Kathon-allergia nostaa taas päätään

Huhtikuu jotenkin katosi osaltani (ja erityisesti siis blogin osalta) aivan täysin. Hyvä, että ehti kotonansa käymään. Vappukin mennä humpsahti ja vapun aika on opiskelijoille aina melko raskasta aikaa, erityisesti jos haalii itselleen kolme tenttiä vappuviikon kieppeille. Hyvä suoritus.

Tänäänkään ei tosin ole kovin auvoinen päivä kirjoittaa, koska keksin itselleni jostain mehukkaan molempien silmien sidekalvontulehduksen (omat diagnoosit kunniaan) ja tuulilasin läpinäkyvyydessä on hieman ongelmia tällä hetkellä, pyyhkijät eivät toimi halutulla tavalla. Kirjoitusvirheet annettakoon siis tänään anteeksi, yritän tihrustaa parhaani mukaan. Päivä itsessään on muuten loistava, sillä minusta tuli tänä aamuna tuplakummitäti, kun hyvä ystäväni sai esikoisensa. Päivän kruunasi uusi työpaikka, on nimittäin aika siirtyä nykyisiin oman alan hommiin.

Vaikka näkökenttä onkin hieman rajoittunut, en vaan malttanut pysyä poissa. Huomasin nimittäin jutun siitä, että Kathon-allergia nostaa jälleen päätään. Ei varmaan monella soita mitään kelloja, joten historiaa ensin.

Kathon CG on tunnetuin kauppanimi säilöntäaineelle, joka koostuu metyylikloori-isotiatsolinonista ja metyyli-isotiatsolinonista. Kathonin kulta-aikaa elettiin tuossa palttiarallaa 70-80-lukujen aikaan. Säilöntäainemixille on toki muitakin nimiä, kuten Euxyl K 100, mutta koska Kathonina se on ylivoimaisesti tunnetuin, puhuttakoon siitä nyt siis Kathonina.

kathon             kathon2

Aineella on monia hyviä – ellei loistavia – ominaisuuksia, se on nimittäin säilöntäaineena aivan omaa luokkaansa. Kathon CG on tehokas niin gram-negatiivisia kuin gram-positiivisiakin bakteereita vastaan, lisäksi se tehoaa hiivoihin ja sieniin. Ei paljon muuta voisi toivoa, laajaspektrisyyttä parhaimmillaan. Ei siis ihme, että sen käyttö levisi hyvin äkkiä muutamia kymmeniä vuosia sitten kaikenlaiseen kosmetiikkaan. Vaan ei aikaakaan, kun kuluttajille alkoi ilmestyä vähän kaikenlaista vikaa, enimmäkseen ekseeman kaltaista ihottumaa, punoitusta ja kutinaa. Jonkin ajan päästä syylliseksi paljastui Kathon, joka erinomaisen säilöntäominaisuutensa lisäksi on nimittäin myös erinomaisen helposti allergisoiva yhdiste. Jos on liian hyvää ollakseen totta niin.., vai miten se meni. 

Kathon-allergia oli lähes epidemia. Sille herkistyy todella helposti, ja paluuta ei ole. Kathonin käyttö laskikin rajusti 1990-luvulla ja pitkään sen jälkeen tätä säilöntäainetta hyödyntävien tuotteiden määrä pyöri siinä 1-2% välillä kaikista markkinoilla olevista tuotteista. Allergioidenkin määrä saatiin hyvin kuriin. Kunnes!

Ei sisällä parabeeneja. Parabeenimania iski ja yltiöpäinen parabeenien välttelytrendi johti siihen, että valmistajien oli löydettävä uusia keinoja korvata asiakkaiden rutonlailla välttelemät parabeenit. Faktahan on, että sinne on sitten laitettava jotain muuta, joten vanhat niksit käyttöön. Kathon kaivettiin jälleen naftaleenista, kun formaldehydin vapauttajatkin olivat jo valmiiksi tiedossa oleva ongelma, eli sille tielle ei kannattanut lähteä.

