Allergiatesteissä

**EDIT 28.6. Lisäsin siedätys-esimerkkiin tarkentavan kuvauksen siitä, mitä tarkoitin. Osa otti esimerkin (ja tekstin) hieman liian konkreettisesti ja piti sitä allergikkoja halventavana. Tämä ei suinkaan ollut tarkoitus, vaan yritin sanoa, että jos vain yhdestä tai parista aineesta tulee oireita, niin kaikkia saman ryhmän aineita ei välttämättä tarvitse karsia pois. Jos taas iho oireilee kaikista aineista, niin kyllä maalaisjärkikin kertoo lopettamaan niiden käytön. On hyvä muistaa, että tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni ja kirjoitus koskee vain kosmetiikkakemikaaleja. Tekstiä ei voi liittää koiriin, koivuihin, homeisiin eikä astmaan. Oman lääkärin antamia ohjeita tulee aina ensisijaisesti noudattaa, joten mikäli lääkäri on allergiatestin jälkeen todennut, että kaikki hajusteet pois niin se tarkoittaa, että kaikki hajusteet pois. Kiitos!**

Allergisuus on tänä päivänä verrattavissa jo muoti-ilmiöön. Varsinkin Suomessa ihmiset ovat allergisia tai ainakin yliherkkiä lähes kaikelle, vähintäänkin iho on herkkä. Törmään tähän allergiahypeen niin usein, että se tavallaan alkaa jo hämärtyä ja todellisesta ongelmasta tulee sumua. Vaikka porukka itse diagnosoi olevansa allergisia milloin millekin, oikeasti allergistenkin määrä lisääntyy jatkuvasti. Erilaiset kemikaaliallergiat tosiaan yleistyvät ja tuovat kantajilleen ongelmia; mistä löytää sopivia tuotteita?

Paras ystäväni sai hiljattain allergisen leiman papereihinsa. Tuomiota edelsi lievä silmätulehdus, jota seurasi silmämeikinpoistoaineen aiheuttama silmien kutina ja punoitus. Pian tämän jälkeen melkein mikä tahansa kasvoille laitettu kosmetiikka aiheutti naaman helakoitumisen, kutinan ja turpoamisen. Ei kaunis näky. Ensin ongelmaa ratkottiin kotiporukan voimin, lähipiiristä löytyy myös muita terveysalan ihmisiä. Kehotin puhdistamaan kasvot perusvoiteella tai oliiviöljyllä, mutta edelleen ongelma jatkui. Pian allergia oli jo siinä tilassa, että se LV:n superhellävarainen ja hajusteeton voidekin aiheutti reaktioita.  Onneksi allergialähete tuli nopeasti ja pian oli selkä täynnä testilappuja.

Sain hänen luvallaan julkaista muutaman kuvan siitä, miltä kemikaalien allergiatestaus näyttää. Tiesin aiemmin sen verran, että ihoon liimaillaan jotain lappuja, mutta itse toimitus on varmasti monelle aika hämärän peitossa. No tältä se näyttää! Selkään piirretään siis merkit, jotka osoittavat aineiden testauspaikat. Tarkoitus ei ole testata yhtä eikä viittä ainetta, vaan koko litania heitetään sitten samalla vaivalla. Kun aineet on tökitty nahkaan, koko komeus peitetään liimalapuilla, toisin sanoen olet puoliksi paketissa kun koko selkä on teipattu piiloon, jotta aineet saavat muhia rauhassa. Alla olevassa kuvassa näkyy selkään piirretyt merkit, tässä teippaukset on poistettu ja liimalappujen rajat ovat vielä näkyvissä. Punoitusta on joillain alueilla selkeästi. Puhelinkuvien laatu ei tuo reagoineita alueita parhaalla tavalla esiin, mutta esimerkiksi tuossa keskellä melko ylhäällä näkyy selkeä punainen läiskä.

altAtp5KkAuZit_xRoLAJ02YeGX3EhwU--2Rnf3zvW_qNAD_jpg (597x800)

Useampi päivä – noin viikko – pitää olla käymättä suihkussa tai hikoilematta, jotta testaus mene pilalle. Liimalaput irrotetaan muutaman päivän kuluttua laitosta. Oli kuulemma mukava viikon jälkeen saada juosta junaan ja päästä suihkuun.

Testilomakkeet sisältävät tiedot kaikista testatuista aineista sekä diagnoosit mahdollisista allergioista merkittynä kysymysmerkillä tai plussilla. Allergisen reaktion voimakkuuden perusteella allergia merkitään kolmella, kahdella tai yhdellä plussalla. Epäselvät tapaukset merkitään kysymysmerkillä. Ärsytysreaktiot merkitään IR:llä. Muut jäävät tyhjiksi.

altAuttacpqDW8Gkd96VI-UTkimpOUIrsifGdvm6t-A4C8K_jpg (597x800) altAvf0vlFns3LLFk0NFjZ6v5gmetfYL2hMh4VyDIbbhb67_jpg (597x800)

Pahin allergia oli hajusteille, joten niiden välttely on ensiarvoisen tärkeää. Muita allergioita oli mm. Kathon (metyyli-isotiatsolinoni). Koboltille löytyi epävarma reaktio.

On muuten todella hankala löytää sopivia tuotteita, kun allergioita on useampi. Varsinkin nestesaippuaa ja suihkugeeliä on metsästetty urakalla, yksi sopiva on löytynyt tähän mennessä. Siis sellaisia, joissa on hyvä saatavuus ja opiskelijabudjetille suotuisa hinta. Erikoismyymälöistä varmasti löytyy hyviä, mutta ne usein myös kustantavat melko paljon. Tällä hetkellä kaikille tuotteille on löytynyt ainakin yksi kohtuullinen, allergiaystävällinen korvaaja. Reaktioita tulee kuitenkin edelleen. Useimmiten ne ilmestyvät nopeina leimahduksina ylävartalon alueella esimerkiksi silloin, kun ystäväni nojaa sellaisiin kodintekstiileihin, jotka on pesty hajustetulla pesuaineella.

Tällainen on siis virallinen kosmetiikan ja kemikaalien allergiatestaus. Seuraavaksi päivän saarna. Allergiaa ei tule diagnosoida itse. Jos iho reagoi tuotteisiin, se ei ole automaattisesti allergiaa. Itse diagnosoitu parabeeniallergia menee 99,9 % tapauksista metsähallituksen puolelle. Myöskään pelkästään synteettisille kemikaaleille ei oikein voi olla allerginen. On mahdollista olla yliherkkä tai allerginen tietylle aineryhmälle, mutta se aineryhmä ei erottele keskeneään synteettistä tai luonnontuotetta. Aine on sama, jos sen kemiallinen rakenne on sama. Iho ei tunnista, onko se peräisin labrasta vai luonnosta.

Hajusteallergia ja -yliherkkyys herättävät paljon tunteita. Täytyy muistaa, että jos saa oireita jostain hajusteesta, ei välttämättä ole allerginen/yliherkkä kaikille hajusteille. Tässäkin tapauksessa väitän, että jos on allerginen esimerkiksi limoneenille, tulee oireita sekä synteettisistä että luonnontuotteista. Normikosmetiikassa puolestaan voidaan käyttää jonkin verran eri hajusteita, kuin luonnonkosmetiikassa. Tästä syystä joku voi ajatella olevansa allerginen tai yliherkkä synteettisille hajusteille, vaikka sitä itselle oireita aiheuttavaa hajustetta saattaa löytyä vain toisesta tuoteryhmästä. Eli siis: on kaksi tuotetta, joista vain toinen aiheuttaa iholle reaktioita. Molemmissa on ”parfum”:in lisäksi vaikkapa limoneenia ja linalolia. Et ole kummallekaan näistä allerginen tai herkistynyt, koska myös siitä toisesta tuotteesta tulisi tällöin oireita. Oireita aiheuttaa joku muu hajuste tai ainesosa, jota löytyy vain siitä toisesta tuotteesta. Kannattaa muistaa, että vain 26 hajustetta täytyy merkitä erikseen ainesosiin, vaikka potentiaalisia allergisoivia komponentteja on tämänhetkisen mielipiteen mukaan yli 60. Koska niin moni piiloutuu ”parfum”-nimen taakse, on mahdotonta lähteä arvailemaan syyllistä, mikäli vain jotkut hajusteet aiheuttavat oireita. Ei auta kuin kokeilla.

