Luomun lähteillä

Vihdoin tämäkin juttu, vastahan se on ikuisuuden pyörinyt luonnoksissa. Mitään suurta Raamatun totuutta ei ole luvassa, lähinnä omaa pohdintaani aiheesta ja arvoista. Välillä on hyvä aina muistuttaa, että tämä on yhden ihmisen henkilökohtainen blogi ja jutut täällä ovat minun henkilökohtaisia mielipiteitäni asioista. Ei siis kannata ottaa itseensä, jos satun olemaan eri mieltä jostain asiasta X. Tämä ei ole mikään valtion virallinen tietolähde. Absoluuttisia totuuksia on maailmassa hyvin vähän ja niistä kovinkaan moni ei ole valitettavasti osunut kosmetiikka-alalle. Tieto myös muuttuu jatkuvasti, joten hyvin piankin asiat voivat olla aivan toisin, kuin nyt väitetään. Se selviää sitten. Kaikkein eniten toivon asioiden herättävän keskustelua ja tiedon lisääntymistä. Tämän lyhyen julistuksen jälkeen asiaan!

Luomukosmetiikka – luonnonkosmetiikka – luonnonmukaisuus.. Sain aimo potin luonnontavaraa, kun opponoin viime vuonna luonnonkosmetiikkatuotteen tuotekehitysprosessia kuvanneen lopputyön. Ja siellähän oli minulle suurilta osin myös paljon tuntematonta asiaa. Rehellisesti voin sanoa, etten olisi osannut aiemmin kertoa ihan täysin oikeita luomukosmetiikan ja luonnonkosmetiikan määritelmiä ja miten ne eroavat toisistaan. Osasin kuvailla kumpaakin, mutta tuli opittua myös paljonpaljon uutta.

Luonnonkosmetiikasta toivotaan juttuja jatkuvasti. Totuus on, ettei minulla ole siitä kovinkaan paljon sanottavaa, koska en luonnonkosmetiikkaa juurikaan käytä tai seuraa alaa aktiivisesti. En ole koskaan löytänyt luonnonkosmetiikan tuomaa lisäarvoa, koska en henkilökohtaisesti näe synteettisten aineiden olevan huonompia. Luonnonkosmetiikassa käytetään paljon myös etanolia, joka tuntuu ajoittain nahassani epämiellyttävältä ja joidenkin luonnon raaka-aineiden mukanaantuomat vahvat tuoksut ovat myös liikaa makuuni. Lisäksi on vielä hinta, nimittäin opiskelijabudjetilla käytän ylimääräiset mieluummin muuhun kuin kosmetiikkaan, lisäksi olen bongannut itselleni hyvän tuotearsenaalin jo edullisesti. Mutta! Olenpa tökännyt kertaallen sormeni ripsiliimakippoon empiirisen tutkimuksen nimissä, joten päätin, ettei ne luonnonlitkut minua saisi hengiltä. Toimeen siis. Onhan se nyt vähintään kohtuullista, että jos louskutan täällä kosmetiikasta, niin pitää olla edes jotain sanottavaa kaikista asioista.

Aloitetaan lyhyellä määritelmällä luonnonkosmetiikasta ja luomukosmetiikasta. Nämä kaksi menevät iloisesti sekaisin jatkuvasti. Ensin luonnonkosmetiikka, jonka perusperiaate on se, ettei periaatetta oikeastaan ole. Kosmetiikkateollisuudessa ei ole konkreettista määrittelyä termille luonnonkosmetiikka ja se on totuus. Luonnonmukaista ja luomua viljellään mainonnassa huolettomasti, koska varsinaista lakia ei asiasta ole. Yleisesti ottaen luonnonkosmetiikalla tarkoitetaan kosmetiikkaa, joka on luonnollista alkuperää. Loogista. Huomioon otetaan tuotteen vaikutukset ympäristöön kaikilta osin, käytettyjen raaka-aineiden lisäksi esimerkiksi pakkaus ja hävittäminen. Luonnonkosmetiikka ei saa sisältää synteettisiä hajusteita, väriaineita, säilöntäaineita, antioksidantteja tai UV-filttereitä, vaan niiden tilalla on käytettävä luonnollista alkuperää olevia raaka-aineita. Kiellettyjä ainesosia ovat kaikki kosmetiikka-asetuksen 1223/2009 positiivilistojen aineet eli liitteet IV-VI. Kun otetaan huomioon, että monet positiivilistojen aineet ovat peräisin luonnosta, on tämä ehkä välillä hieman kummallista.