Törmäsin Kathoniin hieman yllättäen, kun ystäväni kävi allergiatesteissä hiljattain. Testilomakkeista löytyi allergiaa hajusteille summuille ja yllättäen myös Kathonille. Ai, tätäkin vielä testataan, ajattelin itsekseni. No näemmä ihan syystä, nimittäin nyt ollaan jälleen siinä tilanteessa, että Kathon-allergia alkaa jälleen nousta tuhkasta uuteen loistoonsa. Potilaan lääkärilehti kirjoitti asiasta jo viime vuoden puolella, sielläkin puhutaan jo epidemiasta. YLE:n Kuningaskuluttajan sivuilla oli puolestaan asiasta juttu tänään.

Kuningaskuluttajan jutun viimeinen väliotsikko on mielestäni enemmän kuin loistava loppukaneetti; veikö parabeenien välttely kuluttajan ojasta allikkoon? Vertailun vuoksi sanottakoon, että parabeeniallergioiden määrä on Helsingin Allergia- ja astmayhdistyksen arvion mukaan n. 0,3%. Niin.

Mitkä ovat sellaisia raaka-aineita, joita mieluiten vältätte? Onko joku jo kenties ehtinyt allergisoitua metyylikloori- tai metyyli-isotiatsolinonille?

Mainokset

39 responses to “Kathon-allergia nostaa taas päätään

 1. Onkohan Methylisothiazolinone tätä samaa ryhmää? Itse nimittäin allergisoiduin (oma diagnoosini) yllättäen sille. Sitä on Nivean Pure & Natural -sarjan vartalovoiteessa ja Palmer’sin vartalovoiteessa. Ja oireet ovat juurikin kuvailemasi kutina, ekseema ja punoitus. :(

  • Voi kylläkyllä! Metyyli-isotiatsolinoni eli englanniksi methylisothiazolinone. Juurikin sitä itseään. Karsi ehdottomasti kaikki tuota sisältävät pois niin ei sitten pahene, siitä kun voi tulla oikeastikin aika karseat reaktiot :/

 2. Minusta Kathonista pitäisi luopua myös pois huuhdottavista tuotteista. Kiinnitin huomiooni, että sitä on ainakin Erittäin hieno suomalainen -merkin uusissa miesten suihkugeeleissä ja esimerkiksi Tigin shampoissa. Minusta se antaa huonon kuvan yrityksistä.

  • Olen kanssasi täysin samaa mieltä! Se on hiljaa hiipinyt takaisin vaikka mihin, katselin juuri että omistakin purkeistani sitä löytyy vaikka kuinka monesta. Kuten pumpulipupu aiemmin kommentoi, niin sitä on vartalovoiteissakin. Toisaalta kuluttajat tunnistavat ainesosalistasta parabeenit ja jättävät tuotteet ostamatta niiden vuoksi, joten vähän pahassa tilanteessa ollaan. Pakko jollain säilöä, mutta mikä sitten olisi hyvä? Ei kyllä mielestäni Kathon ainakaan.

   • Ei kyllä ainakaan kathonilla saisi korvata. Ihmettelen miksi sallitaan aine, joka on tunnettu allergeeni. Jossain vaiheessahan kathonin käyttö oli vähäisempää, mutta nyt joutuu ihan joka purkkia ja purnukkaa syynämään todella tarkkaan. Monet hyvässä maineessa olevat brandit ovat menettäneet luottamukseni aikoja sitten.

    Miksi ihan hoitoalan ihmisetkin pitävät poispestävissä tuotteissa kathonia harmittomana? Itse kärsin esim. pahasta hilseongelmasta ja hiustenlähdöstä ennen kuin sain tietää allergiastani. Hauskinta on, että hilseilyä aiheuttavaa kathonia löytyy monista hilseshampoistakin. Samaa mieltä siitä, että myös poispestävistä tuotteista kathon pois.

   • Kathonin määrähän on tuotteessa hyvin pieni, koska se on niin tehokas jo pienenä pitoisuutena. Kai sitä jotenkin ajatellaan, että ei ärsytä poispestäessä, mutta kyllähän sitä hieman siihen iholle jää. Varsinkin hiustuotteissa päänahkaan ja hiuksiin jää varmasti jämät kaikkia aineita, ja sen takia alkaa sitten ärsyttää ihoa.