Mikäli vain jotkut hajusteet aiheuttavat oireita, ei ole myöskään viisasta vältellä kaikkia hajusteita. Tällöin riski sille, että elimistö kehittää lisää yliherkkyyttä, kasvaa. Jos karsii elämästään pois kaikki hajusteet, nenäkin herkistyy ja jatkossa yhä pienempi määrä aiheuttaa oireita. Pieni siedätyshoito on siis paikallaan, jotta elämä ei vaikeudu liiaksi. Siedätyshoidolla en siis missään tapauksessa tarkoita oireita aiheuttavien tuotteiden käyttöä VAAN jos on edelleen sellaisia (hajustettuja) tuotteita, jotka eivät aiheuta reaktiota, ei niiden käyttöä tarvitse lopettaa. Tämä esimerkki pätee kaikenlaisiin aineryhmiin, ei vain hajusteisiin. Jos huomaa esimerkiksi jollain säilöntäaineella tai surfaktantilla varustettujen tuotteiden aiheuttavan oireita, voi kokeilla muita säilöntäaineita tai pinta-aktiivisia aineita. Ei siis tarvitse suoraan siirtyä käyttämään pelkkää kananmunaa hiustenhoidossa.

Omat diagnoosit ovat siis ehdottoman kiellettyjä. Allergiaa ei ole, ennenkuin lääkäri on todennut sen allergiatestillä. Jos huomaa jonkun tuotteen aiheuttavan reaktioita, on se syytä vaihtaa toiseen. Ei silti kannata lähteä kovin tosissaan arvailemaan ainesosaluetteloiden perusteella oireiden aiheuttajaa, ellei se ole joku yleisesti tunnistettu allergeeni, joka systemaattisesti esiintyy kaikissa oireita aiheuttavissa tuotteissa – kuten vaikkapa PPD, Kathon tai jos iho reagoi kaikkien tuotteiden hajusteisiin. Mikäli oireet ovat häiritseviä, niin hop hop allergiatesteihin. Allergian oireet voivat pahentua, tämän vuoksi esimerkiksi kerran hiusväreistä oireita saanut ei saisi värjäillä enää uudelleen. Tuloksena voi olla anafylaktinen shokki ja siinä on sitten vitsit vähissä. On sellainen periaate, että allergisten ihmisten elimistöt kehittävät itselleen muita helpommin myös uusia allergioita. Kun allergia on virallisesti todettu, on helpompi löytää sopivia tuotteita ja estää oireiden syntyä.

Onko lukijoissa kemikaaliallergiatesteissä käyneitä? Mitä löytyi?

Mainokset

49 responses to “Allergiatesteissä

 1. AIka hurjan näköinen! Oli mielenkiintonen juttu taas kiitos:)

 2. Kiitos tästä postauksesta! Työssäni usein törmään siihen, että asiakkaat välttelevät hajusteita tai parabeeneja. Kysyn heiltä aina, että onko lääkäri todennut heillä allergiaa. Koskaan kukaan ei ole vastannut myöntävästi. Harmi kyllä eräälle asiakkaalle lääkäri oli sanonut, että asiakkaan suvussa on niin paljon syöpää, että hänen kannattaisi vältellä parabeeneja. Yritä sitten kertoa, että yleislääkäri ei ehkä tiedä mistä puhuu. Tuollainen välttely ja keksityt allergiat ovat kyllä ongelma. Kiitos sellaisen, saimme takaisin Kathonin markkinoille.

  • Hyvä kirjoitus!
   Olisikohan tuo lääkärin kommentti parabeenien välttelystä ollut väärinkäsitys potilaan puolelta. Millainen lääkäri noin sanoisi.

   • Kiitos! Mietin ihan samaa, ehkäpä tilanne olisi voinut mennä niin, että asiakas olisi kysynyt onko viisasta vältellä parabeeneja. Tähän lääkäri olisi voinut todeta poliittisesti, että voithan niitä halutessasi vältellä ja lopputulos oli sitten että lääkäri määräsi välttämään. En yllättyisi.

  • Kiitos Aamu! Tuohan se juurikin on ongelma, että vältellään jotain ja se sitten johtaa pahimmillaan ojasta allikkoon. Kun se Kathon-allergia sitten iskee, niin siinähän sitten pohditaan, että miksi kukaan ei sanonut että se on paljon huonompi vaihtoehto. Tuollainen lääkärinlausunto kuulostaa kyllä aika hurjalta, vaikea uskoa, että näin olisi todettu.. voi apua.

 3. Allergiatestit eivät kaikkia allergioita näytä

  Mietin mihin tämän tekstin tieto perustuu, koska tieto on suurelta osin virheellistä? Kaikki allergiat eivät näy allergiatesteissä ja jopa yliopistosairaaloiden lääkärit sanovat hoitavansa allergiaoireita (esim koivun kukinta-aikana) eivätkä prick-testien tuloksia.

  Allergiset ja yliherkät on helppo leimata. Jos asiakas pyytää hajusteetonta tuotetta niin voi olla, ettei hän olekaan hajusteille allerginen, mutta
  yliherkkä kylläkin. Siihen ainoa keino on välttäminen eli tuotteen pitää todellakin olla hajusteeton tai yliherkkyys vaan pahenee. Yliherkkyys on suuri haitta, joka muiden hajusteiden käytön takia laittaa sosiaaliset ihmisetkin erakoitumaan. Kärsin itse hajusteyliherkkyydestä samoin kuin toinen lapseni, joka saa astmakohtauksia hajusteista. Ei ole leikin eikä vähättelyn asia. Osa saa myös anafylaktisia shokkeja, mutta mitä sitten. Antaa vähemmistön kärsiä. Erosin kemikaalikimarastakin, kun julkaisi näin heikoilla faktoilla olevan kirjoituksen.

  • Ikävää, että pidit tekstiä vähättelevänä. Minähän juuri kirjoitin, kuinka seurasin vierestä hajusteallergisen ongelmia, eikä se ollut mukavaa katsottavaa. Tämä teksti ei käsitellyt pelkästään hajusteallergiaa tai yliherkkyyttä, vaan kaikenlaisia kemikaaliallergioita. Allergisuus on muoti-ilmiö siltä osin, että esim. parabeeni- ja mineraaliöljyallergisia on oman diagnoosinsa mukaan niin hurja määrä, että se olisi jo tilastollinen ihme.

   En myöskään mielestäni leimannut allergisia tai yliherkkiä. Harmittelin tilannetta, jossa oikeasti ongelmaisten ihmisten tilanne hukkuu massaan, kun kaikki ovat niin allergisia jollekin. Kirjoitin myös, että jos tuote aiheuttaa oireita, on se syytä vaihtaa toiseen. Hajusteista sanoin, että vain synteettisille hajusteille ei oikein voi olla allerginen ja jos vain joku/jotkut hajusteet aiheuttavat oireita, niin ei ole tarpeen vältellä ihan kaikkia. Mikäli kaikki hajusteet puolestaan aiheuttavat oireita, niin kyllähän nyt maalaisjärkikin kertoo, että niistä pitää pysyä silloin kaukana. Anafylaktinen shokki ei ole leikin asia, myös näin kirjoitin. Ehkäpä voisit lukea jutun uudestaan ajatuksen kanssa, ja huomata, ettei siellä väheksytty tai muuten poljettu sinua tai ketään muutakaan alemmas. Jos vielä tuntuu ikävältä, niin voit liittää tähän ne tekstinpätkät, jotka loukkasivat. :)

 4. Nyt ei ole kirjoittaja ihan perillä asioista.

  ”Mikäli vain jotkut hajusteet aiheuttavat oireita, ei ole myöskään viisasta vältellä kaikkia hajusteita. Tällöin riski sille, että elimistö kehittää lisää yliherkkyyttä, kasvaa. Jos karsii elämästään pois kaikki hajusteet, nenäkin herkistyy ja jatkossa yhä pienempi määrä aiheuttaa oireita. Pieni siedätyshoito on siis paikallaan, jotta elämä ei vaikeudu liiaksi.”

