Lakia tulkitsemassa

Lomaltapaluuni hieman pitkittyi, mutta eikös se aina mene niin, että viikon aurinkoloma ja siihen perään viikon palautumisloma kotosalla? Jokatapauksessa hengissä ollaan ja olisi aika palata takaisin arkeen. Paljon olisi taas asiaa, mutta aloitetaan vaikka siitä, että tiedekomitea SCCS oli päättänyt äänestää ripsien kestovärjäyksen puolesta, eli aiempi aikomus kiellosta on nyt kumottu. Teknokemian yhdistys julkaisi tästä kesäkuun puolella heti äänestyksen jälkeen tiedotteen ”Silmäripsien värjääminen ammattikäytössä sallittua myös jatkossa”. Tutkiskellessani asiaa törmäsin aiheeseen liittyvään tiedekomitean lausuntoon, josta selvisi ettei huolenaihe alunperinkään ole vissiin ollut PPD ja sen johdannaiset, vaan hapetteena käytetty vetyperoksidi. Ammattikäyttöisissä väreissä hapete on useimmiten 3% vahvuista ja nyt onkin kai hieman epäselvää, että muuttuuko hapete mahdollisesti hieman miedommaksi. Hapetteen on todettu voivan ärsyttää silmiä.

Tämä on mielestäni erinomainen esimerkki ja osoitus siitä, kuinka monimutkainen ja jatkuvasti muuttuva tuo lainsäädäntö on. Hieman hassua on myös se, että laki on kuitenkin kirjoitettu jo vuonna 2009 ja kahta viikkoa ennen voimaantuloa sitä aletaan vielä arpomaan, että miten tehtäisiin. Ei ole helppoa ei. Tästä päästään sopivasti seuraavaan aiheeseen eli tättärää, tänään 11.7. on se päivä kun uusi kosmetiikka-asetus 1223/2009 astuu virallisesti voimaan kaikilta osin. Asetus kokonaisuudessaan on luettavissa täältä. Siitä on olemassa myös suomennos, mutta AINA kannattaa lukea alkuperäistä englanninkielistä, jos jotain tietoa etsii. Suomennoksessa jotain voi olla tiivistetty tms, joten alkuperäinen teksti on aina paras luettava.

Mitään suuria muutoksia kuluttajan silmin ei ole luvassa, sillä suurin osa yrityksistä on jo hiljalleen siirtänyt esimerkiksi pakkausmerkintöjä koskevat muutoksensa käytäntöön. Parasta ennen-merkintä vaihtuu suurilta osin tiimalasi-symboliksi. Tätä en ole vielä ihan hirveän monesta paikkaa bongaillut, piilolinssinesteissä enimmäkseen. Toki ylipäätään parasta ennen-merkintä on nykyään melko harvinainen, sillä suurin osa tuotteista kestää nykyään parantuneiden pakkausten ja säilöntäaineiden vuoksi heittämällä sen yli 30kk, jolloin pakkausmerkintänä käytetään avonaista purkkia (PAO eli period-after-opening) ja kuukausimäärää.

Yksi selkeä muutos kuluttajille tulee olemaan INCI-listoissa näkyvät nano-merkinnät. Eli mikäli aine on tuotteessa nano-kokoisena, se täytyy ilmoittaa ainesosaluettelossa. Hauska nähdä miten tämä vaikuttaa, sillä tuotteiden sisällyksethän eivät muutu, vain merkintä. Nyt siis kuluttajat, jotka kammoksutte tätä nano-merkintää ja vaihdatte lempituotteenne toiseen nano-merkinnän vuoksi, haluan muistuttaa tuotteiden sisällön olevan edelleen samaa tavaraa. On siis syytä välttää turhaa hysteriaa, nanokokoisia aineita on käytetty maailman sivu, eikä kenenkään ole raportoitu menettäneen henkeään niiden vuoksi. Nyt aineiden olemassaolo on vain merkitty eri tavalla. Siirtymäaika on toki käynnissä, eli nano-merkinnät eivät pamahda tuotteisiin yhden yön aikana.

Tukes on laatinut mainion tiivistelmän keskeisistä muutoksista, joten minun ei tarvitse sitä tämän tarkemmin tehdä. Jonkinverran tärkeää asiaa varsinkin maahantuojille ja tuotteiden valmistajille, kannattaa lukaista.