    Hyvä, että löytyi kuitenkin oikeat tuotteet lopulta! :)

 3. Mä taas oon käyttänyt Nivea Soft -voidetta purkillisen, ja luultavasti se on aiheuttanut mun kroppaan läikikästä ihottumaa (mitään muuta uutta voidetta tms. en oo käyttänyt). En vaan tiedä että mikä ainesosa siinä mättää, koska tuota methylisothiazolinonea siinä ei näyttäis olevan.

  • Hmh, onpa ikävä kuulla. Välillä noista on mahdoton sanoa, että mikä reaktion aiheuttaa, kun se voi olla esim kahden tai useamman aineen tai useamman tuotteen yhteisvaikutus, vaikka aineet/tuotteet yksittäin eivätkään aiheuttaisi ärsytystä. Näin keväisin allergiakin voi ärsyttää. Toivottavasti ihottuma helpottaa!

  • Hei Kirppu, Mullakin ihan hirveitä oireita tosta Nivea Soft-voiteesta. Huulet turposi ”tomaateiksi”, taipeissa nokkosrokkoa sekä jalkapohjissa. Menen tänään ihotautilääkärille oireiden vuoksi…katsotaan, mitä sanoo.

 4. Tosi monet perussaippuat, mitä olen kokeillut, saa mun kämmenet kutisemaan ihan hemmetisti. Samoin lähestulkoon kaikki shampoot aiheuttaa päänahan jatkuvaa kutinaa, paitsi flow kosmetiikan palashampoo, että sillä mennään sitten tästä eteenpäin. Katsoin parin kutinashampoon ja -saippuan ainesosaluettelot ja methylisothiazolinoneahan sieltä löytyi. Taisi selvitä kutinan syy :)

  • Auts! Shampoot ja saippuat sisältävät myös peseviä ainesosia, jotka voivat ärsyttää ihon pintaa. Perus ei-luonnonkosmetiikka-shampoot ja nestesaippuat sisältävät usein Sodium lauryl/laureth sulfate:a, joka monelle aiheuttaa tuota ihon kutinaa ja ärsytystä. Siihen jos yhdistää pienenkin herkkyyden Kathonille niin kyllä varmasti on tukala olla. Hyvä, että kuitenkin on löytynyt sopiva tuote! :)

 5. Kiitos, tuhannesti tästä kirjoituksesta! Olen pitkään miettinyt, että mikä ainesosa aiheuttaa järisyttävää kutinaa ja näppylöitä ihoon. Purkkien tsekkaus ja kutinaoireiden voimakkuus kilpistyivät juuri tähän. Yhdessä tosiaan sodium laurul sulphaten kanssa vielä karseammat oireet. Ennen kun on riittänyt, että välttää vain sitä. Missähän muussa mennään ojasta allikkoon? Ei, sillä, että monet luonnonkosmetiikkatuotteet ovat silti varsin helliä minun iholle.

  • Mukava kuulla, että löytyi jotain uutta tietoa. Kannattaa kokeilla vältellä tuotteita, jos ne aiheuttavat oireita. Jos oireet pahenevat, niin kannattaa käydä allergiatesteissä!

 6. Minulla todettiin tämä kathon allergia niin pahana että jo pieni määrä tuotteessa SYÖVYTTÄÄ ihoni!Allergialiitolta saa pientä maksua vastaan tulosteet tuotteista mitkä ovat kathon-vapaita–siinä menikin hetki ennen kuin opin elämään tämän kanssa..Kosmentologille en enää uskalla mennä koska viimekerran käynnin jälkeen (vaikka täytin paperin jossa ilmoitin kathon-herkkyydestäni)ihonpuhdistus muuttuikin kokokasvojen kuorinnaksi…Kasvojen ihon sidekudos tihkui naamaltani-oli kuin olisin saanut happoa kasvoilleni ja voin sanoa että naamani oli niin kipeä sekä turpea etten sellaista toivo kenellekkään–lääkäriltä sain nopeasti kortisonipiikit/allergialääkkeet-kutinaan ja kuvottavaan oloon auttaa myös kylmässä suihkussa seisominen sekä kortison rasva:(-oireet alkavat altistumisesta n.1h kuluttua ja sitten se onkin menoa..Nykyään suosin luonnonkosmetiikkaa jota löytyy todella hyviä!Pitkän altistumisen jälkeen siis voi käydä kuten minulla ja tämän kanssa mennään koko loppu-elämä.Huomattakoon että kathonia käytetään paljon muissakin tuotteissa kuin kosmetiikassa–joten arkielämääni tämä on vaikuttanut siten että esim.siivoustuotteet täytyy valita huolella…Töissä siivoojat käyttävät voimakkaita pesuaineita joten siivoan itse omilla tuotteilla työpöytäni…….

