Pyhät perusvoiteet

Suurimmaksi osaksi apteekkikosmetiikka on profiloitumiskysymys. Tuotteiden aineita ja pitoisuuksia säätelevät samat lait kuin tavallistakin kosmetiikkaa eli asetus 1223/2009. Sivusin aihetta lyhyesti jutussa Steriiliä kosmetiikkaa, jossa toin esille myös näkökulman farmaseuttisten tuotteiden tuotantostandardeista, jotka voivat myös olla kosmetiikkaa korkeammat. Hyvin tekemisen kynnys saattaa siis olla matalampi, kun tuotanto-olosuhteet ovat valmiiksi huippuluokkaa. Tämä ei missään tapauksessa ole mikään viimeinen totuus, vaan mahdollisuus. Hyviä ja huonoja löytyy kaikista tuoteryhmistä.

Tänään pureudutaan vähän apteekin perusvoiteisiin, jotka tuntuvat olevan yhteiskunnan pyhä lehmä. Kyse on siis niistä hajusteettomista voiteista, joita apteekeissa on aina seinällinen kaikissa pakkauskoissa. Itselläni on melko vahva mielipide perusvoiteista ja se mielipide ei ole kovin kaunis. Tähän on useampi syy.

Syy 1. Olin lapsena atoopikko. Iho oli karmean kuiva ja aina ihottumalla. Sitä hoidettiin lääkärin määräämällä perusvoiteella ja kortisonilla 10 vuotta. Ei auttanut. No miksi ihmeessä rutikuivaan ihoon olisi auttanut tuote, jonka INCI näyttää tältä:

Aqua, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Cetearyl Alcohol, Ceteth 20 + säilöntäaineet.

Mitä lisäkosteutta tämä tuote mahdollisesti toisi ihoon? No ei yhtään mitään. Tuotteesta löytyy siis vettä, mineraaliöljyä, emulgaattoria ja muutamaa eri säilöntäainetta. Tässä ei ole tarkoitus syyttää mineraaliöljyä, ei suinkaan. Mutta kuten isäni tapaa sanoa, jos on lusikalla annettu niin ei voi kauhalla vaatia. Mineraaliöljy säilyttää ihon kosteuden todella tehokkaasti, mutta ei se siellä hiekkapaperi-ihossa muutu kaivatuksi kosteudeksi. Sinne ihoon pitäisi myös viedä jotain kosteutta, jotta olisi jotain säilytettävää! Atooppisuus hävisi kokonaan sillä sekunnilla, kun ymmärsin heittää määrätyllä perusvoiteella vesilintua ja siirryin käyttämään voidetta, joka sisälsi mm. triglyseridejä ja keramideja. Kuiva iho on aina kuiva iho, mutta atooppista ihottumaa ei ole näkynyt vuosiin ja vain talvisin on tarpeellista rasvata ihoa useammin kuin kerran viikossa.

Tästä päästään taas sujuvasti edellisen jutun aiheeseen, eli täytyy hoitaa seurauksen sijasta syytä. Atooppisen ongelma on todella kuiva iho. Seuraus on mahdollinen ihottuma. Kuivaan ihoon ei auta kortisoni, vaan ihottuma uusii aina uudestaan. Ihon rasvatasapainon tukeminen parantaa ihon suojamekanismia, joka puolestaan ennaltaehkäisee ihottumia ja tulehduksia. Edellä kuvaillun tyyppisen perusvoiteen käyttämistä voisi ainakin minun silloisessa tilassani verrata tilanteeseen, jossa käärit kengänpohjan elmu-kelmuun ja odotat, että siitä tulee mehukas pihvi. Saa odotella.

Syy 2. Viime vuoden (2013) keväällä Laureassa oli vaihto-opiskelijana University of Arts:ista Lontoosta kosmetiikan kemian opiskelija, joka teki lopputyönään laajan ihotutkimuksen täällä meidän päässä. Tein kevään ajan assarin töitä tämän tutkimuksen parissa ja opin hurjasti kaikenlaista. Aluksi kehitettiin tuote (voide), joka jäljitteli ihon omaa rasvakoostumusta. Formuloinnin jälkeen valittiin tälle verrokkituote, mahdollisimman yksinkertainen ja yleisesti käytetty perusvoide. Koottin ryhmä tutkittavia, jotka käyttivät voiteita useamman viikon ja tänä tutkimusaikana osallistujien ihon kosteutta mitattiin labrassa laitteilla muutaman päivän välein. Melkoinen homma oli, mutta tulokset olivat myös päätähuimaavia. Formuloitu tuote toimi erinomaisesti ja toi ihoon huomattavasti lisäkosteutta hurjan jäätävässä helmikuussakin, eli kyseessä oli pahimmat mahdolliset testausolosuhteet.

Perusvoide puolestaan yllätti myös. Siitä ei ollut kertakaikkiaan mitään hyötyä ja mikä uskomattominta, se jopa huononsi koehenkilöiden ihon kosteutta koko tutkittavalla aikavälillä. Kaikki tutkittavat käyttivät siis molempia tuotteita (eri puolille kehoa) ja kukaan muu kuin kontrolloija ei tiennyt, missä purkissa oli mitäkin eli kyseessä oli perinteinen kaksoissokkotutkimusasetelma. Kehitetty tuote ei ollut minkään firman valmistama eikä tutkimuksen tekijä ollut minkään yrityksen palkkalistoilla, joten hänelle olisi ollut aivan sama, mikäli kehitetty tutkittava tuote ei olisikaan toiminut mitenkään eri tavalla, kuin kontrollituote. Tästä tutkimuksesta löytyy artikkeli täältä, käykääpä tutustumassa!

Tässä oli mielestäni ihan riittävät perusteet hieman nuivalle suhtautumiselleni perusvoiteisiin. Ei kuitenkaan voi yleistää. Perusvoiteissakin on eroja. Eroja on itseasiassa huomattavan paljon. Kannattaa kuitenkin huomata, että juuri missään muualla maailmassa ei myydä niin paljon tällaista ”voidepohjaa” kuin Suomessa. Voidepohjalla viittaan tähän aiemmin esitettyyn perusvoiteeseen, jonka ainesosalista on mahdollisimman yksinkertainen: lähinnä mineraaliöljy, vesi, emulgaattori ja säilöntäaineet. Englantilainen vaihtarikin (joka tätä nykyä toimii tuotekehittäjänä & kemistinä) oli kertakaikkiaan järkyttynyt ja ihmeissään siitä, miksi tällaista edes myydään saati siitä, että tällaiset perusvoiteet ovat tolkuttoman kalliita ainesosiinsa nähden.

Takaisin niihin eroihin. Jotkut ovat kyllä tosiaan ihan kohtuullisia kosteusvoiteita sisältäessään jopa ihan oikeasti kosteuttavia ainesosia, kuten kasviöljyjä tai vaikka meille suomalaisille tuttua ksylitolia, sekin kosteuttaa. Eroja on myös lääkäreissä, jotka kirjoittavat reseptejä perusvoiteista niitä tarvitseville. Reseptillähän tuotteet saa huomattavasti halvemmalla, eikä näillä perusvoiteiden hinnoilla kellään tule mieleen lähteä omin päin vaihtamaan kalliimpaan tuotteeseen.
88206441

On siis kai vähän onnen kauppaa, miettiikö lääkäri sen tarkemmin mitä määrää tai uskooko edes perusvoiteiden tehoon sen vertaa, että jaksaisi tutustua niiden sisällykseen. Perusvoiteita on Suomessa ihan ennätysmäärä, monia kymmeniä. Kai se olisi kohtuutonta odottaa kenenkään pysyvän kartalla niiden sisällöstä ja miksi toisaalta jollain olisi syytä epäillä tuotteen hyödyllisyyttä. Okkluusiokosteutus eli mineraaliöljyllä kosteuttaminen on perinteinen menetelmä, jota monet myös tietoisesti noudattavat. Okkluusio viittaa siis kosteuden haihtumisen estämiseen, mutta edelleen korostan sitä, että jos ihossa ei ole kosteutta, niin ei ole mitään suojeltavaa. Toki on muitakin muuttujia, jotka vaikuttavat perusvoiteiden valintaan. Kela valitsee korvattavat tuotteet ja jos jossain, niin siellä täytyy ottaa huomioon myös taloudellinen puoli. Vahvoilla ovat tietenkin edullisemmat tuotteet ja halvallahan ei aina välttämättä saa sitä parasta.

Miksi perusvoiteita tällaisella mahdollisimman yksinkertaisella sisällöllä on sitten tehty ja miksi niitä määrätään? On varmasti kaikenlaisia syitä, mutta yksi on hyvä siedettävyys. Esimerkiksi tuota minulle lapsena määrättyä perusvoidetta varmasti määrätään paljon siksi, että siinä ihon ei-haluttujen reaktioiden todennäköisyys on hyvin pieni. Ei siis tarvitse miettiä, aiheuttaisiko joku toinen voide herkälle iholle oireita, tämä ei todennäköisimmin aiheuta. Ongelmaton tilanne ei kuitenkaan ole, nimittäin muillekin kuin hajusteille ja säilöntäaineille voi herkistyä. Emulgaattorit ovat kasvava ongelma. Emulgaattorin tehtävä on siis sekoittaa toisiinsa vesi ja öljy niin, että muodostuu valkeaa emulsiota, joka ei hajoa takaisin vesi- ja öljyosiksi. Jos herkkäihoinen valelee itseään vuodesta toiseen tällaisella voiteella, joka ei sisällä juuri muuta kuin vettä, mineraaliöljyä ja emulgaattoria, niin ennenpitkää emulgaattorille voi herkistyä. Ja tämä sillä seurauksella, ettei perusvoiteesta ole välttämättä ollut iholle mitään apua.

Summaus. Joihinkin asioihin luotetaan sokeasti ja välillä tuntuu, että perusvoiteet ovat tällainen sokean uskon tuoteryhmä. Perusvoiteiden suurin ongelma lienee tutkimustiedon puute. Perusvoiteiden paremmuudesta ei ole virallista tutkimustietoa nimeksikään, vaikka teoriassa kyse on itsestäänselvästä asiasta. Siis että tuotteet, jotka sisältävät esimerkiksi keramideja, triglyseridejä tms ovat huomattavasti parempia kuin ne, jotka eivät sisällä. Tuo Laureassa tehty tutkimus osoitti eron olevan päätähuimaava. Tilanne on kuitenkin ehkä hieman paranemassa ja niitä keramideja summuita on pikkuhiljaa ilmestymässä purkkeihin enenevissä määrin. Tässä jutussa ei haluttu tuomita ketään tai osoitella sormella, vaan kiinnittää huomiota siihen, että perusvoiteissakin on suuria eroja. Kiinnitä siis huomiota siihen, mitä ihollesi lykkäät! Vuosien tulokseton itsensä uittaminen väärässä perusvoiteessa vie käyttäjän uskon myös oikeasti toimiviin tuotteisiin. Oikean tuotteen valinnalla voi päästä huomattavasti pienemmällä vaivalla.

