Kosmetiikka ja mikrobit

Miten nämä viikot vaan vilisee silmissä? Käsittämättömän nopeasti kääntyi taas maaliskuuksi, ei ehtinyt kissaakaan sanoa. Opintojen kanssa rullaa mainiosti ja kaikki tentit on suoritettu kunnialla (osa enemmän, osa vähemmän kunnialla) läpi. Ihon kuntokin on jo varsin mainio ja nyt näyttää siltä, ettei antibioottikuurille ole tarvetta lainkaan. Jäljellä on enää aavistus punoitusta, joka hälvennee ihon uusiutuessa. Leukapieli on kuitenkin kokonaan tasoittunut ja meikittäkin voi jo ihan kohtuudella olla. Kop kop.. Nyt kun perioraalidermatiitti on tuttu, niin sitä tuntuu tulevan vastaan joka kulmassa. Viimeisimpänä  Ida Jokikunnas valitteli äkillisesti puhjennutta PODiaan.

No sitten asiaan, joka käsittelee tänään kosmetiikan säilyvyyttä ja mikrobeja hyvin lyhyesti. Kosmetiikka ja mikrobit eivät välttämättä ole asia, jonka moni mieltää kulkevaksi käsi kädessä. Näin kuitenkin on, sillä pieni määrä mikrobeja löytyy melkein poikkeuksetta jokaisesta tuotteesta. Tämä juttu pohjustaa huomiselle ajastamaani tekstiä steriilistä kosmetiikasta. Ajattelin, että pieni infopaketti kosmetiikan mikrobipitoisuuksista olisi ihan paikallaan, jotta käsitettä steriiliydestä olisi helpompi ymmärtää ja verrata normituotteisiin. Tämä juttu on opinnäytetyöni aiemmasta versiosta, mutta jätin tämän lopullisesta työstä pois laajuuden rajaamiseksi. Tulipahan onneksi käyttöä tällekin!

Kosmetiikka ei ole steriiliä, mutta säilöntäaineiden tehon on oltava riittävä. Mikrobiologisilla testeillä varmistutaan kosmeettisten valmisteiden laadusta sekä käytettyjen ainesosien puhtaudesta. Näin taataan myös tuotteiden käyttökelpoisuus ja toimivuus loppukäyttäjällä. Tuotteiden tai raaka-aineiden kontaminaatio eli ”saastuminen” aiheutuu useimmiten tuotannosta, pakkauksesta tai valmiin tuotteen käytöstä. Mikrobit voivat olla ihmiselle haitallisia joutuessaan limakalvoille, silmiin tai rikkinäiselle iholle.

Kosmetiikka-asetus 1223/2009 edellyttää kosmeettisen valmisteen ja sen sisältämien aineiden tai seosten mikrobiologisten ominaisuuksien ilmoittamista tuotekohtaisissa tiedoissa. Myös tuotteen mikrobiologiset testausmenetelmät, arvioinnit ja tulokset liitetään tuotekohtaisiin tietoihin. Mikrobiologinen puhtaus tulee testata jokaisesta tuote-erästä. Tuotekohtaiset tiedot eivät siis ole mitään yleisiä purkin kyljessä olevia tietoja, vaan yritysten kokoama paketti tuotteen eri ominaisuuksista. Nämä tiedot tulee olla valvontaviranomaisten saatavilla ja niitä on käsiteltävä luottamuksellisina.

getty_rm_photo_of_petri_dish_bacteria (405x201)
kuva: webmd.com

Mikrobiologisissa testeissä tutkitaan yleensä bakteerien kokonaismäärä, Staphylococcus aureus (gram-positiivinen), Pseudomonas aeruginosa (gram-negatiivinen) ja Candida albicans (hiivasieni). Edellämainitut ovat kosmetiikkatuotteiden todennäköisimmät taudinaiheuttajat, eikä niitä saa esiintyä tuotteissa lainkaan. Käyttötarkoitus määrää tuotteen mikrobien sallitun kokonaismäärän. Bakteerien esiintymisen totaalimäärien rajoitukset ovat matalammat niille tuotteille, joita on tarkoitus käyttää limakalvoilla, silmissä tai rikkoutuneella iholla tai joiden kohderyhmään kuuluvat alle kolmevuotiaat lapset, vanhukset tai immuunireaktioherkät ihmiset. Tällaisten tuotteiden bakteerien kokonaismäärä ei saa ylittää 100 pmy/g tai 100 pmy/ml 0,5 grammassa tai 0,5 millilitrassa tuotetta. Muiden kosmetiikkatuotteiden bakteeripesäkkeiden määrä ei saa ylittää 1000 pmy/g tai 1000 pmy/ml 0,1 grammassa tai 0,1 millilitrassa tuotetta (pmy tarkoittaa pesäkkeen muodostavaa yksikköä).

Avot, tällaista tänään. Huomenna vähän kiinnostavimmilla jutuilla, ajastin tosiaan viikonlopuksi vielä toisen postauksen. Lauantaina suunnitelmissa pieni irtiotto ja Tukholman reissu. Mukavaa viikonloppua kaikille!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s