Oodi kasvovedelle

Tämä juttu on ollut mielessäni tuhannet kerrat ja nyt päätin kirjoittaa sen.

Kasvovesi. Jotkut eivät voi elää ilman, toisten mielestä ehdottomasti top3 turhimmissa kosmetiikkatuotteissa. Mikä kasvoveden funktio on ja kannattaako sitä käyttää?

Kasvovesiä on hurjan paljon erilaisia. Joissain on alkoholia (siis etanolia), mutta enenevissä määrin tarjonta alkaa painottua alkoholittomiin, hoitaviin kasvovesiin. Suurin osa on herkälle iholle, onhan herkkyys nyt muotia. Etanoli kasvovedessä supistaa ihohuokosia ja voi tuoda helpostusta rasvoittuvalle iholle.

Monille on käynyt niin, että kun kasvoveden käyttöön kerran ryhtyy, ei sitä enää halua lopettaa. Kuten itselleni, se voi olla jokailtainen ja -aamuinen rutiini. Osa käyttää silloin tällöin tai esimerkiksi kesken päivää meikittömän ihon freesaukseen (miehet vinkvink, käy myös teille). Vaikka monen mielestä kasvovesi voi tuntua kosmetiikkafirmojen rahastuskikalta, se ei kuitenkaan ole sitä. Kasvovedellä on terveen ihon toiminnalle paljon annettavaa.

Ensin lyhyesti ihon ominaisuuksista. Terve ihohan on siis kevyesti hapan, vaihtelevasti n. pH 4-6. Ihon pintaa peittää kevyt happovaipaksi (acid mantle) kutsuttu nestemäinen kalvo, joka muodostuu mm. hiki- ja talirauhasten erittämistä aineista, kuten lipideistä, aminohapoista yms. Lisäksi se sisältää ihon pintakerroksesta luonnostaan löytyviä NMF (natural moisturizing factor) aineita, jotka on vesiliukoisia. Happovaipan pääasiallinen tehtävä on suojata ihoa kaikilta ulkoisilta rasitteilta, kuten bakteereilta, viruksilta, uv-säteiltä, saasteilta.. mitä näitä nyt on. Lisäksi se estää kosteuden haihtumista ihosta. Happovaippa on siis kaikkein tärkein ihon suojauksesta eli ns. barrier-toiminnoista vastaava taho. Tämä selvä, mitäs sitten?

protection_acid_mantle
kuva: beautymagonline.com

Ihon puhdistustuotteet poistavat iholta rasvan ja epäpuhtaudet, myös happovaipan. Tämä on tietysti hyvä asia, koska jokainen tietää mitä siitä seuraa jos epäpuhtaudet muhivat nahassa liian pitkään. Puhdistustuotteet ovatkin usein emäksisiä, jotta ne pystyvät kunnolla liuottamaan iholta happaman rasvakerroksen. Nyt päästään asian ytimeen, nimittäin nykyiset puhdistustuotteet ovat melko peseviä ja tosiaankin vievät mennessään kaiken. Tapana myös on, että kasvot pestään vähintään kerran päivässä, usein aamuin-illoin. Mitä tästä seuraa?

Normaalisti iho palauttaa happovaipan jonkin ajan kuluttua pesusta. Nyt on kuitenkin se tilanne, että koska ihoa on totuttu pesemään niin ahkerasti, ei happovaippa ehdikään välttämättä palautua ennen seuraavaa pesua, koska puhdistustuotteet jättävät ihon emäksiseksi. Tämä voi aiheuttaa ihon kuivumista, bakteeri-infektioita sekä ennenaikaisia uv-säteilyn ja saasteiden tuhoja. Pitkällä aikavälillä ihon suojaus häiriintyy ja ihon toiminnot voivat muuttua.

Sitten takaisin kasvoveteen, joka astuu estradille tässä kohtaan. Joku varmasti jo arvaakin, mikä kasvoveden tarkoitus on. Kasvovesi on ihon tapaan hieman hapanta, alle pH 6,5. Joko polttaa? Kasvovesi palauttaa ihon normaalin happamuuden ja auttaa happovaippaa palautumaan normaalitilaansa. Kasvovesi sisältää usein myös kosteuttavia ainesosia, jotka tuovat vielä lisäravintoa iholle. Lisäksi todella herkkänahkaisten olisi syytä käyttää pH-balansoitua puhdistusainetta, jotta iho ärsyyntyisi mahdollisimman vähän.

Näin. Tässäpä tämä yksinkertaistetusti. Oma suosikkini on Herbinan luomuruusu-kasvovesi, joka on saamiensa tunnustusten perusteella muutaman muunkin suosikki. Sisällöltään erinomainen ja edullinenkin vielä.

Onko muita kasvoveden suurkuluttajia?