Tästä päästään vielä sujuvasti pieneen loppupohdintaan siitä, onko voiteen (tai jonkun muun, esim. öljyn tms) käytöllä mitään hyötyä verrattuna siihen, ettei käyttäisi mitään. Tästä löytyy paljon koulukuntia, sillä jotkut eivät huomaa ihollaan mitään eroa, kosteuttivat sitä tai eivät. Eroja on tietenkin yksilötasolla eli jotkut tarvitsevat lisäkosteutta enemmän kuin toiset. Ihon näennäinen hyvä kunto ei kuitenkaan välttämättä kerro sen kosteustasapainosta. Yleisesti ottaen lisäkosteudesta on AINA hyötyä, ainakin pitkällä tähtäimellä. Ihon kosteutta pystytään myös lisäämään hyvinkin nopeasti, eli tilanne paranee tarvittaessa melko vauhdikkaasti. Erityisesti vanhetessa ihon kosteustarve lisääntyy jatkuvasti ja hyvin kosteutettu iho jaksaa kiinteämpänä pidempään. Eräässä toisessa ihotutkimuksessa oli osallistujana vanhempi rouva, joka kertoi lopettaneensa ihovoiteiden käytön, kun lääkäri oli kehottanut kolesteroliarvojen vuoksi välttämään rasvoja. Rouva oli ajatellut, että myös iholle levitetyt rasvat voivat päätyä veriarvoihin, joten oli varmuudeksi lopettanut kosteutuksen kokonaan vuosiksi. Iho oli todella kurjassa kunnossa ja silmämääräisestikin sen näki olevan kutiseva ja kiristävä. Ennalta-arvattavasti myös laitteilla mitatut arvot olivat huonot. Kuitenkin jo muutaman kerran lisätty kunnollinen kosteuttava perusvoide, joka sisälsi muistaakseni triglyseridejä, sai aikaan huiman eron sekä silmämääräisesti että laitemittauksissa ja iho palautui todella nopeasti varsin normaaliin tilaan.

Tällaista tänään. Mitä mielipiteitä teillä on perusvoiteista? Onko muita vuosia tuloksetta lätränneitä? Ovatko apteekin perusvoiteet mielestänne luotettavampia kuin vaikkapa marketin vastaavat?

Mainokset

134 responses to “Pyhät perusvoiteet

 1. Olipas hyvä bloggaus. Avasi kyllä mun silmiä kovasti. Kiitos !

 2. Mulla on atooppinen iho ja mitäpä muutakaan on määrätty kuin Aqualan L ja kortisonivoiteita. Onko sulla antaa vinkkejä joistain voiteista, mistä sulle oli apua atooppiseen ihoon? Mua rupesi toden teolla kiinnostamaan jokin muukin vaihtoehto kuin pelkkä apteekkirasva. Kiitos jo etukäteen!

  • Aqualan L ei itseasiassa ole ollenkaan huonoimmasta päästä, siinä on nimittäin triglyseridejä ja glyserolia. Jos muistan yhtään oikein, niin siinä ei ole mineraaliöljyä ollenkaan. Jos tuntuu kuitenkin, ettei teho ole riittävä, niin siitähän taitaa olla myös Aqualan plussaa, jossa on vähän tuhdimpi teho. Itse olen poiminut vähän sieltä ja täältä voiteita enkä varmaan koskaan käyttänyt kahdesti samaa. Bongaile INCI:n alkupuoliskolta vaikka mm. caprylic/capric triglyceride tai shea butter, erityisesti viimeksi mainittu on omalla suosikkilistallani!

  • Hei! Mulla on kokemusta atooppisen ihon hoidosta ja voin auttaa voidevalinnoissa. Mulle voi laittaa mailia ida@kauniskeiju.fi

  • Elina Karhumaa

   Minä olen entinen atoopikko. Sain itseni lääkkeettömäksi ja ihoni pehmeäksi sisäisesti käytettävillä luonnollisilla lisä vitamiineilla ja hivenaineilla, jotka ovat nestemäisessä muodossa ja tärkein on niiden hyvä imeytyminen solutasolle eli näiden tuotteiden osalta yli 90%. Ihon kuntoon vaikuttaa n.70% sisältä tulevat vitaaliaineet ja loput ulkoapäin eli voiteet mutta vain laadukkaat voiteet. Jos apteekki olisi laadun tae se ei myisi esim. parafiilia sisältäviä voiteita. Tämä on tosi asiallinen ja hyvä blogi .

   • Suvi T-D

    Kiinnostuin oitis noista vitamiini- ja hivenainelisistä! Olisiko sinulla jokin valmiste, jota voisit suositella kokeiltavaksi? Mistä olet ostanut?

   • Elina Karhumaa

    Tikkurilassa on maahantuoja joka toimii logistiikkakeskuksena. Lähettävät tuotteet ympäri Suomea. Minä saan omani Espooseen, missä asun. Maahantuonnin PM-Finnland OY:n puh on 09-7552360. Pyydä Soluenergiakonsepti jossa on kuukaudeksi huippu laadukkaat vitaaliaineet. Sinun täytyy kertoa puhelimessa minun nimi Elina Karhumaa niin voivat ottaa tilauksesi vastaan. Aamulla juot aamujuoman ja illalla iltajuoman. Tulet todella hämmästymään mitä alkaa tapahtua. Olen käyttänyt näitä jo 7 vuotta ja paljon oppinut sinä aikana. Voit soittaa minulle p 040 9131106 jos haluat tietää lisää.
    Kaikkea hyvää sinulle. On todella ihanaa kun ei kutita eikä tarvitse raapia. Lisäksi nukun hyvin , olen energinen, enkä sairastu ns.kausiflunssiin. Kynnet on hyvät ja hiukset kiiltää. Kaikkineen voin hyvin.
    Parhain terveisin Elina

   • Suvi T-D

    Tuhannesti kiitoksia! :)

   • Kiitos kivasta palautteesta! Olet aivan oikeassa, että ravinnolla on tosi tärkeä osa. Parafiinista sen verran, että sillä on tosi hyvä siedettävyys ja mineraaliöljyllä on mainio kyky säilyttää kosteutta ihossa. Ihan kokonaan roviolle sitä ei siis kannata tuomita :)

   • Elina Karhumaa

    Parafiini kyllä antaa iholle lyhytaikaisen pehmeän tunnun, mutta toimii kuten elmukelmu eli iho sulkeutuu pinnasta. Tästä voi sitten olla omat ongelmalliset seuraamukset. Pitkäkestoisempaan ihon kosteutukseen tärkeässä roolissa on mineraalit jotka ovat varsinaisia nesteen kantajia sisältäpäin. Ja meille kuiville atoopikoille etenkin hyvin tärkeä. Lisäksi mineraalit neutralisoi ihon kautta erittyviä happamia aineenvaihduntajäämiä jotka ärsyttävät ihoa ja alkaa kutittamaan. Onhan kiva laittaa iholle toki voidetta kuten tässä mielenkiinoisessa blogissa keskustellaankin, mutta se ei poista syytä.

   • Aivan näin, mutta atoopikon iholta myös haihtuu kosteutta huomattavaa vauhtia erityisesti kylminä kuukausina, jolloin ilmankosteus on todella alhainen. Itselleni ainakin on ollut eduksi pitää hankittu kosteus sisällä sellaisilla tuotteilla, jotka hoitavien ja kosteuttavien aineiden lisäksi sisältävät hieman mineraaliöljyä. Postauksessa lukeekin, että pelkän mineraaliöljyn käyttäminen kuivalle iholle on kuin käärisi kengänpohjan elmukelmuun ja odottaisi sen muuttumista mehukkaaksi pihviksi :)

 3. En ole perusvoiteilla tehnyt elämäni aikana oikeastaan muuta kuin pessyt meikit pois pahimpina ihottuma-aikoina. Yhteen väliin kokeilin ihan mielenkiinnosta käyttää niitä ihan kosteusvoidetarkoituksessa, mutta iho kuivui, kiristi, punoitti ja hilseili vaikka voidetta lisäsi illan aikana neljäkin kertaa.

  Nykyisin meille ei enää osteta perusvoiteita ja olen yrittänyt lähipiirin ihmisillekin tolkuttaa, että niihin on turha rahojansa laittaa.

  • Tuo meikinpoisto perusvoiteella onkin hyvästä juuri silloin, kun tuntuu ettei mikään muu sovi! Muutoin voiteen valinnassa saa kyllä tosiaan olla tarkkana, koska riittävään kosteutukseen tottunut iho ei välttämättä yhtään tykkää, jos kosteushanat tyrehtyy vähänkään.

 4. Täysin samaa mieltä! Apteekin perusvoiteet on kyllä Suomessa osattu brändätä, sitä ei voi kieltää. Olen itse myös kuivaihoinen, ja juurikin tuollainen mineraaliöljypohjainen voide ei tee iholleni mitään palveluksia. Lisäksi koen aivan suunnattoman ärsyttäväksi sen, että halvoista raaka-aineista joutuu maksamaan ’apteekkilisää’. Sama kyllä koskee myös monia selektiivisiä ihonhoitotuotteita, usein hinta on käsittämätön kun katsoo millaisia ainesosia tuotteeseen on käytetty. Tosin mielikuvistahan siinäkin maksetaan tietysti. :)

  • Brändäys on toki tärkeässä osassa. Suomessa markkinatkin voiteille ovat tietysti erinomaiset, koska meillä on kylmää ja matala ilmankosteus suurimman osan vuodesta eli monien ihot tarvitsevat lisäkosteutusta. Olet oikeassa tuosta luksuskosmetiikasta, välillä kyllä ihmettelen että millä kultahansikkailla ne kannet oikein on kierretty kiinni!

 5. Tosi hyvää artikkeli. Omalla tytärellä oli atoopinen iho pienestä asti ja oli perusvoide ja kortisooni voide käytössä ja mitään ei auttanut. No aloitin etsimään millä sen ongelman voi korjata. Ensin käyttöön tuli kosteuttava aloe vera voide, ja sen jälkeen kokeilimme voide, joka sisältää microhopeaa. Nyt muutaman kuukauden hoidon jälkeen ongelma on poissa!

 6. Kommentti atoopikkolapsen äitinä: vesipohjaiset voiteet kuuluvat tuntuvan erittäin epämiellyttävältä iholla. Vedettömät voit ovat lapsesta itsestään kaikkein mukavimpia ja omien kokeiluiden pohjalta puhdas karitevoi on auttanut meillä tuon pienen atoopikon iholle kaikkein parhaiten.

  • Itsekin suosin karitevoita, kun katselen voiteiden ainesosalistoja, se on oikein mainio aine! Tuo kropan rasvauksen miellyttävyys jakaa kyllä paljon mielipiteitä, tunnen monia aikuisia naisiakin, joiden mielestä kropan rasvaus ja ”limainen” tunne on tosi inhottavaa. Lapsena en kyllä itsekään juuri pitänyt rasvauksesta, mutta pakko oli totutella. Mukava kuulla, että olette löytäneet lapselle sopivan tuotteen! Kaikenpäälle on ainakin varmasti luomua :)

  • Itselläni on lievästi atooppinen iho ja käsi-ihottumaa. Jännästi karitevoi toimii kesällä mutta talvella siitä ei valitettavasti ole mitään apua. Myöskään öljyistä ei talviseen käsi-ihottumaan ole apua löytynyt, jollain perusvoiteella mennään koska se tuntuu pitävän tilanteen hallinnassa. Monista apteekin voiteista on kyllä ihottuma vaan pahentunut, olisiko syynä sitten mainitsemasi emulgaattorit. Muistan kuinka lääkäri määräsi alussa käsi-ihottumaan todella tuhtia (muistaakseni juuri noita korjaavia ainesosia sisältävää) voidetta jota sitten läträsin todella kauan käteen ennen kuin tajusin että voide vain pahentaa tilannetta. On nämä monimutkaisia asioita, kiitos hyvästä kirjoituksesta!