  • Huh huh! Onpa kamala kuulla. Todella ikävää, että tällainen epäonni sattui kohdallesi, mutta et varmasti ole ainoa. Noin pahat reaktiot ovat ääriesimerkki siitä, mitä voi käydä ja kun tosiaan ongelmat eivät rajoitu sitten siihen, että vaihtaa kosmetiikkatuotteet. Sama juttu on formaldehydiallergian kanssa, sitä tuntuu olevan sitten joka paikassa, kun sen allergian kerran saa. Tsemppiä sinulle ja kiitos kun tulit jakamaan kokemuksesi täällä :)

 7. Hei! Mulle todettiin Kathon allergia 10 vuotta sitten. Oli hirveät ihottumat ja kun syynasin kaikki tuotteet jotka käytin silloin niin 90% tuotteista löytyi methylchloroizothiazolinone, methylizothiazolinone:a. Vaikka vältän kyseistä ainetta niin mun ihoongelmat ovat pysyneet/puhjenneet joka vuosi aina keväällä, talven jälkeen. Onko se niin että alistun sittenkin jollekin muulle aineelle/muille aineille joka ärsyttää tai mikä voisi olla syy? Kuiva, kylmä pitkä talvi? Kirjoitit et kannattaa vältellä myös Sodium lauryl/laureth sulfate:a. Miksi? onko ne jotenkin ”sukua”? Löytyi monesta nykyisestä tuotteistä jotka käytän. Onko muita aineita mitkä pitäisi varoa? Eilen olin taas ihotautilääkärissä ja nyt kokeilen ensimmäistä kertaa Protopicia. Hirveä kutinaa eilen kun laitoin naamaan nelisen tuntia ennen kuin ibumax auttoi ja pystyi nukkuu. Toivottavasti auttaa.

  • Hei Mia! On kyllä mahdoton sanoa, mikä muu voisi ärsyttää, mahdollisuuksia on niin rajattomasti. Mahdollisesti voit olla allerginen jollekin muullekkin, mutta se selviää vain allergiatesteillä. Itse ei kannata allergioita diagnosoida, tulee usein välteltyä vääriä aineita. Kokeile aluksi vaikka hajusteettomia tuotteita!

   En missään tapauksessa kirjoittanut, että kannattaa vältellä SLS:ää. Kirjoitin, että pesevien aineiden kanssa ärsyttävät aineet voivat ärsyttää vielä enemmän. Pesevät aineet (kuten SLS) irrottavat iholta lian ja talin, myös ihon oman talin. Se on niiden tarkoitus. Tällöin ihon suoja”barrier” on hieman heikompi, eli tässä tapauksessa Kathonille herkistyneet saavat vielä herkemmin oireita. SLS on toki aika tymäkkä pesevä aine, joten hieman kevyempiäkin voi tuotteissaan suosia. Puhdistustuotteet sisältävät kuitenkin aina peseviä aineita, joten ei ole tarpeen alkaa vältellä niitä ilman syytä. Jos ihosi tuntuu olevan kovin herkkä kaikelle, niin kannattaa suunnata ihan kunnon allergiatesteihin! 10 vuotta on pitkä aika, siinä ajassa ehtii tosiaan kehittää vaikka mitä herkkyyksiä itselleen, varsinkin jos on allergiaan taipuvainen. Tsemppiä, toivottavasti saat ihosi kuntoon!

