Kemikaalikimara lapsiperheille

Minulle tarjottiin luettavaksi Kemikaalikimaran Anja Nysténin uusinta teosta Kemikaalikimara lapsiperheille. Arvostan suuresti Anjan asiantuntemusta ja tartuin tietysti heti tarjoukseen. Kirja tipahti postiluukustani paria päivää myöhemmin ja laitoin sen tuohon pöydälle odottelemaan. En kuitenkaan heti keksinyt lähestymistapaa kirjaan, koska aihe ei kiinnostavuudestaan huolimatta ole itselleni aivan päivänpolttavan ajankohtainen. Oikeastaan ei todellakaan ajankohtainen, piiruakaan, joten katselin sitä vähän aikaa puoliksi epäluuloisena – toisaalta kuitenkin tiesin sen sisältävän hurjan paljon kiinnostavaa tietoa, josta olisi minulle hyötyä vähintään ammatillisesta näkökulmasta. Päätin koulukiireiden keskellä odotella lukuinspistä hetken. Eipä tarvinnut kuitenkaan montaa hetkeä odotella. Sain nimittäin vähän aikaa sitten kuulla ilouutisia: minusta tulee todella rakkaan ystäväni tulevan kevätvauvan kummitäti.

Näin myös Kemikaalikimara lapsiperheille muuttui yhtäkkiä erittäin ajankohtaiseksi, sillä olen tämän ystäväni ihonhoitopulmia ratkonut jo pidemmän aikaa. Selvisipä syy ihmeelliselle atooppiselle ekseemalle, jonka syytä en kertakaikkiaan keksinyt. Pirulainen tiesi olevansa raskaana, mutta antoi minun rauhassa kummastella ihottumaansa. Tartuin kirjaan siis aivan uudella innolla, iskin maanisen kummitädin suojeluvaihteen silmään ja aloin kahlaamaan teosta läpi.

WP_20131125_001 (714x1000)

Ensiksi on sanottava, että kirjan ei todellakaan ole tarkoitus olla kuiva, kaikenkattava kemikaalien ensyklopedia. Sitä etsivä valitkoon jonkun muun kirjan. Sen on tarkoitus kerätä ymmärrettävään muotoon perustietoja sellaisista aiheista, jotka aiheuttavat mediassa ja kuluttajissa enemmän tai vähemmän massahysteriaa jatkuvasti. Tässä tavoitteessaan kirja onnistuu mielestäni enemmän kuin hyvin. Kun kirjoitetaan aiheesta (kemia), joka suuressa osassa ihmisiä herättää joko a) ikäviä koulumuistoja, b) suurta ymmärtämättömyyden tunnetta, c) vielä suurempaa kiinnostuksen puutetta tai d) hirvittävää kuolemanpelkoa, on kirjoitustavalla ja tyylillä tärkeä merkitys. Asiat pitää osata ilmaista selkokielellä ja jos mahdollista, kiinnostavalla tavalla. Kirjoittaja onnistuu tässä mielestäni erinomaisesti tuomalla itsensä lukijan kanssa samalle, inhimilliselle aaltopituudelle. Aiheeseen johdatellaan arkipäivän asioiden ja tilanteiden myötä, jolloin aiheesta täysin ulapallakaan oleva lukija ei tukehdu kemiaähkyyn ja vaivu epätoivoon. Anja Nysténin vahvuus on aina ollut kyky objektiiviseen kerrontaan: kuten Kemikaalikimara-blogin slogankin toteaa, ilman hypeä ja hysteriaa. Taito, joka itseltäni kyllä välillä puuttuu aivan täysin, ehkäpä juuri siksi arvostan sitä muissa. Objektiivisuutta siis, hysteerinen en yleensä ole ollut.

Aiheilla on kirjassa mielestäni mainiot mittasuhteet ja kirjan hieman erilainen rakenne etenee loogisesti. Kuulen jatkuvasti kommentteja, miten porukkaa jopa kiinnostaisi lukea aiheesta, mutta kun ei ole selkokielistä suomalaista kirjallisuutta, jota jaksaisi lukea nukahtamatta. No nyt on tilaisuus, tarttukaa siihen. Tässä erinomainen ajatus joululahjaksi melkein kelle tahansa. Kirjan nimestä sen verran, että älkää vieroksuko sitä samalla tavalla kuin itse alkuun vieroksuin. Teoksessa on hurjan paljon tietoa niin lapsiperheille, lapsettomille, yksineläjille, kommuuniasujille kuin kaikille muillekin maan ja taivaan väliltä. Jokainen meistä elää kirjassa esitetyt ikävaiheet ja mikäpä estää kiinnostumasta vaikkapa siskon, ystävän tai naapurin kemikaalikuormasta.

Kuten Anja itse kirjoitti, ”eteeriset öljyt, vauvatalkki, inkivääri, lastenhuoneen sisustus, säkkituolit, epiduraalipuudutus tatuoituun selkään, sadeasut, piippaavat lelut, D-vitamiini, vieroitusvalmisteet, vaipat, pehmoleluvuoret, remonttitarvikkeet, huuhteluaineet, muoviastiat, sormivärit, rakennekynnet, lävistykset, hiusvärit ja paljon, paljon muuta–”. Hophop kirja käteen ja viisastumaan!

Teoksen hinta n. 27-29 €, saatavilla mm. Booky, Teos, AdLibris

Mainokset

2 responses to “Kemikaalikimara lapsiperheille

  1. Hei! Koitin käyttää googlea hyväkseni mutten oikein löytänyt mistään kunnollista tietoa.. onko hyaluronihappo (esteettisessä käytössä piikitettynä) määritelty lääkeaineeksi? Tai ovatko ylipäänsä täyteaineet lääkevalmisteita?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s