Lainsäädännön puuttuessa rehottavaa bisnestä on yritetty suitsia erilaisilla ekosertifikaateilla, jotka nekin ovat loppupeleissä puhdasta bisnestä. Sertifikaatteja on monia erilaisia ja tarvittaessa niitäkin voidaan yrityksissä keksiä itse. Mikä tahansa logo tuotteen kyljessä ei siis missään tapauksessa ole merkki ehdottomasta autuudesta. Sertifiointi voi maksaa hunajaa, joten pienillä valmistajilla ei ole aina mahdollisuutta tunnettuihin sertifikaatteihin, vaikka tuotteet olisivatkin putipuhtaita ja parhaita mahdollisia. Osa taas ei periaatteesta halua sertifioida. Myös sertifikaattien vaatimukset vaihtelevat, joten aikamoinen soppahan tässä on kasassa.

No luomu sitten. Ajatellaan, että määritelmä luomulaatuisille kosmetiikkatuotteille on, että tuotteet on tuotettu käyttämättä torjunta-aineita, keinotekoisia lannoitteita tai synteettisiä kemikaaleja. Tähänkään asiaan ei ole lainsäädännöllä mitään sanottavaa, joten sertifikaatit ovat ainoa mahdollinen tie varmistua luomulaatuisuudesta. Jälleen kerran vaatimukset vaihtelevat, usein luomulaatuisten raaka-aineiden prosentuaalisen määrän osalta. Ilman sertifikaattia taas ei voida todistaa, onko tuote oikeasti luomua vai ei. Hankalaa ja monimutkaista, siis aivan loputon viidakko. Luonnonkosmetiikka ei ole automaattisesti luomua ja jos luomutuotteeseen lisätään luonnonkosmetiikassa kiellettyjä aineita, se ei ole enää luonnonkosmetiikkaa. Nämä kaksi eivät siis ole toistensa synonyymejä eikä kumpikaan käsite ole toisen alla.

Mistä tämä sitten sai vihdoin kipinän testailla luonnonkosmetiikkaa? Jaan kanssanne nyt yhden loistavan ja yhden kammottavan kokemuksen luonnonkosmetiikan parissa. Samainen ystäväni, jonka lopputyön opponoin, kiikutti aiemmin minulle lahjaksi purkin vartalokuorintaa, koska olin valitellut Ranskan reissun jälkeistä kuivaakin kuivempaa ihoa. Siis vartalokuorintaa kuivaan ihoon? Kyllä. Jos joskus olen rakastunut palavasti, niin silloin viime vuoden keväällä, kun epäilevin käsin avasin Flow Kosmetiikan kookos-sitruuna himalajansuola-kuorinnan ja länttäsin epäilyttävää suolakidemömmöä iholleni. Suoraan luottotuotteeksi, KIITOS Minna! Tämä on täydellinen tuote, kannattaa kokeilla. Kuorintaominaisuus on ihan perusluokkaa, oikein hyvä, mutta paras osa tuotetta on se uskomaton pehmeys ja kosteutus, jonka se jättää iholle. Tämä lienee peräisin mm. kookosöljystä ja skvalaanista, jotka molemmat ovat oikeita kosteuspommeja. Skvalaanin alkuperäkin on eritelty, erinomaista. Ei tarvitse voidepurkkiin tarttua tämän jälkeen.