  -Kuulostat TTL:n megafonilta. Suosittelen perehtymään oikeasti hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyteen, oikeisiin tutkimuksiin ja niistä saat ihan varmasti tietoa Suomen hajuste- ja kemikaaliyliherkät ry.:ltä, kun pyydät.

  Tiesitkö, että edes Allergia- ja Astmaliitto ei ole ajantasalla näissä MCS -asioissa ja lääkärit sitäkin vähemmän?

  • Vastaan sinulle tähän vielä, vaikka taisit tuon edellisenkin kommentin kirjoittaa :) En ole TTL:n megafoni, olen ihan omien mielipiteideni kuuluttaja. Kiitos vinkistä, mutta olen 4 vuoden ajan istunut korkeakoulussa ja yliopistossa perehtymässä oikeisiin tutkimuksiin ja oikeaan tietoon. Oletko tosiaan sitä mieltä, että kaikki muut ovat väärässä? MCS on täysin eri asia kuin se, että on yliherkkä parille hajustekemikaalille eikä siihen perehdytty tässä jutussa ollenkaan. Jos oireet ovat voimakkaita ja niitä tulee kaikesta niin TOTTAKAI niitä pitää vältellä. Itse kyllä luotan Allergia- ja astmaliittoon ja lääkärienkin tutkimustietoon, mutta tietenkin ongelmia on yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Täytyy muistaa, että tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni eikä mikään viimeinen totuus, joten jokainen toimii täysin sillä tavalla, kuin parhaaksi näkee.

 5. Vähän ristiriitaista tekstiä. Ensin kerrotaan, ettei allergiaa ole, ennen kuin se on todettu. Hetken päästä kehotetaan siedättymään, eli annetaan ohje, mikä ehdottomasti kuuluu lääkärin tehtäviin ja on sitä paitsi aivan väärä.

  Hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydessä on ensisijaisesti kyse siitä, että kroppa on saanut mittansa täyteen myrkkyjä ja jokainen lisäannos vie tilannetta huonompaan suuntaan. Kyseessä on ennemminkin myrkytystila, jota lisämyrkyttäminen ei paranna. Eri ihmiset reagoivat eri ari aineille ja erilaisin reaktioin. Ei ole olemassa yhtä selkeää tekijää. Eli siedätyskehotus vastaa tilannetta, että esim. ruokamyrkytyksen saanutta kehotettaisiin siedättymään opettelemalla syömään pilaantunutta ruokaa.

  • Virallisesti allergiaa ei ole, ennenkuin se on todettu. Enemmän halusin tekstillä viitata esimerkiksi parabeeni- tai mineraaliöljyallergioihin, jotka tuntuvat olevan niin kovin yleisiä, vaikka molemmat ovat todella hyvin siedettyjä aineita. Hajusteyliherkkyyden/allergian kanssa ei pidä leikkiä, ja jos oireet ovat häiritseviä, on syytä suunnata testeihin ja varmistua, mitä kaikkea sieltä löytyykään. En myöskään ohjeistanut tai kehottanut allergisia siedättymään. Totesin, että jos vain joistakin hajusteista tulee oireita (jotka eivät ole häiritseviä), ei ole välttämättä järkevää maanisesti vältellä kaikkia. Jos oireet ovat häiritseviä niin reippaasti lääkäriin, näin kirjoitin. Mielestäni ruokamyrkytysvertaus on sinulta aikamoista liioittelua. Ei tietenkään pidä käyttää niitä kemikaaleja, jotka itselle aiheuttavat oireita, vaan kokeilla saman ryhmän muita aineita. Jos on esimerkiksi allerginen/yliherkkä jollekin säilöntäaineelle, niin onhan nyt vähintään järkevää kokeilla muita säilöntäaineita, eikä suoraan lopettaa kaiken käyttöä. Tietysti niin voi tehdä, jos haluaa, mutta kaikki eivät halua :)

  • Esimerkkisi on mielestäni naurettava. Olet reagoinut tekstiin hieman liian aggressiivisesti. Minulle ei ainakaan välittynyt fiilis että olisi käsketty siedättymään, vaan tuotiin esille ettei kannata linnoittautua hajusteettomaan maailmaansa ellei ole pakko.

 6. you will remember this

  On aina niin surullista lukea tekstejä ja kommentteja ihmisiltä, joiden nenä ei kerro heille mitään siitä, millaisia kemikaaleja ja homeita heidän ympärillään leijuu. Tulee mieleen tarina siitä koirasta, joka näki sateenkaaren ja yritti kertoa siitä toisille koirille, mutta muut vain pilkkasivat sitä kun koirathan yleensä ovat värisokeita eivätkä siis pystyneet näkemään sitä itse. Mehän tiedämme että sateenkaaria on oikeasti olemassa, ja samalla tavalla myös epäterveellisiä kemikaaleja leijuu kaikkialla ympärillämme, vaikka kaikki eivät niitä vielä huomaakaan. Heillekin ne ovat kuitenkin aivan yhtä vahingollisia, oireet vain alkavat toisilla hiukan myöhemmin.

  Kissankarvoille ja joillekin ruoka-aineille voi siedättyä, homeille EI.

  Tuossa varsinaisessa tekstissä oli hyviäkin juttuja, mutta nykypäivänä ei kyllä kannata arvostella ketään, joka kertoo olevansa herkistynyt kemikaaleille. Sama on nimittäin edessä meillä kaikilla ennemmin tai myöhemmin, kun joka puolelta tuleva kemikaalikuorma on mitä on ja niin asuinrakennukset kuin koulut, sairaalat ja muutkin ovat päivä päivältä pahemmassa homeessa.

  • Homeet eivät liity tähän tekstiin millään tavalla. Niistä ei voi edes puhua samassa asiayhdeydessä kosmetiikkakemikaalien kanssa. Homeet ovat ongelmana täysin omaa luokkaansa ja varmasti joka paikassa ihan täysin tiedossa. Tämä kirjoitus koski yliherkkyyttä KOSMETIIKKAkemikaaleille, jotka eivät ole myrkyllisyydeltään kuitenkaan ihan samaa luokkaa vaikkapa asbestin tai sisäilmaongelmien kanssa. Voit ystävällisesti liittää tähän sen tekstinpätkän, jossa sanotaan, että homeille voi siedättyä. Eihän kukaan väittäisi sellaista. Home ei muuten ole kemikaali, se on elollinen mikrobi.

  • Siis ootko tosissasi ? Vertaatko blogaajaa värisokeaan koiraan joka ei nää sateenkaarta ?? Miten tää homeasia liittyy tähän tekstiin ?? Ei hyvää päivää….

