Pääsykoeasiaa

Hellurei ja mukavaa jo puoliväliksi kääntynyttä toukokuuta! Tulin pikapuoliin rustaamaan kokoon hieman neuvoa-antavan postauksen tuleviin estenomitutkinnon pääsykokeisiin ja valittelemaan tulevasta omasta koitoksestani. Oma takamus on lähimpänä joten aloitan siitä.

Päätin vappuna, että vappurientojen jälkeen lukittaudun asuntoon ja yritän vimmatusti kauhoa läpi farmasian pääsykoemateriaaleja ennen koetta, koska vappuun asti lukemiseni olivat tasan pyöreä nolla. Pääsykoealueena on siis tuollainen n. 550 s. mukava ihmisen anatomia & fysiologia-tiiliskivi sekä koko lukion kemian oppimäärä. Pääsykokeesta puolet on kemiaa ja puolet anatomia&fysiologiaa. Vilkuilin vanhoja pääsykokeita ja tulin siihen tulokseen, että handlaan riittävän hyvin kemian osuudesta ehkä hieman vajaa puolet tähänastisella koulutuksella. Siinä se sitten onkin, koska mitään muuta en ole koskaan eläissäni lukenut. Lukiossa en todellakaan lukenut pitkää kemiaa, vaan pitkin hampain tarvoin läpi ne 2 pakollista, kun ei kiinnostanut. En sen lisäksi lukenut  pakollisia enempää myöskään biologiaa tai terveystietoa, jotka olisivat nyt kovasti avukseni. Onnea mulle siis.

Olen nyt kahlannut tuosta anatomia&fysiologian pääsykoekirjasta kertaalleen puolet. Tarkoitus on, että luen sen kerran rauhassa ajatuksella läpi ja toivon sen riittävän. Ei siinä mitään, jos kiinnostaisi aivan tolkuttomasti, mutta kun ei toi anatomia&fysiologiakaan ole koskaan ollut se mun ehdoton lempilapsi, niin välillä maistuu vähän puulta. Toki meidän opintoihin kuului yksi anatomia&fysiologia-kurssi, josta kaikki perusteet on melko tuttuja. Mutta sitten taas jotkut… not; esim. ”Preganglionaaristen sympaattisten hermosolujen soomat sijaitsevat selkäytimen sivusarvessa, jaokkeiden T1-L2 välisellä alueella” – olinkohan viisi kertaa, että siis anteeksi MITKÄ MISSÄ? Toisaalta selätin yhden pahan vihollisen eli proteiinisynteesin. Muistan lukion biologiasta hyvin yhden asian ja se on se, että vihasin proteiinisynteesiä (en osannut sitä). Nyt Laureassa biokemian kurssilla taas välttelin sujuvasti tentissä proteiinisynteesin, koska tiesin ettei sitä kysytä. Edelleen muistin vain suunnattoman turhautumiseni sitä kohtaan enkä edes yrittänyt. No se tietysti odotti tuolla heti alkuluvuissa, joten päätin olla aikuinen ja tulla hänen kanssaan toimeen. Nyt se on opittu, vaikkei me kyllä vieläkään mitään parhaita ystäviä olla. Pidä kuule ne messenger-RNA:si.

Kemian puolelta mennään sillä mitä on. Yksi sivu pääsykokeissa on pelkkiä kemman laskuja, joista en ole koskaan kuullutkaan eli en aio niitä tässä vaiheessa alkaa enää opettelemaan. Jos jotain voisin sanoa sille lokakuiselle itselleni, joka valmisteli pienessä päässään sotasuunnitelman  vika kevät + oppari + pääsykokeet + labratyöt ja totesi, että HYVIN EHTII, niin sanoisin varmaan, että LUOVUTA ajoissa. Toisaalta kun kerran on leikkiin ryhdytty niin verenmaku suussa loppuun asti, koska luovuttaa ei voi eikä kannata. Jos ei riitä niin sitten ei riitä.

No sitten teille kauneudenhoitoalan pääsykokeisiin tuleville lyhyt ohjeistus. Toivottavasti kemialliset sidokset ja funktionaaliset ryhmät on hallussa! Näitä olen varmaan joskus aiemminkin kertoillut, mutta kemian koe on enimmäkseen erilaisia pienempiä tehtäviä eli monisivuisia esseitä ei vaadita. Aiheita on laidasta laitaan. Voi olla hyvin väittämiä (oikein-väärin), käsitteiden muutaman rivin määrittelyitä, tunnistamista ym. Ainakin aiempina vuosina on ollut niin, että jos pääsykokeen kemian osuudesta saa tarpeeksi korkeat pisteet, niin välttyy kemian valmentavasta kurssista ja saa lomailla ne päivät. Sinne kannattaa kyllä silti mennä kuuntelemaan!

