Steriiliä kosmetiikkaa

Ensimmäisiä kosmetiikan säilyvyydestä oppimiani asioita oli se, ettei kosmetiikan tarvitse olla steriiliä. Se ei myöskään ole sitä, sillä täysi steriiliys on todella vaikea saavuttaa ja ennen kaikkea säilyttää: ilmahan ”pilaa” tuotteen kuin tuotteen melko nopeasti ja mikrobit pääsevät lisääntymään vesiosassa. Säilöntäaineet hoitavat homman siinä määrin, että mikrobitaso pysyy kurissa ja tuotteet ovat turvallisia käyttää.

Sain taannoin blogin kautta viestin koskien A-Derman uusia täysin steriilejä kosmetiikkatuotteita ja tietenkin kiinnostuin suunnatomasti tekniikasta tuotteiden takana. Jotain uutta ja jännää tällä alalla! Sattumoisin viikkoa myöhemmin olin farmasian opintojen puolesta saman firman koulutuksessa, jossa tuotteita käytiin läpi tarkemmin; loistavaa, nimittäin tavalliset mainostekstit nyt yleensäkään eivät itselleni tuo mitään lisäarvoa. Samalta putiikilta löytyy myös apteekkikosmetiikkasarja Avène, joka varmaan useammalle tutumpi. Avène ja A-Derma kuuluvat ymmärtääkseni molemmat Pierre Fabre -nimiseen ranskalaiseen kosmetiikkataloon, mutta yritysrakenne ei liene tässä nyt se olennaisin asia. Sain tuotteet itselleni testiin tutkittaviksi, mutta varsinaisen tuotaarvioinnin sijaan keskityn enemmän tähän steriiliyden tuomaan mahdolliseen lisähyötyyn sekä pakkausteknisiin juttuihin. Perinteisiä tuotearvioita varmasti muut osaavat kirjoittaa paremmin ja koska tuotearviot muutenkaan nyt eivät ole blogin ydinajatus, niin mennään tällä tutummalla linjalla.

No mitäs kaikkea jännää sitten löytyi? Aloitetaan lyhyesti steriiliyden määritelmästä. Edellisessä jutussa käytiin läpi normaalisti lain puitteissa sallitut mikrobimäärät. Steriiliys puolestaan tarkoittaa täyttä nollatoleranssia mikrobien suhteen – tuotteessa ei ole siis lainkaan epäpuhtauksia. Ei yhden yhtä mikrobia.

Tässä tutkittavat.

WP_20140228_005 (847x1500)

Paketissa oli siis voide ja pesuneste. Oletin, että molemmat tuotteet ovat steriilejä, mutta ainoastaan voide paljastui steriiliksi. Pesuaine oli mielestäni varsin normikamaa, joten keskitytään tähän steriiliin voiteeseen. Koulutusmateriaaleista selviää, että voidemassa kuumennettaan korkeassa lämpötilassa nopeasti, jotta mikrobit saadaan tuhottua. Vähän samaan tapaan kuin maitoa iskukuumennetaan, jos selkeyttää ajatusta yhtään. Periaatehan on, että rasvaosa alkaa härskiintyä jos sitä keitellään yli 80 asteen lämmössä, mutta pikakuumennus ei vahingoita koostumusta. Pakkaaminen puolestaan tapahtuu steriilissä yksikössä. Tässä tullaan tähän apteekkikosmetiikan ja normaalin kosmetiikan eroon. Tämän tuotteen pakkaamisessa hyödynnetään lääketeollisuuden standardeja, vaikka tuote itsessään kuuluukin kosmetiikkalainsäädännön alle. Tehdään siis hommat korkeammilla kriteereillä, kun mitä jo ennestään tiukka laki vaatii.

Lopputuloksen kannalta säilytyksellä on vähintään yhtä suuri osa, kuin itse valmistusprosessilla. Niinpä tuote täytyy myös pakata steriilisti, jotta se ei pääse ilman kanssa kosketuksiin. Tavallisessa voidetuubissa ilmatiiviys ei missään tapauksessa toteudu, vaan ilmaa lappaa korkista sisään ja ulos miten mielii. Pakkaus lieneenkin tässä se suurin innovaatio, nimittäin korkkisysteemillä on patentti. Katsotaanpa sitä tarkemmin.

WP_20140228_027 (500x282)

Korkissa on kaksi sisäkkäistä rengasta, jotka normitilassa ovat tiiviisti sisäkkäin.

WP_20140228_033 (500x282)

Sitten reipas puristus ja ulompi rengas nousee aivan henkäyksen ylöspäin.

WP_20140228_035 (500x282)

Sisemmän ja uloimman renkaan liittymäkohdasta tulee ulos voidetta. Melko ovela systeemi. Heti kun puristuksen lopettaa, systeemi sulkeutuu ja varmistaa, ettei takaisinpäin kulje mitään. Korkkipatentin nimi on D.E.F.I eli Device Exclusive Formula Integrity. Tämä olisi ollut kuumaa kamaa Laurean kosmetiikkapakkaukset-kurssilla.