 8. Kiitos jälleen hyvästä kirjoituksesta ja oivallisesta blogista!

  Kävin juuri tänään shampoo-ostoksilla, ja käteeni osui sellainenkin pullo, jossa oli incissä sekä Methylchloroisothiazolinone että Methylisothiazolinone. Jatkossa jää kyllä sen merkin shampoot ja muut kauppaan – äänestän lompakollani, kuten ne jotka kammoksuvat parabeeneja, jotka kai kuitenkin ovat verrattain haitaton säilöntäaineryhmä. Jännä juttu muuten, että tuon nimenomaisen shampoon incissä oli myös ainakin kahta parabeeniakin. Oikein tehovarmistus säilyvyyden puolesta!

  Mutta vastaus varsinaiseen kysymykseesi: Suosin mielelläni luonnonkosmetiikkaa aina, kun tarjolla on oikeasti toimiva tuotevaihtoehto ja lompakko antaa myöten, jolloin kätevästi vältyn epäilyttäviltä kemikaaleilta. Toistaiseksi en ole havainnut herkistyneeni millekään taviskosmetiikan kemikaaleille (paitsi saippuat ja kaikki muut sulfaatteja sisältävät pesuaineet kuivattavat ihoa), mutta silti minulla on välttelylistalla esim. SLS (ihon kuivumisen takia, ja lisäksi natriumlauryylisulfaatti ei kai ole ympäristöllekään ihan haitatonta) sekä silikonit. Tiedän kyllä, ettei silikoneista ole todettu haittoja, mutta itselläni ne vain eivät toimi toivotulla tavalla. Iholla en pidä siitä tunteesta, minkä silikoneja sisältävät voiteet jättävät, ja silikoneja sisältävä meikkivoide ei meinaa irrota naamasta täysin kuin kuorintavoiteen avustuksella (tämä tekee ymmärrettävämmäksi sen, miksi nykyään on muodissa monivaiheiset ihonpuhdistusrutiinit…). Shampoossa ja hoitoaineessa taas silikonit latistavat hentoiset hiukseni. Lisäksi kartan myös esim. kemiallisia aurinkosuoja-aineita ja suosin fysikaalisen suojan antavia, mutta käytännössä niitä tulee kuitenkin käytettyä ainakin hiustenmuotoilutuotteissa ja huulirasvassa.

  Tilanteeni on kuitenkin sikäli kinkkinen, että luonnonkosmetiikan suosiminen on usein hankalaa allergioideni takia. Koetapa etsiä huulirasva, huulikiilto tai huulipuna, jossa ei ole risiiniöljyä (vinkkivinkki kaikille joilla huulet halkeilevat: joskus syynä voi olla huulten rasvaaminen Ricinus communista eli castor seed oilia sisältävällä tuotteella) tai karnaubavahaa… Jos sellainen löytyykin, niin sitten siinä voi olla auringonkukkaöljyä, joka on minulle yhtä huono vaihtoehto :,D

  Keväällä sain päähäni, että minun on saatava huulikiilto. Perusteellisen selvitystyön jälkeen löytyi yksi ja ainut mahdollinen The Body Shopin valikoimasta. Mutta opinpa tässä etsinnässä senkin, että usein huulituotteet sisältävät BHT:tä, joka on ilmeisesti vähintäänkin epäilyttävien kemikaalien listalla. Jatkossa tiedän tarkkailla inceissä sitäkin.

  Selvitystyötä uuden tuotteen valitseminen siis aina vaatii, mutta on tässä ainakin oppinut tunnistamaan erilaisia kemikaaleja ja kasvien latinankielisiä nimiä! Hullunkurisesti minulle oireita aiheuttavat nimenomaan kasviperäiset eli täysin luonnolliset aineet, kun taas kemikaaleista en ole toistaiseksi oireita saanut, mutta juuri kemikaaleihin minä epäilevämmin suhtaudun. Ihan vain siksi että en osaa tunnistaa inceistä niitä, joihin liittyy haitallisuusepäilyksiä.