Englannin ja suomen esseet eivät nekään mitään ylitsepääsemättömiä ole, vastatkaa siihen mitä kysytään. Ei tarvitse kirjoittaa neljää konseptia. Laureassa ainakin ollaan ytimekkään vastauksen ystäviä. Haastattelu puolestaan on sitten joko pääsykoepäivänä tai sitä seuraavana. Ne voivat olla pareissa tai pienryhmissä. Sielläkin kannattaa olla rennosti, meidän opettajat on tosi mukavia. Haastattelussa yritetään selvittää motivaatiota alalle ja tarkistaa, ettei kukaan ole tulossa meikkikouluun. Haastattelussakin voi olla erilaisia tehtäviä, joskus ihan vaan vastataan kysymyksiin tai sitten voidaan pyytää ryhmää esimerkiksi keskustelemaan keskenään aiheesta x. Kannattaa yrittää jäädä mieleen positiivisella tavalla, kysykää vaikka haastattelijoilta jotain teitä kiinnostavista asioista tutkintoon liittyen, niin tein itse.

Ja vielä jotain yksittäisiä neuvoja sillä kuuluisalla nimimerkillä ”kokemusta on”:

1. Kannattaa yrittää lähteä junalla oikeaan suuntaan, varsinkin jos olet taas vähän myöhässä
2. Kannattaa yrittää ottaa se ennakkotehtävä eteisen lattialta mukaan, ettei tarvitse lähteä ruokiksella hakemaan sitä taksilla ja toivoa että se vielä hyväksytään
3. Lyijyä täytekynään ja kumi (jopa viivotin, tosin se menee jo hifistelyksi) on syytä huomioida aiemmin kuin 5 min ennen lähtöä, varsinkin jos viime käyttökerrasta (yo-kirjoitukset) on kulunut jo useampi vuosi.

Niin että ei se ihan putkeen mene täälläkään aina. Loppu hyvin kaikki hyvin silti.

Blogi on todennäköisesti hiljainen tuonne 24.5. asti, mutta palataan sittemmin taas asiaan. Viesteihin kyllä vastaan, mutta mitään uutta ja mullistavaa ei ole nyt postauksien puolelta pariin viikkoon luvassa, niin paljon mukavampaa kuin kirjoittelu olisikin.. Tsemppiä kaikille pääsykokeilijoille tasapuolisesti! Ja edelleen voi kysyä, jos pääsykokeissa jokin mietityttää :) Vielä yksi motivaatiovalas kaikille kevään ahertajille.

motivaatiovalas

Mainokset

16 responses to “Pääsykoeasiaa

 1. Kiitos tästä ja tsempit sulle pääsykokeeseen! :)

 2. Haha, mulla on ihan samat fiilikset ton farmasian kanssa… :D Mutta eikös tuo koe ole 25.5. eikä 24.5….? Mitä nyt katoin niitä pääsykokeita, niin varmaan siit fysiologian osuudesta selviää ihan hyvin, jos vaan lukee tiivistelmät kappaleiden lopusta ja opettelee ne ulkoa. Tällöin ei tietenkään ymmärrä mistään yhtään mitään tai saa tietoja koottua-yhdistettyä toisiinsa, mut jos ei olis tarpeeks aikaa, niin tekisin noin. :D Opettelisin vaan ulkoa niinku ulkomaisten kielten sanoja.

  Enemmän tuskaa tuottaa estenomin pääsykokeet! Mä niiiiiiiiiin haluan sinne, ja ku ei oo ees vanhoja pääsykokeita, niin oon ihan superstressaantunut, et miten se nyt menee ja mitä ne kysyy siellä !!! Pelkkä ajatuskin saa mut kiristelemään hampaitani ihan hulluna! >_<

  Mutta tsemppiä lukemisiin! :) Luin joskus jostain jonkun fiksun tyypin sanoneen, että jos ei valmistaudu kunnolla etukäteen tulevaan koitokseen, pitää valmistautua pettymään. Ja jotta näin ei kävis, niin nenä kirjaan kii! :D

  • My bad! 24.5. :D

   • Siiiis mitä kirjaa sä luet? Mulla ei oo kyllä mitään tiivistelmiä lukujen lopussa, oliskin! Sanoisin, että se estenomilinjan koe oli yks keksinmuru tohon verrattaen, että en usko että sulla on hätää hei :D Tsemppiä lukemisiin!

