Pohjoismaiden hajusteeton päivä torstaina

Ihanaa, sain riesakseni vielä jonkin kuume-angiina-kuolemantaudin ja olen ollut kaksi vuorokautta yhtä soittoa pedissä. No, jos jotain positiivista niin ainakaan ne superhelteet eivät tulletkaan tänne Helsinkiin, niin ei harmita maata sisällä.

Nopsasti asiaan niin painun takaisin nukkumaan. Huomenna 30.5. vietetään pohjoismaiden hajusteetonta päivää. Lehdistötiedote aiheesta:

”Neljän pohjoismaan kemikaaliyliherkkien järjestöt haastavat kaikki mukaan viettämään hajusteetonta päivää. Päivän tarkoituksena on nostaa esille liiallisen hajustamisen aiheuttamat ongelmat niin kemikaaliyliherkille kuin 
muillekin ihmisille. Tämä on osa vuosittain toukokuussa järjestettävää kansainvälistä kampanjaa huomion kiinnittämiseksi kemikaaliyliherkkyyteen.
Kehotamme kaikkia luopumaan päivän ajaksi hajustettujen tuotteiden käyttämisestä! Syynä tähän on se, että jo vähäinen määrä hajusteita voi aiheuttaa vakavia oireita henkilöille, joka sairastaa kemikaaliyliherkkyyttä (MCS, Multiple Chemical Sensitivity). Tästä johtuen sairastunut ei voi toimia tavanomaisesti yhteiskunnassa muiden käyttämien hajusteiden tai kaupallisen, julkisten tilojen hajustamisen vuoksi.

Hajusteet eivät vaikuta ainoastaan hajusteyliherkkiin ja allergisiin!

Hajusteet koostuvat 95-100% keinotekoisista kemikaaleista, ja myös ihmiset, jotka eivät ole hajusteyliherkkiä tai allergisia saavat niistä terveyshaittoja. Lapset ovat erityisen alttiita. Tyypillisiä oireita ovat päänsärky, 
keskittymisvaikeudet ja väsymys. Hajusteita löytyy deodoranteista, shampoista, hiustenhoitotuotteista, parranajotuotteista, voiteista, pesuaineista, huuhteluaineista ja puhdistusaineista. Kaikista näistä tuotteista on saatavana myös hajusteeton vaihtoehto.”

Minähän olen itse suuri hajustefani. Rakastan hyvältä tuoksuvia tuotteita, mutta asiassa on kyllä vakava kääntöpuoli. Hajustekemikaalit ovat selkeästi top3:ssa kun puhutaan eniten yliherkkyyttä ja allergiaa aiheuttavista kosmetiikan raaka-aineista. Nyt onkin hyvä hetki sanoa sananen hajusteyliherkkyyden ja hajusteallergian eroista.

Allergia usein sekoitetaan yliherkkyyteen. Täytyy muistaa, että allergia on aina lääkärin allergiatestillä toteama sairaus. Allergisia on väestöstämme n. 1-2%. Hajusteallergia esiintyy aina ihokosketuksen kautta, eli hajustettu tuote aiheuttaa selkeästi ihottumaa, punoitusta, kutinaa yms. laitettaessa iholle. Allergikko ei useinkaan saa oireita, mikäli toisella henkilöllä huoneen toisella puolella on hajuvettä yllään. Hajusteyliherkkyys puolestaan voi olla ilmateitse oireita aiheuttavaa hengenahdistusta, silmien punoitusta tai kirvelyä, päänsärkyä, huimausta yms. Kansakunnastamme yliherkkiä puolestaan on jopa 10-40%, eli todella hurja määrä.

Niin hajusteallergiselle kuin -yliherkällekin voivat sopia jotkut hajustetut tuotteet. Äitini on osittainen tuoksuyliherkkä, olemme vuosien saatossa löytäneet hänelle yhden hajuveden, josta ei tule päänsärkyä. Myös muut tuotteet voivat olla kevyesti hajustettuja, mutta vahvat tuoksut saavat hänen päänsä heti särkemään ja silmät punoittamaan. Myös eräs parhaista ystävistäni on todella tuoksuherkkis ja kakoo aina kun pienessä tilassa suihkutetaan hajuvettä. Häntä ei myöskään kemppareihin saa seurakseen, koska ei voi juurikaan sietää sitä hajua.

