FACTS

KOSMETIIKALLA tarkoitetaan tuotetta, jonka tarkoitus on ” yksinomaan tai pääasiassa puhdistaa tai suojata tai pitää hyvässä kunnossa ihmisen kehon ulkoisia osia, hampaita tai suun limakalvoja tai muuttaa niiden tuoksua taikka ulkonäköä tai estää hajuhaittoja”. Näinollen kosmetiikka on paljon enemmän, kuin yleinen mielikuva vastaa. Kosmetiikaksi lasketaan siis hius- ja ihotuotteiden lisäksi esimerkiksi hammastahnat, suuvedet, irtoripsien poistoaineet, hierontaöljyt… lista voisi jatkua loputtomiin – useat eivät miellä edes shampoota tai hiusvärejä kosmetiikaksi.

INCI eli International Nomenclature of Cosmetic Ingredients tarkoittaa purkkien ja purnukoiden kyljistä löytyviä ainesosaluetteloita.  Tuoteselosteessa tuotteen ainesosat ilmoitetaan pitoisuusjärjestyksessä suurimmasta alkaen. Aineet, joiden pitoisuus on alle 1 %, voidaan tosin ilmoittaa sekalaisessa järjestyksessä. Kyseessä on siis usein pienenpienellä präntillä tehty tuoteseloste, jota harva osaa tulkita.

COSING on ennenkaikkea tärkein tietolähde ammattilaisille, mutta oiva sivusto myös kuluttajille selata mitä kaikkea niistä omista purkeista oikein löytyy. Cosing pitää sisällään kaikki kosmetiikkatuotteissa käytetyt (nykyiset ja jo poistuneet) raaka-aineet sekä kertoo niiden kemiallisista ominaisuuksista ja funktioista. Tärkeintä Cosingin käytössä on syöttää aine tismalleen oikeassa sanamuodossa, koska muuten sivusto ei löydä sitä. Sivuilta voi myös hakea tiettyyn funktioryhmään kuuluvia aineita. Cosingiin tästä!

>> Uutta! Cosing-tutorial täällä!

SCCS eli Scientific Committee on Consumer Safety; Tiedekomitea. Tiedekomitea on puolueeton elin, joka koostuu monien eri alojen asiantuntijoista. Komitea antaa tarvittaessa lausuntoja, ”opinions”, jotka koskevat tiettyä aihetta, esimerkiksi jonkun yksittäisen yhdisteen vaarallisuutta. Komitea kokoontuu muutaman kerran vuodessa. Juuri näiden opinioneiden perusteella kosmetiikkalakiin voidaan tehdä muutoksia tai tarkennuksia.

Mainokset

2 responses to “FACTS

  1. Olisiko tuosta Cosingin käytöstä mahdollista saada jossain vaiheessa joku tutoriaali? Melkoisen epäselvä sivusto aloittelijalle… Kiinnostais kyllä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s