Mainosten maailmassa

Meillä oli viime viikolla aivan mahtavan projektin purku ja esitykset. Vikan vuoden raaka-ainepuolen kurssiin liittyen tehtiin mainosanalyysejä, eli jokainen valitsi haluamastaan mediasta kosmetiikkamainoksen, joka sisälsi raaka-aineeseen liittyvän tehoväittämän. Tarkoitus oli sitten analysoida auki sekä markkinoinnillisen puolen toteutus visuaalisine analyyseineen sekä lisäksi sitten tietysti väitetty raaka-ainepuoli. Mitä väitetään, mikä aine ja onko mahdollista, tutkimukset jne. Aivan huippujuttuja porukka oli kyllä löytänyt. Kaikenkaikkiaan melkein kaikkien voitiin todeta olevan aikamoista propagandaa.

Oma suosikkini oli ehdottomasti itseänikin viime vuonna kiehtonut Bio-oil vartaloöljy. Selvisi yllättäen, ettei siellä mitään niin erityisen kummallista ole takana, parafiiniöljypohjainen litku, varmasti tekee ihosta mukavan pehmeän tuntuisen, mutta se siitä. Kovasti mainostettu PurCellin Oil™-ainesosa paljastui erilaisten tavallisten öljyjen seokseksi. Lisäksi sivuilla oli mainio teksti ”Bio‑Oilin turvallisuutta on arvioitu Euroopan parlamentin ja neuvoston kosmeettisista valmisteista antaman asetuksen mukaisesti. Jokaisen tuotteeseen sisältyvän ainesosan toksikologinen profiili, kemiallinen rakenne, sisältyvä määrä ja päivittäisen altistumisen kokonaistaso on arvioitu ja todettu turvallisiksi käytössä (myös raskaana olevilla).”
Niin. Tämähän on jokaiselle kosmetiikkatuotteelle asetettu pakollinen proseduuri ennen markkinoilleasettamista, että se siitä hienoudesta. Samaa luokkaa mielestäni kuin että voiteessa lukee ”dermatologisesti testattu” – siis että joku on ihonhoitotuotetta ihan IHOLLA TESTANNUT ennen tuotteen tuomista myyntiin, kerrassaan mahtavaa!

No itsepä tein Lancômen Visionnaire-seerumista, tuosta anti-agen Graalin maljaksi nimetystä tuotteesta, joka juhlallisin menoin tuotiin markkinoille 2011. Komian mainoksen olivat kyhänneet, katsokaapa:

Aloitin kaivamalla esiin INCI:n ja katselemalla häntä. Jonkin verran oli aineksia, joita en tuntenut. Aloitin sitten googlailun selvittääkseni mikä on tämä mystinen LR2412 ja voi pojat, se ei ollutkaan ihan niin helppoa, piti useamman kerran katsoa ennenkuin löytyi. Kyseessä on Jasmonic acid:in johdannainen, Tetrahydrojasmonic acid. En löytänyt Jasmonic acid:ille mitään suomennosta, kenties jasmiinihappo tms., mutta en sitten alkanut itse keksiä, joten mennään INCI-nimillä tai lyhenteellä JA. Ainesosa on muuten saanut nimensä kuulemma siitä, että molekyylin luominen onnistui tutkijoilta 2412. kokeilukerralla. Hauska. Mua rupeis kyllä kahden tonnin kohdalla jo ottamaan päähän varmasti aika raskaasti.

Kyseessä on eräänlainen jasmiinikasveissa esiintyvä hormoni, jota erittyy silloin, kun kasvi kaipaa korjausta. Ts. isketään lehdensyöjäötökkä kasvin lehdelle syömään –> alkaa syntyä JA:ta ja kasvi alkaa puolustaa ja korjata itseään. Samalla logiikalla ajateltiin, että tämä tapahtuisi myös iholla, eli JA tehostaisi ihon omia korjausmekanismeja ikääntymistä vastaan. Ainetta on tuotteessa 4% ja se löytyykin melko pian INCI:n alkupäästä nimellä Sodium Tetrahydrojasmonate-nimellä eli natriumsuolanaan. Yleensä näissä on pienempi molekyylikoko, joten pääsisi mahdollisesti paremmin ihoon (samasta syystä hyaluronihappo on usein sodium hyaluronate:na tuotteessa). Tässä vielä seerumin INCI edellisestä postauksesta tuttuine funktioineen, tällä kertaa suomeksi.