INCI: Butyrospermum Parkii Butter, Cocos Nucifera Oil, Olive Oil Squalane, Cetearyl Glucoside, Cetearyl Alcohol, Citrus Limonum Oil, Cocos Nucifera Extract, Grapefruit Seed Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Limonenekookos_sitruuna

Kuva lainattu flowkosmetiikka.fi, oma purkkini on nähnyt jo parhaat päivänsä.

Näin alkoi tutustumisretkeni luonnonkosmetiikan parissa. Seuraavaksi päätin tarttua in-Cosmetics-messuilta saatuun BalanceMe:n kasvoöljyyn. Kasvoöljyistä oli täälläkin puhetta joskus viime talvena, kun pohdittiin kovilla pakkasilla iholle jäätyvän kosteusvoiteen korvaajaa.

Voi pettymysten pettymys. En tiedä onko pahinta haju vai koostumus vai meneekö tuomio 50-50 molemmille. Haju oli yhdistelmä havua, tervaa ja etanolia, silmiä kirveli. Koostumus oli todella paksu ja öljynaamio oli kasvoilla vielä monen tunnin päästä. Levitykseen käytettävä pipetti oli surkeuden multihuipentuma. Hautasin sen syksyllä kaapin perälle ja säästin paukkupakkasia varten. Kaivoin sen uudestaan esiin, kun kasvovoiteen tilalle oli löydettävä vaihtoehto perioraalidermatiittia hoitaessa. Ajattelin mielessäni, ettei kukaan ole varmasti halunnut öljystä tarkoituksella tämän hajuista, joten sen on pakko olla ainesosiensa puolesta vähintään mikrobeja tappava. Listasta löytyykin ainakin siankärsämöä, joka on lääkekasvinakin käytetty moniparantaja. Öljy ei tehnyt iholleni ollenkaan huonoa, päinvastoin, mutta en vain pitänyt sen koostumuksesta. Enkä siitä loputtomasta rasvaisuudesta iholla. Ilolla siis luovun sen käytöstä löydettyäni iholle sopivan voiteen. En toki voi tuomita öljyä itsessään huonoksi (pipetti kyllä oikeasti on umpisurkea, toivottavasti maanantaikappale), joten todella tymäkkää kasvoöljyä etsivälle tämä varmasti on erittäin mieleinen. Pullon kyljessä on merkintä 100% natural origin eli täyttä tavaraa siis!

WP_20140628_003 (565x1000)

INCI: Prunus amygdalus dulcis (sweet almond) oil, Vitis vinifera (grape seed) oil, Aleurites moluccana (kukui) nut oil, Simmondsia chinensis (jojoba) oil, Rosa canina (rosehip) fruit oil, Mauritia flexuosa (buriti) oil, Moringa oleifera (moringa) seed oil, Camellia oleifera (camellia) oil, Tocopherol (vitamin E), Anthemis nobilis (Roman chamomile), Styrax benzoin (benzoin), Achillea millefolium (yarrow), Rosmarinus officinalis (rosemary) extract, Limonene, Linalool, Geraniol, Citronellol

En tiedä voiko tätä seuraavaa nimittää luonnontavaraksi tai edes luomuksi, mutta ainakin hyötykäyttöä se on. Otetaan enemmän välikevennyksenä. Tässä lähituotettu luomukuorinta eli 3 päivää keittimessä kuivaneet kahvinpurut. Voin todeta, ettei tuoksu ole enää niin huumaava kuin vastakeitetyssä kahvissa, mutta aina kannattaa kokeilla. Tempaisin purut suodattimesta, kaadoin vähän öljyä sekaan, lätkäisin iholle ja aloitin reippaan kuorinnan. Lopputulos: ihan kiva, ei moitittavaa ja tuoksukin oli ihan ok. Tuomio kuitenkin: roskaa, koska suihkukaapin putsauksessa meni triplasti kuorintaan kulunut aika.