   • Homeet eivät tosiaankaan liity asiaan. Ne ovat tosi vakava ongelma, mutta kosmetiikka ei ole niihin syypää :)

 7. oli hyviäkin kohtia jutussa mutta muuten ei. on paljon ihmisiä jotka ovat hajusteyliherkkiä ja kehoitus tekemään siedätyshoitoa voi olla se viimeinen mitä ihminen joka on hajusteyliherkkä tekee. itse olen hajusteyliherkkä ja en todellakaan menisisi kokeilemaan siedätyshoitoa. allergiset ja hajusteyliherkät ihmiset leimataan helposti että kuvittelevat olevansa, mutta asia ei todellakaan ole niin. ainostaan lääkäri voi antaa ohjeen siedätys hoitoon jos katsoo sen olevan sopiva. kannattaisi ottaa asiasta kunnolla selvää mutta ei missään nimessä arvostella hajusteyliherkkiä

  • En ole leimannut tai arvostellut täällä hajusteallergikoita tai -yliherkkiä mitenkään. Voit liittää tähän sen kohdan, jossa näin tehdään. Jos lukaiset jutun uudestaan, niin huomaat sen käsittelevän kaikkia kosmetiikkakemikaaleja, joita on hajusteiden lisäksi aikamoinen liuta. Ongelma on se, että kun joku tuote aiheuttaa iholla vaikkapa kutinaa, saattavat ihmiset kurkata sisällystä ja todeta, että ahaa: tässä onkin parabeeneja, ne varmaankin aiheuttavat kutinan. Sen jälkeen ollaan allergisia parabeeneille, vaikka oireet olisivat tulleet vaikka pesevästä ainesosasta. Ei siis pidä lähteä arvailemaan oireiden lähdettä ja julistautua allergiseksi liian heppoisin perustein. Jos häiritseviä oireita kuitenkin on, niin ilman muuta niihin pitää reagoida ja tarvittaessa mennä testeihin. Sieltä voi löytyä yllättäviäkin tuloksia, eli mahdollisia ärsytysoireita tai allergisia reaktioita voi tulla useammastakin aineesta, kuten jutussa esiintyvälle ystävälleni kävi.

 8. EI herranjumala ihmiset nyt jotain rajaa :DD kylllä on taas ammattimaiset mielenpahoittajat liikkeellä!! Kyl kai te nyt tajuutte et jos on oikeesti allergiaa niin se on eri asia ku se et ihmiset arvailee mistä joku yks kutka vois johtua. Mulla ei ole mitään allergioita tai herkkyyksiä, mut välillä vaan jostain tuotteesta voi tulla kutinaa vaikka jos laittaa hajuveden päälle rasvaa tai muuta. Ne tuotteet voi reagoida vaikka ihon ph:n muutoksiin tai aurinkoon ja aiheuttaa punotusta tai kutinaa. Ei silti tarkota et on allerginen sille rasvalle tai jolleki ainesosalle. TÄmä juttu ei ollut mielestäni yhtään loukkaava ketään kohtaan, päinvastoin! Tosi hyvä ja mielenkiintonen kirjotus, jossa erittäin hyviä pointteja. KIITOS!!

  • Kiitos kivasta palautteesta Minna! Kuten kirjoitinkin, hajusteallergia ja -yliherkkyys nostattavat tunteita. Moni onkin tosiaan yleistänyt tekstin koskemaan liiaksi juuri hajusteallergiaa, vaikka se on vain osa tekstiä. Kosmetiikkakemikaaleja on niin paljon ja niin moni voi aiheuttaa oireita, ettei itse kannata arvailla syyllistä. Vaarana on pieleenmennyt arvaus ja seurauksena joko turhan tai väärän aineen vältteleminen. Olet aivan oikeassa, että ihon hetkellisetkin muutokset voivat aiheuttaa reaktoita! Laitoin kerran sellaista lakantuoksuista käsivoidetta sen jälkeen kun olin käsitellyt kaikenlaisia putsareita ja liuottimia. Iho helahti kirkkaanpunaiseksi ja kutiavaksi heti rasvauksen jälkeen, mutta ei reagoinut enää seuraavilla kerroilla mitenkään.

 9. Kiitos selvennyksestäsi tekstissä, se avasi asiaa paremmin ja ymmärsin mitä haet takaa. Ehkäpä kirjoitustapasi on vähän liian provosoiva, voisit vähän hioa sitä asiallisemmaksi.

 10. Marjo Järvinen

  ”Omat diagnoosit ovat siis ehdottoman kiellettyjä. Allergiaa ei ole, ennenkuin lääkäri on todennut sen allergiatestillä.”

  ” Totesin, että jos vain joistakin hajusteista tulee oireita (jotka eivät ole kuollettavan häiritseviä), ei ole välttämättä järkevää maanisesti vältellä kaikkia.”

  Kannattaisi miettiä kahdesti, ennen kuin kirjoittaa tuollaista tekstiä! Omasta diagnoosista esimerkki: valkosipuli itselläni, samoin hajusteallergia. Molemmat todettu myöhemmin allergiatesteillä.
  Ihminen tuntee itsensä parhaiten, sitä paitsi kaikkea allergiaa ei testeissä löydy, vain yleisimmät edes testataan.

  Lienet tietoinen, että hajusteita ei tarvitse eritellä tuoteselosteessa (ellei 26:tta EU:n säädösten piirissä olevaa käytetä yli sallittujen rajojen), pelkkä sana ”parfym” ”perfume” riittää. Miten on mahdollista tietää, mitä hajustekemikaaleja joku tuote sisältää ilman sisällysluetteloa? Ihminen ei pysty myöskään tietämään, mitä kemikaaleja on työkaverin tai bussissa vierellä istuvan hajusteissa, eikä asia selviäisi edes kysymällä.
  Osa ihoallergisista voi saada iho-oireita hengitysteitse! Osa reagoi astman pahenemisella, osa migreenillä tai päänsäryllä.
  Tiesitkö, että hajustekemikaalien hengitystievaikutuksia ei edes testata, kun raaka-aine otetaan käyttöön?
  Hengitysteitse herkistäviä ei edes osata testata.
  Tiesitkö, että osa hajusteraaka-aineista EU:n listalla luetaan ongelmajätteeksi? Ovat siis teollisuuskemikaaleja, jotka luokiteltu ongelmajätteeksi.

  Mitä tulee ihon hajusteallergiaan, hajusteseokset I ja II eivät löydä tänä päivänä kuin reilun puolet allergioista, käytön lisääntymisen myötä uusia allergeenejä tullut lisää, niitä ei ole standarditesteissä edes mukana.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24731084
  Contact Dermatitis. 2014 May;70(5):276-81. doi: 10.1111/cod.12171.
  Baseline series fragrance markers fail to predict contact allergy.
  Mann J1, McFadden JP, White JM, White IR, Banerjee P.

  Todella surullista, mikäli asiantuntija ei tällaista tiedä, allergiaa epäilevä potilas tästä kärsii, harva lukee tutkimusta, ihmiset luottavat lääkäriin.

  Kun minulla todettiin ihoallergia hajusteille (epikutaani-testi maaliskuussa 1991), allergialääkärini sanoi: ”Kun menet kotiin, käyt läpi kaikki kaapit ja heität hajustetut tuotteet pois, myös siivousaineet ja pyykinpesu- ja huuhteluaineet.” Sen tein, siitä alkaen koko perhe on elänyt hajusteetta, mikä on asian paras puoli, sisäilma on terveellistä hengittää. Myös lapseni perheineen elävät hajusteetta.

  Nuorin siskoni elää hajusteetta, hän on terve. Hän ei halua enää käyttää vaatteita, jotka on pesty hajustetulla pyykinpesuaineella, hajuhan pysyy ja voidaan puhua hajusta, ei tuoksusta.
  Hajusteeton puoli vuotta tekisi hyvää jokaiselle, hajuaisti paranisi ja tajuaisi, missä hajustekemikaalisopassa nykyihmiset elävät.
  Flunssat voisivat vähentyä – itse en muista, koska olen viimeksi sairastanut flunssaa.

  • Olen kyllä miettinyt varmasti enemmän kuin kaksi kertaa mitä sanon. Tämä teksti koskee kaikkia mahdollisia kosmetiikkakemikaaliallergioita, ei vain hajusteita. Luitko mahdollisesti tekstiä ollenkaan? Siellä on tällainen kappale:
   Kannattaa muistaa, että vain 26 hajustetta täytyy merkitä erikseen ainesosiin, vaikka potentiaalisia allergisoivia komponentteja on tämänhetkisen mielipiteen mukaan yli 60. Koska niin moni piiloutuu ”parfum”-nimen taakse, on mahdotonta lähteä arvailemaan syyllistä, mikäli vain jotkut hajusteet aiheuttavat oireita. Ei auta kuin kokeilla.

