Geelilakkoja myyntikieltoon Ruotsissa

Länsinaapurissa poikkeuksellisen monta ilmoitusta vakavista allergisista reaktioista poikineet Dependin geelilakat on asetettu myyntikieltoon kuluttajille. Nyt myös Tukes varoittaa akrylaatteja sisältävien Depend GelLack -geelikynsilakkojen käyttöön liittyvistä allergisista reaktioista. Lakka sisältää kovettamattomia akrylaatteja, jotka voivat iholle joutuessaan aiheuttaa pahaakin jälkeä. Ruotsalaisviranomaisten mukaan geelilakkojen käyttö on terveysriski, sillä kuluttajakäytössä aineen joutumista iholle lakkauksen yhteydessä on todella vaikea välttää. Kovettamattomat akrylaatit voivat iholle joutuessaan aiheuttaa herkistymistä ja sen seurauksena allergisia ihoreaktioita. Näistä syistä onkin ensiarvoisen tärkeää estää aineen joutuminen iholle lakkauksen yhteydessä. Akrylaateille altistuminen voi aiheuttaa myös hengitystieyliherkkyyttä.

Ammattikäytössä tuotetta saa edelleen siis käyttää jatkossakin. Oletus on, että ammattilaiset osaavat käyttää tuotetta niin, ettei ihoaltistusta synny. Tarkkana pitää kuitenkin olla, nimittäin akrylaatit voivat aiheuttaa reaktioita tietysti myös ilman, että lakkaa olisi pitkin poikin.

2920_2
kuva bubblebox.se

Tukesin kemikaalien markkinavalvontaryhmän päällikkö Marilla Lahtinen kommentoi: ”Suomessa vastaavia ilmoituksia on toistaiseksi tullut erittäin vähän, mutta seuraamme tilannetta tarkasti ja ilmoitamme asiasta myös EU:n komissiolle. Komissio arvioi, tulisiko tällaisia riskejä aiheuttavia aineita kieltää, tai rajoittaa niiden käyttöä EU:n kosmetiikkalainsäädännön keinoin.”

Vaikka tämä tapaus on yksilöity koskemaan vain Dependin lakkoja, on luultavasti riski olemassa muissakin tuotteissa. Ruotsissa myyntikieltojen ja suositusten asettamisen kynnys on selkeästi matalampi kun verrataan vaikka jo aiempaan ripsiseerumitapaukseen: suositus olla käyttämättä lääkeaineita sisältäviä seerumeita tuli silmänräpäyksessä. Tässäkin tapauksessa kielto myydä tuotteita kuluttajakäyttöön tuli hyvin nopeasti kun tapauksia alkoi ilmaantua.

Alkuperäinen Ruotsin lääkeviraston Läkemedelsverket:in tiedote asiasta löytyy tämän linkin takaa.

Lähde: STT

Mainokset

2 responses to “Geelilakkoja myyntikieltoon Ruotsissa

  1. Taas erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen artikkeli! :) :)
    http://www.blogilana.blogspot.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s