Water Liuotin
Cyclohexasiloxane Emollientti, ihoa hoitava
Glycerin Humektantti
Alcohol Denat. Liuotin
C12-15 Alkyl Benzoate Emollientti, ihoa hoitava
Sodium Tetrahydrojasmonate Ihoa hoitava, hankaava
Dipropylene Glycol Peittoaine, viskositeetinsäätelijä
Polysilicone-11 Kalvonmuodostaja
Dimethicone Emollientti, ihoa hoitava, ihoa suojaava
Bis-PEG/PPG-16/16 PEG/PPG-16/16 Dimethicone Emollientti, emulgaattori, ihoa hoitava
Polymethyl Methacrylate Kalvonmuodostaja
Ammonium Polyacryldimethyltauramide/ Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate Emulsion stabiloija, viskositeetinsäätelijä
Titanium Dioxide Opalisoiva, UV-suoja
Mica Opalisoiva
Sodium Hyaluronate Humektantti, ihoa hoitava
Hydroxyethylcellulose Stabiloiva, viskositeetinsäätäjä, kalvonmuodostaja
Phenoxyethanol Säilöntäaine
Adenosine Ihoa hoitava
Argilla Hankaava, paksuntava, humektantti
Magnesium Aluminum Silicate Paakkuuntumista estävä, opalisoiva
Dimethiconol Emollientti, kosteuttava
Caprylic/Capric Triglyceride Emollientti, ihoa hoitava
Disodium EDTA Kelatoiva aine
Tetrahydrojasmonic Acid Ihoa hoitava (ei CosIngissa)
Citronellol Hajuste
Inulin Lauryl Carbamate Emulsiota stabiloiva, pinta-aktiivinen aine
Parfum Hajuste

Pääasiallinen tutkimus koskee tuotteen vaikutusta ihon rakenteeseen ja aineiden potentiaalisiin anti-age-ominaisuuksiin. Tuotteen väitetään vähentävän ryppyjä, pienentävän ihohuokosia ja tasaavan ihonväriä. Täytyy ottaa huomioon, että mainoksen väite ”reduce the appearance of..” viittaa kuitenkin vain ryppyjen, ihohuokosten ja ihonvärin näennäiseen muokkaamiseen.

L’Oréal laboratoriot ovat tehneet tästä aineesta ihan uskottavan oloisen in vitro-tutkimuksen sillä patentti-keinoihollaan (episkin). Poimin tuolta sellaisia huomioita, että keinoiholla tutkimus osoitti mm. hyaluronihapon synteesin nopeutuneen. Myös ihon basaalikerroksen keratinosyyttien määrä ja epidermiksen paksuus oli kasvanut. Näin. Tietysti täytyy muistaa, että kyseessä on Lorkun oman lafkan tutkimus ja kun muuta tutkimustietoa ei ole, niin ei ole mitään mihin verrata. Ainesosasta löytyy muuta tietoa ainoastaan kasvitieteen puolelta.

Muita mahdollisesti vaikuttavia aineita on esimerkiksi adenosiini. Sillä on mahdollisuus kuljettaa energiaa ja aineella on myös tulehduksia hillitsevä vaikutus. Se voi siis selkästi rauhoittaa ihoa ja tasoittaa väriä hillitsemällä tulehduksia ja vaikuttaa ihon kuntoon mahdollisesti lisäämällä sen aineenvaihduntaa.

Tuotteeseen on lisätty myös huomattavan paljon erilaisia emollientteja ja silikoneja, jotka saavat ihon tuntumaan pehmeältä ja joustavalta. Silikonit ja muut kalvonmuodostajat suojaavat ihoa saaden sen pinnan näyttämään ja tuntumaan paremmalta ja hyaluronihappo sitoo kosteutta ihon pintaan. Myös mica-pigmenttien lisääminen saa ihon näyttämään kirkkaammalta ja heijastaa valoa juonteista paremmin, saaden ne näyttämään matalammilta.

Itse mainoksessa tehoväittämiä tuetaan myös paneelitestillä, jonka mukaan puolet naisista on valmiita lykkäämään kirurgisia ym. toimenpiteitä kokeiltuaan tuotetta. Paneelitesti on suoritettu 34 naisella, mikä henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan on kyllä Lancômen kaltaisen merkin paneelitestille melko vähänpuoleinen määrä.

Kaikenkaikkiaan ollaan siis tilanteessa, jossa tehosta on vähän vaikea sanoa juuta tai jaata. Toimiiko ainesosa ensinnäkin tuotepohjassa niinkuin pitäisi ja voidaanko sen todistaa toimivan ihossa niinkuin kasveissa? Melkoisen arvokas tuote kuitenkin kyseessä, n. 90€ saa putelista kustantaa. En kyllä maksaisi, ei sitten millään. Musta ei kyllä sellasta luksuskosmetiikkarouvaa saa koskaan aikaan, olen niin onnettoman pihi näissä jutuissa.

Onko jollakulla mielipidettä tai kokemusta tästä tuotteesta? Mitä ajatuksia mainosten väittämät ylipäätään herättää?

Mainokset

2 responses to “Mainosten maailmassa

  1. Yliopiston markkinointikurssilla markkinointiproffa valisti meitä, että nää ”kuluttajatestit” on kuulemma semmoisia, et kutsutaan paikalla x ihmistä. Yleensä joku 10 henkilöä eli helvetin vähän. :D Henkilöille tarjotaan mukava brunssiaamiainen, shamppanjaa, hemmottelevia hoitoja ja hierontoja, ”valistavaa” infoa tuotteesta, jne.jne., ja sitten päivän päätteeksi kysytään mielipidettä kyseisestä tuotteesta. :D Että sellasia testejä…

    • Se on juuri näin. Aina ei tarvitse edes kutsua ulkopuolisia kylään vaan paneelitestejä voidaan tehdä myös omalla henkilökunnalla. Luotettavaa :D

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s