   • Tosiaan, ihoja on niin montaa erilaista kuin kantajaansakin! Voi myös olla, että kesällä auttaa aurinko eikä karitevoi, jos se ei talvisin tuo mitään helpotusta. Toivottavasti saat ihon kuntoon! :)

 7. Hyvä kirjoitus, kiitos! 35-vuotta atooppisen ihon kanssa painiskellessa olen myös todennut apteekkien tuotteet täysin tehottomiksi, ja ihotautilääköreiden ohjeet samaa kaavaa noudattaviksi. Otinkin ohjat omiin käsiini, ja aloin rohkeasti testailla luomukosmetiikkaa: sieltä löytyi apu! Ihottumat pysyy kurissa, kasvoihin ei tule koskaan lehahduksia, ja kortisonia joudun käyttämään vain silloin tällöin käsiini. Pesen itseni nykyään Meine Base-suolalla, joka myös hillitsee kutinaa ja kuivumista!

  • Kiitos! Apteekissakin hyviä tuotteita on, mutta niiden etsiminen hakuammunnalla voi olla pitkä tie. Täytyy siis tietää mitä hakee! Hieno juttu, että olet saanut ihon hallintaan ja löytänyt hyvät tuotteet :)

 8. LOISTAVAA! Kiitos, ihan loistava bloggaus. Tämä on hyvin loogista kun joku selittää kunnollisesti, mutta empä itse olisi ymmärtänyt moista. Kengänpohja kelmussa oli paras :D havainnollistavaa! Suuri kiitos mahtavasta blogista:)

 9. Kiva että raotat muillekin tätä perusvoiteiden myyttiä, Suomessa ne ovat niin suuressa suosiossa Orionin erinomaisen markkinoinnin takia…
  t. Toinen kosmetiikkakemisti UAL:ista

  • Orionillakin on tosi hyviä tuotteita, tietysti kaikki tuotteet eivät sovi kaikille ja atoopikoilla varsinkin vaatimukset ovat varsin suuret. Hieno juttu, että suomalaisiakin kosmetiikkakemistejä on valmistunut sieltä, on tosi mielenkiintoinen ja arvostettu koulutusohjelma! Laurea aloitti tosiaan ihan viime- tai toissavuonna opiskeluvaihto-yhteistyön, joten nykyiset ja tulevat estenomiopiskelijat pääsevät Lontooseen ihastelemaan sitä menoa.

 10. Osaako joku mainita ihan nimeltä hyvän tuotteen? Pojalla on atooppinen iho ja apteekin voiteilla on menty, mutta säärien iho on jatkuvasti ihan kuivan karhea, joten jotakin muuta voisi kokeilla.

  • Toinen kommentoija oli saanut lapselleen apua ihan puhtaasta karitevoista :)

  • Meillä pojan iholle laitetaan mehiläisvahavoidetta jos kuivuu, toimii tosi hyvin, myös atooppiselle iholle! Lisätietoja voi tiedustella sähköpostitse ida@kauniskeiju.fi. Autan mielelläni :-)

  • Weledan calendula body lotion on meillä käytössä.

  • Meillä atooopisen pojan ihoa hoidettiin seesamöljyllä.
   Aluksi kokeilimme eri perusvoiteita, mutta ne joko eivät auttaneet tai kutisivat, kirvelivät ja punoittivat iholla. Kun siis lopulta löysin seesamöljyn, niin poikani pyysi laittamaan sitä ”öljyä, joka nukuttaa” eli tuntui niin miellyttävällä, että hän saattoi nukuhtaa öljyä hieroessa.
   Itsekin olen pitkään käyttänyt mm.luonnonöljyjä ja keramideja sisältävää kosmetiikkaa.

   • Seesamiöljyä saa kylmäpuristettuna, valitettavasti ei luomulaatuisena, LIdlistä hyvin edulliseen hintaan :)

   • Kiitos vinkistä! Mukava kuulla, että on löytynyt apua ongelmiin. Jos iho on rikki niin emulsiot voivat tuntua kyllä tosi ikävältä!

  • Meidän pienelle atoopikolle on myöskin laitettu apteekin perusvoiteiden (Aqualan L ja CeralanPlus) lisäksi 100% shea- eli karitevoita (Flow kosmetiikan ja Frantsilan – jälkimmäinen mielestäni koostumukseltaan samettisemman siloista mutta myös hinnaltaan kalliimpaa). Toistaiseksi olen päätynyt noudattamaan sellaista ohjenuoraa, että päivävoiteena on kevyempi apteekin perusvoide tuomassa kosteutta, yövoiteena joko se tai rasvaisempi apteekin perusvoide, ja sitten taas aina suihkun jälkeen laitetaan sheavoita sitomaan kosteutta ihoon. Lapsen suosikki tuntuu olevan sheavoi, eli varmaankin se tuntuu iholla kaikkein miellyttävimmältä.

   Jos iho on rikki, niin silloin tosiaan vesipohjaiset voiteet voivat tuntua ikäviltä. Sheavoi ei kirvele edes rikkoontuneella iholla, joten niille alueille sitä. Tämä vinkki kannattaa hyödyntää myös flunssa-aikaan: sheavoi on mitä mainioin apu niistämisen takia rohtuneille nenälle ja suupielille :)

   • Aqualan ja Ceralan ovat olleet muillekin hyödyllisiä ja niistähän tosiaan kosteutustehoa löytyy molemmista. Mukava kuulla, että on löytynyt pienen iholle hyvät tuotteet! Karitevoi on tosiaan erinomainen ja monikäyttöinen tuote, toimii hyvin myös kynsinauhaongelmiin, joita itselleni tulee aina ilmojen kylmetessä!

 11. kukkelikuuuruuu

  Puolisoni on opettaja ja aina sormenpäät halkeilevat, mutta syötyään omega3:sta tämä ongelma poistui. Tuleekin mieleen, että oikeilla rasvoilla voisi olla merkitystä kuivalle ja atooppiselle iholle.

  • Ehdottomasti on tärkeää ravinto, mutta atooppisesta ihosta puuttuu luonnostaan mm. keramideja yms, joita sinne on tärkeää viedä myös ulkoisesti. Väliaikaisiin tai paikallisiin iho-oireisiin voi löytyä syy nimenomaan ravinnosta, oikeiden rasvojen tai vaikka vitamiinien puutteesta.

 12. Minulla on myös atooppinen iho ja lapsena kärsin tosi pahasta ihottumasta, jota hoidettiin, milläpä muulla kuin apteekin perusvoiteilla! Eihän siitä mitään apua ollut ja pahimmissa muistoissa itken, kun voiteen levitys rutikuivaan ihottumaan kirvelee niin paljon.

  Nyt aikuisiällä ihottuma on kadonnut, mutta iho vaatii edelleen tehokosteutusta erityisesti peseytymisen jälkeen ja talvella. Nykyään käytän Body Shopin vartalovoita (erityisesti kookos, hamppu ja shea ovat tuhdimpia), koska olen huomannut ne toimivaksi itselleni. Lisäksi tuoksu on miellytävä. Nyt olen alkanut tutustua myös luonnonkosmetiikkaan naamarasvan muodossa, mutta vielä en ole huomannut merkittävää eroa.

  • Bodybutterit ovat myös mun suosikkeja! Tällä hetkellä kierroksessa on Sephoran vartalovoi ja aivan loistava tuote ainakin itselleni. Kiva kuulla, että olet löytänyt hyvät tuotteet ihollesi!

 13. Kuuleman mukaan Madaran pihlajavoide toimii atoopikoille. Itsellä ei moista vaivaa ole, mutta pihlajavoidetta silti on. Käytän sitä lähinnä yövoiteena, koska se on aika jymäkkää.

 14. Hyvä kirjoitus! Kerrankin joku sanoo ääneen näitä asioita :-) Ihanaa kesää!

 15. Hei! Tyttäreni atooppinen ihottuma väheni selvästi, kun aloin antamaan hänelle omega3-valmistetta päivittäin. Tulos näkyi noin kuukauden käytön jälkeen ja hän käyttää sitä edelleen. Suosittelen! Tämän neuvoi ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen ja oli todella huomattavaa.

  • Ravinnolla on ilman muuta todella tärkeä merkitys, varsinkin omega-sarjan rasvahapoilla. Kiitos vinkistä! Toinenkin kommentoija kertoi nimenomaan omega-3:n auttaneen.

 16. Suosittelen atoopikkoja testaamaan Dr. Hauschkan Jääruoho-voiteet. Atopia nimittäin johtuu filagriini-proteiinin toimintahäiriöstä, eikä ihon pintakerroksen ”suojamekanismi” toimi oikein. Iho kutiaa, eikä pidä kosteutta riittävästi. Voiteissa on jääruohon aminohappoja (proliinia) joka hillitsee kutinaa, sekä useita kasvoöljyjä ja uutteita, jotka suojaavat ja kosteuttavat ihoa. Eivät kylläkään kuulu Kela-korvauksen piiriin ja hinta on aivan toista, kuin apteekin perusvoiteissa mutta auttavat loistavasti pahimpien talvikuukausien yli. Ja esim. lapsen ohuelle iholle mukavampi laittaa, kuin kortisoni-voiteet.

  • Filaggriini tosiaan on osallisena atopiassa ja muistaakseni myös ainakin iktyoosissa. Kiitos vinkistä! Kortisonihan tosiaan vain ohentaa ihoa ja pitkällä tähtäimellä pahentaa tilannetta.

 17. Aika uskaliasta sanoa tällaista ääneen. Miten jos joku yritys päättää syyttää sinua. Unohdit myös täysin käsitellä terveydenhoitoa sisäisesti. Oikealla ravinnolla voi vaikuttaa elimistön hyvinvointiin.

  • Anteeksi, mutta syyttää mistä? Siitä, ettei joku tuote kosteuttanut minun ihoani tarpeeksi? Eikös se ole ihan mielipide. Tämähän on tosiaan henkilökohtainen blogi. Vertaisin sitä tilanteeseen, että toteaisin vaikka meikkivoiteiden kuivattavan ihoani vähemmän kuin meikkipuutereiden. Tuskin kukaan meikkipuuterivalmistaja veisi minua käräjille tästä lausunnosta. Uskaliudesta voi olla montaa mieltä, mutta en ensinnäkään tässä osoitellut ketään sormella tai tuominnut kaikkia perusvoiteita, vaan pohdin niiden erilaista sisältöä ja hyödyllisyyttä.

   Mitä elintapoihin tulee, niin tämän kirjoituksen aihe oli otsikonkin mukaan perusvoiteet, ei hyvä terveys. Yksilön hyvinvointiin vaikuttaa varmasti kaikki stressin vähentämisestä tupakanpolton lopettamiseen ja ravitsemukseen. Ne eivät kuitenkaan liity perusvoiteiden koostumukseen.

 18. Perusvoiteista Ceralan ja Aqualan Duo ovat erinomaisia.

  • Ceralanissa on keramideja ja aqualan duossa glyserolia ja triglyseridejä eli tätä peräänkuuluttamaani kosteutustehoa löytyy tosiaan molemmista!