   • Mitäää ei täs kirjas ookaan tiivistelmiä lopussa :( Oletin vaan et siin on, koska en oo ikin tavannut oppikirjaa, jonka lopus EI olis tiivistelmiä, iha daijuu… :( Luin syksyl enkuks sellast fysiologian kirjaa, mis oli tosi kivat tiivistelmät aina :D Just sellaset tiivistelmät, et niitä kysyttäis monivalinnoissa. :D Noh, ei voi mitään, kai pitäis sit jotain omii muistiinpanoi rustailla… :D

   • Heh joo. Mitenkäs meni Sini? :)

   • Oli kyl vaikee! Kaikki hyvät tärpit mitä olin kattonut, kuten optiset isomeerit/kiralia-keskus, niin niistä ei tullut yhtäkään! Mut toisaalta olisin päässyt viime vuonna farmaseutiks vaikken olis mennyt kokeeseen, vaikken edes kirjoittanut hyvin lukiosta. Kyl mä uskon et pääsin sisään, mutta tuskin proviisoriksi. Ja ne fyssarin kysymykset oli ihan hulluja kans! Niistä vanhoista valintakokeista osasin aina vastata johonki 10 vaikken oo sitä kirjaa lukenut, mutta tästä jouduin toden teolla arvaamaan kaikki mihin vastasin! Kemiastakaan jäi kai… 3-4 kysymystä väliin. Entä miten sulla meni? :-)

 3. Olipa kiva, kun kerroit, mitä siellä Laurean pääsykokeissa on :) tosi moni on kertonut Turun amkista ja sanonut, että Turku ja Tikkurila eroaa toisistaan, niin ei siitä ole ollut itselle hyötyä.. olen tässä jonkun viisi viikkoa yrittänyt lukea Reaktio 1:stä ja panikoinut, että mitä kaikkea pitäisi sit muistaa ja kun se tuntuu niiiin vaikealta, mutta eipä taida olla mitään verrattuna siihen mitä oot itse nyt lukenut!:D mutta oon joskus 2004 tai 2005 käyny lukiossa ton kemian, niin ei oo paljoo jääny mieleen eli periaatteessa kaikki ihan alusta opeteltava. Mutta vissiin se kemian osuus pitäisi siis handlata melko hyvin..? Miten sulla meni kokeet, eikös ne ollut tänään?:) ja hei muuten, onko siis Tikkurilan kokeet kaksipäiväiset? vai järjestetäänkö ne vaan kahdessa erässä, kun koulun sivuilla lukee 5.-6.6.

  • Milla, itse olen käynyt lukion ykköskurssin kemiaa siinä 2003/2004 tietämillä, eli samassa veneessä ollaan, ei paniikkia!! :) Itseäni lohduttaa suuresti huomata, että Reaktio1 on kokonaisuudessaan selkeämpi, helppolukuisempi sekä helpommin ymmärrettävissä kuin kirjavanhus, jota lukiossa olen päntännyt. Tsemppiä lukemisiin, kyl me yks kemian koe ratkaistaan! ;D

   • Reaktio tosiaan on munkin mielestä varsin selkeä ja helppolukuinen! Ja sitä saa lukea vielä moneen kertaan opiskelun edetessäkin :)

  • Kun kirjan lukaisee ajatuksella pariin otteeseen niin varmasti handlaa asiat tarpeeksi hyvin :) Mullakin oli silloin aikaa kulunut kemian kurssista (joka ei todellakaan lukiossa kiinnostanut) ja hyvin meni. Rauhassa vaan kokeessa niin varmasti onnistut.

   Ja kiitos kysymästä, oli mielestäni aika vaikea koe, mutta onpahan nyt ainakin tehty. Nyt vain jännityksellä odotellaan! Ei millään tietysti malttaisi :D

   Estenomipääsykokeet on kaksipäiväisiksi merkitty niiden haastattelujen takia. Suurimmalla osalla se haastattelu on silloin toisena päivänä. Jos joku tulee tositosi kaukaa niin opettajat voi yrittää järjestää haastattelua ekalle päivälle, mutta yleensä silloin ei juuri haastatteluja ole. :)

 4. Hyvä kuulla, että muitakin lähtee samalla opilla kokeeseen kun minä :) Reaktio 1 on ollut kyllä suht helppo lukea ja siitä on helppo opiskella itse. Tsemppiä sinullekin, eiköhän selvitä! :)

 5. Voihan….eipä tarvi enää lukee, jouduin tasapistetilanteeseen enkä päässyt kokeisiin!:( Ainakin seuraavaa kertaa varten on kemiat luettu, jos vielä haen ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s