähentää, voi miettiä realistista kainalotökötin tarvettaan. Varsinkin naisista löytyy paljon myös niitä, jotka eivät periaatteessa deodoranttiakaan tarvitsisi. Tiivistetysti; saa käyttää mut ei oo pakko.

Ja vielä lopuksi.. tästä se lähtee. Oikein mukavaa perjantaita ja alkavaa viikonloppua!

Kuva0160

Mainokset

8 responses to “Kainalokosmetiikkaa – deot ja antiperspirantit

  1. Voimaa lukuhetkiin! Ansaitset parasta – blogisi on tosi hyvä.

  2. Aivan mahtava juttu taas kerran. Kiitos kovasti!

  3. Off- topic, mutta tiedätkö ne puhdistukset jotka jättävät kasvot ”natisevan” puhtaiksi ja usein tulee mieleen että ihon pinnalle jää jokin kalvo. Mikä aine mahtaa aiheuttaa tämän mäntysuopa- efektin? Vai onkohan iho todella vain niin puhdas että natisee :P?

    • Hmmm en ehkä ihan saanut kiinni mitä tarkoitat :) Minulle natisevan puhdas iho tarkoittaa, että iho on niin kuiva että sattuu. Tämän aiheuttaa liian emäksiset putsarit, joissa on liian voimakkaat pesevät aineet. Jos tuntuu, että iholle jää kalvo, niin sen puolestaan aiheuttavat erilaiset kalvonmuodostajat, joita tuotteisiin lisätään. Niiden tarkoitus on muodostaa ihon pinnalle kerros, joka esimerkiksi suojaa kosteuden haihtumiselta :) Kannattaa suosia pH:ltaan hieman happamia (alle 6,5) putsareita!

  4. Hei, kiitos mahtavasta blogista! Yksi pointti antiperspiranttien käytössä mikä tulisi ehkä ottaa huomioon, on karvojen ajelu. Luin jostain artikkelista että karvojen ajelu höylällä aiheuttaa pienen pieniä ei silmällä havaittavia haavoja ihoon – joista ehkä myös hienestoaineet pääsee sitten imeytymään ihon läpi. Kyseisessä artikkelissa siis suositeltiin, ettei käyttäisi mitään ainetta iholle, kun sen on juuri ajellut. Maalaisjärki ehkä kertoo ainakin sen, että jos ajellessa tulee verestävä haava, niin siihen ei sitten ainakaan mitään kemikaaleja laita päälle… T. toinen estenomi

    • Hei ja kiitos mukavasta palautteesta! Erinomainen pointti tuo, olet varmasti aivan oikeassa :) Haavoista ja rikkoutuneesta ihosta menee kyllä aineet läpi. Ja höylähän muutenkin vie mennessään karvan lisäksi ihoa, jos ei käytä mitään shaving geeliä tms.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s