 19. Kiitos kirjoituksesta, kiinnostavaa textiä.
  Olisiko vielä mahdollista saada selkeää listaa hyväksi havaitsemistasi voiteista, olisi helpompaa metsästää niitä kaupoista testailuja varten?
  Ja mieluiten sellaisia missä ei ole mitään hajuja…kasvihajusteetkaan kun eivät käy. Se noissa luonnollisissa tuotteissa mitä kaikki aina hehkuttavat, on usein ongelma, kasvihajutkin aiheuttavat kutinaa ja ihottumaaa…

  • Kiitos! Ihmisillä on niin erilaisia tarpeita, että on mahdotonta tehdä listaa hyvistä ja huonoista. Eri tuotteet sopivat eri ihoille. Minulla ei myöskään ole käytössä minkäänlaista tietokantaa, mistä näkisi tuotteiden ainesosia. Allergia- ja astmayhdistyksellä on sellainen portaali, josta saa pientä maksua vastaan haettua tuotteita valitsemillasi kriteereillä :)

 20. Niinpäs on minuakin hoidettu lapsena kortisonivoiteilla ja peruvoiteilla. Sillä seurauksella, että olen herkistynyt kortisonille ja perusvoiteiden voidepohjille. Iho-ongelmani loppuivat kun siirryin luonnonkosmetiikkaan. KÄytän muutamaa luontaissarjaa ja ihan pelkkiä luonnonöljyjä ja ihoni voi erinomaisen hyvin. Käsittääkseni, ja kokemuksen mukaan esim BodyShopin tuotteet eivät ole pelkästään luonnosta peräisin…
  Olen myös herkistynyt synteettisille hajusteille, mutta aidot tuoksut eivät aiheuta ärsytystä lainkaan.

  • Oivoi, ikävä kuulla! Hyvä kuitenkin, että olet löytänyt itsellesi sopivat tuotteet. Kannattaa tosiaan huomata, että luonnonkosmetiikkasertifikaattikaan ei vaadi 100% luonnonaineita, vaan määrät liikkuvat yleensä jossain 50-95% välillä.

 21. Katsoin illalla pojan apteekin perusvoiteen INCI-listan ja sieltä puuttui juurikin noista kosteuttavia ainesosia. Ihan mielenkiinnosta voisi kokeilla tuota karitevoita. Kiitos vinkeistä!

 22. Kiitos tästä! Itse en ole käyttänyt perusvoiteita oikeastaan koskaan, vaikka omaan pintakuivan ihoa, myös miehelle joka on atoopikko en koskaan osta perusvoiteita. Musta ne on tehottomia ja olenkin aina miettinyt, että eihän ne sisällä suurin osa yhtään mitään. En vaan ollut ajatellut pidemmälle niiden osalta tuota kosteusjuttua, joka sanottuasi on tietenkin päivän selvä asia.

 23. Olen samaa mieltä siitä, että sekä apteekin perusvoiteissa että ihoissa on eroja. Sopivan perusvoiteen etsiminen saattaa aluksi olla hakuammuntaa. Meidän pojan atooppiseen ihottumaan kokeiltiin ehkä kymmenisen voidetta ennen kuin sopivat löytyivät. Melko hyvä on ollut Ceralan, joka on atooppiselle ja kuivalle iholle kehitetty ja sisältää keramideja. Ihan ykkönen on kuitenkin ollut Decubalin original clinic creme. Sillä kuiva ja koppurainen iho on saatu hyvään kuntoon. Decubalin perusvoiteesta löytyy mm. glyseriiniä ja lanoliinia. Apua on ollut myös voiteesta, jossa on mm. aloeta, lanoliinia, sorbitolia ja propolista. Ystävä on myös kehunut karitevoin toimineen oman poikansa atoopiseen ihottumaan.

 24. Erittäin hyvä kirjoitus! Suomalaisille auktoriteetit (siis myös apteekki) on pyhä asia. Eräs kosmetiikka-alalla työskentelevä kolleegani joka on toiselta ammatiltaan farmaseutti totesi joskus jossain koulutuksessa että edustamassamme kosmetiikkamerkissä iholle hyödyllisiä raaka-aineita on 90% ja täyteaineita 10%, apteekissa myytävässä kosmetiikassa tuo suhde on jopa päin vastoin (eroja tietysti on merkkikohtaisesti).

  • Kiitos! Nämä erot ovat tosiaan hyvin tuotekohtaisia ja apteekista löytyy suuri määrä aivan loistotuotteita! Täytyy vaan tosiaan tietää oman ihonsa vaatimukset ja tarpeet, niin osaa etsiä oikeaa tuotetta :)

 25. Itsekin olena atoopikko, ja kirjoitan vielä erikseen omista kokemuksistani. Aikuisiällä atooppinen ihottumani on pysynyt melko hyvin aisoissa muuten, mutta käsivarret ja etenkin kämmenselät ovat murheenkryyni. Kortisonia on kulunut hirveitä määriä, mutta vihdoin viime talvena alkoi käänne parempaan. Olenkin nyt hoitanut käsiäni seuraavanlaisella reseptillä: kortisonia yöksi aina silloin kun on pakko (ja ajoissa eikä vasta sitten kun ihottuma on ryöpsähtänyt täyteen kukkaan), ja aina kun mahdollista laitan yöksi kortisonin sijasta kunnollisen kerroksen Flow kosmetiikan kehäkukkasheavoita. Se sisältää ihoa rauhoittavan ja korjaavan kehäkukan lisäksi mm. antiseptistä teepuuta ja inkivääriä, se ei kirvele, ja bonuksena tuoksu on ihanan sitruunalakritsimainen.

  Yksi syy käsieni kohentuneeseen kuntoon on varmasti myös Estelle & Thildin käsivoide. Aiemmin minun ei tullut tarpeesta huolimatta käytettyä mitään käsivoidetta päiväsaikaan, koska inhoan sitä klähmäistä tunnetta jonka käsivoiteet yleensä jättävät iholle. Mutta tämä E&T:n voide on niin kevyttä että se imeytyy silmänräpäyksessä. Kosteuttaa ja tuoksuu ihanalta, ja oikeastaan tekisi mieli kokeilla sitä myös kasvoille päivävoiteeksi. Sertifioitu luonnonkosmetiikka maksaa, mutta mielestäni tämä tuote on hintansa väärti. Lisäksi sain juuri kuulla että ruotsalaisen E&T:n tuotteet valmistetaan Suomessa. Who knew!

  Mutta niistä apteekin perusvoiteista… Tämä blogipostaus on todella hyvä ja tärkeä! Itse olen aina ollut siinä luulossa, että apteekin perusvoiteet ovat jotakin parempaa, so. hoitavampaa ja ainesosiltaan turvallisempaa. En myöskään ollut tullut tehneeksi hintavertailua, vaan kuvittelin että reseptillä ostettuna apteekkirasvat eivät tulisi niin kauhean kalliiksi… No, heti tänään nappasin sitten inci-vertailun jälkeen yhden tietyn vartalovoiteen marketin hyllyltä testiin, ja kyllähän se vertailu nopeasti osoitti että lompakon kannalta on parempi suosia markettirasvoja, jos ne vain täyttävät oman ihon vaatimukset. Edes 400g iso apteekkirasvapullo (tuota pienemmistä pakkauskoista ei taida Kela-korvausta saadakaan) ei ovoi kilpailla litrahinnallaan puolta pienempien marketin tuotteiden kanssa.

  Tämän kirjoitettuani totean kuitenkin, että jo aiemmissa kommenteissakin mainittu Aqualan L ja muutkin Aqualan-tuotelinjan voiteet ovat hyviä sekä ihovoiteena että voidepesukäytössä. Lisäksi vinkkaisin myös kaksi ACO:n vähän räätälöidympää perusvoidetta: 20% glyserolia sisältävä Miniderm sekä erityisesti psoriaatikoille kehitetty Canoderm ovat hyviä voiteita nekin. Ne ovat kyllä kalliihkoja apteekkirasvojen joukossakin, mutta onneksi molemmat kuuluvat Kela-korvauksen piiriin. Itse käytin joskus tuota Minidermiä, ja se tuntui iholla tosi hyvältä ja kosteuttavalta – kunnes glyseroli tai jokin muu ainesosa alkoi ärsyttää ihoa. Oireena oli vain lievää kutinaa, ja se meni ohi laittamalla rasva hetkeksi tauolle, mutta jäi silti tuon Minidermin käyttö sitten kuin huomaamatta pois, kun pystyin käyttämään sitä vain muutaman päivän tehokuureina. Kuitenkin suosittelen kokeilemaan sitä silti, jos siinä ei ole ainesosia joille jo valmiiksi tietää herkistyneensä, koska se voide on nimenomaan tehokas kosteuttaja ja koostumukseltaan miellyttävä levittää iholle.

  • Kiitos kun jaksoit kertoa kokemuksistasi ja tuotevinkeistä! Enpä minäkään ollut kuullut tuosta E&T tuotannosta Suomessa, onpas hieno juttu. Kiva, että löysit kirjoituksesta uusia näkökulmia, blogin perimmäinen tarkoitushan on nimenomaan herättää ajatuksia ja synnyttää keskustelua. Aqualan ja Ceralan tuntuvat olleen monen suosikkituotteita, kosteutustehoa tosiaan löytyy molemmista eli ei ihme. Hyviä tuotteita perusrasvojen puolella siis on, kunhan hieman jaksaa sisältöä vilkaista. Joskus on tosi vaikea sanoa, että mikä tuotteissa ärsyttää ihoa. Aina se ei ole selkeästi yksi ainesosa, vaan voi olla monen ainesosan sopivan suhteen yhteisvaikutus. Jossain toisessa tuotteessa ja toisessa pitoisuudessa aineet puolestaan eivät välttämättä ärsytä. Kokeilemalla ja ihoa tarkkailemalla pääsee pitkälle. Tosi kiva kuulla, että olet löytänyt ihollesi sopivia tuotteita ja saanut niskalenkin atopiasta! Tsemppiä jatkoon :)

 26. Toki tiedostan että eri tuotteet sopivat paremmin toisille kuin toisille. Mietin vaan kun olet aiheeseen niin hyvin perehtynyt, niin auttaisi kovasti se sinun käyttämäsi ja suosimasi lista voiteista, sen kanssa olisi sitten helppo mennä kauppoihin testailemaan ja lukemaan tuoteselosteita (etenkin hajusteiden takia) ja sitten pohtia voisiko se mahd. sopia myös itselle.

  • Minulla tosiaan ei mitään listaa ole enkä yleensä koskaan osta mitään kahdesti, joten en valitettavasti ole painanut mieleeni mitään yksittäisiä tuotteita. Lisäksi suosin ihanan tuoksuisia voiteita, joten hajusteettomia ei ole montaa tielle mahtunut. Tällä hetkellä on käytössä Sephoran body butter, joka on loistava tuote, mutta sekin hajustettu. Voisit aloittaa kokeilun vaikka Ceralanista, Aqualan-sarjasta tai Decubalista, monet olivat niitä suositelleet kommenteissa. Kaikissa on kosteutustehoakin mukana ja ovat luonnollisesti hajusteettomia!

