PHMB osa II

Tukes otti PHMB-asiaan kantaa muutama päivä sitten. Kannanotto löytyy täältä. Olennaisilta osin kannanotto sisältää selkeän viestin siitä, että Tukesin tulkinnan mukaan aineen käyttö kosmetiikassa on kiellettyä.

”– EU-lainsäädäntö PHMB:n osalta on tällä hetkellä hieman sekava. Osa kosmetiikkayrityksistä on tulkinnut tilanteen niin, että kosmetiikan säilöntäaineena PHMB olisi edelleen sallittu. Sen takia tuotteita on vielä löytynyt kauppojen hyllyiltä.”

Tiedekomitea SCCS on ottanut PHMB:n turvallisuuteen kantaa viime heinäkuussa (täällä). Ilmeisesti tämä kuitenkaan ei ole se kuuluisa viimeinen opinion vaan jonkinlainen katselmus. Joka tapauksessa, katselmuksen yhteenvedossa todetaan, että SCCS ei pidä ainetta turvallisena sillä 0,3 % pitoisuudella, jona sitä nyt saa käyttää. Kuitenkin, heti perään todetaan, että aine saattaa olla turvallinen jonakin toisena pitoisuutena. Lisää tutkimuksia tarvitaan. Eli siis vanha kunnon melko varma ehkä.

Tukesin edustajan mukaan lainsäädäntö on sekava. Sitä se nimenomaan minunkin mielestäni tässä kohtaa on. Aineelle lätkäistään luokitus, joka kieltää sen käytön kosmetiikassa, paitsi jos on todettu sen olevankin turvallinen. No sitten on todettu, että se ei ole turvallinen, mutta ei ihan lopullisesti, joten sitä ehkä vielä sittenkin saa käyttää. Ilmeisesti tilanne on siis se, että Tukes (ymmärrettävästi) olettaa, että viimeinen tuomio on edellisen tavoin myös kielteinen. Valmistajat puolestaan joko a) luottavat siihen, että tiedekomitean lopullinen lausunto ei olekaan kielteinen ja esimerkiksi vain alentaa sallittua käyttörajaa tai b) pelaavat aikaa.

Mielenkiintoista on myös se, että Tukes ja Teknokemian yhdistys ovat ilmeisen erimielisiä asiasta. Teknokemian tulkinnan mukaan tilanne on vielä kesken, eikä päätelmää käytön luvallisuudesta voi tehdä. Onpahan soppa. Tuotteet ovat edelleen normaalisti hyllyissä, tosin joitain tuotteita on näkynyt alelaareissa.

Omasta mielestäni EU:n tapa kieltää aineita ns. varmuuden vuoksi on valtavan hieno. En lähde arvailemaan lopputulemaa, se selvinnee sitten keväämmällä. Sitä odotellessa aion kuitenkin hyvillä mielin käyttää loppuun hyllyssäni majailevan miselliveden, koska sen satunnaisen käytön aiheuttama realistinen haitta on minulle olematon. Luonto puolestaan ei hyötyisi yhtään siitä, että lykkäisin sen roskiin tai viemäriin.

Se siitä. Odotellaan vähän lisää siis.

Mainokset

5 responses to “PHMB osa II

  1. Siitä ei ole kauaakaan kun ostin uuden pullon tuota Garnierin misellivettä ja tuote onkin ollut erinomainen omalle iholleni. Garnierin sivuilta kemikaalia ei ainakaan ole poistettu ainesosalistalta joten jää nähtäväksi miten he reagoivat tähän. Nyt joutuu taas pähkäilemään mistä löytää joku yhtä hyvä putsari tilalle. -_-

    • Ainesosa on ollut pitkään käytössä ja jos olet havainnut tuotteen hyväksi, niin en näe mitään syytä lopettaa sen käyttöä :)

  2. Itse olen nyt hieman kauhunsekaisin tuntein seuraillut tätä PHMB-keskustelua, ja tietysti heti kävin kaikkien mahdollisten purkkien ja pullojen ainesosat läpi. Juuri viime viikolla ostin L’orealin misellivettä, kun edellinen pullo – Garnierin sellainen – oli loppumaisillaan. Ja tietysti molemmissa näissä PHMB:tä löytyy. Sitten luin edellisen aihetta käsitelleen postauksesi, ja mieleni hieman rauhoittui. En silti aio enää ostaa Garnierin tai L’orealin misellivesiä. Epäilen, että tuo Garnier voi olla jopa yksi syy siihen, miksi ihoni on viimeisen vuoden aikana mennyt selvästi huonompaan kuntoon.

    Ja vinkkinä, olen aiemmin käyttänyt Sephoran misellivettä, ja siitä ei PHMB:tä löydy. Hieman hajustettu, mutta itse olen tykännyt. Sephoralla pääsee valitettavasti turhan harvoin käymään, mutta aion hamstrata sitä seuraavalla käynnillä ainakin vuoden tarpeeksi.

  3. Paluuviite: PHMB pysyy sallittuna toistaiseksi | INCImix

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s