Mainokset

20 responses to “Oodi kasvovedelle

 1. Usein kesällä selviän pelkällä hyvällä kasvovedellä, en tarvitse ollenkaan kasvovoidetta :) Joskus pelkkä vesikin kuivattaa ihoa niin, että kasvovesi on pelastus.
  Laiskalle paras on spray-pullossa oleva kasvovesi, ei myöskään hukkaannu vanulappuihin imeytyessä.

 2. Olen jo muutamia vuosia käyttänyt suihkutettavaa kasvovettä, ruusuvettä. En osaisi enää edes pyyhkiä kasvoja pumpulilla ja vedellä. Spray on ihana!

 3. Jep, kasvovesi on luottotuote. En voisi elää ilman <3

 4. Mulla on Cliniquen Anti-Blemish kasvovesi, jossa on salisyylihappoa. Heti, jos vaihdan johonkin ei-kuorivaan, niin iho alkaa kukkimaan ihan hulluna! Siitä tulee sellanen freesi fiilis, et viimisetkin meikin rippeet pyyhkiytyy pois! Joten en vois käyttää puhdistuksen jälkeen suihkutettavaa kasvovettä, mut käytän suihkutettavaa joskus töissä freesaamiseen meikin päällä :)

  • Kuulostaa hyvältä! Cliniquen jotkut kasvovedet on mulle hieman liian vahvaa kamaa ja kirvelee vähän ikävästi välillä. Mutta tykkään kanssa pyyhkiä vanulla, saa tosiaan viimeisen freesin silauksen iholle!

 5. Kasvovesi on myös vanhenevan, ikääntyvän ihon (hassu termi koska kaikki fyysisessä maailmassa vanhenee ) hyvä apulainen lisäämään iholle laitettavien tehoaineiden imeytymistä. Kuivassa pinnassa ei imeytyminen tapahdu tehokkaasti. Lissu

  • Juurikin näin! Nuorellekin iholle oikein hyvästä. Kasvovesihän itsessäänkin usein kosteuttaa tehokkaasti ja voi näin estää esimerkiksi kuivuudesta johtuvaa liiallista ihon omaa talintuotantoa.

 6. Kottarainen

  Haluan säästää luontoa ja jätän kasvovesimuoviputelit kauppaan. En hinkkaa ihoani kahdesti päivässä, joten happovaippahan ehtii kirjoittamasi perusteella hyvin uusiutua. Joskus käytän itsetekemiäni kasvovesiä, mutta vain siksi että ne tuoksuvat hyvältä.

 7. Kasvovesi on aivan ehdoton minulle, en osaisi enää olla ilman sitä :)

 8. Tämän postauksen inspiroimana kävin kaivamassa kaapin pohjalle sysätyn kasvoveden ja pyyhkäisin kasvoni. Aion tehdä niin myös jatkossa :) Kiitos mahtavasta blogistasi!

 9. Aivan ehdoton tuote tuo kasvovesi, sitä ilman ei voi olla!
  Itse käytän Foreverin kasvovettä, joka pohjautuu Aloe Veraan tämä on aivan ihana!(Tätä tuotetta voi ostaa vain meiltä jälleenmyyjiltä).

 10. Vinkkinä todella laadukas kotimainen kasvovesi Flowkosmetiikan 100 % ruusuvesi. Hintava, mutta jos vertaa Herbinaan jossa 10 % ruusuvettä 200 m:ssal (n. 5e) ja Flown 17e 100 ml. (=20 ml 3,40 e) niin se vaikuttava aine on huomattavasti edullisempi ja skippaa ärsyttävät hajusteet, joita Herbina sisältää. On myös ruiskepullossa, joka taloudellistaa käyttöä kummasti. Todella edullisesti ruusuvettä saa etnisistä kaupoista (pari euroa 100 ml) ja on tarkoitettu ruoan valmistukseen. Laadusta ei tietenkään ole taetta, mutta jos on tarkoitettu sisäiseen käyttöön niin tuskin aivan hirveää myrkkyä voi olla. Itsekin olen vanhoilla päivillä Flown löydettyäni palannut kasvoveden käyttäjäksi. Syynä juuri tuo mistä kirjoitit. Nuorena pesin liikaa ja sen ajan vahvat kasvovedet vain ärsyttivät jo ärsyyntynyttä ihoani. Kun rajoitin pesuja ja vahvoja aineita ja siirryin öljyihin on ihoni rauhoittunut ja nyt kasvovesi tuntuu taas ihanalta.

  • Nuo vahvat kasvovedet ovat minunkin suurin viholliseni, kaikki alkoholia sisältävät ovat ihan täysi no-no, meinaa nahka irrota niistä. Yäk. Edelleen esim. Cliniquen kasvovedet eivät missään tapauksessa käy omalle iholleni. Kiitos vinkeistä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s