 27. Hei!
  Tätä oli todella mielenkiintoista lukea! Olen itse kärsinyt atooppisesta ihosta koko ikäni. Ainoastaan yksi voide on auttanut, ja sekin vain silloin tällöin. Kortisonia olen aina yrittänyt välttää. Kaikenmaailman lääkäreillä on tullut juostua ja joka ikistä perusvoidetta kokeiltu. Ja aina niitä tuputtaa joka ikinen lääkäri, vaikka aina sanon että kokeiltu on eikä iho siedä ollenkaan vaan ärtyy entisestään. Mitä voidetta olet itse käyttänyt? Se joka siis toimii. Jos vihdoin pääsisin tästä inhottavasta ihosta eroon!!

  • Kiitos, kiva kuulla! Auts, kuulostaa aika hankalalta. Jos mikään perusvoiteista ei ole auttanut, niin ehkäpä voisit kokeilla jotain ihoöljyjä? Karitevoita ja seesamöljyä oli kehuttu tehokkaina atopian selättäjinä! Itse suosin bodybuttereita, tällä hetkellä on pitkään ollut käytössä Sephoran megapurkki. Jos ihosi on kuitenkin tosi herkkä, niin hajustetut eivät välttämättä ole sinulle se paras ratkaisu.

  • Oletko kokeillut hoitaa ihoasi suolalla? Itse en ole vielä tullut kokeilleeksi, mutta olen lukenut kehuja esim. merisuolan ihoa kosteuttavasta ja hoitavasta vaikutuksesta.

   • Pelkkä merisuolakin on kyllä hoitava, mutta aika kuivattava. Esim. Kehologin (edullisempi ja ihoystävällisempi kuin kalliimpi markkinoilla oleva), pesu-/kylpysuola sisältää merisuolan lisäksi maaperästä saatuja mineraaleja. Erinomaisen hyvä pesuaine, voi käyttää myös hauteissa ym. Enpäs edes muistanut tätä mainita aiemmissa kirjoituksissani, mutta on melkeinpä ainoa pesuaineeni nykyään :)

   • Kiitos vinkistä :)

   • Olen kokeillut, mutta en oikein päässyt siihen kunnolla sisälle. Ei ollut mun juttu, mutta varmasti jollekin sopii!

 28. Pauliina Nissilä

  Kokeilkaapa kuivaihoiset tai atoopikot kookosöljyä. Käy kosteusvoiteeksi, meikinpoistoon, hiustenhoitoon jne. Suosittelen lämpimästi.

  • Kokeiltu on. Harmikseni jouduin toteamaan, että omalla kohdallani 100% kookosöljyn käyttö ei tule kysymykseen, koska se ei imeydy eikä tuo iholle kosteutusta :/

   Tässä ollaan jälleen sen äärellä, että kuten perusvoiteet, myös luonnonöljyt/voit ovat erilaisia ja toimivat eri ihoilla eri tavoin. Vasta kokeilemalla tietää. Ja hitsi vie että niillekin voi olla allerginen – esim. itselläni auringonkukkaöljy saa ihon kutisemaan, silloinkin jos sitä on vain ainesosana vartalovoiteessa.

   Mutta sheavoi ja kookosöljy kai ainakin ovat hyvin siedettyjä ja sikäli turvallisia suositella kokeiluun? Eikä seesamiallergiakaan taida sen yleisempää olla?

   • Olet aivan oikeassa, kaikki tuotteet eivät millään sovi kaikille. Öljyissäkin on tosiaan eroja, itse en oikein tykkää niistä sen tuntuman vuoksi. Tottumiskysymys toki, mutta suosin enemmän emulsioita. Luonnonaineille voi olla tosi allerginen ja ne voivat aiheuttaa todella vahvoja reaktioita, joten ei missään tapauksessa ole itsestäänselvyys, että ne ovat aina parempia. Nuo ovat kyllä tosiaan yleisesti ottaen hyvin siedettyjä ja ovat monelle tuoneet helpotusta iho-ongelmiin :)

   • Sheavoi ei sovi lateksiallergikoille.

  • Kookosöljy on kyllä monikäyttöinen, sopii ruoanlaittoonkin erinomaisesti!

   • Asia ei ole ihan noin yksinkertainen, täällä esim. yksi lateksiallergikko, jolle shea- eli karitevoi ei aiheita oireita. Ristireaktiot ovat yleisiä, mutta eivät mikään itsestäänselvyys.

    Allergian aiheuttaa yleensä allergeenin proteiini, joita ei hyvin puhdistetussa öljyssä ole. Eli esim. allergia kookoksen proteiinille ei estä kookosöljyn käyttöä, sama juttu vaikkapa mantelin ja manteliöljyn kanssa. Jos saa kovin rajuja allergisia oireita (anafylaktista reagointia jne.), ei tietenkään pidä mennä kokeilemaan kuitenkaan!

 29. Olipas hyvä kirjoitus, ja ajankohtainen, koska allekirjoittaneen täytyy tällä viikolla raahautua apteekkiin hakemaan Ceralania. 35 vuotta atopiaa (ja allergioita) on kyllä opettanut sen, että mitään ei uskalla kokeilla vain kokeilemisen riemusta. Olisihan se ihanaa testata tuotteita, mutta ei. Hajusteet eivät välttämättä ole ongelma, mutta moni muu ainesosa taas voi saada aikaan infernaalisen kutkan. Moni kosmetiikkatuotteista sisältää vehnää (esim. gluteiinia) ja rakas atopiani päätti vuosi sitten, että tässä kropassa ei vehnän käyttö ole missään muodossa sallittu. Kaupan perusvoiteista itselläni on ”hätävarana” yksi käytössä, muuten käytän Ceralania/Essex Plussaa (ja ei saa unohtaa sitä kortisoonia). Kaupan tuotteissa on yleensä se vika, että ne eivät imeydy kunnolla tai vaihtoehtoisesti eivät kosteuta.

  Saatan eksyä blogiisi toistekin, oli sen verran mielenkiintoinen näin ensisilmäyksellä!

  • Kiitos mukavasta palautteesta! Kyllähän monella on tosiaan aikamoisen etsinnän takana ne itselle sopivat tuotteet. Tsemppiä!

  • Pakko kompata tätä, olen selannut nettiä tunti tolkulla pitkin syksyä ja paljon on kaiken laisia uusia ideoita ja apukeinoja Atopian hoitoon, koivutislettä ja 9 yrtin voidetta kokeilin mutta kumpikaan ei tuo apua lyhyellä aikavälillä – ja kun se vain pahentaa niin se kokeilu jää aika lyhyeksi (kuten kaikki atoopikot tietää – kun iho on rikki niin se ei ole hauskaa eikä sitä tieten tahtoen halua). Olin juuri viikon sairaala hoidossa koska ihoni oli päässyt aikalailla heikkoon kuntoon. Muuten se auttoikin oikein hyvin mutta kämmen selät ja jalkaterät ovat edelleen sitkeän atopiaihottuman peitossa (iho siis rikki eikä siihen oikein mitä tahansa kehtaa laittaa). Kuten muillakin, ongelmana on tuo kutina ja kuivuus, kuivuuteen käytän nyt canodermia, tämän lisäksi kortisonia. Mutta kun se kutina kohtaus iskee niin siihen ei auta muu kuin repiminen ja tästä syystä kierre vaan jatkuu.
   olen liian laiska tutkimaan aihetta mutta ilmeisesti kutina liittyy Ihon pH arvoon ja toki kuivuuteen, mutta vaikka olen koettanut mitä konsteja niin kyllä se kutiaa.
   Suurin ongelma toki on pään sisällä, stressi. Siitä kun pääsisi oikeasti eroon niin sais varmasti ihonkin kuntoon.
   Sen verran on kokemustakin että vuosi sitten pystyin olemaan puoli vuotta ilman kortisonia tai mitään apteekin voiteita – vain ja ainoastaan Stressittömyyden ansiosta. Mutta ikävä kyllä se oli vain lyhyt hetki elämässä ja taas mennään oravanpyörää kaikkine aikuismaisineongelmineen ;)…
   Niin ja artikkeli oli oikein hyvä, pitäisi vaan saada vielä enemmän keskustelua ja joku Atopiaan oikeasti keskittyvä ryhmä/sivusto/whatsoever missä voisi jollain tasolla jopa ”tieteillä” aiheen parissa ja saada apua sitä tarvitseville… siitä jollekin päiväpuuhaa ;)

   • Kiitos kommentista! Tuotahan se atopia pahimmillaan tosiaan on, voin vain kuvitella :/ Atopia tosiaan on sen verran vaikea aihe, että ainakaan oma osaamiseni ei sen kommentointiin kummemmin riitä. Tosi vaikea ja monitahoinen juttu! Lisää tietoa pitäisi kyllä tosiaan saada.

   • Suvi T-D

    Tulipa tuosta ihon kutinasta mieleen, että voisiko atopian lisäksi olla kysymys myös dermografismuksesta? Onko sinulla tutkittu sitä?

    Dermografismushan on joku nokkosihottuman sukulainen ja tarkoittaa että iho kutisee, ja raapiminen vain pahentaa kutinaa helposti aiheuttaen hankalan kierteen. Hoitona allergialääkkeet, joista toiset saavat hyvän avun kutinaan ja toiset… no, joutuvat vain kärsimään.

    Dermografismuksen toteaminen on hyvin helppoa, nopeaa ja kivutonta: lääkäri vetää kynänkärjellä (ilman mustetta) tai muulla puikolla ”viivan” iholle ja sitten odotellaan lyhyt hetki. Jos on kysymys dermografismuksesta, näkymättömän viivan kohta muuttuu punaiseksi ja saattaa turvotakin ja laskee itsestään jonkin ajan kuluttua.

    http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00207

 30. Hieno postaus! Tämä pitäisi laittaa Hesarin etusivulle, jotta saataisiin poistettua sokea usko perusvoiteisiin. En kestä, kun asiakkaat hylkäävät edullisen kelpo-Nivean hinnan vuoksi, ja menevät apteekkiin katsomaan perusvoiteita. Muutenkin monet uskovat apteekkikosmetiikan olevan jotenkin erilaista kosmetiikkaa, vaikka yleensä kyse on ainoastaan brändäyksestä. Olen hyvin turhautunut tästä.

  • Kiitos kivasta palautteesta! Mielikuvat tosiaan ovat niin vahvoja, että hyvät markettituotteet voivat helposti jäädä varjoon. Tärkeintä olisi mielestäni ymmärtää, että tuoteryhmänkin sisällä erot voivat olla tosi isoja. Eihän kaikkia ripsivärejäkään niputeta yhtä hyviksi, joten siis miksi kaikki perusvoiteet olisivat samanlaisia. Harvalla vaan riittää kiinnostus tutkia asiaa tarkemmin.

 31. Hyvä blogi ja hyvä kirjoitus. Itse olen vielä mennyt aiheessa syvemmälle, nimittäin ravinnon puolelle. Esittäisin kysymyksen miksi se iho on kuiva ja atooppinen? Johtuu pitkälti siitä mitä laitamme sisäämme suun kautta, tai pikemminkin mitä emme laita. Useat tutkimukset kun kertovat, että suurin yksittäinen syy atooppiseen ihottumaan etenkin lapsilla ja nuorilla, on omega-3 puute. Rasvoja saa tunkea ihoon loputtomiin, mutta jos sisäisesti puuttuu voiteluaine, niin kuiva iho jatkaa kuivumistaan. Ehdotan ihmisiä kokeilemaan kalaöljyä esim. 3 kk:n ajan, ja usealla häviää atopiat sen siliän tien. Ei tarvita apteekin, eikä muitakaan perusvoiteita. Tableteissa/öljyissä farmaseuttista eli E-EPAA. Kaikki voiteet ovat näin ollen vain seurauksen hoitoa, kun syy löytyy sisäisestä ravinnosta tai sen puutteesta, uskon ainakin itse näin. Kokeilkaa ja hämmästykää.