  Mutta sinun blogisi on kyllä hyvä kemikaalihysterian hillitsijä. Pidän mielessäni varsinkin sen, kun joskus kirjoitit että jo lainsäädäntö kieltää laittamasta kosmetiikkaan ainesosia jotka voisivat imeytyä verinahkaan ja sieltä verenkiertoon. Eli molekyylikoon täytyy olla aika suuri. Ja tähän liittyen muistan aina lukion bilsanopettajani todenneen, että ihovoiteiden vitamiinien molekyylikoko on niin suuri, että hän ei usko niiden imeytyvän kovin syvälle ihoon. Niinpä olenkin miettinyt, onko voiteisiin laitettavilla vitamiineilla ym. antioksidanteilla oikeasti mitään tehoa? Muistelen lukeneeni joskus vuosia sitten, että Kuopion yliopistossa aloitettiin tutkimus tästä aiheesta, mutta tulosten raportointi ei ole silmiini osunut… Tiedätkö sinä jotakin tästä aiheesta?

  • Hei Suvi! Ja suuri kiitos, kun jaksoit asioita pohtia näin laajasti. Mielestäni on tosi kiehtovaa kuulla ihmisten kulutuskäyttäytymisestä ja siihen vaikuttavista motiiveista. Sinulla tuntuu asiat olevan hyvin hallussa, toisaalta sitä kai väkisinkin joutuu perehtymään asioihin syvemmin jos osuu kohdalle allergiaa yms. Nuo mainitsemasi ainesosat ovat kaikissa huulituotteissa todella yleisiä, joten varmasti on vaikeuksia ollut löytää sopivia. Hyvä, että kuitenkin jotain löytyi!

   Kysymykseesi noista antioksidanteista, niin ne ovat tuotteissa ennenkaikkea suojaamassa itse tuotetta, niin etteivät esimerkiksi rasvat & öljyt lähde härskiintymään niin helposti. Kyllä niillä jotain vaikutuksia ihoonkin on, mutta erityisesti tosiaan suojataan tältä härskiintymiseltä :)

 9. Saa olla tarkkana noiden sisältöjen kanssa. Mitähän mahtaa olla Benzisothiazolinone? Jätin pyykinpesuaineen kauppaan, jossa tätä oli. Mitään tekemistä kathonin kanssa? Oli tai ei, mutta onko turvallista. Oli joku Bio Luvilin sensitive juttu, mutta kun ei enää uskalla luottaa näihin mainoslauseisiin tyyliin hypoallergeeninen, dermatologisesti testattu, sensitive. Kun ei ne herkille ja allergisille siltikään aina käy.

  • Juu oikeassa olet! Benzisothiazolinone on Kathonin ”serkku”, johdannainen, jota käytetään paljon pesuaineissa ja muistaakseni (tämä tuli jostain aivan kyberavaruudesta, ei varmaa) myös joissain kumihanskoissa. Kosketusallergia on sillekin mahdollinen. Enemmän se lienee ongelma niille, joilla on jo Kathon-allergia, koska tuosta varmasti voi tulla ristireaktio. En kuitenkaan välttämättä lähtisi tuota erityisesti välttelemään, ellei ole jotain punoitus/kutina/tms oireita. Hypoallergeeninenhan ei tosiaankaan tarkoita periaatteessa yhtään mitään ja dermatologisesti testattu meinaa, että sitä on joskus joku kokeillut iholle. Yhtä tyhjän kanssa siis molemmat! Allergisen tosiaan täytyy tietää tarkasti ja varmasti, mille on allerginen ja vältellä sitä, muuten ei onnistu :)

 10. Kymmenen vuoden iho-oireiden ja kymmenien ja taas kymmenien lääkärikäyntien ja erilaisten diagnoosien ja hoitomuotojen jälkeen sain eilen vihdoin ja viimein ihotautilääkäriltä tietää, että olen allerginen tuolle Kathonille. Nyt sitten kosmetiikat ja pesuaineet ym vaihtoon, jos vaikka vihdoin pääsisi eroon ärsyttävistä ja kutiavista näppylöistä! Jossain sivuilla luki Dermosilista, että niissä ei käytetä tuota ainetta. Onko mitään muita brändejä, minkä tuotteet sopivat allergisille, vai pitääkö joka ikinen aine syynätä erikseen? Onko muilla helpottanut oireet kuinka nopeasti?