   Totean myös, että jos kaikki hajusteet aiheuttavat oireita niin maalaisjärkikin kertoo, että pitää lopettaa. On selvää, että hajusteallergikot saavat oireita muiden ihmisten hajusteista. JUURI tämän vuoksi niiden, joille kaikki hajusteet eivät aiheuta oireita, tulisi pitäytyä mahdollisuuksien rajoissa kiinni ”normaaleissa” tuotteissa, jolloin hajusteiden läsnäolo muualla ei aiheuttaisi heille niin pahoja reaktioita. Varmasti allergisten ja yliherkkien kannalta olisi paras, että kaikki hajusteet häviäisivät maailmasta. Kuitenkin varmaan itsekin ymmärrät, että näin ei todellakaan tule tapahtumaan, joten täytyy yrittää pärjätä nykytilanteen kanssa parhaansa mukaisesti.

   Sinulla on selkeä diagnosoitu allergia, joten en ymmärrä miksi tämä kirjoitus herätti sinussa niin negatiivisia tunteita. Tässähän valotettiin allergisen arkea sekä valiteltiin sitä, että oikeasti allergisten ongelmat jäävät niiden varjoon, jotka keksivät itselleen vääriä diagnooseja. Sitten parhaillaan kituutellaan vuosia jonkun oireen kanssa, kun ei ymmärretä mennä lääkäriin testauttamaan oireiden aiheuttajaa. Mitä tulee tuohon allergialääkärisi neuvoon, niin kirjoitin alussa myös, että lääkärin ohjeita tulee aina noudattaa. Kaikki hajusteet pois tarkoittaa ehdottomasti, että kaikki pois. Ehkäpä voisit lukaista jutun uudestaan sillä silmällä, että se koskee kaikkia kemikaaleja. Omien diagnoosien tekeminen ei ole koskaan hyvä idea, varsinkaan jos niitä ei aio ollenkaan testauttaa. Mitäpä jos joku diagnosoi itselleen parabeeniallergian, vaikka aiheuttaja onkin joku hajuste? Sitten elellään vältellen parabeeneja, vaikka oikeasti pitäisikin välttää hajusteita.

   Hajusteiden karsiminen ei missään nimessä ole huono päätös. Kirjoitin myös näin:
   Ei silti kannata lähteä kovin tosissaan arvailemaan ainesosaluetteloiden perusteella oireiden aiheuttajaa, ellei se ole joku yleisesti tunnistettu allergeeni, joka systemaattisesti esiintyy kaikissa oireita aiheuttavissa tuotteissa – kuten vaikkapa PPD, Kathon tai jos iho reagoi kaikkien tuotteiden hajusteisiin.

   Mielestäni tässä sanottiin, että hyvin mielin kannattaa jättää hajusteet kokonaan pois, jos kaikki aiheuttavat oireita. Jos taas vain yksi tai pari ainetta ärsyttää ihoa, niin mielestäni on yksilölle edukkaampaa pystyä elämään joidenkin hajusteiden kanssa, niitä kun on joka paikka täynnä. Tämä siis laajemmasta näkökulmasta. Kysymys siitä, olisiko koko maailman parempi elää ilman hajusteita, on täysin eri asia. Varmasti olisi.

 11. Oikein hyvä ja mielenkiintoinen teksti. Oli kiinnostavaa nähdä testi, ompa testattavia aineita paljon! Minulla on muutama sukulainen, joilla on hajusteallergia. Yritän heidän seurassaan vältellä hajusteiden käyttöä. Usein tuovat omat pyyhkeet ja lakanat mukanaan kylään tullessaan. Eivät ole hengitysilmasta valittaneet, vaikka meillä käytetään hajustettuja pesuaineita Kyllä ihmiset mukautuu, jos haluaa mukautua. Mukavaa viikonloppua!

  • Marjo Järvinen

   Voi sinua tietämätön, ei kyse ole mukautumisesta, kyse on herkkyyden asteesta. Voimakkaasti herkistynyt ei edes astuisi teille sisään, itse kuulun joukkoon. Käytön myötä voi tulla terveysongelmia myös heille, jotka luulevat kestävänsä vaikka mitä. Onnea matkaan!

   • Marjo hyvä, miksi kummassa hyökkäät minua vastaan. Kai täällä on jokaisella oikeus mielipiteisiinsä. Olet kovin negatiivinen, vaikka en kommentoinut kirjoituksiasi mitenkään. Toivotan sinullekin onnea matkaan!

  • Kiitos kovasti! Mukava kuulla, että löysit uutta tietoa. Hajusteallergisia löytyy varmaan tosiaan jo jokaisen lähipiiristä, niin mittava ongelma se alkaa olla. Allerginen ystävänikin ottaa usein oman tyynyliinan mukaan reissuun. Allergia on melko voimakas, mutta se ei ole hänen eloaan pahasti haitannut, pientä kikkailua se kyllä vaatii. Oikein mukavaa viikonloppua sinnekin!

 12. Marjo Järvinen

  ”Siellä on tällainen kappale:
  Kannattaa muistaa, että vain 26 hajustetta täytyy merkitä erikseen ainesosiin, vaikka potentiaalisia allergisoivia komponentteja on tämänhetkisen mielipiteen mukaan yli 60. Koska niin moni piiloutuu ”parfum”-nimen taakse, on mahdotonta lähteä arvailemaan syyllistä, mikäli vain jotkut hajusteet aiheuttavat oireita. Ei auta kuin kokeilla.”

  Nuo 26 eivät suinkaan sisälly kaikki hajuste-mix I tai II-testiin, millä tänä päivänä mitataan ihoallergiaa.
  EU käsittelee lukemani mukaan tällä hetkellä reilua 100 hajusteraaka-ainetta, jotka kuuluisivat säätelyn piiriin.

  Sitä en ymmärrä, miksi pitää käyttää hajusteita, JOS on hajusteille herkistynyt?
  Vaikka kemiallinen kaava olisi kuinka kopioitu luonnon aineista, kemiallinen hajuste on kemiallinen, eli haisee, ei tuoksu.
  Luonnonaineet eivät ole sen parempia herkille, monet ovat hyvinkin allergisoivia.
  Itse, hajusteallergikkona ja hajusteintoleranttina (hengitysteitse) pystyn haistelemaan luonnon kukkia, monet tuoksuvat todella ihanilta.
  Samaa en voi sanoa kemiallisista ”tuoksuista”.

  Synteettiset hajusteet on helppo ja halpa valmistaa, siksi niitä lisätään kaikentyyppisiin tuotteisiin, mistä on jo syntynyt isoja ongelmia monelle.

  ”On selvää, että hajusteallergikot saavat oireita muiden ihmisten hajusteista. JUURI tämän vuoksi niiden, joille kaikki hajusteet eivät aiheuta oireita, tulisi pitäytyä mahdollisuuksien rajoissa kiinni ”normaaleissa” tuotteissa, jolloin hajusteiden läsnäolo muualla ei aiheuttaisi heille niin pahoja reaktioita.”

  MISTÄ kyseinen tieto on peräisin? Siinä ei nimittäin ole päätä eikä häntää.

  On jopa työpaikkoja, missä hajusteiden käyttöä on rajoitettu, tai kielletty. On kouluja, missä oppilailta edellytetään hajusteettomuutta. Samoin sairaaloita ja terveyskeskuksia, myös Suomessa.

  Hajusteiden käyttöä ei saada loppumaan, mutta käyttökieltoja niille ennen pitkää tulee, koska muuten ihmiset eivät huomioi kanssaihmisiä, jotka pahimmillaan menettävät työpaikkansa muiden hajusteiden takia. Hajusteita käyttävien hajuaisti turtuu, tarvitaan yhä suurempia määriä hajustetta, jotta sen haistaisi. Monesti huonolaatuiset raaka-aineet tuotteessa peitetään hajusteilla.