  • Kiitos paljon! Juttu ei ollut tarkoituskaan käsitellä ihon kuivuutta tai atopiaa, vaan perusvoiteiden koostumusta. Yleisesti oman terveyden hoidossa on tietysti ensisijaista ravinto ja elämäntavat, ei kosmetiikka :)

 32. Ihan loistava postaus! Kiitos :)

 33. Viimeksi noin vuosi sitten kortisonikierteeseen kyllästyneenä googlettelin vaihtoehtoisista keinoista hoitaa atopiaa. Silloin ei tätä artikkelia vielä ollut, mutta onneksi sattumoisin ihan muissa merkeissä päädyin blogiisi ja löysin tämän.
  Olen ymmärtänyt atopian johtuvan synnynnäisestä ihon rakennevirheestä, jonka vuoksi kosteus ei vain pysy ihossa. Ihotautilääkärini aina selittää perusvoiteiden toimintaa vertaamalla voidetta laastiin, joka ikäänkuin sulkee ihosuomut tai jotkut vastaavat estäen näin kosteutta haihtumasta. Minun järjenjuoksullani atopiaa ei voi korjata täysin ruokavaliolla, jos asia on tosiaankin, kuten olen ihotautilääkärini suusta kuultuna ymmärtänyt. Harmillisesti en ole ihotautilääkäriltä kuitenkaan saanut mitään muuta neuvoa atopian hoitoon, kuin perusvoiteet ja kortisoni.
  Minä käytän Ceralania ja Aqualan Duoa lähes päivittäin, aina suihkun jälkeen, mutta ei se ole auttanut pitämään ihottumia kokonaan pois kesälläkään, vaikka iho yleisesti ottaen onkin paremmassa kunnossa. Hikoilu ainakin ärsyttää sen verran paljon, että iho kutiaa ja ”aukeaa” ja silloin tarvitaan kortisonia.
  Haluaisin siirtyä luonnollisempaan kosmetiikkaan, mutta kustannussyistä olen vartaloa rasvannut yllämainituilla perusvoiteilla. Kortisonia yritin joskus korvata propolis-tipoilla uskoen niiden hillitsevän tulehdusta ja edesauttavan ihottuman paranemista. Ei hyvä idea kun on selkä täynnä tulehtunutta ihottumaa . Tosin kirvely toi ”mukavaa” vaihtelua sietämättömään kutinaan :D.
  Jos tätä keskustelua joku luonnonkosmetiikkaa käyttävä atoopikko seuraa ja osaa antaa vinkkejä edullisista ja toimivista luonnonkosmetiikan vartalovoiteista, otan vinkit kiitollisena vastaan.

  • Auts, kuulostaa pahalta! Atopioita on tosiaan varsin erilaisia ja vaikeusasteiltaan vaihtelevia. Jollain voi ruokavalio auttaakin, mutta sitten ei välttämättä ole alunperinkään ollut kyse atopiasta. Vaikemmat atopiat eivät puolestaan välttämättä parane, vaikka mitä söisi. Ihot ovat niin yksilöllisiä, että on mahdoton löytää yhtä ohjetta, joka auttaisi kaikille. Toivottavasti sait uusia näkökulmia tekstistä! Oletko kokeillut kookosöljyä tai sheavoita? Niitä paljon kehuttiin tässäkin kommenttiketjussa ja ovat varmasti mahdollisimman lähellä luonnontuotteita :)

   • Nimetön

    Sheavoita tilasin joskus pienen palan testattavaksi, siis ihan ”raakana”. Minusta tuntuu, että se tarvii seurakseen jotain muuta, joka auttaisi sitä imeytymään paremmin. Voihan niissäkin tietysti olla eroja.
    Kookosöljyä multa löytyykin ja kosmetiikkakäytössä se on ollut kasvoilla meikinpuhdistuksessa. Silmämeikki lähtee kun antaa hetken vaikuttaa ja pyyhkii kostealla vanulapulla pois ja toistaa käsittelyn. Pari kertaa olen kokeillut sitä myös kosteusvoiteen asemesta tai seerumin tapaan kasvoille. Toimii kerran pari ja sitten teho tuntuu laimenevan. Kokeilenpa myös vartalolle ensi kerralla. Pihinä ei ole tähän mennessä raatsinut :D
    Tämän blogin innoittamana ostin Tallinnasta suht edullisen Kneipp- merkkisen ”Nachtkerze + 10% urea” vartalovoiteen.ja tutkailen muiden edullisten voiteiden mahdollisuuksia. Pyrin siirtymään eläinkokeettomaan kosmetiikkaan ja ymmärtääkseni apteekkikosmetiikka on hyvin pitkälti eläimillä testattua, joten tästäkin syystä ei muuta kuin kohti uusia kokeiluja! :D
    Kuulin muuten kerran ekokampaajalta väitteen, että rypsiöljy olisi luonnon oma kortisoni, ymmärtääkseni ulkoisesti käytettynä. Tätä ei millään perusteltu, enkä löytänyt netistä mitään väitettä tukevaa tietoa. En myöskään tajua kemiasta juuri mitään, joten en osaa vertailla näiden kahden kemiallisia koostumuksia keskenään. Osaisitko sanoa, onko tässä mitään perää?

    -Tiltu

   • Elina Karhumaa

    Apua on saatavissa, mutta se vaatii isonpaa remonttia kehotasolla. Itse olen entinen atoopikko ja ns. geeniperinnöllinen, mutta se ei ollut minun kohdalla sairaus jota ei voisi parantaa. Ihotautien erikoislääkärit kyllä aina muistivat sanoa, että rouva joutuu lääkitystä lopun ikää käyttämään. Kuitenkin ratkaisu parantumiseen ja lääkkeettömään elämään on olemassa, mutta pelkällä voiteella ongelmaa ei ratkaista.

    Fitterkkuja Elina

   • Kiva kuulla kokemuksistasi! Voi olla, että sheavoi on tosiaan tehokkainta vähän kevyempänä pitoisuutena kuin täytenä tavarana.

    Tuosta eläinkoeasiasta sen verran, että apteekkikosmetiikkaa koskee täysin sama lainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa, eli eläinkokeet ovat kiellettyjä eikä niitä ole tehty enää vuosiin. EU:n alueella myytävä kosmetiikka ei saa olla eläimillä testattua (esim. Aasiassa tilanne toki eri), joten rohkeasti vaan kokeilemaan!

    Tuosta rypsiöljyasiasta en kyllä ole koskaan kuullutkaan ja sillä farmakologisella tiedolla mikä itselläni on, uskaltaisin väittää kyllä, että ei mitään perää tuolla väitteellä. Edes aineiden rakenteissa ei ole mitään yhtäläisyyksiä, joten vaikea kuvitella, että muutakaan yhteistä olisi. :)

 34. Moikka! Olen atoopikko ja olen yrittänyt pärjätä yksinkertaisilla tuotteilla. Niinkuin perusvoitella ja kortisoonilla. Mutta kun ne ei auta! Ja mua on kauhistuttanut kun luin http://www.laroche-posay.fi/tuotteet-hoidot/Hydraphase/Hydraphase-INTENSE-Silm%C3%A4nymp%C3%A4rysvoide-p6454.aspx tuotteen INCI listaa! Mutta kun se on ainut tuote millä mulla pysyy just nyt silmäluomet ”kasassa”. Tää syksy on mun iholle ”myrkkykausi”. Decubalin face vitalkin jättää ihon pinnan hilseilevän kuivaksi. Olisin kiinnostunut tuosta ROSALIAC AR INTENSE SEERUMIsta, mutta se Inci lista kauhistuttaa! Ikääkin jo alkaa tulla ja pelkään ihoni vanhenevan kuivuuden takia liian aikaisin. Mulla on lisäksi paljon allerkioita, niin ruoka-aineissa kuin kosmetiikassakin. Enää ei pysty käyttämään kuin joitakin kalliita merkkejä, tai satunnaisesti jotain Goshilta. Ja jos ottaa esimerkiksi Diorin huulikiilton, siinä on tolkuttomasti kaikkea. Mutta ainut mitä voi käyttää, kun on allergisoitunut lanoliinille, dekspantenololle ja mehiläisvahaa voi käyttää enää ripsissä. Mutta takaisin asiaan! Mitä mieltä sinä olet tästä LA ROCHE-POSAY tuoteperheestä?

  Yt.Milla-Maria

  • Moikka! Tosi ikävä kuulla, kosmetiikka-allergiat ja yliherkkyydet ovat kyllä hankalia hoidettavia, kun ristireaktioita voi sielläkin tulla aika helposti. La Roche-Posayn tuotteista en osaa valitettavasti kommentoida mitään, koska en niitä koskaan ole kokeillut. Kyseessä on Vichyn lailla L’Orealin apteekkimerkki, joten varmasti löytyy tuotteita moneen tarkoitukseen. Oletko käynyt allergiatesteissä?

 35. Hei!

  Oletko kokeillut marketeissa myytävää L300-sarjaa? Kokeilin kuivalle iholle tarkoitettua päivävoidetta, joka imeytyi mielestäni tosi nopeasti. Inhoan liian rasvaisen tunteen jättäviä voiteita, joten tämä olisi hyvä siltä osin. Mietin kuitenkin, onkohan tässä kosteutus kohdallaan? Voide toisinaan hieman ”kihelmöi” laitettaessa, mietin vain mistä se voi johtua…

  • En ole kokeillut, mutta olen kuullut niistä ihan kivaa palautetta. Koostumukseen voidaan vaikuttaa monella tavalla ja tuollainen miellyttävä ihotuntuma on varmasti haluttu ominaisuus tuotekehityksessä. Kihelmöinti voisi viitata siihen, että iho on kovin kuiva, esimerkiksi pesun jälkeen. Kannattaa tsekata, ettet käytä liian kovia pesuaineita!

 36. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Tätä olen miettinyt oman kokemukseni pohjalta mutta kun lääkärit vain määräävät kortisoonia ja perusvoidetta niin siitä on tullut totuus. Itsellä en ole huomannut mitää apua kortisoonista (vain lyhyellä välillä auttaa vähän, pitkässä juoksussa ei mitään vaikutusta) ja perusvoiteista. Joskus jopa tuntuu, että perusvoide pahentaa tilannetta, olen varmaan allerginen joillekin aineosille. Onkohan olemassa mitään allergiatestejä, missä voisi testata mille aineosille on allerginen? Tuntuu että se kokeileminen on niin aikaavievää, kallista ja epävarmaa. Itse olen viimeaikoina löytänyt avun atooppiseen ekseemaan silmäluomilla ulkoisesti jojobaöljystä ja suolahauteista, sekä sisäisesti omega3 ja omega6 rasvahapoista. Lisäksi otan päivittäin muitakin ravintolisiä ja olen muuttanut ruokavaliota (poistanut ruokavaliosta kaiken, mille epäilen olevani allerginen ja vähentänyt prosessoituja ruokia ja lisännyt luomua). Vaikea sanoa mikä tehoaa parhaiten mutta olen päässyt kahden vuoden erittäin pahan vaiheen jälkeen paljon siedettävämpään vaiheeseen nyt kahden kuukauden kuurilla. Ihotautilääkärit toistavat itseään eivätkä näe yksilöä kokonaisuutena, mikä on mielestäni ongelma. He vain hoitavat ihoa, eivät yritäkkään nähdä mm. yhteyttä suoliston ja ihon tai hivenaineiden ja ihon jne välillä. Tämä kommentti meni nyt vähän sivuun itse aiheesta, mutta ajattelinpa jakaa jos muille apua.