WP_20130823_003 (500x282) WP_20130823_012 (500x355)

Miksi mielestäni synteettiset ainesosat sitten ovat yhtä hyviä? Maailmassa on paljon mielipidekysymyksiä, joissa totuus ei ole koskaan niin tai näin, vaan asettuu johonkin välimaastoon. Jokaisen tehtävä on sitten punnita niitä omia odotuksiaan, elämänkatsomustaan ja arvojaan ja sen jälkeen asettaa oma mielipiteensä haluamaansa kohtaan. Henkilökohtaisesti minulle arvokkaita asioita ovat tieteellinen tutkimus ja tuotekehitystyö, tuotteen sopivuus omalle iholleni, hinta ja saatavuus. Kaikkien näiden kohdalla synteettisesti tuotettu normikosmetiikka vetää mielestäni pidemmän korren. Aine on sama, jos sen kemiallinen rakenne on sama, huolimatta tuotantotavasta. Jos sitten haluaa välttää niitä aineita, jotka luonnonkosmetiikassa on kielletty automaattisesti, on tilanne tietenkin eri. Tällöin suuntaisin itsekin luonnonkosmetiikkahyllylle ja olisin varmasti valmis maksamaan ekstraa. Itse en kuitenkaan koe tarvetta näitä vältellä, koska aineet ovat mielestäni turvallisia. Mikäli tieto muuttuu, niin olen tietysti valmis muuttamaan mielipiteitäni uusinta tietoa vastaavaksi.

Toisaalta ymmärrän täysin luonnonmukaisten tuotteiden käyttäjien mielipiteet ja heille arvokkaat asiat. Jos jossain, niin tässä vastakkainasettelussa tullaan siihen periaatteeseen, ettei voida väittää asioiden olevan mustavalkoisia.  Itse väitän, että ekologisestakin näkökulmasta katsottuna hyvä synteettinen voi olla parempaa kuin huono luomu. Ongelma on, että huomattavasti normikuluttajaakin tietoisemman tallaajan on silkka mahdottomuus tietää kaikkia määritteitä voidakseen arvottaa tuotteet oikein. Vaikka siis sanon esimerkiksi tuotekehitystyön olevan minulle tärkeää, enhän millään voi tietää sen todellista määrää tuotteen takana. Tämä sama pätee myös luonnonmukaisiin tuotteisiin: on mahdotonta tietää, kuinka paljon enemmän tai vähemmän jotain määrettä tuotteessa lopulta on. Mikä siis on hyvää synteettistä ja mikä on huonoa luomua, siinäpä vasta pulma. Täyden totuuden keksijälle Nobel luvassa.

Kemikaalikimarassa oli viime syksynä hyvä kirjoitus aiheella ”Mitä et halunnut tietää luonnonkosmetiikasta”. Kirjoitus ei ole suinkaan puolueellinen, vaan pohtii luonnonkosmetiikan väittämiä samasta näkökulmasta, kuin normikosmetiikkaa. Usein luonnonkosmetiikka kantaa harteillaan jonkinlaista sankarin viittaa, eikä siellä puolella viliseviä mainoslupauksia ehkä tuomita yhtä herkästi kuin tavallisten tuotteiden lupauksia. Kannattaa lukaista myös jutun kommentit, siellä on todella mielenkiintoista keskustelua aiheesta. Erityisesti silmääni nappasi kommentti, jossa lukijan mielestä kosmetiikan käytön välttäminen on synonyymi luonnonkosmetiikan suosimiselle. Todella kiehtovaa huomata eri ajattelutapojen monimuotoisuus ja kuinka ihmiset tulkitsevat asioita eri tavalla.

Jatkan tätä tutustumiskierrosta myöhemmin luksuskosmetiikan pariin, joka itselleni on vähintään yhtä kaukaista kuin luonnonkosmetiikkakin. Olisi mukava kuulla muiden ajatuksia normikosmetiikasta sekä luonnonkosmetiikasta ja luomukosmetiikasta. Ovatko erot ja määrittelyt selviä ja millä perustein valitset tuotteet hyllystä?