  Elämme kemikaalien keskellä, monien terveyshaitoista ei ole tietoa, osaa epäillään erilaisista terveyshaitoista. Tarvitaan aina vaan lisää tutkimusta, me olemme nykyajan koe-eläimiä. Vaikutukset näkyvät kymmenien vuosien päästä, ei välttämättä heti. On vaikea todistaa syy-yhteyttä.
  Järkevä ihminen yrittää minimoida kemikaalialtistuksensa. Osa ihmisistä ei sairastu, ei vaikka ”söisi rautanauloja”.

  Niin, tämä blogi-kirjoitus ei onnistunut, haukkasit liian suuren palan, enkä edes tiedä, mikä oli kirjoituksen tarkoitus.
  Ja olen edelleen kanssasi eri mieltä, mitä tulee itsediagnostisointiin. Jos joku aine aiheuttaa oireita, oireet saa loppumaan välttämällä ko. ainetta, mikäli pystyy välttämääm.

  Me, jotka oireilemme passiivisesta hajusteiden käytöstä, eli hajustekemikaaleista hengitysilmassa, välttäminen on todella vaikeaa. Onko muilla ihmisillä oikeus rajoittaa toisten ihmisten elämää tässä määrin?

  Nyt rajoitetaan tupakan polttoa, hajusteet tulevat perässä.

  • Minä kyllä luottaisin siihen, että asia etenee ja suurin osa kuitenkin saa tarvitsemansa avun. Sitten on niitä, joiden mielestä kaikki muut ovat väärässä ja tutkimustietokaan ei ole oikeaa. Ehkäpä hieman nyt suurentelet sanomisiani. En missään kirjoittanut, että hajusteille herkistyneiden tulisi käyttää niitä hajusteita. Kirjoitin, että jos jotkut eivät vielä aiheuta oireita, voi niiden käyttöä hyvin jatkaa ja ehkäpä kannattaakin jatkaa, ettei yleisillä paikoilla olo muutu sietämättömäksi. Jos oireita kuitenkin tulee kaikista hajusteista, on tietenkin syytä lopettaa. Allergisten elimistö kehittää muita helpommin lisää allergioita. Oireita aiheuttamattomien tuotteiden käyttö voi ehkäistä tätä. Tämä tieto on peräisin ammattikorkeakouluni allergialuennoilta, joiden luennoitsijan tietotaito on Suomessa omaa luokkaansa.

   Ymmärrän huolesi hajusteiden vaaroista. En missään tapauksessa väheksy sitä, päinvastoin. Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kieltoja varmasti tulee jatkossa. Siihen kuluu aikaa eivätkä kiellot edelleenkään poista koko ongelmaa. Keskustelu siitä, onko muilla ihmisillä oikeus käyttää hajusteita, ei kuulu tähän blogiin. Se ei myöskään liity tähän kirjoitukseen.

   Huonolaatuiset raaka-aineet eivät usein tuoksu sen pahemmalta kuin hyvälaatuisetkaan. Ihan laadukkaimmatkin raaka-aineet haisevat aineesta ja aineryhmästä riippuen yleensä joltain, jotkut pahemmalta ja toiset paremmalta. Koska ihmiset eivät pidä valmiin tuotteen yleensä pahasta hajusta, se peitetään. Myös muita aineryhmiä kuin hajusteita voidaan käyttää tuoksun neutralointiin. Hajusteettomiakin tuotteita täytyy neutraloida, koska haju voi olla todella ikävä.

   Ikävä kuulla, ettei kirjoitus mielestäsi onnistunut. Itse kuitenkin pidän siitä, ja sehän on tärkeintä, onhan tämä minun henkilökohtainen blogini. Kirjoituksen tarkoitus oli esitellä kosmetiikan allergiatestiä, lomakkeita ja testin kulkua. Tämän toivon olevan pääteltävissä otsikosta. Lisäksi tarkoitus oli varoittaa omien diagnoosien tekemisen ongelmista.

   Toivotan sinulle hyvää jatkoa ja tärkeintä on kuitenkin, että olet saanut omat ongelmasi kuriin ja löytänyt itsellesi sopivat, hyvät tuotteet!

   • Marjo Järvinen

    ”Kirjoitin, että jos jotkut eivät vielä aiheuta oireita, voi niiden käyttöä hyvin jatkaa ja ehkäpä kannattaakin jatkaa, ettei yleisillä paikoilla olo muutu sietämättömäksi. Jos oireita kuitenkin tulee kaikista hajusteista, on tietenkin syytä lopettaa. Allergisten elimistö kehittää muita helpommin lisää allergioita. Oireita aiheuttamattomien tuotteiden käyttö voi ehkäistä tätä. Tämä tieto on peräisin ammattikorkeakouluni allergialuennoilta, joiden luennoitsijan tietotaito on Suomessa omaa luokkaansa. ”

    Omaa luokkaansa näkyy luennoitsija olevan, mihin tutkimukseen lie perustunee hänen tietonsa! Jos puhutaan ihoallergiasta, se syntyy vain ja ainoastaan käytön myötä. Jos jo hajustekemikaaleille allergista kehotetaan käyttämään vielä sietämiään hajustettuja tuotteita, ei tässä ole päätä eikä häntää. Vain lisääntyvä allergia on lopputulos, ei muuta. Jos puhutaan hengitysteitse syntyvistä oireista, syntymekanismia ei vielä edes tunneta. On eläintutkimusta (Ruotsista, Saksasta mm.), missä koe-eläinten iho herkistettiin (Ruotsin tutkimuksessa 3-kareenille). Ihoherkistymisen seurauksena myös hengitystiet herkistyivät.

    Hajusteraaka-aineissa on monia hengitysteitä ärsyttäviä aineita. Ärsyttävät aineet voivat aikaansaada tulehduksen. En todella ymmärrä niitä ns. asiantuntijoita, jotka ehdottavat käyttämään hajusteita, että henkilö kestää hengittää niitä muiden joukossa. Hajusteteollisuus on saanut nauttia liian pitkään kauppasalaisuusasemasta, tässä on tulos.

    Kun ihminen sairastuu kemikaaliyliherkkyyteen, mihin hajusteyliherkkyyskin luetaan, ei paluuta ole. Siinä ei enää mukauduta – tai joku voi yrittää ja oireilee hammasta purren – varsinkaan jos yliherkkyys on vaikea. Tämän voi ymmärtää vain oman kokemuksen kautta. Kuka sairastuu? Sitä ei vielä tiedetä, monet ei-allergiset ovat sairastuneet. Osa homesairastuneista on herkistynyt hajusteille.

    Puhdas ilma on ihmiselle tärkeää, puhtaaseen hengitysilmaan eivät kuulu hajustekemikaalit. Säälin todella pieniä lapsia, joiden kodin sisäilma on yhtä kemikaalisoppaa. Kävin kerran sellaisessa kodissa, 4-vuotiaalla oli menossa astma-tutkimukset. En ihmetellyt, mutten myöskään sanonut mitään, kaikki oli tuolloin minulle uutta, tietoa aloin kerätä vasta tuolloin, kun olin sairastunut. Omalla kohdallani lopullinen romahdus tapahtui kurssilla, missä reilut 20 hajustettua osanottajaa. Jos olisin luottanut lääkäriin, olisin jo kuollut. Lääkäri totesi: ”En ymmärrä, mitä sinä haluat, ei sinussa ole mitään vikaa.” Halusin lääkettä, että olisin pystynyt nukkumaan, yskin jatkuvasti, mitkään lääkkeet eivät auttaneet. Vain hajusteeton sisäilma auttaa elämään normaalia elämää. Tuon jälkeen normaalia elämää on tullut
    elettyä jo 17 vuotta, ilman hajusteita.