  • Kiitos kun jaoit kokemuksesi! Kemikaaliallergiatesteissä testataan iso liuta eri aineita, mutta aina ne eivät tietenkään sisällä kaikkia mahdollisia eivätkä aina näytä aukottomasti aiheuttajaa. Oireesi voivat olla myös yliherkkyyttä. Ei oikein auta kuin testailla! Hyvä kuitenkin jos olet löytänyt itselleni sopivia tuotteita :)

 37. Hei!

  Osaatteko jeesata, olen 31v mies, ongelmana on talvisin erittäin kuiva ja ärtyvä iho..posket punoittavat, iho hilseilee ja kirvelee…
  etenkin vesipesun jälkeen..

  Tällä hetkellä käytössä Xyliderm+ D vitamiinigeeli, joka ei kuitenkaan kosteuta ihoani tarpeeksi. Olisiko Ceralan plus hyvä vaihtoehto minulle?
  Ceralan plus sisältää keramideja, triglysejä, kolesterolia jne…Harmi vaan sieltä löytyi myös mineraaliöljyä..
  Kesäisin mulla on erittäin hyvä iho, jolle riittää helteillä pelkkä kasvovesi ja plus asteilla xyliderm+D vitamiinivoide.

  • Heip!

   En tiedä onko tästä varsinaisesti apua, mutta itse olen huomannut hiljattain, että talvisin kuivuvan ihon hoito ei ainakaan omalla kohdallani ole niin yksioikoista kuin usein annetaan ymmärtää. Olen siis huomannut, että itse asiassa kesäisin ihon ollessa hyvässä kunnossa pärjäilen kevyemmällä tai rasvaisemmalla voiteella, pääasia että rasvaan ihoa, mutta talvisin on tarkempaa mitä käytän. Talvisin tärkeintä ei olekaan rasvaisuus, toisin kuin atoopikoille usein sanotaan, vaan kosteutus. Eli itse asiassa kevyempi voide onkin parempi.

   Apteekin perusvoiteista Aqualan L on ollut hyvä. Se on melko kevyt, mutta vartalolle sopiva ympäri vuoden. Kasvoni ovat vaativin alue, ja olen huomannut että kalliit luonnonkosmetiikkavoiteet toimivat itselläni parhaiten: kosteuttavat ja rasvaavatkin sopivasti, mutta oikeat voiteet eivät lisää epäpuhtauksia. Myös Ceralan Plus on ollut käytössä mutta vain vartalolle. Omille kasvoilleni se on liian tuhti. Vartalolla se on ihan ok, mutta olen jättänyt sen kokonaan pois käytöstä ja vuorottelen Aqualan L:llä ja sheavoilla tai kaakaovoipuikolla. Vaikea sanoa, toisiko Ceralan Plus riittävästi kosteutusta sinun ihollesi; se lienee vain kokeiltava käytännössä.

   Viime talvena minä löysin L’atelier des Delicesin herkälle iholle suunnitellun Sensi Lightweight Creme -voiteen, joka on kevyehkö voide ja koostumukseltaan riittoisa mutta kosteuttaa ja rasvaa ihoa mukavasti. Jos Ceralan Plussaan ja Aqualan L:ään vertaa, niin tämä voide on rasvaisuudeltaan niiden väliltä mutta varmaan aika lähellä Aqualan L:ää. Hoitotehoa tässä luonnonkosmetiikkavoiteessa sitten taas on mielestäni enemmän.

   Tälle syys/talvikaudelle taas löysin hiljattain Supermood Egoboost -luonnonkosmetiikkasarjan raikkaan mentolisen Moisture Kick -seerumin, joka on todella kosteuttava ja ihoa rauhoittava ja tuntuu aivan ihanalta. Se on kallista tavaraa, mutta sitä käyttäessä ei ole niin tarkkaa mitä päivävoidetta käyttää, ja itse asiassa toisinaan tuntuu riittävän pelkkä kasvovesi + seerumi. Saman sarjan mentolinen päivävoidekin on hyvä, mutta jos kiinnostut kokeilemaan jotakin mainitsemistani tuotteista, niin melkeinpä sanoisin että aloita siitä Sensi Lightweight Cremestä. Viime talven pärjäsin kasvojen osalta sillä, ilman seerumeita tai muita ekstroja. Jostain kaupasta voisi saada pyydettäessä testereitä – näin pääsee testaamaan tuotetta ensin ettei tarvitse laittaa rahojaan sokkona kiinni kalliisiin tuotteisiin :)

  • Elina Karhumaa

   Hei Jani Lehtinen!
   Toimiva ratkaisu kuivaan ihoon on olemassa, mutta en ole sitä apteekkien hyllyltä löytänyt, vain niitä mineraaliöljy tuotteita. Ihoni tykkää mm happea ja ubikinonia sisältävästä hoitotipasta sekä saman sarjan kosteuttavasta lotionista sekä paksummasta arvokkaita kasviöljyjä ja miellyttävää aprikoosia sisästävästä voiteesta . Voide imeytyy nopeasti eikä tunnu iholla rasvaiselta.Sopii varsinkin rohtuneille huulille ja muutenkin pakkasvoiteeksi. Nämä ovat dermatologisesti testattuja ja patentit on haussa. Käytän näitä sekä kasvojen alueella että tarpeen mukaa myös muualla.Talvella herkkäihoiset tietenkin on kovilla. Minulla lääkkeet on muisto vain kun ihoni voi hyvin.Tärkeä pointti on myös että rahat ei mene hukkaan kun palautusoikeus on 30 päivää siis käytetyn tuotteen palautus. Apteekki ei tätä palautusta anna.

   Hyvinvointtiterkkuja
   Elina

  • Hei! Ceralanista voisi tosiaan löytyä apua, tai sitten voisit pahimpiin paikkoihin (esim. jos taipeet herkästi kutiavat/punoittavat) kokeilla tässä postauksessa esiteltyä löytöä: https://incimix.wordpress.com/2014/07/14/aarteita-apteekin-hyllylta/ . Olen tykännyt itse hurjasti tuosta hoitovoiteesta, sitä saa Yliopiston apteekeista ja hintakin on varsin kohtuullinen ~12€.

 38. Mahtava kirjoitus, ei voi muuta sanoa!:)
  Mitä olet mieltä Xylidermistä? Onko huuhaata vai inciltään asiallinen tuote? (Aqua, Xylitol, Glycerin, Carbomer, Methylparaben, Sodium Hydroxide.)

  Käytän lähinnä kasvoille kosteuttamaan (ainakin luulen niin ;D) ennen päivävoidetta.

  • Kiitos! Ksylitoli on hyvä ihoa kosteuttava aine, samoin glyseroli. Oikein hyvä, varmasti sellaisenaankin riittäisi jokseenkin, mutta tosiaan erinomainen vaikkapa juuri alusvoiteeksi, kun nopsasti kuivahtaa iholle :)

 39. Mulla on atooppinen iho ja iho on myöhäisestä syksystä kevääseen asti aivan kamalassa kunnossa. Erityisesti käsien iho on niin paperia, ettei kestä juuri mitään, nahka hilseilee ja tulee kipeitä haavoja. Ihotautilääkäri on määrännyt erilaisia voiteita, joista Ceralan on ollut paras, mutta ei auta talvisin riittävästi. En voi käyttää oikeastaan mitään hajustettuja tuotteita koko vartalolle/käsiin, joten jos sulla tai jollain muulla on antaa vinkkejä hyvään voiteeseen niin otan mielelläni vastaan neuvoja!

  • Oletko kokeillut Dermalogia? Se on ihotautilääkärien kehittämä perusvoide, josta saa pienestä pakkauskoosta (200g) huolimatta Kela-korvauksen. Sarjaan kuuluu kosteusvoide, perusvoide, hyvin rasvainen voide, ehkä jotain muutakin. Meillä on nyt parin kuukauden ajan ollut kokeilussa perusvoide, jossa on rasvaa 22%, ja vaikuttaa oikein hyvältä! Kosteuttaa mutta tuo iholle myös rasvaa (sisältää sheavoita ja hieman manteliöljyä), imeytyy nopeasti ja on hajusteeton, parabeeniton jne.

  • Hei! Kurkkaa tämä juttu: https://incimix.wordpress.com/2014/07/14/aarteita-apteekin-hyllylta/ , luulisin että tuosta voiteesta voisi olla sinullekin apua!

 40. Hei! Mietin tuota emulgaattoriasiaa… kun siis eikös emulsioissa (siis voiteissa) ole aina emulgaattoreita? Tai siis, että vain puhdas öljy/rasva olisi sellainen, jossa sitten ei emulgaattoria olisi, kun ei tarvitse sitoa öljyä ja vettä yhteen. Sellaisia tuotteita nimittäin löytyy, joissa on keramideja ja triglyseridejä, mutta millä löydät voiteen, jossa ei ole emulgaattoreita? Vai tarkoitatko jotain tiettyjä emulgaattoreita? t.Hämmentynyt

  • Juu kyllä, kaikissa emulsioissa on emulgaattori. Eikä emulgaattoreita ole mitään syytä vältellä! Pointti vaan oli, että niillekin voi allergisoitua ja erityisesti sellainen iho, joka ei saa tarvitsemaansa suojaa ja vahvistusta, on alttiimpi kehittämään allergiaa ja yliherkkyyttä erilaisia ainesosia kohtaan. Toivottavasti selvensi :)

   • Mulle kävi aikoinaan just niin, että herkistyin kemiallisille emulgaattoreille. (sen lisäksi joillekin kortisoneille, basitrasiinille ja neomysiinille ym…) Ei ollenkaan huono juttu siinä mielessä, että piti jättää kaikenmaailman rasvojen kokeilu! Tällä hetkellä ei ole mitään ongelmia, kun olen siirtynyt luonnonkosmetiikkaan.

   • Tarkoitatko siis synteettisille emulgaattoreille vai vain osalle niistäkin? Luonnonkosmetiikankin emulgaattorit ovat myös kemiallisia emulgaattoreita :) Minkälaisia oireita emulgaattoreista ja lääkeaineista tuli ja miten herkistyminen todettiin? Mutta tosiaan kokemuksesi tuo hyvin esille sen, että kaikenlaisille aineille ja yhdisteille voi herkistyä.

   • Herkistyminen todettiin hyksissä prick-testeillä. Oireet…, ajoittain nassu, kädet ja selkä turvoksissa, punaiset ja kutiavat. Naapurin isännällä oli pokassa pitelemistä kun ulkomuotoni näki. Jossain vaiheessa myös hengitysoireita. Ja juu, niinhän ne on, kemiallisia, mutta ehkä eivät sitten käytä samoja kuin muut. Kosmetolgikoulussa tapahtuivat viimeiset herkistymiset…, maahantuojat viittasivat kintaalla, ”ei ole koskaan aikaisemmin””

   • Joo, eivät tosiaan ole samoja, luonnonkosmetiikka käyttää esim. mehiläisvahaa emulgaattorina. Hyvä kuulla, että emulgaattoreitakin testataan!