Mainokset

25 responses to “Luomun lähteillä

 1. Tykkään ostaa erilaisia ja uusia tuotteita, hinta vaikuttaa paljon. Olen kokeillut luonnon tuotteitakin ja käytän tavallisia tuotteita ja luonnon tuotteita sekaisin. Hyviä löytynyt molemmista tuote ryhmistä :)

  • Ostan itsekin yleensä aina jonkun uuden tuotteen, jota en ole vielä kokeillut. Vain harvoja tuotteita on tullut ostettua useammin, uutuudenviehätys vie aina mennessään!

 2. Samoilla linjoilla kanssasi. Luonnollisuuden nimissä myydään nykyään kaikenlaista ja sanaa käyttämällä tuotteen hinta on yleensä kova. Osa tuotteista todella hyviä, osa täyttä huijausta.
  Itse käytän pääasiassa apteekkikosmetiikkaa, koska se on sopinut ja ollut minulle parasta. Himoitsen enemmän Lancomen voiteita kuin luonnonkosmetiikkaa. ;)
  Tuosta kuorinnasta vielä kysymys. Jättikö se iholle kalvon? Olen käyttänyt vastaavaa, mutta siitä jäi iholle paksu, kynsin raavittava kerros, eli vähän liikaa.

  • Juurikin näin, hyviä löytyy kaikista tuoteryhmistä, kuten huonojakin.

   Kuorinta ei jätä kalvoa! Enemmänkin sellainen tosi pehmeä lopputulos, ei ollenkaan nahkea. En voi itsekään sietää niitä kalvoja, yäk!

 3. Mitäpä jos et osannut käyttää pipettiä? Jotta se toimisi niin pitää olla pää kokonaan siel öljyssä;) pipetti toimii alipaineella…. Ostan aina luonnonkosmetiikkaa koska en halua myrkkyjä elimistööni:)

 4. On hassua miten joko todella rakastetaan (todella, todella rakastetaan) luonnonkosmetiikkaa tai joko nähdään se ”likaisena” tai jotenkin outona ja huonona. Joillekin tulee se hurahdus luonnonkosmetiikkaan, jolloin paluuta ei enää ole takaisin synteettiselle puolelle. Uskon kyllä, että hyvin moni luonnonkosmetiikankäyttäjä elää hyvin ekologista elämää, jossa luonnonkosmetiikkavalinta on vain yksi ekologinen valinta toisten joukossa. Tai ainakin itse lukeudun tähän eko-ryhmään :) Hyvä kirjoitus, kiitos kun erottelit luomukosmetiikkan ja luomun toisistaan!

  Ja ehkä kosmetiikan valinta liittyy hyvin vahvasti arvoihin: joku arvostaa Chanelia eli luksusta, joku markettikosmetiikkaa ja joku luonnonkosmetiikkaa ja mitäs muita ”alalajeja” nyt vaan voikaan keksiä.

  • Itse en ole törmännyt tällaiseen likaisena tai huonona pitämiseen, oma suhtautumiseni on ainakin melko neutraali. Toisaalta niitäkin varmasti on, jotka suustaan lappavat alas kaikki mahdolliset myrkyt, mutta kasvovoiteen täytyy olla ekoa. Monilla taas ekoilu on varmasti elämäntapavalinta :)

 5. siis luonto ja luomu eroteltu, kirjoitusvirhe yllä :D

 6. Minua on ihmetyttänyt luonnonkosmetiikan mainonnassa sana ”puhdas”, että ”puhtaista luonnon raaka-aineista” ja sama hokema toistuu ihmisten puheissa, jotka käyttävät luonnon tai luomukosmetiikkaa. Ihan kuin synteettinen olisi jotenkin likaista.