   • Itse kyllä luotan Allergia- ja astmaliittoon sekä lääkäreiden osaamiseen ja tutkimustietoon. Vaikeita yksittäistapauksia tietenkin aina löytyy. Niiden pohjalta on kuitenkin vaikea yleistää. Mielipiteemme eroavat nyt tämän asian osalta, mutta ainakin saatiin keskustelua aikaan! Muistutan, etten missään tapauksessa väheksy hajusteiden aiheuttamia ongelmia, päinvastoin. Tällä hetkellä voimme vain luottaa siihen, että ajan myötä myös tutkimustieto lisääntyy ja saadaan parempia testejä ja toimenpiteitä allergikkojen olon helpottamiseksi.

    Tämä bloggaaja lähtee nyt viettämään ansaittua lyhytlomaa mökille, varmasti puhtaan hengitysilman pariin :)

 13. Terveydenhoitaja

  Minäkin törmään työssäni jatkuvasti allergioihin ja vielä enemmän ”allergioihin”. On oikeasti tosi hankalaa sanoa potilaille, että arvaus ongelmasta voi olla väärä. Niin moni on vakuuttunut. Yleensä paljastuneet allergiat ovat jotain aika yleisiä, vaikka kaikkia harvinaisiakin potilaat itse epäilevät. Sisäilmaongelmat ovat tässä maassa suuri ongelma, mutta ne ovat asia erikseen. Olen kyllä törmännyt kaikenlaisiin allergioihin ja ne toki lisääntyvät jatkuvasti. Voin terveydenhoitajana sanoa, että myös meille tuleva tieto sanoo, että allergisten kropat kehittää uusia allergioita helpommin. Täydennyskoulutuksessa on minullekin sanottu, että kaiken vältteleminen ei ole yksilön terveyden kannalta viisasta, jos ei ole pakko. Sitten tietyisti kehotus välttämään kaikkea. Koivun ja timotein siedätys taitaa olla muuten allergioista yleisintä.

  • Kiitos kommentistasi! Mielenkiintoista kuulla lisää alan ammattilaisten kokemuksia. Mukava myös kuulla, että tietoperustamme on samaa :)

   Varsinainen siedätyshoito tietysti kiinnostaa nykyisten opintojen puolesta. Parhaillaan vissiin on kehitteillä joku tabletti koivunsiedätykseen? Nyt kaikki taidetaan vielä tehdä injektioilla.

   • Allergiatestit eivät kaikkia allergioita näytä

    Marjolla on paljon oikeaa tietoa asiasta. Täällä oli puhetta myös homeherkkyydestä, ettei se liittyisi hajusteyliherkkyyteen. Tämähän ei pidä paikkaansa vaan suuri osa hajusteille herkistyneistä ovat altistuneet ennen sitä homeille ja se puhkaisee hajusteyliherkkyyden.

    Siedätyshäe ei koske hajusteyliherkkyyttä ja kuuluu muutenkin lääkäreiden valvonnan alle eikä toimi kansanomaisesti ajateltuna vaan käyttämällä tuotteita tai altistamalla allerginen lapsi eläinhuushollissa. Minulle on allergiakeskuksessa sanottu, että moni käsittää siedätyksenkin väärin ja siksi vaikeasti yliherkät/astmaatikot/allergiset kärsivät. Meillä on hyvä esimerkki vaikeasta allergiasta, joka ei näy prickeissä. Koivuaikana lääkkeet olivat jälleen tapissa eikä henki kulkenut. Lastenlääkärin ohje oli pysytellä sisällä ja 3 vk keväästä lapsi oli sisällä. Perheessämme muilla prick kertoo koivuallergiasta, muttei tällä vaikeimmin oireilevalla, joten se niistä prickeistä.

   • Oikean tiedon määritelmiä on selkeästi yhtä monta kuin ihmisiäkin :) Kommentti homeista liittyi siihen, että joku luuli minun tarkoittaneen, että homeille voi siedättyä. Se ei liity kosmetiikkaan mitenkään. Luetko uudestaan jutusta, miten tarkensin tarkoittamaani siedätyshoitoa. Siedätys ei selkeästi ollut oikea sana, kun niin moni ymmärsi väärin.

 14. Mitäs mieltä olette ”Tee se itse” allergiatesteistä?
  Jokaisessa hapeteväri paketissa on vaatimus tästä. Sinun tulee, sekä kuluttajana että ammattilaisena, 48 h ennen jokaista värjäystä tehdä herkkyystesti. Jos et sitä tee niin olet itse vastuussa mahdollisesta reagtioista.

  • Se on mielestäni ihan täyttä hulluutta, jos jostain saa varmasti allergian niin pitämällä PPD:tä iholla kaksi vuorokautta. Siinähän värifirmat tosiaan pesevät kätensä aika tehokkaasti. Tuo on varmasti yksi hiusvärien suurimpia dilemmoja!

 15. Paljon hyvää asiaa, mutta yhteen lauseeseen kiinnitin huomion, nimittäin tuohon ettei allergiaa olisi jos sitä ei ole todettu ’virallisesti’. Prick- ja epikutaanitestit eivät ole lähellekään 100% luotettavia, eikä kukaan terveydenhuollossa lue niitä kuin raamattua. Oikeasti terveydenhuollossa toimitaan sen mukaan, että jos potilas kertoo jostain saavansa oireita, häntä ei sille altisteta vaikka allergiatestien tulokset sanoisivat mitä. Näin siis ihan käytännön työssä. :)

  Siedättyminen on kyllä (puhun nyt allergioista, en esim. kemikaaliyliherkkyyksistä jotka ovat vielä aikalailla hämärän peitossa parhaankin nykytiedon valossa) juurikin se päivän sana, siitä olen ehdottomasti samaa mieltä. Jos jostain ei tule vaikeita oireita, niin kannattaa ennemmin vähän altistua kuin vältellä. Toisaalta, kosmetiikan kohdalla voidaan miettiä mikä on järkevää altistumista (kosmetiikan käyttö kun ei ole varsinaisesti kellekään pakollista), mutta näin esimerkiksi ruoka-aineiden kanssa.
  Hajusteyliherkkyydestä muuten pakko kertoa oma kokemus. Lapsen vauva-aikana en käyttänyt oikeastaan mitään hajustettua, ja herkistyin hajusteille todella voimakkaasti. Sain muiden käyttämistä hajusteita ikäviä oireita, ja mietin jo että nyt olen herkistynyt niin, että se alkaa vaikuttaa omaan elämänlaatuuni ikävästi. No, lapsen hieman kasvettua aloin taas totuttaa itseäni pikkuhiljaa hajusteisiin, ja ’paranin’ (jos niin voi sanoa) tuosta yliherkkyydestä. Pystyn taas käyttämään hajuvettä ja hiuslakkaa kuten ennenkin, mutta tärkeintä on varmasti se etten kärsi julkisilla paikoilla. Pieni siedätys on usein varmasti ihan paikoillaan, jos olisin jatkanut oireita peläten hajusteettomalla linjalla, olisi ongelma voinut vielä pahentua. :)

  • Äh, olipa huonosti muotoiltu tuo oman kommentin ensimmäinen kappale! Tarkoitin siis, että vaikka allergiatestit sanoisivat mitä, jos potilas kertoo saavansa oireita jostain, siihen uskotaan eikä tuijoteta allergiatestien tuloksia. Kaikki allergiat eivät tosiaan testeissä näy.

   • Jep, sain ajatuksestasi kiinni! :) Ajattelin enemmän näitä parabeeniallergioita ja mineraaliöljyallergioita, että ei kannata julistautua parabeeniallergikoksi ennen testeissä käymistä. Mutta tietenkin jos joku selkeästi aina oireiluttaa, niin sitä hoidetaan.

  • Kiitos tosi hyvästä kommentista! Mukava kuulla kokemuksistasi, tosiaan täysi hajustettomuus olisi varmasti kansanterveyden kannalta hyvä homma, mutta kun se tilanne ei ole realistinen. Vaikein tilanne on varmaan juuri tuo, että joutuu kärsimään julkisilla paikoilla ja sitä sitten helposti eristäytyy kotiinsa.