Toinen asia mihin kannattaa varautua, on nyt sitten median repostelu tällä uudella lainsäädännöllä ja sillä, ettei Suomella ole enää itsenäistä päätäntävaltaa kosmetiikassa sallituista aineista. Esimerkiksi Aamulehti oli kovin huolissaan triklosaanin mahdollisesti yleistymisestä kosmetiikassa. Huoli on sinänsä aiheellinen, mutta taas täytyisi muistaa realistisen vaaran määritelmä. Mitä todennäköisimmin hammastahnasi ei vie sinulta henkeä, vaikka siinä olisi vähän triklosaania. Verrattuna muuhun maailmaan, EU:n kosmetiikka-asetus on todella kattava ja tiukka ja ainakin henkilökohtaisesti luotan siihen täysin. Koskaan ei ole kosmetiikkamme ollut niin turvallista kuin nyt ja koskaan ei ole tiedetty niin paljon kuin nyt tiedetään. Edelleen olisin enemmän huolissani siitä, mitä tungen suuhuni kuin iholleni.

Samaan settiin haluan ehdottomasti tuomita tämän ”Aurinkorasvat vaaraksi pienelle lapselle”-jutun. Mielestäni on edesvastuutonta lietsoa pelkoa aurinkovoiteita kohtaan aikana, jolloin ihosyövät lisääntyvät eksponentiaalisesti. Ihmisellä, myös lapsella, on IHO, joka estää haitallisten aineiden imeytymisen. Lasten aurinkovoiteena voi hyvin käyttää enimmäkseen fysikaalisia suojia (titaanidioksidi yms), mutta älkää hyvä luoja ainakaan lopettako sitä rasvaamista. Nimenomaan lapsena ja nuorena palanut iho moninkertaistaa ihosyövän riskin ja iho kun ei sitä palamistaan unohda. Jokainen myös tietää, ettei kukaan lapsi halua uida pitkähihaisessa ja pitkälahkeisessa uimapuvussa kesähelteillä, joten sitä aurinkovoidetta pintaan kiitos. 

Ja kun palamisesta on puhe niin vikaksi tietysti pieni loppukevennys. Olin tosi ahkera aurinkorasvaaja reissussa ja en palanut yhtään lukuunottamatta nilkkojani, jotka kärventyivät melko pahasti. Nilkat olivat täynnä rantahiekkaa merestä tulon jälkeen, joten en saanut niihin laitettua rasvaa, niinpä ne siis kunnolla paloivat. Sen sijaan, että iho normaalisti kuoriutuisi pois ja that’s it, koko komeus muuttuikin rusketukseksi, joka näyttää tällä hetkellä siltä että joko 1. olen ottanut aurinkoa leggingsit jalassa tai 2. en osaa käyttää itseruskettavaa. Valitse kahdesta pahasta pienempi.

WP_20130711_003 (383x500)

Eikös olekin komea. Kuvanottohetkellä palanutta ihoa on jo irronnut kaksi kerrosta, mutta rusketus on edelleen tiukassa. Tällä olen hauskuuttanut monia kavereitani.

Onko muilla kokemuksia vähemmän onnistuneista rusketusrajoista? Entäpä herättääkö uusi kosmetiikkalaki jotain ajatuksia?

Mainokset

5 responses to “Lakia tulkitsemassa

  1. Tuo uusi kosmetiikkalakiteksti herättää mussa sellasia negatiivisia ja ärsyyntyneitä ajatuksia!! :D Se oli nimittäin siinä pääsykokeessa… josta sain todella alhaiset pisteet, mitä en yhtään ymmärrä. Kemiasta osasin kaiken, oon opiskellut englanniksi ja ollut Jenkeissä vaihdossa, äikkäkin (eli tuo teksti) meni musta tosi hyvin. Haastattelu ei ollut iha nappiin, kun jänskätti, mutta olisi se huonomminkin voinut mennä. En siis yhtään tajua, miten sain niin huonot pisteet. :/ Mut huomen selviää, toivottavasti! Käyn hakutoimistossa vastaanottamassa paikkani! JEE! ^__^

    • Aika villiä, että oli lainsäädännöstä kokeessa. Minkälainen se tehtävä oli tai siis mitä siinä piti tehdä? Tärkeintä kuitenkin, että pääsit! :)

  2. Paluuviite: Kulutusjuhla » Uusi kosmetiikka-asetus voimaan tänään

  3. Taas hieno päivitys. Laitoin tästä pienen pätkän Kulutusjuhlaan. Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s