Ihopäivitys

Hieman naamaupdatea. Kuvia ei tule tällä kertaa. Alkuun kiitos kaikille lukijoille, joiden avulla se suunpielen ihottuman syy selvisi. Kyllähän meillä Laureassa luettiin ihotauditkin, mutta tämä kyseinen vitsaus oli melko tehokkaasti päässyt unohtumaan. Vierailin lääkärissä hiljattain ja sain sittemmin lääkkeet perioraalidermatiittiin. Kävin oikeastaan kahdellakin lääkärillä, ensimmäinen ei halunnut kirjoittaa mitään reseptiä, mutta toiselta sain pyytämällä lääkevoiteen ja tetrasykliinit. Hänellekään perioraalidermatiitti ei ollut kovin tuttu, mutta kuvailtuani oireet ja mahdollisen diagnoosin, hän totesi sen olevan varsin oppikirjaesimerkki ja sanoi luottavansa harkintakykyyni. Sovittiin, että aloitan lääkevoiteella ja katson muutaman viikon, jos se vaikka riittäisi. Viimeisenä oljenkortena on sitten se tetrasykliinikuuri, jolla pitäisi lähteä varmasti. Antibiootteja en tietenkään ehdoin tahdoin halua napsia, joten viikon verran olen taputellut metronidatsolivoidetta nassuuni. Jos tämä voide ei tehoa, niin hihassa on muutama muukin lääkevoide, mitä voi kokeilla. Alkuun näytti, että iho lähtee paranemaan tosi hyvin, mutta pakollinen meikkaaminen on sitä kyllä viimepäivinä taas huomattavasti ärsyttänyt. Todennäköisesti on siis edessä tuo lääkekuurin napsiminen, jotta ihottuma saataisiin kerralla kokonaan kuriin.

Aloin sitten pohtia, että kun kortisonivoide linkitetään perioraalidermatiittiin niin vahvasti, niin olenko muka sitä kasvoihini laittanut aiemmin. Ja olenhan minä. Muistiini palautui taas kerran Ranskan reissu ja siellä leukaan ilmestynyt näppylä, jota hoidin kortisonilla pitkän tovin. Ja syksyllä kun ensimmäiset kaksi pikkunäppyä ilmestyivät niin luottotuubi esiin ja siitähän se pod sitten on ns. leimahtanut. No, nyt on myöhäistä surkutella, olisi ehkä pitänyt ajatella vähän aiemmin.

Perioraalidermatiitista sen verran, että en ollut aiemmin lainkaan ymmärtänyt vaivan yleisyyttä. Tunnetuistakin blogeista löytyy loputon määrä kirjoituksia, joissa tämä naisväestöä piinaava vaiva on saapunut vieraaksi. Toisilla vakavampana kuin toisilla. Onneksi melkein kaikilla se on kuitenkin saatu melko hyvin kuriin viimeistään niillä antibiooteilla. Melko vihulainen kyllä.

No mutta juu, jatkan nyt lääkevoiteella vielä ja välttelen ylimääräistä kosmetiikkaa, koska meikit ja kosteusvoiteet selkeästi ärsyttävät eniten. Vaihdoin myös hammastahnan natriumlauryyli(eetteri)sulfaatittomaan. Se nyt vaan on niin, että viikkokaupalla kokonaan meikittä on kyllä ihan mahdotonta olla keskitalvella, niin hyvää kun se varmasti tekisikin. Olen kyllä karsinut minimiin ihan kaikki mahdolliset ja käytän kosteusvoiteen tilalla kasvoöljyä, joka haisee niin pahalta, että sen on pakko olla antimikrobiaalista.

Öljyistä puheenollen, yritän piakkoin saada julkaistua jutun kasvo- ja vartaloöljyistä, jotka näin talvenselällä ovat ainakin itselleni varsin mieluisia tuotteita. Iso kiitos vielä kaikista vinkeistänne, niistä oli paljon apua!

Mainokset

2 responses to “Ihopäivitys

 1. Hei,
  minullakin on ollut, vaihdellen, tätä suunympärysalueen ihottumaa, jolle kortisoni on myrkkyä. Sain diagnoosin yli 10 v sitten, tetrasykliiniä, ja pääsin eroon vaivasta. Nyt se on uusinut,muutaman aiemman lyhyellä tetrasykliinikuurilla torpatun yrityksen jälkeen. Koska samalla kärsin myös pahasta suun kuivuudesta sekä tn. hiivasta, aloin pohtia, josko asioilla olisi yhteyttä.
  Yhteinen nimittäjä voisi olla mielialalääke, jota olen popsinut 13 v ajan, ensin isoa annosta ja viime vuodet enää 1/3 siitä. Mielialalääkkeet kun kuulema kaikki omaavat sivuvaikutuksena suun kuivumisen. Kun suu kuivuu, pahat bakteerit elimistössä pääsevät helposti vahvistumaan, mistä hiiva saa vauhtia, jos saa.
  Voisin ajatella hiivaisen elimistön aiheuttavan myös iho-oireita sekä, kuten minulla, pään kutinaa.
  Miksi tällaista pohdin? No siksi, että kolmisen vuotta sitten kärsin refluksista, mihin lääkitys ei liiemmin tehonnut. Vasta kun tulin vähitellen pienentäneeksi mielialalääkitystäni loppui refluksi, eikä ( vielä) ole palannut. Koska käytän lääkettäni edelleen, pienempää annosta, vaikuttaa siltä,että elimistöni ei enää kestä sitä ja oireilee nyt poltteluna, kutinana, hiivana, ihottumana – nämä kaikki listataan sertraliinin mahdollisina sivuvaikutuksina.
  Vaikka sinä et tn. käytäkään mielialalääkettä voi syntipukki ihottumasi takana sijaita vatsassa.
  Minä olen ajamassa alas lääkitystäni, vaikka tulos , ne mustat pilvet, hirvittääkin. Aion korvata lääkkeen ruokavaliolla (ei sokeria eikä vehnää), liikunnalla (en liiku yhtään) , Omega -3lla ja mietiskelyllä/mindfulness-harjoituksilla. Katsotaan kuinka mun käy. Sinä voisit puolestasi pohtia tuota ruokavaliota, stressiä sekä suolistoasi, jospa sieltä löytyisi apu iho-ongelmaasi.

  • Kiitos kun jaoit avoimesti kokemuksesi :) Ihoni on itseasiassa parantunut lääkevoiteella, juttua tulossa ihan kohta kun siitä on paljon tullut kommenttia ja kyselyitä. Tsemppiä sinulle ja toivottavasti saat kroppasi tasapainoon!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s