 16. Mielestäni tämä allergia-asia on hirmuisen monimutkainen! Olen itse sisäilmasta sairastunut ja homeille altistunut ja sitä kautta kroppani on herkistynyt ja lääkäritkin arpovat, että mikä on allergiaa ja mikä ei!

  Altistuminen voi aiheuttaa allergisen reaktion, vaikka allergiaa ei ole todettu ja monet homesairaat saavat todella vakavia reaktioita, vaikka allergiaa ei ole siis todettu. Ja esim. koivuallergikothan kärsivät monista muista allergioista, vaikka niitä ei testatakaan. Minullakaan ei ole todettu omena-allergiaa, vaikka omenalle selkeästi reagoin (johtuen koivuallergiasta).

  Mutta nyt kosmetiikkaan… Se, mitä pitäisi muistaa, on se, että allergiat, herkkä iho ja herkistyminen ovat vähän eri asioita, eikö? Olen taistellut lapsesta asti herkän ihon kanssa ja nyttemmin myös ruusufinni ja sisäilmasairaus on vielä herkistyttänyt ihoani. Monet kosmeettiset tuotteet aiheuttavat oireita ja on vaikeaa sanoa, että onko kyse oikeasta allergiasta vai herkistymisestä, mutta ihoni reagoi todella monelle tuotteelle. Haluiaisin välttää kemikaalikuormaa ja olisin taipuvainen uskomaan, että luonnonkosmetiikka olisi turvallisempaa, mutta olen myös huomannut, että monet synteettiset tuotteet sopivat minulle paremmin…

  Olen viisi vuotta mankunut terveyskeskuksen ja työterveyden kautta pääsyä allergiatesteihin, mutta ei ole kuulemma ollut kunnollista syytä päästä, vaikka naama on ihan ruvella… Nyt varasin ajan yksityiselle lääkärille ja mietin edelleen, että kannattaako testaaminen kuitenkaan, lääkärit kun ovat aiemmin aina sanoneet, että testaamisen huono puoli on se, että testattavia allergeenejä on vain rajallinen määrä ja juuri tuo sinunkin mainitsemasi seikka, että ”syyllistä” täytyy joskus arvailla.

  En ole onneksi hajusteallerginen, mutta olen usein miettinyt, että kannattaako minun yrittää vältellä hajusteita vai käyttää niitä entiseen tapaan maltillisesti… MCS-riski kun on meikäläisellä korkea ja pelkään, että altistan itseäni koko ajan. Mitä luulet?

  Olen myös miettinyt sitä, että kun kävin kasvohoidossa ja naamiossa oli sitruunahappoa ja maitohappoa, niin aiheuttaako se riskin kyseiselle aineella allergiselle henkilölle? Tämä menee niin syvälle kemiaan, että kosmetologi ei osannut vastata, osaatko sinä?

  Kiitos kivasta ja asiantuntevasta blogista, josta olen saanut paljon tietoa :)

  • Moikka ja kiitos kommentista! Homeet, koivut ja muut allergiat ovat tietenkin täysin eri asia ja niiden kanssa ei pidä arvailla yhtään. Varsinkin homeet ovat sellaisia, että niistä voi tulla ties minkälaisia oireita ja allergioita. Ristireaktiot ovat myös mahdollisia, kuten tuo mainitsemasi omena. Hankalia ja loputtoman monimutkaisia!

   Tosiaan, allergia ja herkkyys ovat eri asioita ja ne pitäisi myös erottaa toisistaan. Herkkä iho voi tottua johonkin ja oireet voivat vaihdella esimerkiksi vuodenajasta riippuen. Voimakkuuksia on tietysti erilaisia, joidenkin iho saattaa vain vähän punoittaa liian tuhdista putsarista, kun taas jotkut saavat rajujakin oireita. Allergian ja herkkyyden voi erottaa siitäkin, että kutina on aina allergian oire (ihojutuista puhutaan nyt siis).

   Ehkäpä kannattaa käydä siellä testeissä, siitä ei varmasti ainakaan haittaa ole. On tosiaan mahdollista, että syyllinen tai syylliset eivät selviä, mutta saattaa sieltä jotain uutta tietoa aina tulla. Tuo MCS-asia on sellainen, että en kyllä uskalla lähteä kommentoimmaan mitenkään, koska lääketieteellistä koulutusta ei minulla ole. Luottaisin lääkärin sanaan ehdottomasti. Veikkaisin, että tilanteessasi lääkäri saattaa suositella hajusteiden välttämistä kokonaan.

   Sitruunahappo ja maitohappoasiasta sitten, eli sitrushedelmille allerginen voi käyttää sitruunahappoa ja maitoallerginen maitohappoa. Näitä ei nimestään huolimatta valmisteta kyseisistä lähtöaineista eli sitrushedelmistä tai maidosta. TEORIASSA (siis todella, todella hypoteettisesti), JOS maitohappoa tuottavia bakteereita ruokittaisiin laktoosilla, niin laktoosia voisi jäädä nimellinen määrä ja se voisi aiheuttaa (ehkä sisäisesti nautittuna) oireita sellaiselle henkilölle, joka on laktoosille aivan superhyperallerginen. Maitohappoa siis valmistetaan kasvattamalla bakteereita, jotka tuottavat maitohappoa. Tämä meni vähän turhan syvälle nyt :D Mutta siis maitoallergikot voivat olla huoletta, maitohappo ei sisällä maitotuotteita ja ei aiheuta oireita. Kuitenkin kyseisille hapoille itselleenkin on mahdollista olla allerginen, mutta se on täysin eri juttu kuin olla sitrushedelmille tai maidolle allerginen. Toivottavasti sait selityksestäni tolkkua! :)

 17. Ja jos on herkkäihoinen ja helposti resgoiva niin kosmetologina en edes lähtisi laittamaan iholle sitruuna- tai maitohappoa sisältäviä tuotteita..

 18. Vau, suomalaiset on yllättävän ja ihan surullisen hyökkäävää kansaa. Kuulostamme usein jopa agressiiviselta ihan turhaan. Ihmiset haluavat asioiden olevan aina mustavalkoisia. Homma toimii tai ei, tee näin tai älä. On sairaus tai ei ole. Yhteiskunnassa on monta epäkohtaa. On ulottuvuuksia missä kaikki toimii ihmisille ja eläimille hyvin mutta useimmiten maailma ei toimi toivotusti.
  Menemme myös aina muodin mukana ja meillä on kauhea halu kuulua massaan.
  Viisaat osaavat väitellä. Asiallista ja toista huomioivaa väittelijää pitää arvostaa. Mitä te välitätte ja tuhlaatte tunteita yhden nuoren opiskelijan kirjoitukseen, hyökätkää valtiollisia elimiä kohtaan jotka sallivat kemikaalien käytön.
  Mikään ei ole myrkky ja kaikki on myrkkyä. Tieteellinenkään tieto ei ole koskaan kiveen kirjoitettu vaan tieteellinen tieto on aina muuttuvaa jos näin todistetaan. Varsinkaan yhden kirjoittajan teksti ei ole lopullinen totuus vaikka kiva, että joku viitsii jakaa vaivalla opiskeltua tietoa eteenpäin. Tiedättepähän, miten laajaa tai minkälaista tietoa farmaseutti käyttää työssään. Hoitakaa itseänne parhaan mahdollisen kyvyn mukaan. Kemikaalit eivät poistu maailmasta vähään aikaan. Siis ikinä.

  • Kiitos kommentista! Olet täysin oikeassa. Minä en täällä kirjoittele mitään lopullisia totuuksia, vaan pohdiskellen jaan sitä tietoa, minkä itse sillä hetkellä olen uskonut oikeimmaksi. Tieteellinen tietohan muuttuu jatkuvasti ja yhtenä päivänä kaikki minunkin kirjoitukseni saattavan olla täysin hölynpölyä :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s