Kosmeseuttista taikaa

No nyt se on sitten lisätty. Nimittäin farmasia-kategoria tuonne aihepiireihin. Niin se vaan nyt on, että juttua tulemaan vaan kiihtyvässä tahdissa, muuten menee elämä ihan löysäilyksi. Ihmisiä kiinnostanee myös farmasian alan tieto. Nimittäin ainesosalista se on lääkkeelläkin, vaikkei nimeltään olekaan INCI.

On yksi kosmetiikan(kin) aihe, josta estenomi + farmaseuttiopiskelija-yhdistelmällä pitäisi olla erityisen paljon sanottavaa. Se on aihe, tai nimitys, joka yleistyy hyökyaallon voimalla joka paikassa, jatkuvasti ja koko ajan. Cosmeceuticals. Käsite, joka muodostuu sanoista cosmetic ja pharmaceutical. Törmäsin parissa paikassa suomenkieliseen ilmaisuun kosmeseuttinen. Mielestäni se on varsin järkevän kuuloinen suomennos, joten käytetään sitä.

Mitäs nyt sitten. Onko tämä jonkinlainen kolmas tuotekategoria kosmetiikan ja lääkeaineiden välissä? Näin halutaan ihmisten ajattelevan. Valitettavasti minun on nyt kuitenkin tuotettava pettymys, nimittäin näin ei ole. Miksi ei? Koska lainsäädäntö. Lainsäädäntö se vaan pistää kapulat rattaisiin ja toteaa, että on olemassa kosmetiikkaa ja sitten on olemassa lääkkeitä. No kumpia ne sitten ovat? Riippuu tuotteesta, mutta yleensä aina kosmetiikkaa. Jos joku lääkkeeksi luokiteltava ehtiikin livahtaa markkinoille kosmetiikkana, niin lain koura kyllä nopeasti reagoi ja tuomio napsahtaa, kuten joillekin ripsiseerumeille kävi.

Sana ”cosmeceutical” ei suinkaan ole kovin uusi. Se ilmestyi kosmetiikkateollisuuteen vähän käytetystä lähteestä riippuen jo 1990-luvun kieppeillä. Nyt sitä tulee sitten joka tuutista. Toki kosmetiikkateollisuuden trendi on jo vuosikaudet ollut siirtyä yhä enemmän farmaseuttista alaa kohti niin tutkimuksen, kuin tuotekehityksen ja mainonnankin osalta.

shutterstock_68732062

Kosmeseuttisten tuotteiden luokittelu kosmetiikaksi tai lääkkeeksi määräytyy sen perusteella, mitä tuotteen väitetään saavan aikaan. Mikäli väitteet ovat sellaisia, joita vain lääkeaineella saisi olla, tutkitaan sitä sitten lääkkeenä ja se myös luokitellaan lääkkeeksi. Monilla ainesosilla tiedetään olevan sellaisia vaikutuksia, jotka periaatteessa täyttäisivät lääkkeen määritelmän. Kuitenkin vaikka kosmeseuttinen tuote sisältäisikin aineita, joiden tiedetään olevan hyödyllisiä, ei iho kuitenkaan välttämättä pysty niitä täysin (tai välttämättä lainkaan) hyödyntämään.

Kosmeseuttinen tuote on siis kosmetiikkatuote, joka sisältää sellaisia ainesosia, joiden tiedetään olevan ihmiselle jollain lailla hyödyllisiä. Tällaisia aineita ovat esimerkiksi vitamiinit, antioksidantit, erilaiset uutteet ja peptidit. No hetkinen, eikös näitä ole tavallisessakin kosmetiikassa käytetty melkein maailman sivu? Kyllä vaan. Kuka sen sitten sanelee, että mikä on kosmeettinen ja mikä kosmeseuttinen tuote? No kukas muu kuin valmistaja. Otetaan esimerkiksi vaikka C-vitamiini, jota on todella monissa kasvovoiteissa. C-vitamiinin hyödyt tiedetään varsin hyvin, se on tehokas antioksidantti. Näin ollen C-vitamiinivoide on kosmeseuttinen tuote, yksinkertaista. Tätä ajatusmallia käyttäen meiltä löytyy kotimaisestakin tuotannosta kokonainen kosmeseuttinen sarja, nimittäin Lumenen Bright Now Vitamin C. Se on erinomaisen hyvä sarja, mutta siltikään Lumenen ei ole tarvinnut lähteä kikkailemaan kosmeseuttinen-sanan kanssa, vaikka selvästi mahdollisuus olisi. Lumenen tutun turvallinen kosmetiikka on edelleen kosmetiikkaa, jota se on myös lainsäädännön mukaan.

”Cosmeceutical” on markkinointikoneiston kehittämä termi, siinä missä hypoallergeeninen ja muutkin tutut ystävät. Onko tämä nyt sitten ihan pilipalia kokonaan? Ei välttämättä. On aina se kuuluisa harmaa alue. Niin vaikeaa kuin se onkin, niin välillä kosmetiikassa löydetään ja keksitään sellaisia raaka-ainekomboja ja tuotteita, joilla tosiaan on mahdollisuuksia vaikuttaa syvemmällä. Silloin harmittaa, että tällainen tuote voi vähän kuin kadota massaan, kun lähtökohtainen olettamus on se, ettei niitä aineita saada imeytymään. Sellaisten tuotteiden kanssa liikutaan tosin melko vaarallisella alueella siinä mielessä, että tässä kohtaan täytyisi sitten ryhtyä miettimään ja tutkimaan niitä systeemisiä (=verenkierron välityksellä elimistöön vaikuttavia) vaikutuksia, joita aineiden imeytymisestä aiheutuu. Lääkeaineillehan tätä tehdään kymmeniä vuosia, joten farmakologiset ominaisuudet niillä ovat tiedossa. Kosmetiikan aineille niitä tutkimuksia ei ole tehty, joten mahdollisesta vaarasta (tai vaikka hyödystä?) ei ole mitään tietoa.

On eräs sanonta, jota noudattamalla pääsee monenlaisissa elämän tilanteissa hyvin pitkälle. Nimittäin, että jos joku vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se yleensä on. Tämä pätee myös kosmetiikkaan ja kosmeseuttisiin tuotteisiin. On paljon sellaisia asioita, joita lääkkeilläkään ei saada paranemaan. Kosmetiikkakaan ei pysty ihmeisiin. On kuitenkin huomattava, että tutkimustyöhän ei koskaan pysähdy, päinvastoin. Se, mitä tiedetään lääketieteestä tai kosmetiikasta 10 vuoden kuluttua, lienee jotain aivan muuta kuin nyt. Entä sitten sadan vuoden päästä?

Mainokset

4 responses to “Kosmeseuttista taikaa

  1. Mielenkiintoinen juttu! Mutta nyt pitää kommentoida blogin ulkoasua sen verran, että on todella hankala lukea tekstiä, kun sen vasen reuna menee kuvien, erityisesti tuon sudin ja helmien päälle. Voisiko niitä siirtää vähän kauemmas toisistaan? Jos olisin ollut uusi lukija, en olisi lukenut loppuun asti tuon takia….nyt tiesin että kannattaa kikkailla tekstiä kuvattomiin kohtiin vaikka se rasittavaa olikin :)

    • Kiitos palautteesta! Suurimmalla osalla tausta asettuu niinkuin on tarkoitus, mutta hyvä kun kerroit! Fiksailin asiaa :) Laita uudestaan viestiä jos tausta on edelleen häiritsevästi päällä!

  2. hyvä kirjoitus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s