 41. Itselläni ollut ihottumia lapsesta asti atoopikoksi väitetty vaan enemmänkin ihosairauksia löytyy ehkä osin huonon perusrasvaamiseen liitetyn hoidon takia. Kun oikeasti tajusin että lääkärit ovat kuin äitini kaikki on kokeilemisen arvoista ilman ajattelua ja perusvoide on pakollista, ymmärsin olevani uskovaisten kanssa tekemisissä joilla ei ole hajuakaan miten perusvoide ärsyttää ihoani. Yritin selittää tätä allergiasairaalan ylilääkärille, hän oli pihalla kuin lumiukko ja väitti että olen vain jollekkin lisäaineelle allerginen. Sanoin ei vaan KAIKKI perusvoiteet saavat ihoni tulehtumaan. Olin lapsena ongelmallinen huulirasvan käyttäjä kun kokeilin rohtuneisiin huuliin rasvaa alkoi kierre joka johti todella kipeisiin tulehtuneisiin huuliin. Miksi ei kuunnella ihmisiä vaan jopa SUOSITELLAAN haitallisten aineiden lisäämistä herkälle iholle. Ongelma on nykyään se että en luota enää kuin itseeni ja yhteiskunnallisella tasolla vain lääkäriin luotetaan.. ongelma on ahdistava, No pointtini on että minulle ei sovi mitkään perusvoiteet. Omenaviinietikalla onnistuin kuivattamaan ihon alle kerääntyneen ”rasvan” ja sain kivuliaasti tyhjennettyä ihottumat. Hitaasti olen jo vuosia parannellut itseäni, vihdoin hyvin tuloksin. Ihoni reagoi nopeasti esim sateisella säällä tulehduksia tulee helposti. Atopia on huono termi koska sillä niputetaan näitä ihosairauksia yhteen vaikka toisille ei selvästikkään sovi samat hoidot kuin toisille atoopikoille.

  • Ikävä kuulla iho-ongelmistasi. Harvalla toki menee noin huonoksi ja monelle hyvät perusvoiteet ovat ainoa keino pitää iho hyvässä kunnossa. Toki atopiassa, kuten monessa muussakin sairaudessa, on tosi paljon yksilöllisiä eroja ja oikeaa hoitomuotoa joudutaan hakemaan pidemmänkin aikaa.

 42. Minulla on aina ollut atooppinen ja välillä todella kuiva iho, kaikenlisäksi vuosia tunnistamattomia allergioita. Olen kokeillut varmasti kaikkia mahdollisia voiteita, rasvova ja öljyjä. Parhaat kokemukset on apteekin tuotteista, muutamasta perusvoiteesta tai nk. apteekin kosmetiikasta. Samanlaisia tuloksia olen saanut yhdestä yhden suuren kosmetiikkaketjun voiteesta, mutta hinta on sitte paljon suurempi ja tulokset saman laisia.
  Sitten kun iho on tosiaan ärtynyt ei siihen auta yhtään mikään voide, salva tai rasva, ainoastaan kortisoni tai sitä vastaavat uudet salvat, joiden nimiä en muista.
  Sain viime talvena ihan käsittämättömän kamalan ihottuman, joka ei mennyt ohi millään. Menin viimein lääkäriin, joka sattui olemaan espanjalainen. Määräsi jotakin minulle täysin tuntematonta kortisonia (ja kyllä, olen testannut aika monta), maailman pahimman hajuista tököttiä. Joka auttoi yhdellä kertaa! Harmi, että sen säilyvyys oli huono.

  Paras ihon kunnossa pitäjä on välttää kaikkea mille on allerginen tai syödä allergia lääkkeitä. Vähenee rasvaamisen tarve suunnattomasti. Mutta jotkut ovat allergisia oman ihon bakteereillekin :(

 43. Hyvä kirjoitus perusvoiteista! Testiin suosittelen seuraavaa oliiviöljyä sis. voidetta, joka on auttanut omaa perhettäni (atoopikkoja 3 hlöä :) http://www.primaspremitura.fi/vartalovoide.htm

 44. Hei kaikki,

  Sain omat pahat iho-ongelmani poistettua pyramid kristallisuolalla, jota käytän lakanoiden pesussa huuhtekuaineen asemessa.

 45. Mielenkiintoista, mistä saisi lisätietoa tuosta kristallisuolasta?

 46. Kummastelen, että lääkärit yhä määräävät atopiaan ensimmäisenä ihoa ohentavaa kortisonia, kun sen sijaan pitäisi vahvistaa sitä ihoa. Ihottumaan olisikin kortisonin sijaan parempi käyttää takrolimuusia, mutta sitä ei saa kuin reseptillä. Eivätkä kaikki lääkärit kirjoita reseptiä edes pyydettäessä.
  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/05/atooppisen-ihottuman-hoito-kehittyy

  • Monet hoitokäytännöt ovat kovin juurtuneita ja yleisesti ottaen kortisonilla kuitenkin on niin monelle hyvä hoitovaste. Ihon tutkimukset onneksi ovat käynnissä jatkuvasti, toivottavasti uusia hyviä tuotteita saadaan markkinoille!

 47. Vau, mahtavaa että joku avaa selkokielelle mitä ihoon tulee läträttyä. Mulla on aina ollut kuiva iho, niin kuin koko perheellä muutenkin. Joka talven perussettiä on kammata lumihiutaletta päänahasta niin, että varmaan sais jonkun laskettelukeskuksen siitä aikaseksi (hahah, ei vaan, sitä hilseilyn määrää :-D). No, viime talvena sattui eteen jotain uutta; päänahka, niskan hiusraja, yläselkä ja hartiat, kämmenet, reidet… Ihmeellistä punaista laikkua vaan ilmestyi ja ilmestyi lisää. Lopulta kutisin niin hirveästi, että päädyin ihotautilääkärin juttusille.

  Hän ei ollut kuulemma eläissään nähnyt niin rajua atooppista ihottumaa. Määräsi Bemetsonia ja Ceralania, sekä sisäisen kortisonikuurin 12 päiväksi. Suositteli myös käymään valohoidossa, mutta puolen minuutin hoidosta 22 euroa ei kuulostanut järin houkuttelevalta opiskelijan kukkarossa. Edes se Kelan korvaama 5 euroa ei paljoa mieltä nostanut. En siis koskaan mennyt valohoitoon. Sisäisen kortisonikuurin jälkeen laikut katosivat, ja pahimpiin kohtiin Bemetsonia päälle… Laikut tulivat pian takaisin. Nyt vuotta myöhemmin, Bemetson ja Ceralan kuuluu edelleen valikoimaan, mutta onneksi ei ihottuma ole samanlaista. Sinne tänne ilmestynyt pieniä kutisevia ja kuivia kohtia, mutta pahimmalta on toistaiseksi vältytty.

  Huhhuh mikä teksti, mutta näin parikymppisenä on pakko sanoa, että kyllä oli yksinkertaisesti ruma olo kun kasvoissa ja ympäri kehoa kuivia ja punaisia laikkuja. Ja rasvan laittaminen kirveli ja poltti niin kovasti, että välillä valui kyyneleet silmistä. En tiedä mitä vuodessa on tapahtunut, vai onko mulla vaan hyvä tuuri, mutta toivon ettei tuota samaa tarvitse enää koskaan kokea uudelleen.

  Näiden kommenttien joukosta olen poiminut mielenkiintoisia vinkkejä atooppisen ihon hoitoon ja aivan satavarmasti etsin tuota karitevoita käsiini ja testaan sitä! Mutta tuo Ceralan on kyllä pitänyt kasvojen ihon nyt kovillakin pakkasilla suht siedettävän kosteana, eli kai siitä jotain hyötyä on ollut. Kortisonista yritän päästä eroon!

  • Kiitos kun jaoit kokemuksesi! Aika hurjia oireita sinulla kyllä on ollut. Onneksi tilanne on rauhoittunut edes jonkin verran. Taitaa monella atoopikolla olla niin, että paras hoito löytyy vain etsimällä ja kokeilemalla, mikä olisi sitten itselle se paras. Nahat ne on vaan niin kovin yksilöllisiä! Tsemppiä sinulle :)

 48. Mistä voisi löytää mehiläisvahavoidetta jossa olisi tai ei ollenkana säilöntäaineita.Miksi ihmeessä voiteisiin ja ihotuotteisiin lisätään akrylaatteja.Samalla ihmetyttää allergiatomiksi tai ystävällisiksi mainostetut tuottee joissa on kuitenkin allergisoivia kasvis tms juttuja.Esimerkiksi manteliöljy yms.
  Itsellä käytössä Aqualan, Aqualan oil, Aqualan Plus, Bepanthen emulsiovoide, Bevita R +B ja ihorikkoihin on myöskin Natusanin sinkkivoiteet joskus apteekin zinkosal-P 400mg.

  Kovasti kaipailen entistä vihreää Bellavita voidetta joka oli A-vitamiinipitoinen sääli että muuttivat koostumusta ja lisäsivät arganöljyä jota en allergisena uskalla alkaa kokeilemaan.Monissa kosmetiikka tuotteiss aon nykyisin paljon allergisoivia säilöntäaineita tai jotain allergisoivaksi tunnettua kasviöljyä.

  Lapsilleni kokeilin muinoin Neribasen vihreää perusvoidetta.Nykyisin esim pojan jalkoihin käytän Locobase Repairia ja ajattelin kokeilla haljenneisiin kantapohjiin pojalle Locobasen LPL voidetta Repairin parina.

  Ruokavaliossa käytetään hyvänä öljynä rypsiä kala-allergian vuoksi.

  • Hei! En osaa ottaa yksittäisiin tuotteisiin kantaa. Periaatteessahan mille tahansa voi olla allerginen, joten on mahdotonta tehdä sellaisia tuotteita, jotka sopisivat kaikille. Onneksi valikoimaa on nykyään niin runsaasti, että kaikille varmasti löytyy sopivat tuotteet. Manteliöljy ja muut luonnonöljyt ovat valtavat hyviä monien iholle, siksi niitä käytetään tuotteissa runsaasti. Mukava kuitenkin kuulla, että olet löytänyt itsellesi sopivia tuotteita. Kannattaa tutustua myös steriileihin tuotteisiin, kun selkeästi muutenkin suosit apteekin kosmetiikkaa! Sieltä varmasti löytyisi sinulle uusia mukavia tuotetuttavuuksia.

 49. Minulla on atooppinen iho, joka on ollut lähes oireettomana lasten teon jälkeen. Lapsena sitä hoidettiin kortisointikuureilla, lukemattomilla eri perusvoiteilla ja valohoidolla. Sen seurauksena iho on ohut. Nyt olen alkanut käyttää kantasoluteknologiaan pohjautuvaa seerumia ja kosteusvoidetta, ja ihon rakenne on kirkastunut ja vahvistunut. Ihottumaa ei ole ilmennyt edes stressitilanteissa. Onneksi tuotteet kehittyvät, toivotaan, että lääkärit pysyvät teknologian mukana.

 50. Tämä valaisi asiaa, itselläkin atopia joka talvisin pahenee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s