  • Kai tässäkin pätee, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mutta kylläpä kohtuuttoman kauan olet joutunut kärsimään. No nyt sitten etsimään itselle sopivia tuotteita! Lumenelta ei ainakaan tuota säilöntäainetta löydy, joten sieltä varmasti voit löytää hyviä ja kohtuuhintaisia tuotteita. Muutoin kyllä kannattaa aina kurkata joka tuotteen ainesosalistan loppu, tuo on onneksi aika helposti tunnistettava nimi. Selvästi vaikeampi on varmasti löytää pesuaineita, sillä niissä tuo tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Allergia- ja astmaliitoltahan saat halutessasi räätälöidyn listan tuotteista, jotka sopivat sinulle. Tsemppiä!

 11. Dermosilissä ei ole kyllä kathon tullut vastaan. Niissä tosin hajusteherkät joutuvat katsomaan hajustemerkintöjä. Niillä on laaja valikoima, löytyy jopa kajalia ja ripsariakin muunmuassa.

  LV, Neutral, Minirisk ainakin ovat sellaisia, jotka yleensä oikeasti sopivat allergisille, eikä tälläisia yleisiä allergeeneja ole laitettu.
  Apteekista ostan rasvoja aika paljon, niissä en muista, että olisi tullut kathonia vastaan. Jos niissä onkin, niin harvoissa. Shampoita olen ostanut erikoisliikkeistä (Sim -merkillä on hyvät valikoimat, myös hiuskiinteitä ym.)

  Minä ainakin olen oppinut vuosien varrella syynäämään kaikki purkit aina. Aika äkkiä sen oppii sieltä luettelosta löytämään. Kun joskus tutut ja ”turvallisetkin” tuotteet saattavat aina välillä mennä muuttamaan koostumustaan. Sensitive -sanakaan ei aina takaa sitä, että se oikeasti on herkille sopiva tai nämä muut hienot mainoslauseet. Joitain vuosia sitten kathonin käyttö oikein räjähti ja tänä päivänä tavallisista kaupoista sopivien tuotteiden löytäminen on melko tuskallista.

  Luonnonkosmetiikkaan ei kathon kuulu, joten niitäkin kannattaa kokeilla, jos ei ole muita allergioita (Yves Rocheria suosittelen välttämään..)

  Minä sain kathon -diagnoosin joskus v. 2000. Selvisi vähän vahingossa allergiatesteissä, joissa etsittiin ihan muuta. Mutta olipa helpottava diagnoosi. Ei olisi osannut tuollaista allergiaa kuvitellakaan. En muista kuinka äkkiä oireet katosivat, mutta ei siihen kauaa mennyt, kun heitti kaikki allergisoivat purnukat pois. Ja aina, kun lähden muualle, reissuun tai kyläilemään, niin omat purnukat ovat mukana.

  • Kiitos kun jaoit kokemuksesi! Olet aivan oikeassa, noilta merkeiltä harvemmin tulee Kathonilla kyllästettyjä tuotteita vastaan. Mukava kuulla, että olet löytänyt itsellesi sopivat tuotteet ja onnekasta tosiaan, että allergia löytyi. Vähän hakuammuntaahan nämä aina välillä ovat, joskus onneksi tärppää!

