Syytä vai seurausta, kumpaa laitetaan?

Lähes kaikille ilmaantuu jossain vaiheessa eloaan jonkinlaisia iho-ongelmia. Ihottumaa, näppylöitä.. mitä näitä nyt on. Jotkut voivat olla pidempiaikaisia riesoja, kenties pysyviäkin. Osa iho-ongelmista uusiutuu myös kovin helposti. Jos kamppailee jonkun kiusanhengen kanssa pidempään, tulee väistämättä jossain kohdin tilanne, kun haluaa suunnata lääkärille. Sieltä sitten kirjoitetaan reseptiä tähän ja tuohon.

Hyviä esimerkkejä vihulaisista on minulla kerrottavana useampikin, kuten tämä viimeaikainen perioraalidermatiitti ja sitä edellinen pitkäaikaistuttavani seborrea. Kummastakaan ei näy jälkeäkään tällä hetkellä, mutta en epäile hetkeäkään, etteikö ainakin toinen vielä palaisi ilostuttamaan päiviäni jossain vaiheessa.

Olen seborreastakin täällä joskus kirjoittanut ja maininnut, että käytän sen hoitoon System4-sarjan Oil Cure-hiuspohjanaamiota. Kun seborrea todettiin joskus lukioaikana, hiuspohja oli kaameassa kunnossa. Lääkäri määräsi kaikenlaiset lääkelitkut ja liuokset, joista oikeastaan mikään ei juuri tuonut mainittavaa parannusta. Apu löytyi kuitenkin hetkessä tuosta hiuspohjanaamiosta, jolla ei missään tapauksessa ole minkäänlaisia lääkkeellisiä vaikutuksia seborreaa aiheuttavaa mikrobia kohtaan. Se auttaa hiuspohjaan, joka sittemmin korjaa itse itsensä. Nykyisin riittää ennaltaehkäisevä hoito n. kerran-pari vuodessa. Tuolloin ymmärsin, miten tärkeää on hoitaa seurauksen sijaan syytä. Seborreaa löytyy myös lähipiiristäni ja sehän tosiaan on jossain määrin perinnöllinen. Myös perheessäni on todettu lääkeliuosten riittämätön teho ja löydetty pysyvä apu Wellan SP-sarjan kuorivasta Shampeeling-shampoosta. Sen tarkoitus on poistaa hiuspohjasta kuollutta ihoa niin, ettei seborreaa pääse syntymään. Kerran muuta ihoakin kuoritaan, niin miksei hiuspohjaakin? Nerokasta. Pieni vaiva verrattuna lääkkeiden kanssa läträämiseen.

Siinä missä minulla kävi uskomattoman hyvä tuuri siinä, että lääkevoide tehosi perioraalidermatiittiin, ei monellekaan osu yhtä hyvä onni. Internetin syövereistä löytämistäni POD-tarinoista kumpuaa yhä uudestaan sama sanoma: ihmiset ovat muuttaneet elintapojaan tai ihonhoitorutiinejaan ja näin saaneet ihottuman kuriin. Se olisi ollut minullakin edessä, jos voiteen käyttö ei olisi tehonnut. Taas olisi pitänyt ryhtyä etsimään ja hoitamaan syytä, ei lääkitsemään seurausta. Sitä seurausta saa nimittäin usein lääkitä hamaan maailman tappiin asti.

Tätä samaa mentaliteettia voi soveltaa moneen paikkaan. Taiveihottuma vaivaa talvisin vähemmän niitä, jotka jaksavat tunnollisesti kosteuttaa ihoaan ympäri vuoden tai ainakin syksyn viilentyessä. Kyllä se kortisonivoide poistaa ihottuman, mutta ei pidä sitä poissa ilman kunnollisia ihonhoitorutiineja. Alkuperäisen syyn poistoon tulisi siis kiinnittää huomiota sen sijaan, että jatkuvasti läträä seurauksen hoitoon lääkkeitä. Onko muilla hyviä vinkkejä tuotteista/tavoista, joilla on saanut kuriin jonkin ikävän vaivan?

Loppuun vielä vähän tuoteasiaa. Olen käyttänyt nyt pelkästään A-Derman steriiliä voidetta kasvovoiteena ja sillä on POD pysynyt kurissa. En osaa sanoa, miten vaikuttaisi siirtyminen tavalliseen kasvovoiteeseen, mutta se testaus on pian edessä, nimittäin voidepurkki lähenee loppuaan. Aion ehdottomasti tehdä kokeiluja tavallisten voiteiden parissa. Jos huonosti käy, niin hätä ei ole kuitenkaan tämännäköinen; kaapissani odottaa valmiina uusi POD:lle, ruusufinnille & couperosa-iholle kehitetty voide Lierac Prescription. Sain tämän tuotteen maahantuojalta testattavaksi ihan hiljattain, kun siellä oli luettu iho-ongelmistani. En siis missään tapauksessa aio ”tuhlata” voidetta nyt kun iho on niin hyvässä kunnossa, vaan odottelen josko iho taas lähikuukausina alkaisi näyttää oireita POD:in palaamisesta. Viime vuonna POD ilmaantui elokuun lopulla ja monien  lukemieni kokemusten mukaan sillä on tapana palata tietyin väliajoin ja usein jopa samaan aikaan vuodesta. Halusin kuitenkin vinkata tästä voiteesta niille, jotka mahdollisesti juuri nyt etsivät uusia tuotteita edellä mainittujen vaivojen kanssa käytettäväksi. Tuote on vastikään lanseerattu ja sitä saa apteekeista. Onko jollain tästä muuten jo käyttökokemuksia? Minulla ei tosiaan tästä vielä mitään sanottavaa ole, mutta löytämieni arvioiden perusteella odotan kyllä testausta. En nyt sano, että toivoisin POD:in palaavan piiruakaan, mutta mikäli tavalliset kasvovoiteet eivät sovi, otan tämän heti testiin. Lisätietoa tuotteesta löytyy täältä, oli kerrankin mielestäni tuotu monipuolisesti esille tutkimustuloksia yms perinteisten mainoslauseiden sijasta. Alta löytyy INCI. Tämä ei siis missään tapauksessa ole mikään lääke, vaan on tarkoitettu vähentämään punoitusta ja sopimaan sellaisille, joiden iho ei normivoiteita mahdollisesti siedä.

lp_creme-anti-rougeur_1

WP_20140603_016 (921x1500)

Raportoin heti, kun pääsen tätä testailemaan. Jos joku on jo kokeillut, niin nyt tarinoita tulemaan!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s