 7. Itse tykkään käyttää luomukosmetiikkaa, mutta valitettavasti hinta usein ratkaisee ja esimerkiksi shampoo ja hoitoaine täytyy ostaa marketista. Olen kyllä ylipäätään kriittinen kuluttaja, enkä usko kaikkiin markkinamiesten kokotuksiin, kummallakaan puolella. :D Monikäyttötuotteina minulla on puhdas kookosöljy ja manteliöljy sekä meikinpoistoon että kosteutukseen. Onneksi ihoni pärjää näillä! Paras ripsiväri, joka minulla on ikinä ollut, on Couleur Caramel -luomumerkkiä – ja olen todellakin töppöripsilleni kokeillut monenlaista!

  • Heh, ei kannatakaan uskoa, niitä on kyllä joka lähtöön. Kookos- ja manteliöljy ovat tosiaan varsinaisia monikäyttötuotteita!

 8. Ai että mä sitten tykkään sun kirjoitustyylistä ja viiltävän analyyttisestä ja rehellisestä otteesta! Itse ”hurahdin” luonnonkosmetiikkaan joitakin vuosia sitten, tosin vähä vähältä oon alkanut palata joissakin tuotteissa ns. normikosmetiikkaan eli nykyisin olen sekakäyttäjä, jonka arsenaalissa luonnonkosmetiikkaa on arviolta 60% ja normia sen 40%. Sitä vaan aina ihmettelen, kun luonnonkosmetiikkaa pidetään niin kalliina, itse käytän pääsääntöisesti Laveran tuotteita enkä pidä niitä ihan hirmuhintaisina. Etenkin jos jaksaa nähdä vaivaa ja etsiä netistä hyviä tarjouksia ko. sarjan tuotteille, niin aika halvalla pääsee :)

  • Hehe, kiitos! Sekakäyttäjiä varmaan löytyy paljon, moni kun tosiaan haluaa ensisijaisesti löytää parhaan tuotteen tuoteryhmään katsomatta. Olet oikeassa, jos jaksaa nähdä vaivaa niin varmasti löytyy edullisestikin :)

 9. Törmäsin muuten tällaiseen linkkiin (tosin asiantuntijuus on melko epämääräinen käsite ja kyse on juurikin ostettavasta merkistä, mutta kuitenkin):

  http://www.hs.fi/kotimaa/Meikeiss%C3%A4+on+ihmisille+vaarallisia+kemikaaleja/a1305597300263

  • Periaatteessa tuo juttu on ihan täyttä totta, jäämiä löytyy varmasti. Niitä löytyy kuitenkin myös kaikkialta muualtakin, ja täytyy muistaa, että määrä tekee myrkyn. Huulipunista tulee aina esille näitä lyijylöydöksiä, mutta ne ovat tuotteissa aina epäpuhtauksina, ei tarkoituksella. Esimerkiksi raskasmetallijäämiä löytyy ympäristöstämme joka paikasta ja varmasti enemmän muualta kuin meikeistä. Lisäksi esim. vesistöihin päätyvä ripsivärin määrä on varmasti suhteellisen pieni. Totta kuitenkin on, että true-eko-meikkejä on huomattavasti vaikeampi tehdä kuin muuta kosmetiikkaa. Asia on kovin suhteellinen!

 10. Olipa hyvä kirjoitus ja se nosti esille asioita, joita pitäisi enemmän tuoda julki!

  Luonnonkosmetiikkaahan monet käyttävät siksi, että haluavat välttää ylimääräistä kemikaalikuormaa. Mitä itse olen ihan liikaakin pohtinut, on se, että aiheuttaako synteettisten tuotteiden käyttö kemikaaleille herkistymistä? Homesairaana pelkään MCS: ää ja siksi olen päätynyt käyttämään suurimmaksi osaksi luonnonkosmetiikkaa ja myös kotikosmetiikkaa, esim. kehon ihon kuorin suolalla ja se tekee todella hyvää ja poistaa näppyjä enkä ole löytänyt parempaa kuorintaa kaupasta. Olen myös kokeillut monien hehkuttaman kookosöljyn sun muut ja ne ovat pahentaneet ihoni tilaa, joten olen kyllä hyvin kriittiinenkin Ruusufinni-ihon ja herkistyneen ihon hoitoon olen saanut ohjeen välttää turhia kemikaaleja, että iho ei herkistyisi. Luonnonkosmetiikasta en kuitenkaan ole löytänyt kasvoille sopivia tuotteita ja käytänkin ihan hyvällä omallatunnolla synteettisiä tuotteita kasvojen ihon hoitoon.