 12. Hei!

  Kiitos kattavasta postauksesta! Olen tässä juuri diagnosoinut itselleni saman allergian, ja kirjoittelin omista kokemuksistani blogiini. Linkkasin siellä myös tähän postaukseen :)

 13. Hei, sain eilen kuulla olevani allerginen juurikin tuolle yhdisteelle/lisä-aineelle.. En toisaalta yllättynyt sillä olen siivouspalvelu yrittäjä (enkä aina muista hansojakaan käyttää) niin altistun aika usein tai siis TOSI USEIN tuolle lisä-aineelle.. nyt pitäs alkaa puhdistamaan kaappeja ja poistaa tuota sisältävät niin pesuaineet kuin pyykki pulverit ja kosmetiikka.. oon tienny että joku meikke ei esim sovi ollenkaan mutta nyt ehkä saatto syykin siihen löytyä.. ainakin osittain :D Täytyy kaivaa lisää tietoa tästä aineesta että osaa sitten kunnolla varautua.. Perus sairautena psori –> kylläkin 4 päivän testin allergia läiskä näytti tänään aikalailla samanlaiselta ”psori läiskältä” kun muutkin ihollani olevat.. :D Toivottavasti tää iho alkas nyt sitte paraneen mutta tarkkana täytyy olla että löytäis sopivat tuotteet!

  • Siivousaineissa tuo tosiaan taitaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus. Varsinkin vaatteiden pesuainejäämät varmasti ärsyttävät ihoa. Muista myös esim. julkisten tilojen käsisaippuat kodin ulkopuolella liikkuessasi!

 14. Kirsi hirvonen- uusitupa

  Hei! Minulla juuri todettu KATHION ja formaldehydiallergia. Nuukana ostin välillä halppistuotteita ja niistähän kathioneja löytyi. Virhe! Muuten en noita kotona ole saanut. Edustanhan itse FM: ää ja niissä on mainiot kodinhoitotuotteet, meikit, voiteet, lemmikkienhoitotuotteet ym ja BeautyLinea jotka sopivat minulle erinomaisesti. Vahingosta viisastuu, sanotaan. Apteekkituotteista vain harva on sopinut märkiville käsilleni. Nyt mietin työpaikan puhdistusaineita, pitää nekin syynätä. Oma osuus on asiakkailla käytetyistä pesuaineista ym. Mietin myös mikä merkitys on työpaikan sisäilmalka josta oireita esim silmiin. KATHIONIAHAN käytetään maaleissa, tasotteissa yms, onko kokemuksia?

 15. Kirsi hirvonen- uusitupa

  Ai niin, mikäs on methylpropional?

 16. Huh, onpa hyvä että olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan. Vaikea on sitäkin hankkia, kun melkein 95%:ssa tuotteista (näin satoja incejä katselleena ainakin tuntuu siltä) on limonella tai limolool jolle olen allerginen. Onneksi nyt on löytynyt sopivat tuotteet, vaikka silmämeikkien osalta en varmaan aivan täysin luonnonkosmetiikkaan tule pääsemään ko allergioiden takia.

  • Nuo hajusteet ovat tosiaan melkein kaikkialla, olet aivan oikeassa. Kannattaa muistaa, että tärkeintä on löytää itselle parhaiten sopivat tuotteet. Allergiselle hyviä tuotteita löytyy runsaasti myös ”normikosmetiikan” puolelta :)

 17. Jos kukaan allerginen enää tänne kommenttiosiolle eksyy, niin toivon että havainnostani on apua; Fairyssa on tätä ainetta myös! Ihmettelin itse pitkää miksi kämmeniini ilmestyy satunnaisin välein allergiaoireita, kunnes löysin tämän tiedon keskustelupalstalta…meni tiskiaine vaihtoon heti. Onneksi en ole niin vakavasti allerginen, vaan ihottuma ilmestyy vain alueille, mihin ainetta on osunut.

  • Todella monet kodin pesuaineet, mukaanlukien tiskiaineet, pesusuihkeet, pyykinpesuaineet ymym sisältävät tätä. Osaltaan varmasti edistää allergian syntyä tämäkin.

 18. Olen erikoisihotautilääkärin tutkimusten mukaan allergisoitunut näille samoille aineille,mutta ne ovat tulleet rakennusteollisuuden käyttämien
  tuotteiden sisältämistä samoista ainesosista, maalit,limat, tapettiliisterit,
  parketit,laminaatit ym. asunnossa johon muutettuamme oireet alkoivat n.
  2 viikon aikana. EI hyvältä näytä, eikä tunnu.
  Rakennusteollisuus on hiljaa,kuten rakentajat ym. jotka tietävät nämä
  ongelmat kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s