Voidepurkki itsessään näyttää varsin normaalilta, materiaali kyllä on melko napakkaa ja paksua. Kuvaa voi klikata suuremmaksi, jos takatekstit kiinnostavat.

aderma

Ulkoiset parametrit täyttävät kaikki vaatimukset. Steriiliä on, hieno juttu. Mitäs sitten? Mikä on steriiliyden tuoma lisähyöty? Miksi se olisi hyvästä? Kurkataan ensin ainesosia.

WP_20140228_015 (500x251)

Moni ei ehkä ajattele ensimmäisenä näin, mutta uskokaa tai älkää, niin tämä ainesosaluettelo on mille tahansa kuivan ihon voiteelle todella lyhyt. Mineraaliöljy varmasti nappaa monen parafiiniöljykammoisen  silmään välittömästi. Tulee kuitenkin muistaa, että vaikka mineraaliöljyllä ei varsinaisesti yksinään ole hurjan paljon ihoa hoitavia ominaisuuksia, on se avainasemassa kosteuden säilyttämisessä. Ja edelleen parafiiniöljy on kaikkien aikojen parhaiten siedetty ja eniten käytetty kosteuttaja kosmetiikassa, parafiiniöljyallergiat ovat yhtä yleisiä kuin parabeeniallergiat eli todellatodella harvinaisia. Lisäkosteutta ihoon tuodaan kuitenkin muin keinoin, listalta löytyy mm. glyseriiniä  ja kauranversouutetta.

Sitten siihen lisähyötyyn. Ensimmäisenä mieleen tulee tietenkin olennaisin eli säilöntäaineettomuus. On huomattava, että säilöntäaineet ja hajusteet edelleen ovat kaikkein eniten allergiaa ja yliherkkyyttä aiheuttavat raaka-aineryhmät kosmetiikassa. Näinpä molemmat poistamalla saadaan melkoinen lisähyöty – jopa verrattuna luonnonkosmetiikkaan. Kuten joskus aiemmin sanottu, voide kuin voide: jos siinä on vesiosa, se täytyy säilöä. Luonnonkosmetiikassa se tehdään muilla keinoin kuin tutuilla parabeeneilla yms, mutta ne keinot eivät välttämättä ole suora avain onneen. Asiasta enemmän esimerkiksi tässä jo vuosia vanhassa jutussa ”Säilöntäaineettomuus on usein termeillä kikkailua”. Tässä tapauksessa se ei ole termeillä kikkailua, vaan ihan rehellistä tuotteen säilöntäaineettomuutta. Antioksidantteja löytyy, mutta niillä on tuotteen lisäksi iholle hyödyllisiä ominaisuuksia.

Voide on tarkoitettu sekä kasvojen että vartalon iholle. Koostumus on mielestäni varsin mukava, joten kyllä tätä sutisi iholleen enemmänkin. Mitä ajatuksia steriiliys herättää, onko jonkun mielestä ihan paras tekele vai turhaa kikkailua?

Mainokset

8 responses to “Steriiliä kosmetiikkaa

  1. Laitappa tuotteen loputtua tyhjä puteli Laureaan niin saadaan sinne uutta ihmeteltävää :D

  2. No olipa jännä! Innostun aina, kun joku valitsee ylityspaikaksi aidan korkeamman pään. :) Mutta jäin vielä miettimään. Voi olla, että pohdin nyt ihan turhia, mutta mites sitten kun tuubi on lopuillaan ja ulos puristettavaa sisältöä on enää tosi vähän – eikö putkiloon silloinkaan pääse haukkaantumana ilmaa? Ja jos ei, niin osaatko vääntää rautalangasta miksei? :) Oliko pakkaukseen merkitty jokin säilyvyysaika? Vai säilyykö tämä korkkimekanismin ansiosta (periaatteessa) ikuisesti? Kamalasti kysymyksiä mielessä, niin erikoinen kaveri. :)

    • Joo, mustakin tää oli aika jännä yksilö. Tuubiin muodostuu jatkuvasti alipainetta puristettaessa, eli kun on lopuillaan niin kokoonpuristunut purtilo on työntänyt kaiken tavaran sinne korkin läheisyyteen. Eli ei, loppuvaiheessakaan ei ole haukannut ilmaa. Pakkauksessa varmaan oli joku säilytysaika, kurkkaanpas sen sinulle kun olen purkin luona ensi kerran! Mikään orgaaninen ei ole ikuista, kyllähän se aineiden laatu alkaa heikkenemään muutamien vuosien kuluessa, vaikkei varsinaisesti olisikaan pilaantumisen vaaraa. :)

  3. Hei hienoa, kirjoitimme molemmat samasta aiheesta tällä viikolla. :)
    Itse tykkään tästä voiteesta kovasti ja uskon, että se sopii monille herkkäihoisille, joille muut voiteet aiheuttavat ärsytystä.

  4. Paluuviite: POD katosi lääkevoiteella | INCImix

  5. Paluuviite: Pyhät perusvoiteet | INCImix

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s