  Luonnonkosmetiikan hinnasta sen verran, että ihan edullisesti olen tuotteita löytänyt ja hyvin laadukkaitakin ja valikoima alkaa olla niin laaja, että tuotteita löytyy joka lähtöön niin laadultaan kuin hinnaltaankin.

  • Kiitos! Synteettiset kemikaalit eivät aiheuta herkistymistä sen enempää kuin luonnonkosmetiikan kemikaalitkaan. Molemmat voivat herkistää. Nuo suolakuorinnat ja oliiviöljykylvyt yms kotikosmetiikka ei varmasti aiheuta ainakaan lisäoireita, joten jatka ihmeessä keittiökikkailuja, jos sieltä hyviä niksejä olet löytänyt! Ruusufinni, POD ja Rosacea ovat pirullisia siitä, että ne ovat niin kovin huonosti tunnettuja. Ne voivat ihmisestä riippuen olla tosi erilaisia ja yksilöllisiä. Jos et ole hyvää tuotetta vielä löytänyt, niin kokeilehan tässä: https://incimix.wordpress.com/2014/03/02/steriilia-kosmetiikkaa/ tai tässä jutussa: https://incimix.wordpress.com/2014/06/04/syyta-vai-seurausta-kumpaa-laitetaan/ mainittuja tuotteita. Tuo jälkimmäinen on kehitetty ruusufinni/pod-iholle ja ensimmäinen auttoi itselläni pod:iin (ruusufinnin sukulainen). :)

 11. ”…on mahdotonta tietää, kuinka paljon enemmän tai vähemmän jotain määrettä tuotteessa lopulta on. Mikä siis on hyvää synteettistä ja mikä on huonoa luomua, siinäpä vasta pulma. Täyden totuuden keksijälle Nobel luvassa.” Luonnon/luomukosmetiikassa on yleensä hyvin helppo selvittää tuotteen alkuperä ja tuottaja jopa ihan nettisivuilta. En koe ongelmana minkään tuotteen kohdalla ottaa selvää tuottajasta ja sen toimintatavoista, sertifikaateista viis.

  • Mutta eikös koko totuuden saaminen selville ole aika mahdottomuus, en pitäisi yritysten nettisivujen tietoa aina luotettavimpana tietolähteenä. Tuon perusteella kaikki olisivat parasta mahdollista a-luokkaa :)

 12. Erikoista, ettei suolakuorinnan INCI-luettelosta löydy suolaa.

  • Ihan todella hyvä pointti muuten, en ollut edes huomannut. Voisi heiltä kysäistä syytä, nimittäin tuossa kyllä takuuvarmasti on sitä suolaa. Liekö painovirhepaholainen :)

 13. Pakko kommentoida vanhaan juttuun kun googletuksella osui silmiin. Olen ehtinyt pari vuosikymmentä käyttää kaikenlaista kosmetiikkaa ja aina kärsinyt iho-ongelmista. Kaikkia hintaluokkia on kokeiltu, marketista, apteekista, selektiivisiä, hoitolasarjoja, lääkkeitä ja mikään tuotteista ei ole ollut kovin loistava. Kauneusalalla on helppoa myös ollut kokeilla vain oikeasti suositeltuja tuotteita eikä mennä mainosten mukaan. Kokeiluun on saanut tuotteita helposti myös eikä ole tarvinnut kuluttaa huonoja loppuun. Myös halpaa luonnonkosmetiikkaa kokeilin muutama vuosi sitten ilman apua. Incit on syynätty tarkkaan, mutta eipä ole auttanut.