Vain osittain allergisten tai yliherkkien olisi tietyissä määrin viisasta käyttää pieniä määriä kevyesti tuoksullisia tuotteita. Ongelmaksi nimittäin muodostuu, että mikäli on muutamalle hajusteelle allerginen/herkkä ja lopettaa kaikkien hajusteiden käytön täysin, voi yliherkkyys muuttua triplasti pahemmaksi. Pian tavallisen hajusteettoman perusvoiteenkin tuoksu etoo, koska nenä ei saa haistaakseen mitään ja herkistyy. Tällöin on viisainta kokeilla tuotteita, jotka eivät sisällä 26:tta yleisimmin allergisoivaa hajustekemikaalia.

Vielä sananen hajusteettoman ja tuoksuttoman erosta. Tuoksuttomia tuotteita ei ole olemassa. Kaikki maailmassa tuoksuu joltain. Vesikin tuoksuu joltain ja monet kosmetiikan raaka-aineet voivat tuoksua huomattavan vahvastikin, jopa todella pahalta. Monet aineet ovat siis tuotteessa neutraloimassa muiden raaka-aineiden tuoksua, jotta siitä saadaan ns. ei-minkään-hajuinen.

Summasummarum: hajusteongelmat ovat maassamme erittäin yleistyvä ongelma. Vaikka itsellä ei ongelmaa olisi, on erittäin tärkeää pysähtyä miettimään niiden tilannetta, joille bussissa istuminen voi olla täyttä kidutusta. Kaupan kassalla voi alkaa pyörryttää ja oksettaa, elokuvateatterissa viereen istuu joku hajuvedessä uinut ja joudut itse poistumaan sen vuoksi. Näinpä: haastan itseni ja teidät kaikki huomenna kokeilemaan yhden päivän ajan hajusteetonta elämää. Kartoitetaan kaikki hajusteettomat tuotteet ja otetaan selvää, kuinka vaikeaa se oikeasti onkaan. Raporttia seuraa sitten loppuviikosta. Jos haluatte, voitte myös itse vapaasti raportoida omia hajusteettomia päiviänne sähköpostiini, niin voin julkaista niitä täällä blogissa.

Onnea yritykseen! Kuinka moni aikoo osallistua?

Mainokset

4 responses to “Pohjoismaiden hajusteeton päivä torstaina

 1. yritys hyvä kymmenen

  Jees kuulostaa hyvältä haasteelta! Aion ehottomasti ainaki yrittää! :D Pitääki katella mitä kaapeista löytyy ja sit tarvittaes olla ilman :P siinä se suurin haaste varmaa oliski!

 2. Voi, mulla meni tällainen päivä kokonaan ohi! Ja taisin jopa tupsutella tavallista enemmän hajuvettä, hupsis.

  Tuo on todella hyvä pointti, että lievästi hajusteyliherkkänä ei kannattaisi kokonaan ryhtyä hysteeriseksi tuoksujen karttajaksi, koska nenä ei tosiaan pian siedä sitten mitään. Joskus yliherkkyyteen taitaa liittyä voimakasta psyykkistä tuoksujen pelkoakin?

  • Vähän viime minuutilla tuli multa tää postaus, että ehkäpä vuorokausi etukäteen olisi ollut ihan paikallaan :D

   Olet täysin oikeassa, tuoksuyliherkkyyteen liittyy usein myös psyykkisiä pelkoja, jotka vahvistavat kokemusta. Kun on kerran tullut huono olo ja huimausta, voi tuoksuja alkaa pelätä ja se voimistaa oireita entisestään. Sitä ei tietenkään ihminen voi itse säädellä. Nämä ovat hankalia juttuja,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s