  Viime jouluksi päätin sitten antaa tilaisuuden kalliille luonnonkosmetiikalle ja yllätys oli huikea. Iho on muuttunut aivan erilaiseksi. En edes aiemmin tajunnut miten samea, punoittava, kiristävä, osin rasvainen, helposti ärtyvä, liikaa sarveistuva ja epätasaisen värinen iho minulla oli ollut, aknesta puhumattakaan. Plasebovaikutukseenkaan en usko koska lähdin liikkeelle skeptikkona (onpahan tämäkin sitten kokeiltu). Joka ikinen kerta saa hämmästyä peilin edessä ilman meikkiä että onko tuo todellakin minun ihoni! Eniten hämmästyttää ihon väri miten se on muuttunut todella tasaiseksi, epäpuhtauksien puuttuminen ja huikea sileys. Minulla ei ole enää yhtäkään noista aiemmista ongelmista ja osan olemassaolon tajuan olleen vasta kun niitä ei enää ole. Ihonhoitokin on helppoa ja huoletonta. Lähinnä käytössä puhdistus, kosteusvoide, seerumi ja öljy, kerran viikossa hedelmähappokuorinta. Ja öljystä ei todellakaan jää öljyistä pintaa kun sitä on tarkoitus käyttää muutama tippa kosteusvoiteen yhteydessä. Melkeinpä heti voi meikinkin levittää päälle eikä rullaa mihinkään. Sen verran kuitenkin olen järkeillyt, että vain kasvojen iholle tulevat tuotteeni ovat luonnonkosmetiikkaa, monet meikit ja vartalonhoitotuotteet ovat ainakin vielä jotain muuta. Hiuksiin en näe mitään syytä käyttää luonnonkosmetiikkaa (paitsi värien osalta).

  Uskon siis vahvasti että luonnonkosmetiikassa laadulla on enemmän merkitystä kuin muussa kosmetiikassa. Kokeilemalla selviää. Sukin ja Absolutionin olen kokenut parhaimmiksi itselleni. Yhden kerran erehdyin ostamaan edullisen luonnonkosmetiikan Mossan, joka oli todella kiva tuotteena mutta kun aina seuraavana päivänä iski akne uudestaan niin uskoin sitten. Hinta näyttäisi korreloivan laadun kanssa ainakin kokeilemieni osalta (kaikkia en toki ole kokeillut). Sama akne iski kun päätin käyttää pois pikkutuubin voidetta synteettiseltä puolelta, vaikka mitään komedogeenistä tai vastaavaa ei tuotteessa ollutkaan. Minut on yllätetty siis, mutta onneksi iloisesti! En olisi uskonut luonnonkosmetiikasta voivan löytyä tehokkaampia tuotteita kuin muusta kosmetiikasta. Ja kerrankin tuntuu siltä että kalliimmasta tuotteesta ihan oikeasti maksaa siitä saadusta hyödystä, ei brändistä tai mielikuvasta. Se oli kyllä ihan uutta että luonnonkosmetiikassakin on erikseen tuo selektiivinen puoli ja se tuntuisi jopa perustellulta (mitä en aina sanoisi muun kosmetiikan osalta).

  Juttujasi on mukavaa lukea, vastaavat monesti kovasti ajatusmaailmaani raaka-aineista ja kosmetiikasta. :)

  • Kiitos kommentistasi, tosi mielenkiintoista lukea kokemuksistasi. Ihoja on yhtä monta erilaista kuin kantajiaan, joten myös ratkaisuja on varmasti yhtä monta. Tosi huippua kuulla, että olet löytänyt hyvät tuotteet itsellesi. Useinhan paras kombinaatio löytyy tosiaan yhdistelemällä sieltä täältä, kuten olet tehnytkin :) Kiitos mukavasta palautteesta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s